2024. július 15. - Henrik, Roland napja
Hétfő
Min:23°
Max:37°
Kedd
Min:23°
Max:36°
Szerda
Min:22°
Max:37°
Csütörtök
Min:20°
Max:36°
Péntek
Min:23°
Max:34°
Kultúra, Oktatás

Emlékezés a hagyományteremtőre - Táblaavatás az Óvárosi Búcsún
2024-07-01 - A megszokottak szerint széles programkínálattal várta az érdeklődőket a háromnapos Óvárosi Búcsú június végén. A rendezvény keretében felavatták Csupics Demeter kultúrmissziót betöltő szerb tanító emléktábláját, amelyet a Zenálkó Etel Művelődési Ház falán helyeztek el, több kiválóság táblája mellé.
Az ünnepségen Nagy Balázs alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Csupics Demeter a közösségét rendkívüli módon tisztelő és szerető ember volt, aki maradandó értéket teremtett az őt követő, rá méltán példaképként tekintő generációk számára. Elévülhetetlen érdemei vannak a helyi szerb közösség kulturális életének megőrzésében, hagyományainak ápolásában, a nyelvi kultúra továbbélésében.
Az ő nevéhez fűződik a nemzetiségi klub és a borverseny megszervezése, a szerb nyelvű nevelés bevezetése az óvárosi óvodában.
Példaértékű életútjára büszke lehet a szerb közösség, illetve Százhalombatta. A mindenkori városi és szerb vezetőség számra nem csak lehetőség, hanem kötelesség is Csupics Demeter munkásságának emléket állítani, szellemi hagyatékát továbbvinni. Az Önkormányzat ennek szellemében mindig támogatta a nemzetiségi kulturális rendezvényeket, illetve így járt el a szerb közösségi ház pár évvel ezelőtti felújításakor is.
"Ha minden nemzedékben lesz egy Csupics Demeter, akkor nem csak a helyi szerb közösség, hanem a helyi kulturális élet és a város is jó kezekben lesz" – fogalmazott Nagy Balázs.

Szabó Gábor óvárosi képviselő örömét fejezte ki, hogy újabb tábla kerülhetett a településrész közösségi házának falára. Mint mondta, Csupics Demeter a százhalombattai szerb nemzeti kultúra kiemelkedő alakja volt. Emlékének megőrzésével azok előtt is tisztelegnek, "akik építői és megőrzői voltak a szerb-magyar együttélésének évszázadokon át".

Takács Péter a BMK nyugalmazott igazgatója felidézte, hogy 1971-ben került Százhalombattára a művelődési házba, ekkor ismerte meg Csupics Demetert, akinek emléktáblája a szintén kiemelkedő közösségépítő Dubecz házaspár mellé került. A férj, Tibor és Csupics Demeter tartotta kézben Óváros kulturális és közösségi életét. Takács Péter velük együttműködve, hetente Óvárosban egyeztetve szervezete a programokat; egészen más volt az akkori közösségi élet, amiben nagyon fontos szerepet játszott a két személy.
Csupics Demeterrel egy-egy barátoknál történő borkóstolás nyomán született meg a mai napig tartó, februári rendezésű borverseny ötlete. Mitrus –, ahogyan sokan szólították – számos programot szervezett, amelyek során mindig figyelt az apró részletekre, hogy a lehető legjobban teljesüljenek az elvárások.
Segítőkészségét mutatja az a személyes történet is, hogy amikor Takács Péter egyszer említette Csupics Demternek, hogy szeretne valahol egy kertet a lakótelepi lét mellé, ő mutatott egy óvárosi eladó földnyelvet; itt él ma a nyugalmazott igazgató fia a családjával.

A család nevében édesapja egyetlen, még életben lévő fia, Csupics György köszönetet mondott a városnak, hogy sor kerülhetett a megemlékezésre, illetve az emléktábla avatásra. Emlékeztetett, hogy az ünnepség időpontja, június 28-a egyben a 1389-es koszovói csata évfordulója, amikor a törökök elől menekülő szerbek erre a területre érkeztek.

