2018. január 23. - Zelma napja
Hétfő
Min:-4°
Max:0°
Kedd
Min:-12°
Max:0°
Szerda
Min:-10°
Max:-2°
Csütörtök
Min:-7°
Max:1°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Sport

Sportré - Ilinyi János, életműdíjas - írta: CK
2
2017-03-30 - Életműdíjjal tüntette ki a százhalombattai önkormányzat Ilinyi János kajak-kenu edzőt az idei városi sportgálán. Az idén hetven éves, magasan elismert gépészmérnök műszaki szakemberként, trénerként és klubvezetőként is a mai napig aktív. Konferenciákra jár, konferenciát szervez, tanít, tudományos, szakmai szervezetekben tevékenykedik, de sportvezetőként is továbbképzéseken vesz részt. Saját testének karbantartására napi két órát fordít. Úgy véli, ennek komoly szerepe van abban, hogy elégedett embernek érzi magát.
Már gyermekkorában elköteleződött a vízisportok mellett. Nagyszüleivel a Balatonon töltötte a nyarakat. Egyesületben evezni csak 14 évesen kezdhetett el, az akkori 16 kilós hajók kezeléséhez ugyanis komoly fizikumra volt szükség. Tizenegy évig versenyzett a Budapesti Építők kajak-kenu szakosztályában. Ott ismerte meg a feleségét is, akivel 46 éve házasok. Amikor elvégezte az egyetemet és a Dunai Kőolajipari Vállalat százhalombattai üzemében helyezkedett el, abbahagyta a versenyzést és edzőként folytatta sportpályafutását. Generációk nevelkedtek a keze alatt, akik közül sokan országos, illetve nemzetközi hírű sportolókká váltak. Ő maga sokkal fontosabbnak tartja, hogy akik tartósan lejártak a DESE-be, azok felnőttként is teljes-, boldog életet élnek. Közel ötven éves edzői pályafutása során egyetlen alkalommal sem vett fel fizetést.

- Hogyan vált a sport az élete elválaszthatatlan részévé?
- Hatodikos voltam, amikor új testnevelőtanárt kaptunk. Harminchárom fekvőtámaszt nyomott le egyhuzamban, és kíváncsi volt, mi mennyit bírunk. Én egy hét gyakorlás után ötvenet tudtam, azután rászoktam, hogy minden reggel háromszázat végezzek. Amikor két éve megműtötték a csípőmet, átmenetileg csökkentenem kellett a terhelést, de kezdek visszatérni a régi szintre. A sport nem arra való, hogy az ember idő előtt elhasználja a testét. Bizonyos életkor felett különösen nem a teljesítmény fokozása a cél, hanem az, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a szervezetünk és a természet között.  Hogy egyáltalán sportolni kezdtem, azt a víz szeretete motiválta. Számomra nem is igazi sport, amely elszakad a természettől. Evezni a Dunán, amely fölött mindig frissebb és tisztább a levegő, mint akár ötven-száz méterre a parttól, egészen más, mint egy konditerem.

- Mégis minden reggel két órát kondizik.
- Igen, de nyitott ablaknál! A három fiunk már régen nem lakik velük, de a szobájukban megmaradt a bordásfal, a boxzsák, az evezőgép, a szobabicikli és a súlyzókészlet. Ha csak nem kell hajnalban elindulnom otthonról, ott kezdem a napot, miközben a feleségem az uszodában ússza le a háromezer méterét.

- Milyen eredményeket ért el versenyzőként és miért hagyta abba az élsportot?
- 1967-ben négyesben és párosban is junior magyar bajnok voltam, emellett szép sikereket értem el nemzetközi versenyeken is. Amikor dolgozni kezdtem, egy ideig még visszajártam a Margit-szigetre edzeni, munkaidő-kedvezményt is kaptam, de viszonylag hamar beláttam, hogy választanom kell. A válogatott szint eléréséhez nincs elég időm a sportra, a sportállás viszont a komolyabb szakmai teljesítményhez kevés. Jelentkeztem a DESE-nél, de mivel az ottani edzőt éppen akkor vitték el katonának, Szabó Tamás szakosztályvezető azt mondta: "Ne evezz, inkább foglalkozz gyerekekkel! Hozok gyereket." És hozott is. Azután a gyerekek felnőttek. A legtöbbjükből kiváló szakember lett, azután sokan ugyanolyan dilemma elé kerültek, mint én, és edző lett belőlük. Így alakult, hogy bár végig az én szakmai irányításom alatt működött a DESE, korántsem egyedül foglalkoztam a gyerekekkel.

