2018. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:11°
Max:18°
Szerda
Min:10°
Max:27°
Csütörtök
Min:12°
Max:27°
Péntek
Min:12°
Max:27°
Szombat
Min:14°
Max:18°
Önkormányzat

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04 - A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.
Huszonnégy előterjesztést tárgyalt a képviselő-testület a tanácskozáson, amelyek közül 18 a polgármester, három a Sporthalom Kft. ügyvezetőjének előterjesztése volt, továbbá két önálló képviselői indítvány is érkezett Szalai Attilától. Számos – a városban működő egyesületektől, intézményektől érkező – kérelem megtárgyalására került sor a költségvetési rendelet módosítása során. A képviselő-testület elfogadta második féléves munkatervét is.
 
Napirend előtt
Több képviselő is köszönetét fejezte ki a Műszaki Iroda vezetőjének és dolgozóinak az elmúlt időszakban tapasztalt gyors és hatékony munkavégzésükért. Kiemelték a Pannónia utcában telepített forgalomcsillapító rendkívül gyors kivitelezését.
Szabó Attila hangsúlyozta, hogy a műszaki megoldások mellett a gépjárművezetők közlekedési kultúráján is javítani kellene.  

Szalai Attila ismét felhívta a figyelmet egyes fiatalok közterületen megnyilvánuló felháborító viselkedésére, és továbbra is kiemeli a szülők felelősségét.

Pap Miklós kérte a polgármestert, hogy – tekintettel a Tesco akadozó ellátottságára – egyeztessen az áruházlánccal a várost érintő terveiről, és vegye fel a kapcsolatot más áruházláncok – például az Aldi, illetve a Lidl - vezetőségével egy esetleges üzletnyitás lehetőségéről.

Sinka László az Óvárosi Szent László Napok méltatása után felhívta a figyelmet a Bedegi Krisztina tanárnő részére szervezett adománygyűjtésre. Kérte a képviselők és a lakosság támogatását.

Vezér Mihály tájékoztatást adott a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz felújításának aktuális helyzetéről. Beszélt a Százhalombatta-Ercsi elágazás vonalszakasz és a százhalombattai állomás átalakításáról, környezetének fejlesztéséről, korszerűsítéséről.

A kivitelezés időszaka alatt a vasúti közlekedést fenn kell tartani, a menetrendváltozásokról a MÁV és a Volán jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatja az utazó közönséget.

A vasútfejlesztés és állomáskorszerűsítés tervezett határideje 2020 vége. A polgármester kiemelte, hogy a beruházás a város számára új lehetőségeket is teremt, katalizátorként hat majd a településfejlesztési lehetőségek kihasználására a Városkapu út és az Ipari Park térségében. Jelezte, hogy a jövőben minden képviselő-testületi ülésen folyamatosan be kíván számolni a beruházás aktuális helyzetről.  
 
A közelgő Semmelweis Nap alkalmából tiszteletét és megbecsülését fejezte ki az egészségügyben dolgozók iránt. A méltatáshoz Török Sándor is csatlakozott.
Vezér Mihály megragadta az alkalmat, hogy kiemelje a járóbeteg-szakellátás és az egynapos sebészet fejlesztésének, beruházásainak szükségességét és fontosságát, amelynek köszönhetően a Százhalom Egészségügyi Központ még színvonalasabb szolgáltatást nyújthat a jövőben.

2020-ban 50 éves városunk
Százhalombatta 2020-ban ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. A képviselő-testület munkacsoport felállításáról döntött, amelynek feladata a részletes programtervezet összeállítása az év második felében. A programok kiválasztása során ügyelnek majd a különböző korosztályok igényeire is.

Bababarát helyiség a Trainingben
Százhalombattai kismamák, édesapák és nagyszülők írták alá azt a levelet, amelyben Százhalombatta Város Önkormányzatát kérték a város központjában baba-mama szoba kialakítására. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta egy olyan helyiség kialakítását, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között táplálhatják gyermekeiket. Több lehetőség közül végül a Hotel Trainingre esett a választás, ahol 24 órás portaszolgálat működik, így az édesanyák a nap bármely szakában igénybe vehetik a hotel által felajánlott zuhanyzóval, vécével felszerelt, két fotellel, pelenkázóval berendezett, komfortos földszinti szobát, ahol kényelmesen etethetik babáikat.

Egyeztetések az Óvárosi Posta ügyében
Évek óta érzékelhető az óvárosi lakosság igénye a városrészben működő postahivatal beindítására. Bár a postai telephely nyitása állami feladat, Vezér Mihály és Sinka László mellett több képviselő is támogatja az ügyet. Megállapodás esetén az önkormányzat vállalja az új postai telephely teljes körű felújítását, kialakítását, amelyre a képviselő-testület 15 millió forint céltartalékot különített el. Az ügyben további egyeztetésekre kerül még sor.

