2017. szeptember 21. - Máté, Mirella napja
Csütörtök
Min:10°
Max:12°
Péntek
Min:11°
Max:15°
Szombat
Min:10°
Max:13°
Vasárnap
Min:10°
Max:15°
Hétfő
Min:12°
Max:20°
Sport

Sportré - Ilinyi János, életműdíjas - írta: CK
2
2017-03-30 - Életműdíjjal tüntette ki a százhalombattai önkormányzat Ilinyi János kajak-kenu edzőt az idei városi sportgálán. Az idén hetven éves, magasan elismert gépészmérnök műszaki szakemberként, trénerként és klubvezetőként is a mai napig aktív. Konferenciákra jár, konferenciát szervez, tanít, tudományos, szakmai szervezetekben tevékenykedik, de sportvezetőként is továbbképzéseken vesz részt. Saját testének karbantartására napi két órát fordít. Úgy véli, ennek komoly szerepe van abban, hogy elégedett embernek érzi magát.
Már gyermekkorában elköteleződött a vízisportok mellett. Nagyszüleivel a Balatonon töltötte a nyarakat. Egyesületben evezni csak 14 évesen kezdhetett el, az akkori 16 kilós hajók kezeléséhez ugyanis komoly fizikumra volt szükség. Tizenegy évig versenyzett a Budapesti Építők kajak-kenu szakosztályában. Ott ismerte meg a feleségét is, akivel 46 éve házasok. Amikor elvégezte az egyetemet és a Dunai Kőolajipari Vállalat százhalombattai üzemében helyezkedett el, abbahagyta a versenyzést és edzőként folytatta sportpályafutását. Generációk nevelkedtek a keze alatt, akik közül sokan országos, illetve nemzetközi hírű sportolókká váltak. Ő maga sokkal fontosabbnak tartja, hogy akik tartósan lejártak a DESE-be, azok felnőttként is teljes-, boldog életet élnek. Közel ötven éves edzői pályafutása során egyetlen alkalommal sem vett fel fizetést.

- Hogyan vált a sport az élete elválaszthatatlan részévé?
- Hatodikos voltam, amikor új testnevelőtanárt kaptunk. Harminchárom fekvőtámaszt nyomott le egyhuzamban, és kíváncsi volt, mi mennyit bírunk. Én egy hét gyakorlás után ötvenet tudtam, azután rászoktam, hogy minden reggel háromszázat végezzek. Amikor két éve megműtötték a csípőmet, átmenetileg csökkentenem kellett a terhelést, de kezdek visszatérni a régi szintre. A sport nem arra való, hogy az ember idő előtt elhasználja a testét. Bizonyos életkor felett különösen nem a teljesítmény fokozása a cél, hanem az, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a szervezetünk és a természet között.  Hogy egyáltalán sportolni kezdtem, azt a víz szeretete motiválta. Számomra nem is igazi sport, amely elszakad a természettől. Evezni a Dunán, amely fölött mindig frissebb és tisztább a levegő, mint akár ötven-száz méterre a parttól, egészen más, mint egy konditerem.

- Mégis minden reggel két órát kondizik.
- Igen, de nyitott ablaknál! A három fiunk már régen nem lakik velük, de a szobájukban megmaradt a bordásfal, a boxzsák, az evezőgép, a szobabicikli és a súlyzókészlet. Ha csak nem kell hajnalban elindulnom otthonról, ott kezdem a napot, miközben a feleségem az uszodában ússza le a háromezer méterét.

