2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Önkormányzat

Polgármesteri évértékelő
2024-02-12 - Tisztelt Százhalombattaiak!

Gyorsan elrepült a 2023-as esztendő. Az év első felében már visszatértünk a "régi kerékvágásba", megtartottuk hagyományos rendezvényeinket, számtalan fejlesztést végeztünk, új parkolóhelyeket alakítottunk ki városunkban, módosítottuk a szociális rendeletünket, bicikli utat építettünk az Erkel Ferenc körúton, átadtuk az új edzőcsarnokot a Kodály sétányon. Bízom benne, hogy a 2024-es év még sikeresebb lesz városunk fejlődésében. 
Egészségügy
-            Levélben keresett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság a tavalyi évben, amelyben a véleményemet kérte a szakrendelőnk állami átvételével kapcsolatban. Mindig is személyes szívügyemnek tartottam, hogy lehetőségeinkhez képest a legjobb egészségügyi szolgáltatást biztosítsuk városunk lakóinak. Önként vállalt feladatként 24 órás orvosi ügyeletet tartottunk fent, szakorvosokat és háziorvosokat hoztunk településünkre, ingyenes szűrővizsgálatokat szerveztünk gyermekeink számára, védőoltásokat biztosítunk, betegszállító autót üzemeltetünk, egészségügyi berendezéseket vásároltunk. Az eddig általunk finanszírozott 24 órás orvosi ügyeletünket törvényi változás elvette az állam javára, annak ellátását az Országos Mentőszolgálat fogja átvenni 2024 február 1-jétől. Ez azt jelenti, hogy Érdre kell átmenni, hogy az ügyeleti ellátást igénybe vegyük, ahol egy kb. 150 ezer fős területről érkezőkkel kell együtt sorba állni, míg orvos elé kerülünk. Az orvosi ügyelet változásáról külön hírlevélben tájékoztattam a lakosságot.
-            Novemberben sikeresen lezajlott az első Egészségnap a Százhalom Egészségügyi Központban, amely 180 városlakó számára biztosított ingyenes szűrővizsgálatokat. Ezen alkalommal INGYENES, beutaló nélküli laborvizsgálatra nyílott lehetősége a regisztrált százhalombattaiaknak. A laborvizsgálat három kategóriában került kialakításra, életkor szerint: junior, felnőtt és senior. Az Egészségnapon háziorvosok és más szakorvosok rövid előadásait is meghallgathattuk, mely segített abban, hogy egészségesebben éljünk, jobb életminőségben. A visszajelzések pozitívak, ezért kezdeményeztem a folytatást, egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából évente két egészségnapot szeretnék megvalósítani a battai lakosság számára.
-             2023 augusztusától már nem az önkormányzat a százhalombattai Védőnői Szolgálat fenntartója. A battai védőnők a Szent Imre kórház felügyelete alá tartoznak. A városlakók számára az átszervezés nem jelentett érdemi változást, hiszen a törvény szerint a védőnők továbbra is a városban látják el feladataikat, és továbbra is az Egészségügyi Központban fogadják a csecsemőket.
-             Bővült a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezések lehetősége. Október 1-jétől új, online időpontfoglalási rendszer keretében is lehetséges a bejelentkezés az Egészségügyi Központba. Megmaradt a személyes és a telefonos bejelentkezés lehetősége is, minden hétköznap reggel 7.00 és este 19.00 óra között a recepción. A bejelentkezés előre maximum 1 hónapra lehetséges. A rendkívüli beutalásokra, illetve sürgősségre is tekintettel van az új rendszerünk.
-             Elindult a segítő szolgálat. Önkormányzatunk – önként vállalt feladatként – továbbra is biztosítja a városlakók számára az ingyenes betegszállítást. Városunkban 2007 óta működtetjük ezt a szolgáltatást, amit minden városlakó díjmentesen vehet igénybe. 2023 februárjától a Sérültekért Alapítvány Segítő Szolgálata látja el ezt a feladatot, amely 684 battainak nyújtott segítséget az elmúlt évben.
-             Ingyenes oltások, szűrővizsgálatok. A városunkban élők egészségének megóvása, a betegségek megelőzése fontos feladat önkormányzatunk számára. Továbbra is ingyenesen biztosítjuk a rotavírus elleni oltást a 6-24 hetes csecsemők részére és 2023-tól az agyhártyagyulladás elleni szérumot is, az egy éves battai gyermekeknek. Tavaly is folytattuk az iskolakezdés előtt álló nagycsoportosok szűrővizsgálatát. A már 9 éve tartó SZEMÉSZETI vizsgálat mellett bevezettük az ORTOPÉDIAI szűrést is ebben a korosztályban. Tavaly 152 gyermek ortopédiai vizsgálatát és 141 gyermek szemészeti szűrését finanszírozta önkormányzatunk. 2023-ban is volt TÜDŐSZŰRÉS, önkormányzatunk támogatásával minden helyi lakos térítésmentesen vehetett részt a szűrővizsgálaton.
  
