2017. december 14. - Szilárda napja
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:3°
Max:8°
Szombat
Min:0°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:-1°
Max:2°
Rendőrségi hirek

A szeretet vámszedői
2017-12-07 - Az egyedülálló időskorúak gyakran célpontjai az újra és újra felbukkanó bűnözőknek. Az "unokázós" csalásokra és a trükkös lopásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Az "unokázós" módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot valami színlelt indokokkal.  Ez lehet például az, hogy az unoka, vagy más hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége, vagy kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetnie, vagy bajba került, esetleg fogságban van, és csak pénzért engedik szabadon, illetve életmentő műtétet kell végrehajtani rajta.
 
Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát rendőrnek kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset vagy műtét, ezzel erősítve az áldozatban, hogy mindenképpen segítenie kell.
 
Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős és már viszi is a zsákmányt.
 
Az efféle csalásokra is igaz, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. A rendőrség azt tanácsolja az időseknek, hogy a gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról. Értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá!
További javaslat, hogy az idősek ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, mert a hallott információt a bűnelkövetők felhasználhatják. Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben! Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal és ellenőrizzék a hívás valódiságtartalmát. Soha ne adjanak át pénzt vagy más értéket idegenek számára! Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!
 
Fontos tudni, hogy a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információt is közölhetnek, amelyet előzetesen megszereztek.
 
Mindennapi jelenséggé vált, hogy idegenek jelennek meg, hivatalos személynek adják ki magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel – ELMŰ-ellenőrzés, vízóra-, gázóraleolvasás - bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik az értékeket.
 
A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba, de ha beengedünk valakit, mindig legyen velünk egy szomszéd vagy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratunk ellenére belépett otthonunkba, egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül! Ha kellő határozottsággal lépünk fel, vélhetően meghátrál és távozni fog. A "vendégtől" mindig kérdezzük meg a nevét és írjuk fel a gépkocsija rendszámával együtt.
 
Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. A biztonságuk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel.
 
Legyünk gyanakvóak a házaló árusokkal, az utcáról betérő "bajba jutottakkal"! Idegen kérésére ne váltsunk pénzt és legyünk figyelmesek, ha nagy címletű bankjegyből kell visszaadnia, nehogy hamis pénzzel fizessen!
 
Biztonságunk érdekében érdemes megismerni a szomszédokat és kölcsönösen figyelni egymásra, a házra, az utcára és a környékre. Aki elutazik, kérjen meg valakit, hogy ügyeljen a lakásra és ürítse a postaládát!
 
Aki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélykérő számon! Bizalommal vehetjük igénybe az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható számát is: 06-80-244-444.  

LEGFRISSEBB HÍREINK
Város szerte karácsony
2017-12-13
Idén is Vezér Mihály polgármesterrel közösen díszítették fel a főtéren felállított hatalmas fenyőfát a százhalombattai óvodások és kisiskolások december 11-én. A gyerekeknek Mikola Péter előadóművész tartott zenés-táncos műsort, amelyet ők nagyon élveztek.

Számítástechnikai fejlesztés az iskolákban
2017-12-13
Régóta aktuális fejlesztést valósít meg a Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban, amelynek 650 köznevelési intézményébe 6,2 milliárd értékben 14 ezer számítógépet, hatezer laptopot és hétezer projektort szállítanak ki december 15-ig. A százhalombattai iskolákba összesen közel 50 millió forintos fejlesztés érkezett. 

Adventi koncert
2017-12-12
A Kőrösi Iskola Bodzabogyók Énekegyüttese és Kisbodzák Kamarakórusa egy rendkívül színvonalas, izgalmas és lélekemelő adventi koncerten énekelt a katolikus templomban a ChorusMatricanus Nőikarral, Násztor Eszterrel és Ávéd János szaxofonművésszel – 2017. december 9-én, szombaton este.

Kötik a bokrétát apró angyalkák
2017-12-12
Kortárs karácsonyi kórusművekből és autentikus népdalokból állított össze kifinomult, egységes és eredeti kompozíciót a Chorus Matricanus Nőikar december 9-i adventi koncertjén a százhalombattai Szent István templomban.

Karácsonyi ajándék az ERSTE-től - Háromszáz millió a sportcsarnokra
2017-12-11
Háromszáz millió forintos támogatást ajánlott fel az új százhalombattai sportcsarnok építésére az ERSTE Bank Hungary Zrt. bankadója terhére. 

