2018. november 21. - Olivér napja
Szerda
Min:4°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:4°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:2°
Max:5°
Vasárnap
Min:4°
Max:10°
Önkormányzat

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04 - A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.
Huszonnégy előterjesztést tárgyalt a képviselő-testület a tanácskozáson, amelyek közül 18 a polgármester, három a Sporthalom Kft. ügyvezetőjének előterjesztése volt, továbbá két önálló képviselői indítvány is érkezett Szalai Attilától. Számos – a városban működő egyesületektől, intézményektől érkező – kérelem megtárgyalására került sor a költségvetési rendelet módosítása során. A képviselő-testület elfogadta második féléves munkatervét is.
 
Napirend előtt
Több képviselő is köszönetét fejezte ki a Műszaki Iroda vezetőjének és dolgozóinak az elmúlt időszakban tapasztalt gyors és hatékony munkavégzésükért. Kiemelték a Pannónia utcában telepített forgalomcsillapító rendkívül gyors kivitelezését.
Szabó Attila hangsúlyozta, hogy a műszaki megoldások mellett a gépjárművezetők közlekedési kultúráján is javítani kellene.  

Szalai Attila ismét felhívta a figyelmet egyes fiatalok közterületen megnyilvánuló felháborító viselkedésére, és továbbra is kiemeli a szülők felelősségét.

Pap Miklós kérte a polgármestert, hogy – tekintettel a Tesco akadozó ellátottságára – egyeztessen az áruházlánccal a várost érintő terveiről, és vegye fel a kapcsolatot más áruházláncok – például az Aldi, illetve a Lidl - vezetőségével egy esetleges üzletnyitás lehetőségéről.

Sinka László az Óvárosi Szent László Napok méltatása után felhívta a figyelmet a Bedegi Krisztina tanárnő részére szervezett adománygyűjtésre. Kérte a képviselők és a lakosság támogatását.

Vezér Mihály tájékoztatást adott a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz felújításának aktuális helyzetéről. Beszélt a Százhalombatta-Ercsi elágazás vonalszakasz és a százhalombattai állomás átalakításáról, környezetének fejlesztéséről, korszerűsítéséről.

A kivitelezés időszaka alatt a vasúti közlekedést fenn kell tartani, a menetrendváltozásokról a MÁV és a Volán jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatja az utazó közönséget.

A vasútfejlesztés és állomáskorszerűsítés tervezett határideje 2020 vége. A polgármester kiemelte, hogy a beruházás a város számára új lehetőségeket is teremt, katalizátorként hat majd a településfejlesztési lehetőségek kihasználására a Városkapu út és az Ipari Park térségében. Jelezte, hogy a jövőben minden képviselő-testületi ülésen folyamatosan be kíván számolni a beruházás aktuális helyzetről.  
 
A közelgő Semmelweis Nap alkalmából tiszteletét és megbecsülését fejezte ki az egészségügyben dolgozók iránt. A méltatáshoz Török Sándor is csatlakozott.
Vezér Mihály megragadta az alkalmat, hogy kiemelje a járóbeteg-szakellátás és az egynapos sebészet fejlesztésének, beruházásainak szükségességét és fontosságát, amelynek köszönhetően a Százhalom Egészségügyi Központ még színvonalasabb szolgáltatást nyújthat a jövőben.

2020-ban 50 éves városunk
Százhalombatta 2020-ban ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. A képviselő-testület munkacsoport felállításáról döntött, amelynek feladata a részletes programtervezet összeállítása az év második felében. A programok kiválasztása során ügyelnek majd a különböző korosztályok igényeire is.

Bababarát helyiség a Trainingben
Százhalombattai kismamák, édesapák és nagyszülők írták alá azt a levelet, amelyben Százhalombatta Város Önkormányzatát kérték a város központjában baba-mama szoba kialakítására. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta egy olyan helyiség kialakítását, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között táplálhatják gyermekeiket. Több lehetőség közül végül a Hotel Trainingre esett a választás, ahol 24 órás portaszolgálat működik, így az édesanyák a nap bármely szakában igénybe vehetik a hotel által felajánlott zuhanyzóval, vécével felszerelt, két fotellel, pelenkázóval berendezett, komfortos földszinti szobát, ahol kényelmesen etethetik babáikat.

Egyeztetések az Óvárosi Posta ügyében
Évek óta érzékelhető az óvárosi lakosság igénye a városrészben működő postahivatal beindítására. Bár a postai telephely nyitása állami feladat, Vezér Mihály és Sinka László mellett több képviselő is támogatja az ügyet. Megállapodás esetén az önkormányzat vállalja az új postai telephely teljes körű felújítását, kialakítását, amelyre a képviselő-testület 15 millió forint céltartalékot különített el. Az ügyben további egyeztetésekre kerül még sor.

