2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:20°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Kultúra, Oktatás

Szeretet SzínTér a város szívében
2024-05-26 - Egyedi akusztikai élményt nyújtó zenei műsor keretében adták át Százhalombatta legújabb, többfunkciós közösségi termét május 24-én. A Katona Tamás lelkész vezette HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből alakította ki a SZÍN-TÉR Rendezvénytermet, aminek felújítását az Önkormányzat is támogatta.
Az ünnepségen megjelent Vezér Mihály polgármester, Török Sándor alpolgármester, továbbá Sinka László, Lukács Bernadett, Szabó Zoltán önkormányzati képviselők.
Mint ahogy korábban is megírtuk, a színpaddal, teljes technikai háttérrel, berendezéssel ellátott, különleges akusztikájú helyiség hitéleti, közösségi és társadalmi programoknak adhat otthont. Rendszeresen terveznek előadásokat, koncerteket, jazz esteket, beszélgetéseket, társasjátékokat, Freedom Zenekar Klubot, közéleti műsorokat, valamint vasárnaponként istentisztelet. Minden rendezvény ingyenesen érhető el a százhalombattai lakosok számára. A nagyterem mellett egy közösségi és egy gyermekhelyiséget is kialakítottak.

Különleges, szeretetteljes légkör fogadta a látogatókat az átadóünnepségen, valóban úgy tűnt, hogy egy békességet árasztó ékszerdoboz tárta ki kapuit. Szembeötlő, hogy a legminőségibb anyagokat használták fel, a mintegy 120 főt befogadni képes terem és az egyéb helyiségek átépítése során. Gyülekezeti helyszín révén azt is mondhatjuk, hogy Istentől áldott, hozzá méltó alkotás született a város büszkeségére.

A hely szelleme és az emelkedett hangulat nyomán talán mindenki ösztönösen mély érzelmeket kiváltó műsorra számított. Nos, azt hiszem minden várakozást felülmúló hangzásbeli élményt és lelki útravalót kaptak a megjelentek. Először Beke Farkas Sándor hegedűművész, a Magyar Kultúra Lovagja, Farkas Erzsébet hegedűművész és Lisztes Berta csellóművész játéka kápráztatta el a közönséget. A műsor második részében Szatai Gábor énekes a Freedom Zenekarral közösen varázsolt a színpadon, lélekemelő, szintén virtuóz előadással.

Vezér Mihály polgármester köszönetet mondott a meghívásért, illetve, hogy részese lehetett a "gyönyörű szép" zenei és közösségi élménynek; az esemény örök emlék marad.

Kis történetet osztott meg a hallgatósággal, miszerint felvetődött benne a napokban, hogy újra kéne festeni a beszürkült főtéri "# helló Batta" feliratot, azonban nem az eredeti fehérre, hanem színesre. Később tudatosult, hogy az ötletet a SZÍN-TÉR terem elnevezése sugallhatta, ami jókedvre derít, illetve akár a városlakók sokszínű gondolatvilágára is utalhat. Bár különbözőek vagyunk, azonban számos dolog összeköt minket, és az erősségünk, hogy az alap kérdésekben – magyarok, százhalombattaiak – egyívásúak vagyunk – fogalmazott a városvezető.

A polgármester utalt a Freedom zenei feldolgozásában elhangzott, Pál apostol által írt szeretethimnusz egyik versére, miszerint "ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok"; ezen gondolat az elmúlt négy évtizedben is nagyon  aktuális volt, csakúgy, mint napjainkban. Gyűlöletben élünk, társadalmi árkokat ásnak nekünk, ásatnak velünk, szinte már elfelejtettük milyen az, amikor a szeretet túlárad a lelkekben, és ezt mások felé is ki tudjuk mutatni. Pedig ettől lehetünk összefogva erősek, illetve erősíthetjük egymást, és pozitívan gondolkodva nézhetünk a jövőbe; a köz javára ennek eredményeként jött létre a SZÍN-TÉR is.

Külön hála és köszönet jár a gyülekezetnek, hogy közösségépítő helyszínnel gazdagodott a város, hiszen pont a közösségeket verte szét az elmúlt 40 év. A mai fiataloknak talán még nem is volt módjuk arra, hogy megtapasztalják a kollektív együttérzést és szolidaritást. Sokan úgy nőttek fel, hogy csak megosztásban és szélsőségekben lehetett részük, és ezt tartják természetesnek – "üzenjük innen is, hogy nem az, és akkor lesz Százhalombatta és az ország is egy boldog, nagy közösség, ha bástyaként egyre több ilyen szeretet sziget jelenik meg, vállalva ezt a missziót" – zárta köszöntőjét Vezér Mihály.

Katona Tamás köszönetet mondott minden támogatónak, aki adománnyal, illetve munkával segítette a felújítást. Kiemelte, hogy külön nagy gondot fordítottak a hangszigetelésre, hogy a zenei programok ne zavarják a környéken lakókat. "Most kezdődik el valami, most kell megtölteni ezt a helyet élettel", legyen az hitéleti, kulturális, vagy társadalmi tevékenység – fogalmazott.

A vezetőlelkész a bibliai Apostolok cselekedete fejezet versei alapján hangsúlyozta, hogy származástól függetlenül Jézus áldozata árán minden ember üdvözülhet hit által, vagyis nem a mózesi törvények megtartása révén. Isten nem épületekben lakik az Újszövetség óta, hanem immár a hívők a pünkösdkor elküldött Szentlélek temploma, ezért a közösségen múlik, hogy milyen hely lesz a SZÍN-TÉR. A terem ugyanakkor hasonlatos lehet az ószövetségi Dávid sátorához, ahol szeretet, hálaadás és tisztelet mellett dicsérték Istent; ez ne csak szavakban, hanem cselekedetekben is valósuljon meg.

Krisztusi embereknek kell lennünk –, címek, jelvények nélkül – ami tettekben, ha kell tűrésben, illetve a család, a város és a nemzet felé való felelősségvállalásban nyilvánul meg. Azon kívánságát fejezte ki, hogy ne csak a rendezvényterem és a város, hanem a nemzet is meg tudjon újulni, azáltal, hogy mindenki szeretetet adva, önzetlenül a mások érdekében cselekszik.

Kovács AttilaAKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.