- Milyen eredményeket ért el versenyzőként és miért hagyta abba az élsportot?
- 1967-ben négyesben és párosban is junior magyar bajnok voltam, emellett szép sikereket értem el nemzetközi versenyeken is. Amikor dolgozni kezdtem, egy ideig még visszajártam a Margit-szigetre edzeni, munkaidő-kedvezményt is kaptam, de viszonylag hamar beláttam, hogy választanom kell. A válogatott szint eléréséhez nincs elég időm a sportra, a sportállás viszont a komolyabb szakmai teljesítményhez kevés. Jelentkeztem a DESE-nél, de mivel az ottani edzőt éppen akkor vitték el katonának, Szabó Tamás szakosztályvezető azt mondta: "Ne evezz, inkább foglalkozz gyerekekkel! Hozok gyereket." És hozott is. Azután a gyerekek felnőttek. A legtöbbjükből kiváló szakember lett, azután sokan ugyanolyan dilemma elé kerültek, mint én, és edző lett belőlük. Így alakult, hogy bár végig az én szakmai irányításom alatt működött a DESE, korántsem egyedül foglalkoztam a gyerekekkel.

- Mit tart a DESÉ-s évtizedek legnagyobb eredményének?
- A legértékesebbnek azt tekintem, hogy sikerült ezt a nemzetközileg is elismert sportágat meghonosítani egy olyan helyen, ahol nagyon jó lehetőségek adottak hozzá. Sok országos bajnokot sikerült nevelni, de nem vagyok abban biztos, hogy a bajnokok a legboldogabb emberek. Mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan legyenek a rendszeres mozgás által kiegyensúlyozottak, egészségesek, elégedettek. A sport ehhez csak eszköz és nem cél. Ha jól használjuk, jó dolgokat lehet vele elérni, ha rosszul, akkor rosszat is, de az már számomra nem sport.

- Akkor sem használna illegális eszközöket, ha egy olimpiai érem lenne a tét?
- A mi időnkben a zsíros-lekvároskenyér-poharas tejföl kombináció, illetve a zabpehely számított "titkos receptnek". Akkoriban kezdtek bejönni nyugatról a másféle szerek, amelyeknek a hatását senki sem tudta kiszámítani. A szemünk láttára halt meg Granek István, a válogatott vezetőedzője, aki magán kísérletezett, de akadt sporttársam, aki húsz évesen hunyt el rákbetegségben szinte pillanatok alatt. Már akkor lehetett tudni, hogy mindez nem játék.

- A saját gyerekeivel is sikerül megszerettetni a mozgást?
- Szerencsére őket is vitték a nagyszülők a Balatonra, a Velencei-tóra. Sok sporttágat kipróbáltak és a mai napig sportolnak, rendszeres résztvevői a Kékszalag vitorlásversenyeknek. Mi semmit sem erőltettünk rájuk. Úgy gondolom, tíz éves korig csak a három alapsportággal érdemes megismertetni a gyerekeket. Atletizáljanak, ússzanak, tornázzanak! Ha jók benne, maradjanak, ha kevésbé, keressenek mást! Akinek például nincs kitartása az úszáshoz, abból még nagyszerű vízilabdás lehet.

- Több mint harminc év alatt körülbelül ezer gyereket tett vízre és látott el életre szóló útravalóval a DESÉ-ben. Szomorú időszak lehetett, amikor a városi szinten meghatározó egyesületet ellehetetlenítette, majd meg is szüntette a Dunamenti Erőmű akkori vezetője.
- Máig érthetetlen számomra, ami történt, illetve nem tudom másként értelmezni, mint egy sérült személyiség hatalmi ámokfutásaként. Hogy mégse haljon meg a DESE, Valkusz Pali kezdeményezésére létrejött a Dunafüredi Vízisport Klub, de én úgy éreztem, túl öreg vagyok már ahhoz, hogy mindent elölről kezdjek. Az utánpótlásneveléshez komoly tárgyi feltételek szükségesek. Nem akartam újból evezve kísérni a gyerekeket a vízen. A 14 év felettieknek, akiket már egyedül is el lehet engedni, Bécsi Tamással és Székfi Gézával alapítottunk új egyesületet, a Kajakmesterek Klubját. Felépítettük a hajótárolót a dunafüredi kikötőben, és végül úgy alakult, az egyesület mindenese lettem. Edző, takarító, sofőr, karbantartó vagyok, pályázatokat írok, nevezek, adminisztrálok, követem az aktuális változásokat, amihez egyébként egyre kevesebb a türelmem. Az utóbbi években ugyanis egyre több a szabály, ami semmi másra nem jó, csak, hogy megkeserítse a mindennapokat. Például minden egyes pályázathoz új közjegyző által hitelesített aláírásra van szükség. Ötvenezer forintos állami támogatáshoz jutni nagyjából ugyanekkora költséggel lehet.