Szociális rendelet módosítása

A gazdaság jelenlegi helyzetéből adódóan a tavalyi évben időszerűvé vált településünk támogatási rendszerének felülvizsgálata, ezért Török Sándor alpolgármester segítségével újragondoltuk a szociális rendelet tartalmát. Ezek után kidolgoztam a vonatkozó szociális támogatásokról szóló rendeletek módosítását, melyet a Képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. A módosítás kiterjeszti a támogatásra jogosultak körét, és a támogatások mértékét is jelentősen megemeli. Önkormányzatunk mindig is elkötelezett volt a családok anyagi biztonságának megőrzésében, valamint abban, hogy segítséget adjon a nehéz anyagi helyzetbe kerültek részére.

Mindennapi életünk

-             Városunk középiskoláiból tavaly 195 diák ballagott el május 5-én, és kezdte meg az érettségi vizsgákat május 8-án. Önkormányzatunk – mint minden évben – a ballagó, érettségiző diákoknak egy gravírozott tollal kívánt sikeres érettségi vizsgát. A tollakat eljuttattuk az iskolákba, amely minden érettségire érkező diákot az asztalán várt, egy köszöntő levél kíséretében.
-             Együttműködés a Dunamenti Erőművel. 2017-ben született az a támogatási együttműködési megállapodás, amelyet ismét három évre hosszabbítottunk meg a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel. A megállapodás szerint az Erőmű 69 millió forinttal támogatja városunk kulturális és sportéletét. Megköszöntem Horváth Péternek, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatójának az évek óta tartó kiemelt támogatást. Példaértékű a Dunamenti Erőmű Zrt. és városunk viszonya, amely egy jól működő, kölcsönős bizalomra épülő, eredményes kapcsolat.
-             Májusban egynyári virágot osztott önkormányzatunk a város lakóinak környezetük, portáik szépítésére. A százhalombattaiak maguk is sokat tesznek azért, hogy egyre virágosabb legyen lakóhelyünk, amelyhez az idei évben 20.0000 tő egynyári virággal járultunk hozzá. Jó volt látni a nagy érdeklődést, mindegyik helyszínen sok városlakó jött virágért.
-             Könyvtár a Gondozóháznak. 2022-ben jótékonysági könyvgyűjtési akciót hirdettem, amelyhez indulásként 100 db könyvet ajánlottam fel a Gondozóház lakói részére. 1 hónap alatt közel 20.000 db könyvet gyűjtöttünk össze, amely példaértékű. A könyvek elhelyezéséhez könyvespolcokat készítettünk önkormányzatunk és a Szákom Kft. anyagi támogatásával. A polcokat Fülöp János százhalombattai vállalkozó tervezte és készítette el kedvezményes áron. A könyvek feldolgozását, válogatását, katalogizálását, elhelyezését Kovács Marianna a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai szakmai közreműködésével végeztük. Minden a helyére került, most már egy megújult, szebb, otthonosabb környezet veszi körbe az időseket.
-             Új Idősek Gondozóháza épül városunkban. A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az új gondozóház koncepcióterveit, ami 50 főnek nyújt majd tartósan otthont. A kényelem elsődleges szempont volt a tervezés során, így a maximum kétszemélyes, akadálymentesített szobák mindegyike saját fürdőszobával és kertre nyíló terasszal rendelkezik, hogy időseink megfelelő környezetben tölthessék mindennapjaikat. A tervek szerint egy átriumos közös kert, mozgásra alkalmas helyiség, ökumenikus kápolna és hospice szoba is kialakításra kerül.
-             Augusztus 1-től a római katolikus gyülekezet lelkipásztora Arany Ferenc plébános atya lett, miután Bódai József adonyi plébános - aki egy évig szolgált a százhalombattai katolikus egyháznál - egészségügyi okok miatt befejezte munkáját városunkban. A 38 éves Arany Ferenc atya nagy tervekkel érkezett városunkba, nagy lelkesedéssel és elhívatottsággal készül az új feladatra.
-             REPTÉR - Táncolt Százhalombatta. Örömtáncot jártunk a Szent István téren Korda György-Balázs Klári Reptér című számára. Ismét nagy élmény és kihívás volt Házi Tamás balettművész vezetésével a közös tánc, a koreográfia betanulása. Igazi reptéri hangulatot varázsoltunk városunk főterére. Örülök, hogy tavaly is sokan csatlakoztak hozzánk.
-             5 éves faültetési programunk keretében több mint 250 hazánkban honos fa ültetését terveztük.