Hagyományteremtő regatták
2017-12-11
Első alkalommal rendezték meg a vitorláshajómodellek Mikulás-kupáját és Kék Szalagját a Csónakázó-tavon, Százhalombattán december 9-10-én. 

Fordulatos mérkőzésen döntetlen a Veszprém ellen
2017-12-11
Hetedik helyről várta a folytatást az SZKE a Veszprémi KKFT ellen. Fordulatos mérkőzést láthattak, akik kilátogattak a Városi Szabadidő Központba december 9-én. Százhalombattai KE – Veszprémi KKFT 20-20 (8-13) 

Kupagyőztes lett Imre Milán a junior válogatottal
2017-12-11
Ezüstérmet szerzett Imre Milán, a VUK SE úszója a közép-európai országok junior találkozóján (Central European Countries Junior Meeting) december 8-10-én Romániában.

SZLK évadzáró
2017-12-11
Kétszer 25 perces kispályás meccsel búcsúztatta az évadot a Százhalombattai Labdarúgó Klub a lakótelepi sportközpont "buborékjában" december 8-án.

A kovácsműhely
2017-12-08
A Lakihegy Rádió Százhalombattai Stúdiójában készült el Fazekas István Dévai Bíró Mátyásról, a magyarországi reformáció első nagy alakjáról szóló hangjátéka december 6-án. A kovácsműhely című darabot Dörner György rendezte az Új Színház művészeinek közreműködésével. A tervek szerint karácsonykor mutatja be a Lakihegy, majd további, országos rádiócsatornákon is hallható lesz.

Éljen soká!
2017-12-07
Bográcsban főtt vacsorával, poharazgatással és nótázással ünnepelte fennállását a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja december 4-én. A találkozót a Szent István templom közösségi termében tartották, ahol 15 éve megalakultak.

Sulihét az I-esben
2017-12-07
Sulinapokat tartanak a héten a Százhalombattai I-es Számú Általános Iskolában. A programsorozat évről évre ismétlődő és új elemekből áll, a diákok igényeit felmérve alakítják ki.

Mozgalmas év vége a lövészeknél
2017-12-07
Szinte minden hétvégén versenyeznek a Százhalombattai Lövészklub sportolói év végéig. Az országos sportesemények mellett válogatókon és nemzetközi versenyeken is indulnak.

Ígéretes jövő
2017-12-07
Több mint hatszáz érdeklődő számára tartott előadást a MOM Kulturális Központ Nagytermében és 122 ezer forintos támogatásban részesült a MOL Tehetségprogram keretében Násztor Eszter, a százhalombattai Eötvös iskola végzőse ősszel.

Győzelem a Tata otthonában
2017-12-07
Tatai AC – Százhalombattai KE 21-28 (9-14) december 2. A 11. forduló után hat győzelemmel és öt vereséggel, 12 ponttal a tabella hetedik helyén áll a Százhalombattai KE az NB I/B kézilabdabajnokság nyugati

Méhészegyesület alakult Sóskúton
2017-12-07
Közel hetven év után újból térségi méhészegyesület alakult Sóskúton december 1-jén. A szervezetet sóskúti, tárnoki és érdi méhészek hozták létre és további tagok csatlakozását várják a környékről.

A szellem napvilága - karácsonykor is
2017-12-06
Százhalombattán túlkínálat van képzőművészetből, miközben a képek már lakberendezési tárgyként sem divatosak. Sajnos.

Városi advent
2017-12-06
Karácsonyi vásárra és közös fadíszítésekre várja a városlakókat a százhalombattai önkormányzat a főtéren és a városi alközpontokban december folyamán.

Hagyományos ízek, családias környezet - Kipróbáltuk a Harcsa csárdát
2017-12-06
Házias ízek, családias légkör és kiszolgálás, mindez egy klasszikus piros abroszos étteremben. A Harcsa Csárda a minőségi ételek és a halas finomságok kedvelőinek is jó választás. Nemes Dóra írása.

Fényt a szívekbe!
2017-12-06
A hideg idő ellenére is megtelt a Szent István tér érdeklődő városlakókkal, családokkal az ünnepélyes fényfelgyújtáson december 3-án, Százhalombattán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.