2019. március 21. - Benedek napja
Csütörtök
Min:4°
Max:8°
Péntek
Min:1°
Max:14°
Szombat
Min:2°
Max:15°
Vasárnap
Min:3°
Max:17°
Hétfő
Min:5°
Max:14°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés - írta: CK
2019-02-13 - Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.
A város jelenleg 3 milliárd forint szabad pénzeszközzel rendelkezik, és az a cél, hogy legalább ennyi legyen év végén is. A bevételek 70 százaléka a helyi adókból származik. Mivel a nagyobb cégek az utóbbi években többször túlfizették azt, és vissza kellett utalni, fontos, hogy megfelelő tartalékokkal rendelkezzen a büdzsé.

Nagyon hátrányosan érinti a várost a közoktatás államosítása miatti jelentős szolidaritási elvonás, amelynek idén 953 millió forint az összege, miközben az összes normatív alapon nyújtott központi támogatás 927 millió forint.

Vezér Mihály hangsúlyozta, még így is két-háromszoros az ellátottságunk a hasonló lélekszámú hazai települések átlagához képest. Igaz, a fenntartandó infrastruktúra is átlag feletti.

A bevételi főösszeget 7 milliárd forintra tervezik, amelyből 5 milliárdot tesznek ki az úgynevezett közhatalmi bevételek – adók, bírságok, pótlékok. A működési – egyebek mellett az intézmények jegyértékesítéséből, ingatlanok bérbeadásából származó - bevételek összege 842, az ingatlanok értékesítéséből és a kölcsönök visszatérüléséből tervezett bevétel 124 millió forint. A kiadási oldalt 9,6 milliárd forintra tervezik, amelyből 1,1 milliárd az áthúzódó kötelezettségvállalás. A kiadások 59 százalékát teszik ki a kötelező, 40 százalékát az önként vállalt és 1 százalékát az államigazgatási feladat.
A működési kiadásokat a 2018-as szintnek megfelelően, 8,4 milliárdra tervezik, és összesen 1,2 milliárdos céltartalékot tartalmaz a költségvetés tervezete. Valamennyi önkormányzati dolgozó részére évi 200 ezer forint cafetériát terveznek, amely összesen 34 millió forint. Emellett 55 milliót biztosítanak a törvényi előírások miatti bérkompenzációra és további 192 milliót 10 százalékos béremelésre, amelyet az ügyvezetők, illetve intézményvezetők differenciáltan oszthatnak szét.

Jelentős eredmény, hogy a Százhalom Egészségügyi Központ működését tavaly júniustól teljes egészében és közvetlenül a társadalombiztosítás finanszírozza. A támogatást úgy lehet optimalizálni, ha a szolgáltatásokat nem csak a battaiak veszik igénybe. Az intézményben szükséges karbantartáshoz, felújításhoz, eszközfejlesztéshez továbbra is hozzájárul a város, az alapellátásra, amely kötelező feladata, 46 millió forintot tervez az önkormányzat. A polgármester kiemelte: fontos feladat a háziorvosok utánpótlásának biztosítása, néhány héten belül végre újból öt gyermekorvos fog rendelni a SZEK-ben. Szűrővizsgálatokra 6 millió forintot terveznek. A tüdőszűrés és az iskolába készülő gyerekek látásvizsgálata mellett a jövőben az ingyenes ortopédiai szűrésük is elkezdődhet.

A 24 órás ügyelet biztosítása 140, a betegszállításé 14 millió forintba kerül. A szolgálatnak hamarosan új gépjárművet ad át a város. Az egynapos sebészet bővítésére és az új röntgengép üzembe helyezésére 165 millió forintot terveznek.

A közterületek rendjére 340, a zöldterületek karbantartására 276 millió forintot terveznek költeni. Az óvodák fenntartására 687 millió forintot különítettek el.     