Gépjárműmentessé válik a Csónakázó-tó
Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Csónakázó-tó látogatottsága a zöldövezeti pihenésre és kikapcsolódásra vágyók körében, amely miatt megnövekedett a gépjárműforgalom. A zavartalan pihenés biztosítása, valamint a balesetveszély és a környezeti terhelés kiküszöbölése érdekében július 15-től minden eddigi irányból korlátozzák a gépjárművel történő behajtást. A jövőben a gépjárművel érkezők a Városi Sportközpont előtt parkolhatnak.

Fejlesztések a Sporthalom Kft.-nél
Régóta jelentkező igény a teniszpályák mellé lelátó építése, amely nemzetközi és hazai versenyek színvonalas lebonyolítását teszi lehetővé, továbbá fontos feladat a nagyrendezvényekhez szükséges megfelelő infrastruktúra biztosítása is. A képviselő-testület anyagi támogatást biztosított egy 180 ülőhelyes lelátó, minőségi hangosítás és megfelelő világítás kiépítéséhez, járdarekonstrukcióhoz, illetve bírói székek és ivóvízkutak telepítéséhez.
 
A P. Dussmann Kft. nyerte a közétkeztetést
Érvényes közbeszerzési pályázaton nyerte el a P. Dussmann Kft. a százhalombattai gyermek-, diák- és felnőtt közétkeztetési feladatok ellátását július 1-jétől a következő négy évre. Nagy Balázs kiemelte, hogy Török Sándorral és Kovács Lajossal együtt többször, bejelentés nélkül ellenőrzik majd a szolgáltatás színvonalát, az ételek minőségét. Erre bíztatta többi képviselőtársát is.

Változás az egészségügyben
Mivel a jelenlegi, 2007 óta üzemelő röntgenkészülék a terhelés és a használati idő miatt akadozva, igen lassan működik, még az idén közbeszerzési pályázatot írnak ki egy új, digitális röntgenrendszer beszerzésére a lakosság színvonalasabb ellátása érdekében. Ezzel egyidejűleg az egynapos sebészeti részleg bővítését is megkezdik.

Működési segítség a SZIKE-nek
Egymillió forintos támogatást kap a Százhalombattai Ifjúsági Közművelődési Egyesület (SZIKE) az idei zavartalan működés biztosítására. A döntést az egyesület városi közéletben kifejtett – ifjúságot támogató –tevékenysége, munkássága indokolta.

Kiegészítő támogatások
Az elmúlt időszakban több városi intézménynél jelentkeztek rendkívüli kiadásokkal járó karbantartási, fejlesztési igények. Az Idősek Átmeneti Gondozóházában szükségessé vált a napellenző cseréje, a Napsugár Óvodában a tetőszigetelés, javíttatni kell a bölcsőde teraszát és a Barátság Kulturális Központban keletkezett viharkárokat, valamint a Városi Strand területén is több hibaelhárítási munka elvégzése esedékes. A képviselő-testület valamennyi felmerült költségre biztosította a fedezetet.

További támogatást kap működésének biztonságos fenntartásához a Szülők Fóruma Egyesület, a Sérültekért Alapítvány, valamint a Dubics Tamás Horgász Egyesület.
A városi sportélet előmozdításának érdekében több sportegyesület is további támogatásban részesült. A Százhalombattai Kézilabda Egyesület, a Százhalombattai Labdarúgó Klub és a B-Cool Dance Team is megkapta a kért támogatást.
 
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület és a Százhalombattai Kézilabda Egyesület közös kérelmet nyújtottak be TAO-s fejlesztésük önrészének biztosításához. Ebben a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola udvarán található kosárlabda pálya műanyag burkolattal való lefedésére, az Óvárosi Sportközpont területén és a Lehel úti játszótér területén egy-egy streetball félpálya megépítésére, valamint a Sportpark területén lévő betonos kézilabda pálya szintén műanyag burkolattal való ellátására pályáztak. A Képviselő-testület vállalta, hogy ezeknek kivitelezésére 30%-os önrészt biztosít azzal, hogy az összegből a kézilabda egyesületre eső részt – 4.762.550 Ft – céltartalékba helyezi, melynek felszabadítására abban az esetben kerül sor, ha a Százhalombattai Kézilabda Egyesület számára a TAO által biztosított összeg (összköltség 70 %-a) igazoltan a rendelkezésére áll.
 