- Mit tart a DESÉ-s évtizedek legnagyobb eredményének?
- A legértékesebbnek azt tekintem, hogy sikerült ezt a nemzetközileg is elismert sportágat meghonosítani egy olyan helyen, ahol nagyon jó lehetőségek adottak hozzá. Sok országos bajnokot sikerült nevelni, de nem vagyok abban biztos, hogy a bajnokok a legboldogabb emberek. Mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan legyenek a rendszeres mozgás által kiegyensúlyozottak, egészségesek, elégedettek. A sport ehhez csak eszköz és nem cél. Ha jól használjuk, jó dolgokat lehet vele elérni, ha rosszul, akkor rosszat is, de az már számomra nem sport.

- Akkor sem használna illegális eszközöket, ha egy olimpiai érem lenne a tét?
- A mi időnkben a zsíros-lekvároskenyér-poharas tejföl kombináció, illetve a zabpehely számított "titkos receptnek". Akkoriban kezdtek bejönni nyugatról a másféle szerek, amelyeknek a hatását senki sem tudta kiszámítani. A szemünk láttára halt meg Granek István, a válogatott vezetőedzője, aki magán kísérletezett, de akadt sporttársam, aki húsz évesen hunyt el rákbetegségben szinte pillanatok alatt. Már akkor lehetett tudni, hogy mindez nem játék.

- A saját gyerekeivel is sikerül megszerettetni a mozgást?
- Szerencsére őket is vitték a nagyszülők a Balatonra, a Velencei-tóra. Sok sporttágat kipróbáltak és a mai napig sportolnak, rendszeres résztvevői a Kékszalag vitorlásversenyeknek. Mi semmit sem erőltettünk rájuk. Úgy gondolom, tíz éves korig csak a három alapsportággal érdemes megismertetni a gyerekeket. Atletizáljanak, ússzanak, tornázzanak! Ha jók benne, maradjanak, ha kevésbé, keressenek mást! Akinek például nincs kitartása az úszáshoz, abból még nagyszerű vízilabdás lehet.

- Több mint harminc év alatt körülbelül ezer gyereket tett vízre és látott el életre szóló útravalóval a DESÉ-ben. Szomorú időszak lehetett, amikor a városi szinten meghatározó egyesületet ellehetetlenítette, majd meg is szüntette a Dunamenti Erőmű akkori vezetője.
- Máig érthetetlen számomra, ami történt, illetve nem tudom másként értelmezni, mint egy sérült személyiség hatalmi ámokfutásaként. Hogy mégse haljon meg a DESE, Valkusz Pali kezdeményezésére létrejött a Dunafüredi Vízisport Klub, de én úgy éreztem, túl öreg vagyok már ahhoz, hogy mindent elölről kezdjek. Az utánpótlásneveléshez komoly tárgyi feltételek szükségesek. Nem akartam újból evezve kísérni a gyerekeket a vízen. A 14 év felettieknek, akiket már egyedül is el lehet engedni, Bécsi Tamással és Székfi Gézával alapítottunk új egyesületet, a Kajakmesterek Klubját. Felépítettük a hajótárolót a dunafüredi kikötőben, és végül úgy alakult, az egyesület mindenese lettem. Edző, takarító, sofőr, karbantartó vagyok, pályázatokat írok, nevezek, adminisztrálok, követem az aktuális változásokat, amihez egyébként egyre kevesebb a türelmem. Az utóbbi években ugyanis egyre több a szabály, ami semmi másra nem jó, csak, hogy megkeserítse a mindennapokat. Például minden egyes pályázathoz új közjegyző által hitelesített aláírásra van szükség. Ötvenezer forintos állami támogatáshoz jutni nagyjából ugyanekkora költséggel lehet.

- Az utóbbi években hallatlan népszerűségre tett szert a városban egy újabb evezős sport, a sárkányhajózás. Ennek a meghonosításában is jelentős szerepe van.
- Jelenleg hatvan-hatvanöt sárkányhajóssal foglalkozom. A derékhadat korábbi élsportolók alkotják, akikkel Százhalombattát képviseljük az országos versenyeken. A társaság másik fele a tavi sárkányhajóversenyeken verbuválódott össze a Napsugár, illetve a Százszorszép Óvoda dolgozóiból és a gyerekek szüleiből. Nagyon sokat fejlődtek. Óvó néni létükre is megállják a helyüket a legkigyúrtabb fiatal legények között.

- Saját jogon szokott még versenyezni?
- A masters OB-kat pár éve abbahagytam, de a sárkányhajó-versenyeken még részt veszek. Persze, csak akkor, ha valamelyik csapattag váratlanul kiesik. Az edzéseken a többiekre kell figyelnem, nem tolom előre magam.