Beruházások

-             Átadtuk városunk új kosárlabda edzőcsarnokát. 2021. június 29-én tettük le a csarnok alapkövét, most pedig nagy örömmel nyitottuk meg a sportolók és az általános iskolás gyerekek előtt. Az új edzőcsarnok kétszintes, összesen 1370 nm-es, ahol napközben egyszerre két osztály testnevelés órája, kora délután kosárlabda edzések, a fennmaradó időben pedig tömegsport rendezvények lesznek. Köszönöm szépen minden városlakó türelmét és megértését, amit az építkezés alatt tanúsított! Ez a csarnok a mi gyermekeinknek, unokáinknak épült, és még hosszú évekig szolgálni fogja a battai lakosokat!
-             Áprilisban elindult városunk közvilágításának korszerűsítése. Összesen 2.957 lámpatestet cseréltünk energiatakarékos LED lámpatestekre a tavalyi évben. Az égőcserére fordított összeg 380 millió Ft, amely mintegy 2 év alatt térül meg. Minden lámpába fényerő szabályozó van beépítve, este 10.00 és reggel 5.00 óra között 50%-os fényerővel működtetjük őket, de ez a fényerő így is nagyobb lesz, mint a régi lámpák 100%-os fényereje. A csere után jelentősen nőtt a közvilágítás minősége. A LED lámpatestek a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiával működnek, így amellett, hogy jelentősen erősebb fényt adnak, az üzemeltetésük is sokkal költséghatékonyabb.
-             Napelemes rendszert telepítettünk az Egészségügyi Központ tetejére.
-             Kutyafuttatót alakítottunk ki a Pannónia lakótelepen.
-             Bővítettük a világító prizmák számát a Damjanich úti zebrákon.
-             Felújítottuk az uszodát. A tervezettnél előbb fejeződött be a Szalai János Uszoda karbantartása. Felülvizsgáltuk a wellness eszközöket (2 jakuzzi, 3 szauna és a jégkészítő), a teljes vezetékrendszert, korszerű LED világítást építettünk be, megújultak a burkolatok, és kicseréltük a szűrőrendszerek homokszűrőit is.
-             Új tetőt és új festést kapott a közkedvelt Csónakázó-tó fahídja. Felújítottuk a csónakázó tóhoz vezető hidat is. A tető már elkorhadt és a szerkezetre is ráfért a karbantartás.
-             Gyors és biztonságosabb közlekedés. Megtörtént a forgalomirányító berendezések cseréje a Vörösmarty – Gesztenyés út, illetve a Vörösmarty – Damjanich utca kereszteződésében található jelzőlámpáknál. Az irányítóberendezés cseréjének köszönhetően sokkal kisebb várakozási idő mellett jutunk át az említett kereszteződéseken. A közel 30 milliós beruházásnak köszönhetően már a legmodernebb berendezés irányítja a forgalmat.
-             Új bejáratot kap a Városi Strand. Megkezdtük a strand bejáratának felújítását, elbontottuk az épületeket, hamarosan megkezdődnek az építési munkálatok is, így a nyári nyitásra egy funkciójában változatlan, azonban teljesen új épület várja majd a vendégeket.
-             Felújítottuk a Pedagógiai Szakszolgálat épületét. A Pedagógiai Szakszolgálat részére ingyenesen biztosítjuk a Kodály Zoltán sétány 26. szám alatti, 50 m2 alapterületű ingatlant. A zavartalan működés és gyermekeink biztonsága érdekében teljeskörűen felújítottuk a helyiséget. Kicseréltük az ablakokat, klímát, bordásfalat és meleg-vizes bojlert telepítettünk, megújítottuk a mellékhelyiséget, kicseréltük a konyhaszekrényt, öltözőszekrényeket vettünk, kicseréltük a teljes álmennyezetet, kifestettük a szobát.
-             Befejeztük parkoló építési programunkat. A tavalyi évben a Képviselő-testület döntése alapján - a város több pontján - 300 parkolóhely került kialakításra. A parkolóhelyek több ütemben épültek, az év végére minden tervezett új és felújított parkolóhellyel elkészültünk. Bízom benne, hogy ha nem is tudtuk teljesen megoldani a parkolási gondokat, de enyhíteni tudtuk a mindennapi problémát.
-             A gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele érdekében februárban egy lézeres világítóval ellátott SafeXOne gyalogosészlelést segítő rendszert telepítettünk a Damjanich és Csokonai útkereszteződésben található zebrához, majd szeptemberben újabb három helyszínre: a Százhalom Egészségügyi Központ elé, a Gesztenyés útra, a Kossuth Lajos és az Erőmű úti, valamint az Erkel körút és az Eötvös út kereszteződéséhez. Év végére további 12 gyalogátkelőhely lett "okos zebra", így városunkban már összesen 16 biztonságos gyalogátkelőhely található. A rendszer villogó lámpával jelzi az autósok részére a gyalogos jelenlétet, valamint bokamagasságban vetített lézerfény is megvilágítja a lábát, ezzel még jobban kiemelve őt a környezetből. Így sötétben is észrevehető lesz az autós számára.