Százhalombatta infrastrukturális fejlesztésére a költségvetésből külön pénzösszeg került elkülönítésre, amit az utak állapotának javítására és a közvilágítás kiépítésére kívánnak fordítani. A közvilágítás fejlesztését tervezik a Pannónia és a Hága László úton, a Lehel utca és a Géza fejedelem útja közötti játszótérnél, valamint az Árpád utca elején. Új parkoló épül a Madách Imre utca és a Százhalom Egészségügyi Központ mellett. Parkolók és járda kialakítását tervezik a Gesztenyés út és a Csokonai utca előtti szakaszon. Parkolót alakítanak ki az Erkel Ferenc körút és a Damjanich út kereszteződésénél. Teljes hosszában felújítják a Gesztenyés út Madách Imre utca és Vörösmarty utca közötti szakaszát. Rekonstrukciót terveznek a Göncz Árpád park és a Százhalom Egészségügyi Központ közötti járdaszakaszon. Felújítják a Polgármesteri Hivatal melletti közlekedési alépítmény tartószerkezetét.

Mivel a város kiemelt figyelmet fordít a közbiztonságra, a képviselő-testület megszavazta a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezete és az Érdi Rendőrkapitányság Százhalombattai Rendőrőrsének működésére kért támogatást.

Előzetes
Szalai Attila indítványa alapján döntöttek arról, hogy a következő ülésen tárgyalnak a régi kenyérgyár területének rendezéséről, illetve megvizsgálják, hová lehet erdősávot és növényeket telepíteni a városban.

Zárt ajtók mögött született döntés a "Közösségért Díjak" odaítéléséről, amelyeket a Battai Napokon adnak majd át, valamint további öt évre meghosszabbították Janovszky Károly, a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megbízását.

Az egyes határozatok megtekinthetők a város honlapján: www.battanet.hu

AKTUÁLIS
2018-11-21 - Jövő héten üléseznek a százhalombattai képviselő-testület szakbizottságai.
2018-11-15 - Helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására indít új programot a MOL Alapítvány. Az összesen 25 millió forintos keretű MOL Helyi Érték Programban négy kategóriában lehet pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.
2018-11-14 - A kivitelezést végző NIF Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint az Olajmunkás út eredetileg november 15-18. között tervezett lezárása egyelőre elmarad Százhalombattán. Jelenleg nem ismert az útzár kezdetének pontos dátuma. A provizórikus út kiépítési munkálatai folyamatban vannak. Az átmeneti híd szerkezetét november 23-án, 26-án és 28-án, éjjel 1 és 4 óra között tolják a helyére, ezért ezekben az időszakokban jelzőőrök irányítják a forgalmat. (HTV)
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ketten a legjobbak között
2018-11-21
A Százhalombattai VUK SE versenyzőit, Soós Dorkát és Arany Gittát is díjazták a triatlon sportág országos évzáró gáláján november 17-én Budapesten.

A magyar ifjúság dönthet a Stádium-díjról
2018-11-21
Az Óbudai Egyetem "Új utak és hidak a vállalkozásban" című rendezvényén Széchenyi Tímea alapítványi elnök hivatalosan is bejelentette a Stádium-díj megalapítását és ismertette annak szabályzatát. A díj odaítéléséről a Kárpát-medencei magyar ifjúság dönthet majd.

Virágnak virága
2018-11-20
Georgiades Gábornak, az egykori alapítónak avatott emlékfát a Dunai Finomító Természetbarát Szakosztálya november 18-án a százhalombattai Kálvin parkban. A megemlékezésen részt vett számos egykori túratárs, valamint a legendás természetbarát családja is.

Volt egyszer egy Százhalom
2018-11-20
Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Faluvédő Egylet elnöke, Jankovits Márta, a "Matrica" Múzeum igazgatója, Vicze Magdolna, valamint Kővári László, Százhalombatta díszpolgára hívta sajtóreggelire a helyi média és a civil szervezetek képviselőit november 20-án.

Szakmák napja az Eötvösben
2018-11-19
Második alakalommal szervezett pályaorientációs napot a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola november 8-án. A tanulók izgalommal várták, milyen érdekes és izgalmas szakmákkal ismerkedhetnek meg az idei tanévben.

Magyar mesék lázadó lányoknak
2018-11-19
Az esti mesék lázadó lányoknak című gyűjtemény világszerte lavinát indított el. Sorra jelentek meg a történelem, a tudomány világában nagyot fordító nőket bemutató kiadványok, sőt, azóta az eredeti esti mesék második kötete is.