Gépjárműmentessé válik a Csónakázó-tó
Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Csónakázó-tó látogatottsága a zöldövezeti pihenésre és kikapcsolódásra vágyók körében, amely miatt megnövekedett a gépjárműforgalom. A zavartalan pihenés biztosítása, valamint a balesetveszély és a környezeti terhelés kiküszöbölése érdekében július 15-től minden eddigi irányból korlátozzák a gépjárművel történő behajtást. A jövőben a gépjárművel érkezők a Városi Sportközpont előtt parkolhatnak.

Fejlesztések a Sporthalom Kft.-nél
Régóta jelentkező igény a teniszpályák mellé lelátó építése, amely nemzetközi és hazai versenyek színvonalas lebonyolítását teszi lehetővé, továbbá fontos feladat a nagyrendezvényekhez szükséges megfelelő infrastruktúra biztosítása is. A képviselő-testület anyagi támogatást biztosított egy 180 ülőhelyes lelátó, minőségi hangosítás és megfelelő világítás kiépítéséhez, járdarekonstrukcióhoz, illetve bírói székek és ivóvízkutak telepítéséhez.
 
A P. Dussmann Kft. nyerte a közétkeztetést
Érvényes közbeszerzési pályázaton nyerte el a P. Dussmann Kft. a százhalombattai gyermek-, diák- és felnőtt közétkeztetési feladatok ellátását július 1-jétől a következő négy évre. Nagy Balázs kiemelte, hogy Török Sándorral és Kovács Lajossal együtt többször, bejelentés nélkül ellenőrzik majd a szolgáltatás színvonalát, az ételek minőségét. Erre bíztatta többi képviselőtársát is.

Változás az egészségügyben
Mivel a jelenlegi, 2007 óta üzemelő röntgenkészülék a terhelés és a használati idő miatt akadozva, igen lassan működik, még az idén közbeszerzési pályázatot írnak ki egy új, digitális röntgenrendszer beszerzésére a lakosság színvonalasabb ellátása érdekében. Ezzel egyidejűleg az egynapos sebészeti részleg bővítését is megkezdik.

Működési segítség a SZIKE-nek
Egymillió forintos támogatást kap a Százhalombattai Ifjúsági Közművelődési Egyesület (SZIKE) az idei zavartalan működés biztosítására. A döntést az egyesület városi közéletben kifejtett – ifjúságot támogató –tevékenysége, munkássága indokolta.

Kiegészítő támogatások
Az elmúlt időszakban több városi intézménynél jelentkeztek rendkívüli kiadásokkal járó karbantartási, fejlesztési igények. Az Idősek Átmeneti Gondozóházában szükségessé vált a napellenző cseréje, a Napsugár Óvodában a tetőszigetelés, javíttatni kell a bölcsőde teraszát és a Barátság Kulturális Központban keletkezett viharkárokat, valamint a Városi Strand területén is több hibaelhárítási munka elvégzése esedékes. A képviselő-testület valamennyi felmerült költségre biztosította a fedezetet.

További támogatást kap működésének biztonságos fenntartásához a Szülők Fóruma Egyesület, a Sérültekért Alapítvány, valamint a Dubics Tamás Horgász Egyesület.
A városi sportélet előmozdításának érdekében több sportegyesület is további támogatásban részesült. A Százhalombattai Kézilabda Egyesület, a Százhalombattai Labdarúgó Klub és a B-Cool Dance Team is megkapta a kért támogatást.
 
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület és a Százhalombattai Kézilabda Egyesület közös kérelmet nyújtottak be TAO-s fejlesztésük önrészének biztosításához. Ebben a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola udvarán található kosárlabda pálya műanyag burkolattal való lefedésére, az Óvárosi Sportközpont területén és a Lehel úti játszótér területén egy-egy streetball félpálya megépítésére, valamint a Sportpark területén lévő betonos kézilabda pálya szintén műanyag burkolattal való ellátására pályáztak. A Képviselő-testület vállalta, hogy ezeknek kivitelezésére 30%-os önrészt biztosít azzal, hogy az összegből a kézilabda egyesületre eső részt – 4.762.550 Ft – céltartalékba helyezi, melynek felszabadítására abban az esetben kerül sor, ha a Százhalombattai Kézilabda Egyesület számára a TAO által biztosított összeg (összköltség 70 %-a) igazoltan a rendelkezésére áll.
 