Szolgáltatások, támogatások

-             Iskolakezdési támogatás. Javaslatomra 40.000 ezer forint iskolakezdési támogatást adott önkormányzatunk minden százhalombattai általános és középiskolás diáknak! Soha nem tapasztalt áremelkedéssel, inflációval kell megküzdenie minden nap a családoknak. Az augusztusi és a szeptemberi hónapok különösen megterhelik a "családi költségvetést", hiszen az iskolakezdés kiemelkedően sokba kerül manapság. Ezért kidolgoztunk egy új támogatási formát, amely szerint évente egy alkalommal 40.000 forint iskolakezdési támogatást nyújtunk minden állandó százhalombattai lakcímmel rendelkező általános és középiskolás gyermek részére. 2023-tól kezdődően minden évben igényelhető lesz ez a fajta támogatás is! 
-             Közösségi Költségvetés- Fejlesszük együtt városunkat! 2023. október 1-je és 2023. november 30-a között vártuk az ötleteket minden választókerületből, a biztosított 10 millió forintos keret felhasználására, az e célra létrehozott online felületen, illetve papíralapon a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán. Így a különböző választókerületekben élő battaiaknak lehetősége nyílt arra, hogy kerületük számára biztosított összeg felhasználására konkrét javaslatokat tegyenek.
-             Közel 41 millió forinttal támogattuk a helyi társadalmi és civil egyesületeket az elmúlt évben is. A civil szervezetek között szerepeltek egyházak, nyugdíjas klubok, a Battai Állatvédők, az Aranykapu Alapítvány, az Ifjúságért Alapítvány, a Battai Cserkészekért Alapítvány.
-             Városunk önkormányzatának köszönhetően - a Százhalombattai Ifjúságért Közalapítvány által kiírt százhalombattai fiatalok "B" kategóriájú gépjárművezetői engedély megszerzésének támogatására vonatkozó pályázatával - 81 fiatalt tudtunk - 60.000 Ft/fő összeggel - jogosítványa megszerzésében támogatni 2023-ban. Napjainkban egy "B" kategóriás jogosítvány megszerzése közel félmillió forint, reményeim szerint ezzel a hozzájárulással minél több battai fiatalnak tudtunk segíteni.
-             Battai gyerekek nyári táboroztatását támogatta és újabb adományokat osztott szét a Remény Bajnoka Alapítvány. A Remény Bajnoka Alapítvány – létrehozása óta - azon dolgozik, hogy segítse a nehéz helyzetbe került battai családokat, gyermekeket. Tavaly nyáron 217 battai gyermek táboroztatását támogattuk fejenként 15.000 Ft-tal, októberben 24 darab táblagépet adtunk át a battai általános iskolák részére. Mind a négy iskolában örömmel fogadták a táblagépeket, melyeknek nagy hasznát veszik a gyermekek digitális oktatásában.
-             Battai Újszülöttek Fája" program. Kezdeményezésemre 2022-ben indult el a "Battai Újszülöttek Fája" programunk, amely lehetőséget biztosít a százhalombattai szülők számára, hogy kisgyermekük után a babacsomag és a 100 ezer forintos juttatás mellett egy facsemetét is igényeljenek, mely a város valamelyik, erre a célra kijelölt közterületére kerül kiültetésre egy névtábla kíséretében. A SZISZKI melletti játszótérre, a Lőtéri kutyafuttatóra, a Búzavirág térre és a Csónakos Lakóparkhoz összesen 107 facsemetét ültettünk. Ezzel is szeretnénk támogatni a gyermekvállalókat, valamint erősíteni a családok városunkhoz fűződő kapcsolatát.
