2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:17°
Csütörtök
Min:13°
Max:23°
Gazdaság

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14 - Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.
A 22 millió euróból megvalósult, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzem fenntarthatóbbá teszi az üzemanyaggyártást, miután 25 000 tonnával csökkenti a finomító szén-dioxid-kibocsátását. A MOL évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására lesz képes, a napelemekkel termelt elektromos áram segítségével működő technológia bevezetésével pedig új fejezetet nyit a hidrogéngazdaságban. A beruházás összhangban van a MOL-csoport "SHAPE TOMORROW" elnevezésű vállalati stratégiájával, amellyel a vállalat fenntarthatóbbá, versenyképesebbé és önellátóbbá teszi a régiót. A vállalat Százhalombatta után Rijekában és Pozsonyban is tervez zöld hidrogén üzemet.

Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységével 2024 második felében indul el a termelés; a zöld hidrogént a MOL elsődlegesen saját hálózatában, az üzemanyaggyártás során használja fel. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz-alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a MOL-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.
A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. Az amerikai cég innovatív és megbízható technológiát kínált a MOL számára: a tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalat áll rendelkezésre.

"A MOL-csoport egy újabb mérföldkőhöz érkezett, mostantól úgy tudunk zöld hidrogént termelni, hogy közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz. Ezzel a technológiával olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érünk el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vonnánk ki a forgalomból. Új zöld hidrogén üzemünk ma még csak a MOL ipari működését teszi zöldebbé, de holnap már az egész iparág és a hidrogénmobilitás számára is megoldásokat kínál. Százhalombatta után a csoport másik két üzemanyagtermelő egységébe is elvisszük a technológiát, hogy a MOL-csoport mindegyik finomítójában fenntarthatóbbá tegyük az üzemanyaggyártás folyamatát" - mondta az új zöld hidrogén üzem átadó ünnepségén Molnár József, a MOL-csoport vezérigazgatója.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a  elmondta, hogy még az út elején járunk a zöld hidrogén előállításában, de egy nagyon fontos lépés valósult meg az üzem megnyitásával. A globális felmelegedés ellen mindenki kiveszi a részét, Magyarország is, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 0,15%-át teszi ki. Magyarország nettó karbonsemleges vállalása azt jelenti, hogy csupán annyit bocsásson ki, amennyit el is lehet nyeletni a különböző technológiák segítségével; ennek egy meghatározó útja a zöld hidrogén.
A magyar energiastratégia arról szól, hogy csökkentsük a túl nagy kitettségünket. Az energiaszuverenitás, valamint a karbonsemlegesség megvalósításához azonban saját energiát kell termelnünk. Olyan technológiákra van szükség, mint a zöld hidrogén, ezt kell ipari szintre emelnünk – fogalmazott a miniszter.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a MOL-lal közösen ünnepelhetjük Európa egyik legnagyobb, a finomító működését támogató zöld hidrogén üzemének átadását" - nyilatkozta Andy Marsh, a Plug vezérigazgatója. "Büszkék vagyunk arra, hogy a MOL-t a legmodernebb elektrolízis technológiával láthatjuk el, amellyel hatékonyan állíthat elő zöld hidrogént és csökkentheti a finomítói működés szén-dioxid-kibocsátását. Együtt haladunk tovább a karbonsemlegesség felé, elősegítjük a zöldebb működést és előremozdítjuk a hidrogéngazdaságot".

Vezér Mihály polgármester örömét fejezte ki, hogy zöld beruházással gazdagodott a MOL, miután Százhalombatta legnagyobb adózó vállalata munkahelyteremtés szempontjából is meghatározó. Reményei szerint sok hasonló fejlesztés várható a jövőben a cég battai üzemében, amely Közép-Európa legköltséghatékonyabb és legfejlettebb finomítója.
Vezér Mihály hangsúlyozta, hogy folytatják a városban a napenergia hasznosítására irányuló intézményi beruházásokat, illetve az egyéb energiahatékonysági fejlesztéseket. Kiemelt feladat a 40 éves Városi Sportcsarnok teljes felújítása és átalakítása, a cél, hogy ez a legmodernebb technológiával és rendszerekkel valósuljon meg.
Az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ennek jegyében hamarosan négy új elektromos autó töltőállomást építenek ki. A parkolók fejlesztésénél egyébként is előírás szabályozza ezek szükséges számarányát.
Emlékeztetett, hogy a környezetvédelmi célokat szolgálták a korábbi években azok az iparűzési adóból származó önkormányzati pénzügyi források, amit a város biztosított a MOL és a Dunamenti Erőmű számára, hogy közös érdekeket szolgáló beruházások valósuljanak meg. Százhalombatta partner szeretne lenni a jövőbe mutató hidrogénfelhasználás növelésében is – tette hozzá Vezér Mihály. (Forrás: MOL-csoport)AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.