Pályaorientáció az Aranyban
2018-11-19
A tavalyi tanévtől minden évben pályaorientációs napot tartanak az iskolák. A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban 6 évestől a 19 évesig, tagozatonként más-más lehetőségeket ismerhettek meg a diákok.

Csak egész-ség legyen!
2018-11-19
A betegségek megelőzéséről tartott teltházas előadást Papp Lajos szívsebész Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban november 14-én.

Safe.netizens@eu diákcsere Spanyolországban
2018-11-19
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa 2018 november 11- én indult hét napos diákcserére a dél- spanyolországi Almendralejoba.

Márton nap a Pitypangos Óvodában
2018-11-19
A már évek óta ismétlődő Márton napi rendezvényünkön mindig megtartjuk a jól bevált szokásokat, de minden alkalomra igyekszünk új ötleteket is kitalálni. Az idén kihasználva a kellemes őszi időt, a heti programsorozat zárását a szabadban tartottuk. A zárásig rengeteg minden történt: hétfőtől csütörtökig minden csoportban készültek a libabábok és rajzok, sokféle technikával.

Újdonságok a könyvtárban
2018-11-19
Sarah Bannan: Súlytalanul Báttaszéki Lajos: Fővárosi zsánerképek Gárdos Péter: Hét mocskos nap Vekerdy Tamás: Nagy családkönyv Hauszmann Alajos: A magyar királyi vár Haghenbeck Francisco: Frida füveskönyve Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán Demény Péter: Városi állatok Szabó Róbert Csaba: Vajon nagyi és az aranyásók Lackfi János - Vörös István: Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Nagyszerű szereplés a szenior OB-n
2018-11-19
16 arany-, 13 ezüst- és 10 bronzérmet szerezve, több neves csapatot megelőzve az előkelő hetedik helyen végeztek a százhalombattai szeniorúszók a VII. Fedett Pályás Nyílt Szenior Úszó Országos Bajnokság és XV. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, amelyet Hódmezővásáron rendeztek meg az elmúlt hétvégén.

"Unokázós" csalók Érden
2018-11-19
"Unokázós" csalók tűntek fel az Érdi Rendőrkapitányság területén. Ismeretlenek hívtak fel időseket azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte, vagy közlekedési balesetben nagyértékű kárt okozott. Az elkövetők meghatározott pénzösszeg vagy otthon tartott ékszer átadására kérték az időseket mondván, hogy így segíteni tudnak bajba jutott családtagjukon.

Két mérkőzés, nulla pont
2018-11-19
Ismét vereséget szenvedett a Battai Gurítók tekecsapat a legutóbbi két mérkőzésen. Először hazai pályán a Nagytétény, majd pedig idegenben a Piros Arany csapatától kaptak ki 5:1, 5:1 arányban. 

A nemzet egységét hirdeti Fazekas darabja
2018-11-19
Szűnni nem akaró tapssal köszönte meg az előadást a közönség Fazekas István százhalombattai író gróf Széchenyi Istvánról szóló színdarabjának ősbemutatóján a Harkányi Szabadegyetemen november 13-án.

Öt osztály, öt előadás
2018-11-19
A kábítószerfogyasztás veszélyeiről tartott rendhagyó osztályfőnöki órákat az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója november 16-án a százhalombattai SZISZKI-ben.

Felújították a hidat a Csónakháznál
2018-11-19
Felújíttatta az önkormányzat a Csónakház hátsó bejáratánál lévő gyaloghidat Százhalombattán.

Anyaországi látogatás
2018-11-19
Először szervez anyaországi látogatást a nemzetiségiek részére a százhalombattai szerb önkormányzat.

Koraszülöttek Világnapja - Lilába borul a Szent István tér
2018-11-16
Már második alkalommal Százhalombatta is csatlakozik a Koraszülöttek Világnapjához és a hozzá kapcsolódó mozgalomhoz. Ebből az alkalomból a szolidaritás kifejezéseként lilába borul a főtér november 17-én, szombaton 17 órakor. Az alábbiakban Vezér Mihály polgármester közleménye olvasható.

Ameddig csak lehet, dolgozni szeretnék
2018-11-16
A százhalombattai Bedegi Krisztinától sokan kérdezik csodálkozva: hogy-hogy dolgozik?! Pedig mindössze ötven éves, tanult, képzett, kedves, intelligens nő, aki tele van segítőkészséggel és tenni akarással. Nemcsak dolgozni, táncolni is szeretne, sőt, arra is vágyik, hogy adófizető állampolgár maradhasson. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.