-             A százhalombattai iskoláknak már évek óta nem önkormányzatunk, hanem az állam a fenntartója, ettől függetlenül a tavalyi évben a következő fejlesztéseket végeztük el városunk iskoláiban:
-             Megkezdtük az 1. Számú Iskola udvarának rekonstrukcióját, Önkormányzatunk támogatásából tereprendezést, műfüves és gumifelület kialakítását, udvari játékok telepítését, foci és távolugró pálya kialakítását tudják megvalósítani.
-             16 millió forint támogatásból renováltuk a SZISZKI rossz állapotban lévő tornatermi öltözőit.
-             Közel 4 millió forintból cseréltük le a Kőrösi Iskola ebédlőjében található bútorokat.
-             25,5 millió forintért beszereztük azokat az eszközöket, amik lehetővé teszik, hogy testnevelés órákat tartsanak az Arany Iskola diákjainak az új kosárlabdacsarnokban.
-             Felújítottuk az Eötvös Iskola udvarán lévő sportpályát mintegy 36 millió Ft értékben.
-             4 millió forinttal támogattuk az Eötvös-Effektus Alapítványt - az Eötvös Iskolába – egy digitális labor kialakítása céljából.
-             Futópályát építettünk a SZISZKI melletti játszótérre. A rekortán borítású pálya 350 méter hosszú és másfél méter széles, közelében egy ivókút is kialakításra került. Ezzel nem csak az iskola eszközparkja bővült, de a városlakók is kedvükre használhatják.
-             Átadtuk a VUK SE új sátorszerkezetét. A VUK SE műfüves pályáját fedő sátor szeptembertől májusig naponta 200 utánpótláskorú gyermek számára biztosítja az edzéshez szükséges feltételeket. Az előző sátor 15 évnyi használat után cserére szorult, ezért Önkormányzatunk vissza nem térítendő támogatást nyújtott egy új beszerzésére. A beruházásnak köszönhetően gyermekeink további 15 évig használhatják a pályát biztonságosan, kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is.
-             Ahogy az előző években, úgy tavaly is 3 millió forint pénzügyi támogatást nyújtottunk mentéstechnikai eszközök beszerzésére a százhalombattai mentőállomásnak. Ezzel szeretnénk megköszönni áldozatos munkájukat, és segíteni a bajba esett százhalombattai lakosok ellátását.
-             Egyszeri támogatást nyújtottunk városi nyugdíjas klubjaink részére annak érdekében, hogy időseink kedvező áron tudjanak üdülni társaik körében.
-             Kezdeményezésemre – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is térítésmentesen vehette igénybe valamennyi battai óvoda és iskola, nyugdíjas klub és civil szervezet a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontot, valamint a sportcsarnokot évi egy alkalommal, egyik rendezvényük megtartására.
-             Önkormányzatunk tavaly is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, ami 20.000 Ft/fő/hó összeg támogatást jelent a 2023/2024 tanévre a százhalombattai diákok számára. Ebből 15.000 Ft-ot önkormányzatunk, 5.000 Ft-ot az állam ad. A jogosultsági összeghatárt megemeltük, hogy minél több battai diák tudjon élni ezzel a lehetőséggel.

