2024. július 15. - Henrik, Roland napja
Hétfő
Min:23°
Max:37°
Kedd
Min:23°
Max:36°
Szerda
Min:22°
Max:37°
Csütörtök
Min:20°
Max:36°
Péntek
Min:23°
Max:34°
Gazdaság

Hulladékból nyert energia - megkérdeztük a MOHU-t az új beruházás terveiről
2024-07-01 - Mint ismeretes, az állam helyett a MOL vállalata, a MOHU Zrt. vette át az országos hulladékgazdálkodási feladatokat 2023 július 1-jétől. A cél hosszabb távon a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetése, az újrahasznosítás növelése, illetve a lerakás jelentős csökkentése, aminek része egy zártrendszerű, környezetkímélő hulladékhasznosító-mű megépítése, melynek ideális helyszíne Százhalombatta – Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója tájékoztatta lapunkat a várható fejlesztésről, illetve megkérdeztük, hogy ez az itt lakók számára mit jelenthet.
A MOHU immár teljeskörűen végzi az országban az évi közel 4,5 millió tonna hulladék begyűjtését, kezelését. Uniós elvárás, hogy 2035-ig az anyagában történő újrahasznosítás elérje legalább a 65%-ot, a lerakás esetében pedig kevesebb, mint 10% a célérték.

A cég a szerződéses vállalások teljesítése érdekében csökkentette a sziget üzemen működő regionális hulladékgazdálkodási rendszerek számát, bevezette a gyártói felelősségi és a kötelező visszaváltási rendszert, illetve további feladat az elkülönített gyűjtési rendszerek bővítése. A folyamat optimalizálást szolgálja a hulladék nyomon követő informatikai rendszer létrehozása, valamint – közvetett módon – a környezettudatos, szelektív gyűjtést szem előtt tartó fogyasztói magatartás erősítése.

A fentieken túlmenően fontos terület és kötelezettség egy új energetikai hasznosító kapacitás létrehozása. Utánajártunk, mit jelent ez Európában, mi a helyzet Magyarországon, és hogyan kapcsolódik ehhez Százhalombatta.

Összesen évi 101 millió tonna hulladék hasznosítása mellett, 504 energetikai hulladékhasznosító-mű üzemel Európában jelenleg, amelyek településeket, illetve ipari létesítményeket látnak el hő- és villamos energiával. A bevitt vegyes hulladékban a biomassza aránya mintegy 50%, így az üzemek ilyen mértékben megújuló energiát termelnek, alternatív megoldást kínálva a teljes egészében fosszilis energiatermelés helyett. A földgáz függetlenségre való ezen irányú törekvést jól példázza, hogy az orosz energiahordozó 9%-át lehetett kiváltani Európában 2019-ben az ilyen erőművekben termelt hővel és villamosenergiával. Európában tehát már számos ilyen hasznosító működik, a régiónkban is egyre több ilyen létesítmény megjelenése várható. Ezek elengedhetetlenek az EU által előírt célértékek teljesítéséhez és a zöldebb, környezetünket óvó hulladékkezeléshez.

Magyarország eddigi egyetlen ilyen vegyes hulladékhasznosítója Budapest XV. kerületében, Rákospalotán működik, a lakott terület közelében 1982 óta; évi 380 ezer tonna kapacitással 13 ezer lakás fűtését és 45 ezer háztartás villamos áram igényét biztosítja. A második ilyen üzem valósulna meg Százhalombattán a MOL projektjében 360 ezer tonna kapacitással, illetve további hasonló fejlesztések szükségesek országosan a célérték elérése érdekében.

Megkérdeztük –, ami számunkra a legérdekesebb – hogyan jellemezhető egy ilyen üzem.

Az üzemek zártrendszerűek, ami azt jelenti, hogy nincs szabadtéri hulladéktárolás, a gyűjtő-járművek zárt térbe ürítik a hulladékot, ami után nincs semmilyen kültéri szag-, por- és zajhatás. Vagyis egy laikus egy ilyen üzemről kívülről nem is tudja megmondani, hogy hulladékot kezelnek benne, hiszen ebből semmi nem látszik vagy érződik kint.

A százhalombattai helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a logisztika, az üzembe a fővárosból és annak déli agglomerációjából mintegy 70 kilométeres körzetből – kerül beszállításra a hulladék. A másik meghatározó tényező, hogy az erőmű – részben biomassza tüzelőanyagot használva – kiváltaná a Dunai Finomító földgáz és villamos energia igényének egy jelentős részét. További – jelenleg vizsgált – cél lehet a technológia függvényében a város távhővel való ellátása – újabb földgáz függést kiváltva. A beruházás a Finomító északi kapujával közvetlenül szemben, a MOL saját tulajdonú területén, 10 hektáron valósulna meg 2028 közepére, jövő év végi kezdéssel.