Az Önkormányzat támogatásával kihelyezett emléktáblát Csupics György, Nagy Balázs és Szabó Gábor leplezte le, az óvárosi képviselő örökös koszorút is elhelyezett Gergev Angéla családtaggal együtt.
Ahogy a tábla hirdeti, Csupics Demeter 1923-ban született Százhalombattán, tősgyökeres szerb családban. Tanulmányait a helyi szerb egyházi iskolában végezte, majd a családi gazdálkodásban dolgozott.
A II. világháború befejezése után munkaszolgálatra vitték, Baján, Temesvárott és Újvidéken töltötte a hosszú hónapokat, ahonnan nagybetegen került haza, több battai társával együtt.
Ezt követően elvégezte a Pécsett a nemzetiségi tanítói szakot. Itt ismerkedett meg feleségével, Babity Máriával. Néptanítóként dolgozott Lóréven, ahol elérte a Rajk-per hulláma 1950 őszén. Koncepciós perben 4 éves kényszermunkára ítélték, amiből 1954-ben került vissza Százhalombattára. Tanítói oklevelét elvették, ezért a Tildy-tanyán alakult Damjanich TSZ-ben dolgozott. Rehabilitációja után 1956-ban délszláv tanítóként helyezkedett el Ercsiben, ahol a cukorgyári tagiskola igazgatója lett.
Eközben aktív közösségi életet élt Százhalombattán. Szervezte a helyi közösséget, az 1960-as évektől munkája mellett a helyi hagyományápolással és kultúrateremtéssel foglalkozott, szorgalmazta a szerb nyelv oktatását. Itt alakította meg az első magyarországi Szerb Klubot 1969-ben. Jelentős szerepet vállalt abban is, hogy az óvárosi óvodában fakultatív szerb nyelvoktatás folyik. Nagy álma volt egy rendszeresen megjelenő helyi szerb nyelvű lap.
"Tíz Év a Városért" emlékérmet vehetett át 1980-ban, majd "Pro Urbe Százhalombatta" díjat kapott 1984-ben.
A város egy kimagaslóan jelentős hagyományőrző tagját veszítette el 1992-ben bekövetkezett halálával.

Az idei Óvárosi Búcsú hagyományosan a koszorúzással egybekötött Szent László Napi Ünnepséggel vette kezdetét.


Országosan ismert és helyi fellépők koncertjei, táncelőadások, főzőverseny, biciklitúra, játékos családi programok, bűvész- és tűzzsonglőr bemutató szerepeltek a széles kulturális kínálatban. Nagy sikert aratott a Magyarországi Szerb Színház, a Jávor "Pali" utolsó mulatása című darabbal – Benkő Péter főszereplésével. Népszerű volt a Matrica" Múzeum kézműves foglalkozása és a Hamvas Béla Városi Könyvtár által szervezett program.  Lélekemelő koncertet adott a Liszt Ferenc Vegyeskar a Szent László templomban, a méltán kedvelt Vastag Óváros főterén hozta lázba az amúgy sem fázó közönséget, a rendezvényt a Trixie Rubato zárta nagy sikerrel. (Fotó:Tóth Erzsébet)
AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Junior Európa-bajnoki ezüstérem
2024-07-10
A dobogó második fokára állhatott fel Zilahy Boróka a Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Portugáliában megrendezett Triatlon Európa-bajnokságon, junior tereptriatlonban.

Egyházi vezetők a Reménység Szigetén
2024-07-09
"Imádságban kell hordoznunk magyarságunk jövőjét!" – fogalmazott a Százhalombattán élő dr. Fazekas István református lelkész, aki a magyarországi Erdélyi Gyülekezet vezető lelkipásztora. Az ő kezdeményezésére július 6-án a budapesti Reménység Szigetén együttműködési megállapodás jött létre Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint az Erdélyi Gyülekezet vezetősége között.  

Felújítások és karbantartás
2024-07-05
Több munkálat is zajlik Százhalombattán a nyár folyamán – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal.

Véget ért az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálat
2024-07-04
Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások körében májusban.

A virágos Százhalombattáért - Lezárult a jelentkezés
2024-07-04
Szép számmal jelentkeztek a Tiszta udvar – Rendes Ház versenyre. Az idén környezetünk szépítéséhez 25.000 tő egynyári virággal járult hozzá önkormányzatunk.

Kiváló tanulmányi és versenyeredmények - Elismerés a legjobbaknak
2024-07-03
A hagyományokhoz híven az Önkormányzat idén is díjazásban részesítette a kiváló és kitűnő tanulókat, illetve azokat a diákokat, akik kiemelkedően szerepeltek a tanulmányi versenyeken. Közel 200 tanuló és mintegy 50 felkészítő pedagógus munkáját ismerték el könyvutalvánnyal, illetve pénzjutalommal a június 26-i városi rendezvényen a konferencia központban.

A világ legjobb táncosai
2024-07-03
Duplán bearanyozódtak a százhalombattai Masters Academy Sportegyesület táncosai az MTMSZ-WDA Világbajnokságon, miután a Christmas Vibes és a Retro Disco csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott – tájékoztatott a klub.