-             Önkormányzatunk a kötelezően biztosítandó szociális támogatásokon túl olyan önkéntes ellátásokat is biztosított a tavalyi évben, mint az étkezési térítési díj átvállalása, a lakbér- és a tűzifa-támogatás.
-             Karácsonyi ajándékcsomagok. Közel 4.000 gyermeknek és 400 pedagógusnak, technikai dolgozónak készültünk ajándékcsomaggal, figyelembe véve az allergiás gyermekeket, akik gyümölcscsomagokat kaptak. Több mint 3.600 fő 65 éves és 65 év feletti százhalombattai lakosnak 10.000 Ft értékű ajándékutalványt juttatunk el a lakcímére. 

-             Tavaly egy alkalommal írtunk ki szociális bérlakás pályázatot 8 db önkormányzati bérlakásra, amellyel a nehéz körülmények között élő családoknak, illetve az életkezdés előtt álló fiataloknak nyújtunk lakhatási támogatást.


Rendezvények

Húsvétváró a Szent István téren
Óvodásokkal és kisiskolás diákokkal és Battancs nyuszival együtt tartottuk meg "Húsvétváró" ünnepségünket a Szent István téren. A gyermekek Kalap Jakab együttes jó hangulatú húsvétváró zenés, táncos műsorára szórakoztak. Persze nincs Húsvét ajándék nélkül! Önkormányzatunk minden gyermeknek húsvéti édességgel kedveskedett. Aki nem tudott eljönni az ünnepségre az sem maradt meglepetés nélkül, ők az iskolákban, óvodákban és a bölcsődében vették át önkormányzatunk ajándékát. Összesen 3600 gyermeknek készítettünk csomagot.
Füredi Piknik
Török Sándor és Sinka László képviselők szervezésének köszönhetően, pár év szünet után a tavalyi évben újra megrendeztük a nagy népszerűségnek örvendő sárkányhajó versenyünket a Csónakázó tavon. Ezúttal nem csak az evezés szerelmesei számára volt izgalmas a nap, mivel Füredi Piknik néven új hagyományt teremtettünk.  Délelőtt sárkányhajóverseny zajlott, délután számos battai táncegyesület lépett fel: Anna Dance Company, Batta Balett Stúdió, B-Cool Dance Team Sportegyesület, IndeepenDance Mozgásstúdió, JP Dance Company, Masters SE, Forrás Néptáncegyüttes. Fellépő zenekarok a Guezdump, Huff Zazi & his friends, Kisóceán és az Origo voltak. A délelőtti órákban egy rendőrautó, délután rendőrmotor bemutató várta az érdeklődőket, a gyermekszigeten ugrálóvárral és játszósarokkal kedveskedtünk a kicsiknek. Kipróbálhatták a lézerlövészet is a Százhalombattai Lövészklub jóvoltából, valamint – a Dunafüredi Vizisport Klub jóvoltából - a kajak-kenuzást is az olimpiai ezüstérmes Tóth Dáviddal.
Madarak és fák napja
Már hagyomány, hogy minden évben május 10-én önkormányzatunk nevében meghívom a battai óvodásokat a természet ünnepére. A BKK mögötti zöld területen elültettünk közösen egy díszalmafát. Kovács Marianna meséje után Lengyel Bonita és Heffner Vivien a B-Cool Dance Team SE edzői egy közös tánccal mozgatták meg a gyerekeket. A Dobbant-lak Állatvédő Egyesület Ozmitz Klára és csapata lovakat, kutyákat hozott az óvodások nagy örömére. Az önkormányzati intézményeknek tavaly is fát vagy cserjét, babérmeggyet, levendulát, rózsát ajándékoztunk, hogy közösen a gyermekekkel együtt szépíthessék környezetüket. A Dobbant-lak Állatvédő Egyesület kis lakóinak közel 2 mázsa répával köszöntük meg a több éves közreműködést. 
Májusfa állítás
Óvodás és kisiskolás gyerekekkel, a Forrás Néptáncegyüttessel és városlakókkal együtt közösen kötöztük fel a szalagokat városunk májusfájára. A hagyományok megismerésével, mesével és tánccal ünnepeltünk. A rendezvény zárásaként - a Bara Zenekar közreműködésével - körbetáncoltuk a színes szalagokkal díszített májusfát. Fontosnak tartom a régi magyar hagyományok a megismertetését a fiatalokkal.
Városi majális
Ünnepi forgatag várta a városlakókat a Szent István téren és környékén. Délelőttre gyerekeknek szóló programokkal készült a BKK, délután pedig elsősorban a felnőtteket szórakoztatták az előadók. A remek időjárás és a gazdag, érdekes programkínálat gondoskodott arról, hogy sokan, jó hangulatban vegyenek részt a városi majálison.