Az üzem a ma elérhető legkorszerűbb technológiát jeleníti meg környezetvédelem és biztonság szempontjából, megfelelve a legszigorúbb hazai és Európai Uniós kibocsátási előírásoknak. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben történjen a kivitelezés, a MOHU egy nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező, több száz ilyen üzem tervezésében és építésében részt vevő dán céggel működik együtt.

Az üzemi technológia első fázisában egy zárt, elszívott bunkerbe ürítik a hulladékot, amit onnan a híddaru a garatba helyez, bekerül a kazánba, ahol megtörténik a kiégés során a termikus újrahasznosítás. Az égetés során keletkezett inert salakot elszállítják innen, és a tervek szerint, külföldi példák alapján újrahasznosítják.

A technológia öt fokozatú füstgáztisztítást foglal magában, ami nyomán nagyban a jelenlegi, illetve az esetlegesen szigorodó környezetvédelmi előírások alatt maradva tudja majd a kibocsájtást teljesíteni az üzem. Fontos tudni, hogy az ilyen erőművekre jóval szigorúbb határértékek vonatkoznak, mint a hagyományos, fosszilis alapú erőművekre. Az összetett szűrési eljárás, valamint a levegő tisztaságáról folyamatosan adatokat szolgáltató, lakott területen is telepített mérőpontok garantálják a legmagasabb szintű fenntarthatóságot. Jól ellenőrizhető, hogy az összes környezetvédelmi normát betartja az üzem, a 24 órás monitoring rendszer által szolgáltatott kibocsájtási értékeket a lakosság is láthatja majd.

Fontos megemlíteni azt is, hogy hazai munkaerőt fog alkalmazni a százhalombattai hulladékhasznosító-mű.

A tapasztalatok szerint az ilyen zártrendszerű üzemek világszerte jól illeszkednek a környezetbe, hasznosan szolgálják a fenntartható energiatermelést. Érdekesség például, hogy a 2018 óta, a város szívében, lakóházak szomszédságában működő koppenhágai erőmű tetején sípálya, az oldalán pedig mászófal található. A dán fővárosban egyébként a távhő mennyiség 25%-át ilyen hasznosító-művek állítják elő.
Három erőmű üzemel Bécsben –, ugyancsak összesen a távhő mennyiség 25%-át biztosítva – kuriózum, hogy az egyik, 1980-as évektől működő újrahasznosító külsejét Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő egyedi ábrákkal illusztrálta.
Rendkívüli, giga beruházás épül Dubaiban, az üzem közel 2 millió tonna vegyes hulladékot hasznosít majd évente.

A MOHU készséggel válaszol minden, a lakosság és a városvezetés részéről felmerülő kérdésre a beruházás kapcsán, fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást – mondta el Szendrői Márton.

(Képek: hasonló USA-beli üzem és látványterv)

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Junior Európa-bajnoki ezüstérem
2024-07-10
A dobogó második fokára állhatott fel Zilahy Boróka a Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Portugáliában megrendezett Triatlon Európa-bajnokságon, junior tereptriatlonban.

Egyházi vezetők a Reménység Szigetén
2024-07-09
"Imádságban kell hordoznunk magyarságunk jövőjét!" – fogalmazott a Százhalombattán élő dr. Fazekas István református lelkész, aki a magyarországi Erdélyi Gyülekezet vezető lelkipásztora. Az ő kezdeményezésére július 6-án a budapesti Reménység Szigetén együttműködési megállapodás jött létre Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint az Erdélyi Gyülekezet vezetősége között.  

Felújítások és karbantartás
2024-07-05
Több munkálat is zajlik Százhalombattán a nyár folyamán – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal.

Véget ért az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálat
2024-07-04
Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások körében májusban.

A virágos Százhalombattáért - Lezárult a jelentkezés
2024-07-04
Szép számmal jelentkeztek a Tiszta udvar – Rendes Ház versenyre. Az idén környezetünk szépítéséhez 25.000 tő egynyári virággal járult hozzá önkormányzatunk.

Kiváló tanulmányi és versenyeredmények - Elismerés a legjobbaknak
2024-07-03
A hagyományokhoz híven az Önkormányzat idén is díjazásban részesítette a kiváló és kitűnő tanulókat, illetve azokat a diákokat, akik kiemelkedően szerepeltek a tanulmányi versenyeken. Közel 200 tanuló és mintegy 50 felkészítő pedagógus munkáját ismerték el könyvutalvánnyal, illetve pénzjutalommal a június 26-i városi rendezvényen a konferencia központban.