- Az utóbbi években hallatlan népszerűségre tett szert a városban egy újabb evezős sport, a sárkányhajózás. Ennek a meghonosításában is jelentős szerepe van.
- Jelenleg hatvan-hatvanöt sárkányhajóssal foglalkozom. A derékhadat korábbi élsportolók alkotják, akikkel Százhalombattát képviseljük az országos versenyeken. A társaság másik fele a tavi sárkányhajóversenyeken verbuválódott össze a Napsugár, illetve a Százszorszép Óvoda dolgozóiból és a gyerekek szüleiből. Nagyon sokat fejlődtek. Óvó néni létükre is megállják a helyüket a legkigyúrtabb fiatal legények között.

- Saját jogon szokott még versenyezni?
- A masters OB-kat pár éve abbahagytam, de a sárkányhajó-versenyeken még részt veszek. Persze, csak akkor, ha valamelyik csapattag váratlanul kiesik. Az edzéseken a többiekre kell figyelnem, nem tolom előre magam.

Hozzászólások
Gratulálok János! Ha van valaki, aki megérdemli ezt a díjat: akkor az te vagy!
Pogány András
Kedves János!

Nekünk, a DESE akkori gyerekeinek János bácsi voltál. Őszintén mondhatom, szerettünk, azt meg kiváltképp szerettük, ha a sárga Skodával  - edzés után - felvittél minket gyerekeket a lakóra. :)

Jó volt kajakozni, sikerek is voltak, emberi oldalról is jó volt a DESE. 

Jó egészséget kívánok!
 
Bakos József      
AKTUÁLIS
2017-09-21 - Tanácskozást tart a százhalombattai képviselő-testület jövő héten, szeptember 26-án, kedden 9 órakor.
2017-09-21 - A Barátság Kulturális Központ pályázatot hirdet MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ munkakör betöltésére.
2017-09-19 - A kerékpáromat keresem, amellyel szeptember 1-jén elestem Dunafüreden.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Téli gumikat kapott a Hulladékkommandó
2017-09-21
Három garnitúra téli autógumi-abroncsot ajándékozott a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálatnak a Hankook Tire Magyarország Kft. Az adományt szeptember 19-én vették át a civil szervezet tagjai.

Kisboldogasszony a RONÖ-nál
2017-09-21
Idén is megemlékezett Kisboldogasszony napjáról a százhalombattai román nemzetiségi önkormányzat (RONÖ) szeptember 9-én a Szerb templomban.

Tompa Mihály az ismerősöd?
2017-09-20
Átütő és megérdemelt sikert aratott Kovácsné Pázmándy Ágnes lelkész-könyvtáros a százhalombattai Tompa Mihály Emléknapon szeptember 20-án. Facebook profilt hozott létre a méltatlanul elfeledett és igazán talán sosem értett költő számára. Azon keresztül mutatta be "adatlapját", "albumait" és "ismerőseit" – a középiskolások pedig meglehetősen lájkolták!

Fantasztikus élmény volt a Magyar Népdal Napja
2017-09-19
A Csík Zenekar és az Oscar-díjas Bakáts téri általános iskola kórusa mellett a százhalombattai Bodzavirág Kórus és Bodzabogyók Énekegyüttes is részt vett abban a több száz fős zenei produkcióban, amely a Magyar Népdal Napja alkalmából valósult meg Martonvásáron és Székesfehérváron szeptember 15-17-én.

Kulináris közösségi élmények
2017-09-19
Három kategóriában összesen húsz csapat ragadott fakanalat a Battai Napok hagyományos, népszerű főzőversenyén szeptember 10-én.