A kulturális intézmények fenntartására 590 milliót különítenek el. A polgármester kiemelte, célja, hogy a többi közgyűjteményhez hasonlóan a "Matrica" Múzeum működéséhez is járuljon hozzá az állam. A Magyarok Öröksége Alapítvány – a Summerfest, a néptáncsuli és a táncegyüttes – támogatására 77, szociális kiadásokra, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ feladataira több mint egymilliárd forintot különítenek el. A sportkeretet a tavalyi 60-ról 65 millióra emelnék, amelyet kiegészít a Dunamenti Erőmű 10 milliós támogatása. A Halom Televízió 91, a rádió 38, a Hírtükör 26 millió forintból gazdálkodhat.
Fejlesztésre és felújításra 720 millió forintot terveznek költeni. Ebből a többi között korszerűsítik a bölcsőde világítását és kialakítják az új óvárosi postafiókot, amely a remények szerint néhány héten belül kinyithat. Parkoló-, út-, járdarekonstrukcióra 300 millió forint körüli összeg jut. Egyebek mellett új átemelőszivattyút helyeznek üzembe 10 millióért, felújítják az Ifjúság úti szolgáltatóház előtti területet 30 millióért, csapadékvízelvezetőt építenek ki a Szondi utcában 10 millióért, felújítják a Polgármesteri Hivatal tetejét 18 millióért.

A polgármester hangsúlyozta: biztosított a városüzemeltetés megszokott színvonala, és továbbra is a fegyelmezett gazdálkodás, valamint a fenntartható fejlesztések az önkormányzat legfontosabb törekvései.

Sinka László alpolgármester a közösségi megmozdulások kiemelkedő sikereiről számolt be. Megemlítette a jótékonysági újévi koncerteket, a Soczó Ádám gyógykezelésére összegyűlt 950 ezer forintot, amelyet az ÉSZKE egymillióra egészített ki, valamint a Bedegi Krisztina számára indított gyűjtés eredményét.

Ádám Erika, a Százhalombatta Ifjúságért Közalapítvány elnöke felhívta a figyelmet, hogy mivel tavaly júliustól a húsz év alattiak jogosítványszerzését 20 ezer forinttal támogatja az állam, részükre annyi támogatást nyújt a közalapítvány, amely kiegészíti ezt az összeget arra, amennyit a náluk idősebb támogatottak kapnak.

Furcsa Katalin elnök a Százhalombatta Egészségügyért Közalapítvány tevékenységéről számolt be. Kiemelte az ISO minősítés megszerzését, valamint hogy a kezdeti – 2007-es – 185-ről 1 633-ra emelkedett az egynapos sebészeten végzett operációk száma.

Katona István, a Százhalombattai VUK SE elnöke arra kérte a képviselő-testületet, 8 millió forinttal járuljanak hozzá az egyesület által nemrégiben megvásárolt műfüves fedett focipálya balesetveszélyes burkolatának felújításához, valamint járuljanak hozzá az ovis úszás 3-5 millió forintos költségéhez.

A közmeghallgatáson számos városlakó tette fel kérdéseit és mondta el véleményét, javaslatait. Ezek kapcsán egyebek mellett elhangzott, hogy még az idén támfal épülhet a Hun utcában, amelyre 40 millió forintot különítettek el.

Az óvárost Érddel összekötő kerékpárútról elmondta, hogy az Natura 2000 védettség alá tartozik, amely miatt nem lehet szilárd burkolattal ellátni.

Fehér Sándor javaslatára fontolóra veszik a családi házak államilag támogatott energiatakarékos beruházásainak – például a kazáncseréknek – az önkormányzati támogatását.

Szóba került a hosszú várakozási idő a szakorvosi ellátásban, amellyel kapcsolatban dr. Berzéki Ferenc főigazgató elmondta: nincs ráhatása az orvosképzésre, a fizetésekre, az orvoshiányra. Az utánpótlás nehezen megoldható. Jó hír azonban, hogy hamarosan két új ideggyógyász kezdi meg a rendelést a SZEK-ben. Többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy országos viszonylatban szinte nincs is olyan színvonalú rendelő és egészségügyi ellátás, mint Battán.