A világ legjobb táncosai
2024-07-03
Duplán bearanyozódtak a százhalombattai Masters Academy Sportegyesület táncosai az MTMSZ-WDA Világbajnokságon, miután a Christmas Vibes és a Retro Disco csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott – tájékoztatott a klub.

Óváros szépségei művészszemmel
2024-07-02
Hangyássyné Zsuzsa helyi festőművész vezetésével a Képzőművészek Érdi Alkotói Közössége (KÉK) 20 tagja 5 napon keresztül alkotnak Százhalombattán, az Óvárosi Szerb Közösségi Klubban (Szent László út. 86.). Hétfőtől péntekig 9-16 óráig folyik a művészeti munka.

Húsz perc küzdelem az életért
2024-07-02
Az Érdi Rendőrkapitányság három rendőre sikeresen tartott életben egy eszméletét vesztett férfit Százhalombattán június 16-án.

Arany- és ezüstérem a modellvitorlás kupán
2024-07-02
Forrai Csaba és Kunvári Sándor a dobogó első, illetve a második fokára állhatott a Kassán megrendezett Szlovák Bajnokság június 29-30-i, harmadik és negyedik fordulóján.

Hősies futóest
2024-07-02
Sikeresen teljesítették a Hősök Tere Futóest távjait a SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai, akikhez egyesületen kívüli százhalombattai futók is csatlakoztak június 29-én.

Emlékezés a hagyományteremtőre - Táblaavatás az Óvárosi Búcsún
2024-07-01
A megszokottak szerint széles programkínálattal várta az érdeklődőket a háromnapos Óvárosi Búcsú június végén. A rendezvény keretében felavatták Csupics Demeter kultúrmissziót betöltő szerb tanító emléktábláját, amelyet a Zenálkó Etel Művelődési Ház falán helyeztek el, több kiválóság táblája mellé.

Köszönet és hála a Köztisztviselőknek!
2024-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a város vezetése nevében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a magas színvonalú, lelkiismeretes munkáért, amelyet a város szolgálatában nap, mint nap végeznek.

Jutalmazásban részesültek az életmentők - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-06-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta az I. félévi záró ülését. A tárgyalt 11 napirend közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a költségvetési rendelet módosítása, valamint a volt Százszorszép Óvoda ingatlan idősek gondozóházává történő kialakításával kapcsolatos döntések meghozatala.  A Képviselő-testület köszönetet mondott a Sporthalom Kft. két munkatársának és három érdi rendőrnek, akik újraélesztettek egy, a strandnál szívinfarktust kapott férfit.

Beleszületni az öko-tudatos társadalomba...
2024-06-22
2007-ben, amikor az Arany János Iskolaként az első Környezetvédelmi Konferenciát szerveztük, 7. éve hirdettük meg az Országos Környezetvédelmi Pályázatot Középiskolásoknak, akkor városunk támogatásával. Iskolánkban tehát ma már 24. éve profilként működik ez a terület, melynek lényegét azóta is hirdetjük, terjesztjük és beépítjük mindannyiunk életébe.

Világkávézó az Egyes Iskolában - avagy szülő-pedagógus párbeszéd másképpen
2024-06-22
A városban egyedülálló módon, World Café (Világkávézó) összejövetelt szervezett az "egyesiskola" tanári kara június elejére, amelyre az érdeklődő szülők mellett személyes meghívást kaptak az iskola osztályainak szülői munkaközösség vezetői, az iskola pedagógusai.

Több, mint félszáz szenior úszóérem
2024-06-22
51 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Egyesület a június14-16 között, Gyulán megrendezett LIV. Országos Szenior Úszóbajnokság Dr. Regele Károly Emlékversenyen – tájékoztatott Tejes István a klub alelnöke.

Világbajnok battai táncosok
2024-06-22
Az IndeepenDance Mozgásstúdió két csapata is világbajnok lett a horvátországi Pulában, 20 ország részvételével rendezett májusi megmérettetésen.

Kiemelkedő kajakos eredmények
2024-06-22
17 érmet szereztek a Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai a Sukorón megrendezett Wichmann Tamás Regionális Akadémia Kupán június 9-én. A battai klub utánpótlás versenyzői remekül teljesítettek a kajak-kenu Európa-bajnokság betétfutamain is – tájékoztatott Nyári Bendegúz vezetőedző.

Városvezetői megbízatás
2024-06-20
Átvették megbízólevelüket az újonnan megválasztott önkormányzati és szerb nemzetiségi önkormányzati képviselők június 20-án, megbízatásuk október 1-jével kezdődik. A román nemzetiségi önkormányzati képviselők esetében későbbi időpontban kerül sor a megbízólevelek átadására.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.