2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Civil szféra

30 év a város szolgálatában - Jubileumot ünnepelt a polgárőrség
2024-06-02 - A Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezet kiemelt szerep vállalásának is köszönhető, hogy a város az ország legbiztonságosabb települései közé tartozik. A szervezet a Szekeres József Rendezvényközpontban ünnepelte három évtizedes fennállását, a jubileum alkalmából elismeréseket-díjakat adtak át a polgárőröknek és azoknak a vezetőknek, személyeknek, akik segítették az áldozatos munkát.
Az ünnepségen részt vett többek között dr. Vezér Mihály polgármester az egyesület alapító tagja, tiszteletbeli elnöke, Szalai Attila alapító-elnök-, Körömi Lajos alapító-alelnök, Szalai Dániel Attila elnökségi tag, az ifjúsági szervezet csoport vezetője, Török Sándor és Nagy Balázs János alpolgármesterek, Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok, a Magyar Sportlövők Szövetsége főtitkára. Megjelent Sárközi Ferenc az Országos Polgárőr Szövetség vezetőségi tagja, Orovecz István nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagy, volt országos főparancsnok, jelenleg a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület tagja, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség (MPVSZ) szakmai elnöke, továbbá a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezet tagjai.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az ünnepséggel is szeretnének üzenni a város lakosságának, hogy a szervezet töretlenül működik, dolgozik. Felidézte, hogy mintegy 150 tag részvételével jött létre 1994-ben a szervezet, amelynek alapítói közül már csak hárman vannak az élők sorában. Szeretnének folyamatosan példát mutatni a fiatalságnak, ami láthatóan eredményes, mert – méltó utódként – sok ifjú polgárőr vállal szolgálatot.
A polgárőrség segítheti a hatóságokat a bűnelkövetők elfogásában, azonban alapvető, nagy jelentőségű feladata – jelenléttel, figyelemfelhívással – a bűnmegelőzés, a stabil közbiztonság megteremtése. A közrend fenntartásához hozzájárul a sűrű kamerahálózat is, amely segítségével adott esetben azonnal megakadályozható egy bűncselekmény.
Vezér Mihály megtisztelőnek nevezte, hogy polgármesterként az alapszabály szerint viselheti a tiszteletbeli elnök címet, városvezetőként minden eszközzel támogatja a missziót betöltő közrendvédelmi feladatot.
A mai, elanyagiasodott világban a polgárőrök szabadidejükben önként szolgálnak mások felé, veszélyeztetve akár testi épségüket.
A polgármester utalt a Halom TV ünnepség elején bemutatott, a szervezet 30 évét összefoglaló kisfilmjére, ami felidézte, hogy egy országos felháborodást kiváltó helyi bűncselekmény nyomán alakult meg a városi polgárőrség. Sokakban fellángolt, és nem is hunyt ki a tettrekészség, a szervezet egyik alapítója és "lánglelkű oszlopa" Szél Pál volt, aki már nem lehet közöttünk, azonban az ő szellemiségéhez méltóan működik tovább a szervezet.
Nagyon sikeresen végzi feladatát a fiatalokkal bővülő százhalombattai polgárőrség, amely kivívta a lakosság megbecsülését és bizalmát; Szalai Attila jelenlegi elnök, Szél Pál méltó utódjaként vezeti a szervezetet – fogalmazott Vezér Mihály, aki Orovecz István nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagytól a 30 éves évforduló alkalmából alapított emlékérmet vehetett át.

Dr. Sárközi Ferenc az Országos Polgárőr Szövetség vezetőségi tagja példaértékűnek nevezte a Szalai Attila jelenlegi, és a korábbi elnök, Szél Pál által irányított polgárőrség működését, illetve a szervezetet támogató lokálpatrióta városvezetést. A kormány és a rendőrség is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, amely együttműködve arra törekszik – elhivatott, aktív szerepet vállalva –, hogy biztonságban élhessenek a lakosok.

Körömi Lajos alapító-alelnök is köszöntötte a megjelenteket, az évforduló kapcsán elmondta, hogy lazult a közbiztonság a rendszerváltoztatás idején, az országosan ismert "Balogh ügy" felgyorsította a helyi szervezet létrejöttét. Battai lakosként egyeztetett Szél Pál képviselővel, hogy szükséges lenne megalapítani a polgárőrséget, amit a Képviselő-testület is támogatott. Nagy fejlődésen ment át az egyesület az elmúlt évtizedekben, sokkal szerteágazóbb a feladatellátás a kezdeti időszakhoz képest.

Mag János a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezet elnökségi tagja, szolgálatvezető beszédében a többi között a szervezet által végzett sokrétű tevékenységet ismertette.

A köszöntők sorát Szalai Dániel Attila elnökségi tag, az ifjúsági csoport vezetője folytatta, aki 2015 tavaszán tette le az ifjú polgárőri esküt. A sajtónak elmondta, sok esemény történt a gyorsan eltelt 9 évnyi szolgálat alatt. Jelentős hatást gyakorolt személyiségére, hogy részt vehet a bajtársias szervezet munkájában, ami során széles elméleti és gyakorlati ismeretet szerezhetett.
Ahogy korábban megírtuk, Szalai Dániel a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség Bronz Fokozat Elismerő Oklevelét vehette át idén márciusban. A díj a polgárőr mozgalomért végzett, áldozatkész, önzetlen, kiemelkedő munkáért adományozható; Dániel két életmentő eseménynek is részese volt.

Szalai Attila a szervezet alapító-elnöke záróbeszédében összegezte a 30 éves tevékenységet, a sajtónak is felidézte, hogy egy megrázó bűncselekmény sorozat mellet egy súlyos halpusztulás is indokolta, hogy létrejöjjön a védelmi civil szervezet. A battai polgárőrség strukturális szervezésben és technikai fejlesztésben is élen járt az országban. Már a megalakulás után azonnal látható volt az egyesület eredményessége, ugyanis 35%-kal csökkent a bűncselekmények száma.
A polgárőrség éjjel- nappal járőrözik földön és vízen, környezet- és katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi, valamint ifjú polgárőr tagozat is működik. Szolgálatuk kiterjed a különböző nagy városi események biztosítására is. A középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását is felvállalta a szervezet.
Szalai Attila szerint nagyon fontos, hogy folytatódjon a fiatalítás, hogy minél hatékonyabban végezhessék a bűnmegelőzési szolgálatot, reményei szerint nem kerülnek előtérbe egyéb feladatok.

Az ünnepség részeként oklevelet és emlékérmet vehetett át az a 29 önkéntes, aki legalább 5 éves tagsággal rendelkezik, az ennél kevesebb idő óta szolgáló 14 tag részére oklevelet és emléklapot adtak át. Ifjú polgárőr esküt tett Kovács Réka.

A rendezvényen fellépett a Csemeteforrás Néptáncegyüttes, a Kisforrás és Ifjúforrás Néptáncegyüttes és a B-Cool Dance Team Sportegyesület. A jubileumi ünnep fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult. (Fotó: Tóth Erzsébet)AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.