A sportcsarnoképítés tervéről Vezér Mihály úgy tájékoztatott, hogy miután nem sikerült összegyűjteni a remélt mértékű TAO-támogatást, a miniszterelnökhöz fordult kéréssel, hogy támogassa az állam egy háromezer főt befogadni képes, térségi szerepet ellátó sportcsarnok építését. A további lépések azon múlnak, megkapjuk-e ezt a segítséget.
Elhangzott, hogy 2019-ben megvalósulhat a Vasút utca csapadékvíz-elvezetésének a rekonstrukciója. Az önkormányzat a már említett kerékpárúthoz hasonlóan a Duna-parton sem végezhet semmilyen beavatkozást, az illetékes állami felügyelet azonban hamarosan nagy munkába kezd, és a tervek szerint kivágja az elöregedett, veszélyessé vált fákat, rendbe teszi a területet. A polgármester további tájékoztatást ígért, ha az önkormányzatot informálják az ütemtervről.

További kérdésekre válaszolva Kovács Lajos szakbizottsági elnök elmondta, hogy a Halász utcát felújítják idén, és előkészítés alatt van a Szabadság út, valamint a Botond utca rekonstrukciója is.

Vezér Mihály megemlítette, hogy a szükséges fejlesztések, felújítások késedelmet szenvedtek a Műszaki Irodára utóbbi időszakban jellemző fluktuáció miatt. Ezen a területen is szakemberhiány van, fel kell venni a versenyt a jelentősen jobban jövedelmező államigazgatással, versenyszférával és külföldi munkavállalással.    

Az önkormányzat továbbra is vizsgálja, hogyan lehet megoldani azokat a gondokat – a túlzsúfoltságot, a parkolók és játszóterek hiányát – a Matta-kertben, amelyeket a rossz tervezés okozott.

Vezér Mihály támogatta Szabó Gábor felvetéseit, hogy több szeméttároló edényre van szükség az Erőmű és Szabadság út mentén, valamint utóbbin meg kell vizsgálni a prizmatelepítés és a gyorshajtás megelőzésének lehetőségét.

Ugyancsak Szabó Gábor felvetésére reagálva Török Sándor szakbizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a Vöröskereszt által üzemeltetett hajléktalanszálló kifejezetten a százhalombattai fedél nélküliek ellátása érdekében üzemel. Az utcai megkereső szolgálat figyelemmel kíséri a városban feltűnő hajléktalanokat, erőszakkal azonban senkit sem lehet bevinni az intézménybe.   

A mintegy három és fél órás közmeghallgatás során számos egyéb téma is szóba került, és többen is azon véleményüknek adtak hangot, hogy Százhalombatta kiemelkedően komfortos város, ahol az önkormányzat nagyon sok mindent megtesz a kulturált környezet, a színvonalas szolgáltatások és a városlakók jó közérzete, a közösségek erősítése érdekében. 


AKTUÁLIS
2019-03-20 - A Nagytétény-Diósd – Pusztaszabolcs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40a Budapest – Pusztaszabolcs [– Dunaújváros] vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek április 1-től 18-ig.
2019-03-13 - A százhalombattai önkormányzat elkészíttette a város településszerkezeti és szabályozási tervének módosítására vonatkozó javaslatát.
2019-03-12 - Ne váljon a csalók áldozatává! Időskorú hozzátartozóink tőlünk sokszor távol élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemeleten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battára került a nyereményautó - Egyik percről a másikra lett milliomos
2019-03-21
A százhalombattai Göntér Katalin nyerte a Pöttyös Túró Rudi és a SPAR Magyarország közös promóciójának főnyereményét, a Volkswagen Beetle Cabriolet autót tavaly év végén.