Könyvjelző - Ransom Riggs: A különlegesek regéi
2017-09-19
A Gyűrűk Ura óta rendre jelennek meg az épp aktuális kortárs irodalomban az egyre újabb és újabb világokat teremtő történetek. Nem mindenkinek sikerül meghódítani az olvasókat, de akad néhány említésre méltó hős, Ruminitől Harry Potterig. Ransom Riggs ideje 2011-ben jött el, amikor megjelent "eredeti fotókkal" illusztrált sorozata első kötete, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.

Ismét elnökké választották Pap Miklóst
2017-09-19
Ellenszavazat nélkül választották meg Pap Miklóst a százhalombattai Fidesz élére újabb két évre a szervezet legutóbbi közgyűlésén.

Két új nemzetközi projekt az Aranyban
2017-09-19
Alig telt el néhány hét az előző két Erasmus pályázat lezárása óta, máris két új projekt indul a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban.

Újdonságok a HBVK-ban
2017-09-19
Han Kang: Növényevő Mary Alice Monroe: Nyári fuvallat Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk - gyermekként a második világháborúban Dr. Yael Adler: Bőrügyek Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok Sediánszky Nóra: Tékozló PárizsKiss Ottó: Ne félj, Apa!

Biztonsági tanácsok időseknek
2017-09-19
Az idősek világnapja alkalmából tisztelettel adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében.

Nagy várostakarítás
2017-09-18
Több mint százan gyűjtöttek hulladékot Százhalombattán a TeSzedd országos nagytakarítási akció keretében szeptember 16-án.

Változó környezet, folyamatos együttműködés
2017-09-18
Miként a tavalyi évben, idén is jelentősen hozzájárult a Battai Napok sikeréhez a Dunamenti Erőmű Zrt. Az Erőmű egészségügyi szűrőbuszban ingyenes méréseket végeztek és bemutatókat tartottak, de a nagyszínpadi produkciók megvalósulását is támogatta a nagyvállalat. Bár az iparág számára jelentős változásokat hozott, nehéz időszakot jelentett az elmúlt tíz év, a várossal való folyamatos együttműködést nagyon fontosnak tartják – nyilatkozta Lehőcz Balázs vezérigazgató.   

Szoros meccsen kapott ki az SZKE
2017-09-18
A Telekom Veszprém U20 csapatát fogadta az Százhalombattai Kézilabda Egyesület a szezon első bajnoki mérkőzésén szeptember 16-án Százhalombattán. Százhalombattai KE – Telekom Veszprém U20 31:34 (14:13)

Gólyatábor 2017
2017-09-18
Az idei gólyatábort teljesen másképp éltem meg IDB-sként, mint tavaly gólyaként.

Hétvégi házi feladatok...
2017-09-18
A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ősszel és télen ritkán látogatják házaikat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem.

Zánka
2017-09-18
Erzsébet tábor (Csak egy vélemény a több százból)

Varrodai találkozó
2017-09-18
Varrodai találkozó volt a Csónakházban augusztus 27-én. Szécsényiné Zsuzsa, Tóth Józsefné és Berta Kati szervezte. Mindenki mozgósítva volt, mindenki szólt mindenkinek. Nagy volt a várakozás, nagyon sokan 40 éve nem láttuk egymást.

Elkezdődött a tekebajnokság
2017-09-18
A várakozásoknak megfelelően, 5:1 arányban arattak győzelmet a Battai Gurítók első őszi mérkőzésükön, amelyen az Obsitos I.

Második lett Forrai Csaba
2017-09-18
Második helyezést ért el Forrai Csaba százhalombattai modellező a rádiótávirányítású vitorlás hajómodellek F5 - E hajóosztályban rendezett országos bajnokságán, Ölbőn szeptember 17-én.

Kijutott a világbajnokságra
2017-09-18
Európa nyolc legjobb versenyzője közé került, és ez által jogot szerzett a junior világbajnokságon történő induláshoz Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a maribori junior judo Eb-n, amit szeptember 15-17-én rendeztek.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.