Százhalombatta infrastrukturális fejlesztésére a költségvetésből külön pénzösszeg került elkülönítésre, amit az utak állapotának javítására és a közvilágítás kiépítésére kívánnak fordítani. A közvilágítás fejlesztését tervezik a Pannónia és a Hága László úton, a Lehel utca és a Géza fejedelem útja közötti játszótérnél, valamint az Árpád utca elején. Új parkoló épül a Madách Imre utca és a Százhalom Egészségügyi Központ mellett. Parkolók és járda kialakítását tervezik a Gesztenyés út és a Csokonai utca előtti szakaszon. Parkolót alakítanak ki az Erkel Ferenc körút és a Damjanich út kereszteződésénél. Teljes hosszában felújítják a Gesztenyés út Madách Imre utca és Vörösmarty utca közötti szakaszát. Rekonstrukciót terveznek a Göncz Árpád park és a Százhalom Egészségügyi Központ közötti járdaszakaszon. Felújítják a Polgármesteri Hivatal melletti közlekedési alépítmény tartószerkezetét.

Mivel a város kiemelt figyelmet fordít a közbiztonságra, a képviselő-testület megszavazta a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezete és az Érdi Rendőrkapitányság Százhalombattai Rendőrőrsének működésére kért támogatást.

Előzetes
Szalai Attila indítványa alapján döntöttek arról, hogy a következő ülésen tárgyalnak a régi kenyérgyár területének rendezéséről, illetve megvizsgálják, hová lehet erdősávot és növényeket telepíteni a városban.

Zárt ajtók mögött született döntés a "Közösségért Díjak" odaítéléséről, amelyeket a Battai Napokon adnak majd át, valamint további öt évre meghosszabbították Janovszky Károly, a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízását.

Az egyes határozatok megtekinthetők a város honlapján: www.battanet.hu

AKTUÁLIS
2018-09-18 - Óvodai dajka-, valamint Pedagógiai és családsegítő munkatársképzés indul szeptemberben Százhalombattán.
2018-09-11 -
2018-09-05 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

ELMŰ-beruházás
2018-09-17
Egy-egy járdaszakaszt rövid időre teljes szélességében lezárnak az aszfaltburkolat bontásakor és helyreállításakor a lakótelepen folyó kábelcsere során – tájékoztatott a százhalombattai önkormányzat. Erre a technológia-biztonsági előírások betartása, elsősorban a gyalogosok biztonsága érdekében van szükség.

Nem járt a vonat
2018-09-17
Pótlóbuszok szállították az utasokat Százhalombatta és Pusztaszabolcs között tegnap délután, mert leszakadt egy felsővezeték Iváncsán.

A százhalombattai vasútfejlesztésről - tényszerűen
2018-09-17
Közel 10 éve volt, hogy az állam beharangozta az építést. Ezidőtájt szerette volna az önkormányzat az állomás előtti buszvárót újjáépíteni, amiben büfé, újságos, mosdók, jegypénztár is helyet kapott volna. Természetesen fűtött-hűtött épület megvalósításában gondolkodtunk.

Harmadik hely a vitorlás OB-n
2018-09-17
Harmadik helyezést ért el Forrai Csaba a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek Országos Bajnokságán F5-E hajóosztályban, Ölbőn szeptember 15-16-án.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-09-14
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester szeptember 18-án, kedden 14 óra 30-tól 16.30-ig Százhalombattán, az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Viharos augusztus
2018-09-13
Sok riasztást kaptak a battai polgárőrök a Dunán közlekedőkkel kapcsolatban augusztus folyamán. Szerencsére halálos baleset nem történt, de mentésre szükség volt.

Megszállottak klubja - Tízszeres vasember
2018-09-13
Leírni is sok: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni táv, 42 kilométer futás. Ennyiből áll a hosszútávú triatlon csúcsszáma, vagyis az ironman próba. Ezt teljesítette tízszer egymás után Szabó Zoltán, a SZVISE atlétika-szakosztályának versenyzője a Svájcban rendezett Swiss Ultra nemzetközi versenyen augusztus 15 és 30. között.

Kárpátalja a képzőművészetben
2018-09-13
Kárpátalja a képzőművészetben címmel látható minikiállítás a százhalombattai dr.

Szúnyogirtás
2018-09-13
Évek óta gyérítik a szúnyogokat Százhalombattána a Battai napok hetében, hogy a programokra érkezők komfortosan érezzék magukat. A SZÁKOM a tegnapi napon végzett kémiai gyérítést, amelyet ma este megismétel. A szúnyogpopuláció az esőzések miattegyébként is jelentősen nőtt az előző irtás óta – tájékoztatott Darázs Péter, a Szákom Kft. üzemeltetési munkatársa.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.