Új betegszállító autó
2019-03-21
Új betegszállító kisbuszt adott át a százhalombattai önkormányzat március 20-án a Százhalom Egészségügyi Központban.  Az OPEL VIVARO-t dr. Berzéki Ferenc, a betegszállítást végző Promed Bt. vezetője vette át Vezér Mihály polgármestertől.

Mennek, futnak, győznek
2019-03-21
Kiugró eredmények és klasszisversenyzők – a márciust is ez jellemezte a Százhalombattai VUK SE triatlonszakosztályánál.

Teke - Vereség hazai pályán
2019-03-21
5:1 arányban alul maradtak a vendég Nagy T csapatával szemben a Battai Gurítók legutóbbi mérkőzésükön. A pontjukat Lehel Vilmos szerezte. Legközelebb március 28-án, csütörtökön, 17 órától játszanak a Golyószórók ellen a KlubSirályban. Várják szurkolóikat!

Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Szemészeti szűrés az ovikban
2019-03-19
Az idei évben is teljes körű szemészeti szűrővizsgálatot szervez az önkormányzat a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek számára Százhalombattán.

Új sportpálya a Kőrösiben
2019-03-19
Hamarosan elkészül a százhalombattai Kőrösi sportiskola új kézilabda-, illetve focipályája, amelyet közel egy hónapja kezdtek építeni az iskola udvarán a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából.

Zöld szív
2019-03-19
Kiemelkedően szerepeltek a százhalombattai Pitypangos Óvoda növendékei a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom 30. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázaton.

Több mint 25 ezer zseton
2019-03-19
Négyszázezer forintos adományt nyert a Százhalombattai Szivárvány Óvoda a Tesco civil szervezeteket és intézményeket támogató pályázatán.

Szemétszedés az Urbáriumban
2019-03-19
Szemétszedésre várja a városrész lakóit a víz világnapja alkalmából Vezér Mihály polgármester, Urbárium települési képviselője március 22-én, pénteken 14 órától.

Új vezető az Idősek Otthonában
2019-03-19
Pentz Istvánné megbízott szervezeti egység vezető látja el az Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza szakmai felügyeletét február 23-ától. Az új vezető megbízása egy évre szól.

Zöld szíves óvoda- zöld szíves óvodásokkal
2019-03-19
Örömmel tájékoztatok minden kedves érdeklődő olvasót az alábbi sikereinkről.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek
2019-03-18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Kimaxolta Békéscsabát
2019-03-18
Hét számból hetet nyert meg a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Horváth Csenge, a Százhalombattai VUK SE úszója március 16-17-én Békéscsabán.

Közbiztonsági gyermekrajzpályázat
2019-03-18
"Veszélyesnek látom" címmel hirdettek alkotói versenyt az Érdi Rendőrkapitányság, a kataszrófavédelmi kirendeltség, az önkormányzat, ifjúsági önkormányzat, valamint tankerületi központ együttműködésében a kapitányság illetékességi területén élő diákok számára.

Modellezés - Totális elsőség az Észak Adria Trófea Kupán
2019-03-18
Forrai Csaba egyéniben, a Dunamenti Energia Modellező Klub pedig csapatban győzött F5-IOM hajóosztályban a tavalyi Észak Adria Trófea Kupán, amelynek díjátadását az idei versenysorozat első fordulóján, március 17-én adták át.

Ismét magyar bajnok Rajkai
2019-03-18
Megnyerte a 81 kilogrammos súlycsoportot Rajkai Róbert, a SZVISE judósa a junior országos bajnokságon, Győrött március 16-án.

Vidámságban nem volt hiány - Nagy farsangi buli az OMNYÉ-nál
2019-03-14
A télbúcsúztatás, a tavaszvárás jó alkalom egy igazi mulatságra.  Az "olajos" nyugdíjasok március 9-én (igaz, már húshagyó kedd után) tartották a hagyományos farsangi estjüket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.