Óváros szépségei művészszemmel
2024-07-02
Hangyássyné Zsuzsa helyi festőművész vezetésével a Képzőművészek Érdi Alkotói Közössége (KÉK) 20 tagja 5 napon keresztül alkotnak Százhalombattán, az Óvárosi Szerb Közösségi Klubban (Szent László út. 86.). Hétfőtől péntekig 9-16 óráig folyik a művészeti munka.

Húsz perc küzdelem az életért
2024-07-02
Az Érdi Rendőrkapitányság három rendőre sikeresen tartott életben egy eszméletét vesztett férfit Százhalombattán június 16-án.

Arany- és ezüstérem a modellvitorlás kupán
2024-07-02
Forrai Csaba és Kunvári Sándor a dobogó első, illetve a második fokára állhatott a Kassán megrendezett Szlovák Bajnokság június 29-30-i, harmadik és negyedik fordulóján.

Hősies futóest
2024-07-02
Sikeresen teljesítették a Hősök Tere Futóest távjait a SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai, akikhez egyesületen kívüli százhalombattai futók is csatlakoztak június 29-én.

Köszönet és hála a Köztisztviselőknek!
2024-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a város vezetése nevében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a magas színvonalú, lelkiismeretes munkáért, amelyet a város szolgálatában nap, mint nap végeznek.

Hulladékból nyert energia - megkérdeztük a MOHU-t az új beruházás terveiről
2024-07-01
Mint ismeretes, az állam helyett a MOL vállalata, a MOHU Zrt. vette át az országos hulladékgazdálkodási feladatokat 2023 július 1-jétől. A cél hosszabb távon a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetése, az újrahasznosítás növelése, illetve a lerakás jelentős csökkentése, aminek része egy zártrendszerű, környezetkímélő hulladékhasznosító-mű megépítése, melynek ideális helyszíne Százhalombatta – Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója tájékoztatta lapunkat a várható fejlesztésről, illetve megkérdeztük, hogy ez az itt lakók számára mit jelenthet.

Jutalmazásban részesültek az életmentők - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-06-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta az I. félévi záró ülését. A tárgyalt 11 napirend közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a költségvetési rendelet módosítása, valamint a volt Százszorszép Óvoda ingatlan idősek gondozóházává történő kialakításával kapcsolatos döntések meghozatala.  A Képviselő-testület köszönetet mondott a Sporthalom Kft. két munkatársának és három érdi rendőrnek, akik újraélesztettek egy, a strandnál szívinfarktust kapott férfit.

Beleszületni az öko-tudatos társadalomba...
2024-06-22
2007-ben, amikor az Arany János Iskolaként az első Környezetvédelmi Konferenciát szerveztük, 7. éve hirdettük meg az Országos Környezetvédelmi Pályázatot Középiskolásoknak, akkor városunk támogatásával. Iskolánkban tehát ma már 24. éve profilként működik ez a terület, melynek lényegét azóta is hirdetjük, terjesztjük és beépítjük mindannyiunk életébe.

Világkávézó az Egyes Iskolában - avagy szülő-pedagógus párbeszéd másképpen
2024-06-22
A városban egyedülálló módon, World Café (Világkávézó) összejövetelt szervezett az "egyesiskola" tanári kara június elejére, amelyre az érdeklődő szülők mellett személyes meghívást kaptak az iskola osztályainak szülői munkaközösség vezetői, az iskola pedagógusai.

Több, mint félszáz szenior úszóérem
2024-06-22
51 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Egyesület a június14-16 között, Gyulán megrendezett LIV. Országos Szenior Úszóbajnokság Dr. Regele Károly Emlékversenyen – tájékoztatott Tejes István a klub alelnöke.

Világbajnok battai táncosok
2024-06-22
Az IndeepenDance Mozgásstúdió két csapata is világbajnok lett a horvátországi Pulában, 20 ország részvételével rendezett májusi megmérettetésen.

Kiemelkedő kajakos eredmények
2024-06-22
17 érmet szereztek a Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai a Sukorón megrendezett Wichmann Tamás Regionális Akadémia Kupán június 9-én. A battai klub utánpótlás versenyzői remekül teljesítettek a kajak-kenu Európa-bajnokság betétfutamain is – tájékoztatott Nyári Bendegúz vezetőedző.

Városvezetői megbízatás
2024-06-20
Átvették megbízólevelüket az újonnan megválasztott önkormányzati és szerb nemzetiségi önkormányzati képviselők június 20-án, megbízatásuk október 1-jével kezdődik. A román nemzetiségi önkormányzati képviselők esetében későbbi időpontban kerül sor a megbízólevelek átadására.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.