Bolondballagás
Színes, fiatalos forgatag töltötte be a Szent István teret, ahol meghívásomra gyülekeztek a két százhalombattai középiskola "bolond" ballagói. Egy meglepetés fellépővel készültünk számukra, a vidám hangulat jegyében a Dumaszínház humoristája Szobácsi Gergő szórakoztatta a megjelenteket, majd süteménnyel és üdítővel vendégeltük meg őket. Köszöntöttem az érettségire készülő diákokat és sok sikert kívántam városunk nevében a megmérettetéshez.
Városi gyereknap
A városi gyereknapra tavaly is sokféle programot szervezett a Barátság Kulturális Központ. A családokat ingyenes színházi előadások, koncertek és gyermekfoglalkozások várták. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerkőcöknek az elmúlt évben is átadták a Janikovszky Éva díjakat.
Battai Könyvünnep –"Dobj el mindent, és olvass!"
Százhalombatta is csatlakozott az országos "Ünnepi Könyvhéthez", immáron 8. alkalommal rendeztük meg a Battai Könyvünnepet. Számomra mindig különös élményt jelent, amikor a Szent István téren egyszerre több százan olvasunk, népszerűsítve a könyveket, az olvasás fontosságát, az irodalom szeretetét. A családbarát könyvtár egész napos programot szervezett minden korosztály számára.
Köszöntöttük a pedagógusokat
Pedagógusnap alkalmából köszöntöttük városunk pedagógusait, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozóit, ünnepeltük a köznevelésben dolgozókat. A rendezvényen átadtuk a Pedagógiai díjat, a Pedagógiai elismerő okleveleket, Arany-, Gyémánt-, Vas- és Rubint diplomákat, szolgálati emlékérmeket, és köszöntöttük a nyugállományba vonuló pedagógusokat is. Szívből gratuláltam minden díjazottnak!
Kitűnő tanulók
Tavaly is díjaztuk a kiváló eredményeket elért diákokat. 154 gyermek részesült Kiváló Tanulmányi eredményért, illetve Tanulmányi versenyekért díjban. 35 felkészítő tanárt részesítettünk pénzjutalomban. Gratuláltam minden diáknak és felkészítő pedagógusnak!
Óvárosi búcsú
Nagy öröm számomra, hogy újra megrendezhettük az Óvárosi Napokat, a Szent László napi búcsút. A gazdag programkínálatból mindenki megtalálta a kedvére valót. Családi programok, bemutatók, főzőverseny, bringa túra, koncertek, táncház, gyermekfoglalkozások, valamint kiállítás, emléktáblaavatás is színesítette a kínálatot.
29. Battai Napok
Nagy sikerrel rendeztük meg a 29. Battai Napok rendezvényünket. Színvonalas könnyűzenei koncertek, gyerek, sport, és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.
60 éves lett a százhalombattai mentőállomás
A Százhalombattai Mentőállomás alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség vendége voltam. Köszönöm a mentőállomás dolgozói fáradhatatlan munkáját!
Idősek ünnepe
Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségünkön városunk szépkorú lakóit ünnepeltük. Oszvald Marika és Buch Tibor operettművészek műsorával, valamint egy finom ebéddel kedveskedtünk a megjelenteknek.
Nagy öröm számomra, hogy egy ajándékcsomaggal is hozzájárulhattunk az ünnephez. Több mint 3.500 fő 65 éves és 65 év feletti városlakónak küldtük ki önkormányzatunk ajándékcsomagját.
Karácsony 2023
Karácsonyi díszbe öltöztettük a Szent István teret, ünnepi hangulatú Adventet varázsoltunk városunkba. Ingyenes műjégpálya, kisvasút, körhinta és egy hangulatos karácsonyi vásár várt minden kedves városlakót, ha decemberben kilátogatott a Szent István térre. Ünnepélyes fényfelgyújtással vette kezdetét a karácsonyi programsorozatunk, ahol felkapcsoltuk városunk fényeit, majd lézershow és fényfestés tette felejthetetlenné a programot. Városunk fenyőfáit közösen díszítettük fel, a Főtéren az óvodás és kisiskolás diákokkal, a településrészeken az ott élő városlakókkal.

Tisztelettel:                                                                                                              
Vezér Mihály
polgármester


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.