Hozzászólások
Gratulálok János! Ha van valaki, aki megérdemli ezt a díjat: akkor az te vagy!
Pogány András
Kedves János!

Nekünk, a DESE akkori gyerekeinek János bácsi voltál. Őszintén mondhatom, szerettünk, azt meg kiváltképp szerettük, ha a sárga Skodával  - edzés után - felvittél minket gyerekeket a lakóra. :)

Jó volt kajakozni, sikerek is voltak, emberi oldalról is jó volt a DESE. 

Jó egészséget kívánok!
 
Bakos József      
AKTUÁLIS
2018-01-17 - Vezér Mihály polgármester közleménye - Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.
2018-01-11 - Megjelentette 2018-as szelektív naptárját a százhalombattai Szákom Nonprofit Kft.
2018-01-11 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Girja - Két arany, egy ezüst - Battaiak a horvát bajnokságon
2018-01-22
A SZVISE három versenyzője is részt vett a nyílt horvát girja bajnokságon, amelyet Csázma városában rendeztek január 20-án.

Tartják magukat - Szezonértékelő Keresztes Józseffel
2018-01-22
Nem indult jól a Százhalombattai KE kézilabdázói számára a 2017/2018-as bajnokság. Az őszi szezon értékeléséről Keresztes József szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Könyvjelző - Mark Wolynn: Örökölt családminták
2018-01-22
A tizenkilenc éves Jesse egyik éjjel szokatlan dologra riadt fel.

Derült égből rock and roll - Kipróbáltuk a Gastrockitchent
2018-01-22
Váratlanul, de kellemes meglepetésként érkezett városunkba a Gastrockitchen rock kocsma tavaly december közepén, amelynek megálmodója, üzemeltetője a zenész- és vendéglátó körökben széles kapcsolatrendszerrel és (más területen, de) komoly vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező Rácz Richárd.  Az ötven éve kocsmaként üzemelő, sokak által ismert hely új koncepciójára, hangulatára, kínálatára a Hírtükör is kíváncsi volt. Nemes Dóra írása.

Tűz a szívekben
2018-01-22
Bódy Magdi, a magyar jazz királynője és Szatai Gábor rockénekes erősítette a Freedom zenekar különböző formációit a IX. Újévi Koncerten, amelyre Százhalombattán, a Szekeres Rendezvényközpontban került sor január 14-én.

Két keréken, biztonságban
2018-01-22
A százhalombattai kerékpárutak fejlesztéséről tartott lakossági fórumot az MSZP helyi szervezete január 19-én a Centrál étteremben.

Kimaxolta a versenyt Horváth Csenge
2018-01-22
Nyolc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a battai versenyzők a III. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyen január 20-án Szentesen.

Pest Megyei Úszó Diákolimpia
2018-01-22
Sokadik alkalommal adott otthont a Százhalombattai Városi Sportuszoda a Pest Megyei Úszó Diákolimpiának, amelyet január 21-én, vasárnap rendeztek meg, figyelemmel az előző napi felvételikre.

Kipp-Kopp tehetségműhely
2018-01-19
A százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában hagyomány, hogy a "Játszani jó!" drámajáték-tehetségműhely tagjai mesét adnak elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Elhunyt László Károly
2018-01-19
Elhunyt László Károly okleveles gépészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat egykori alapító munkatársa december 19-én.

Teke hírek - Meglett a 6. hely
2018-01-19
Megszerezte a hatodik helyet a Battai Gurítók csapata a 2017-es Budapest és Környéki Szabadidős Amatőr Teke bajnokság utolsó, halasztott mérkőzésén január 14-én.

Utálom azokat a megnyitókat...
2018-01-18
Utálom azokat a megnyitókat, ahol a megnyitó személy magáról kezd el beszélni, saját szubjektív véleményét hangoztatja. /"Meglátásom szerint, úgy gondolom, úgy érzem...."/ Olyan is volt, hogy egyszerűen kimentem emiatt. De most vagyok elég fáradt, hogy magamról fogok mesélni. Ha figyeltek, azért remélem, közben rájöttök, hogy rólatok és Bandyról.

In Memoriam
2018-01-18
Az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt tehetséges fiatal fotósra, Bicskei Bencére emlékeznek a Barátság Kulturális Központban az intézmény számára készített fotóival. A válogatás a Minigalériában látható január 21-ig, vasárnapig.

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű
2018-01-18
Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A társasházak fizetik a szemétszállítást
2018-01-17
A jövőben a társasházaknak számlázza ki a hulladékszállítás díját a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) Százhalombattán. A január 1-jén életbe lépő változásról a térségi közszolgáltató helyi alvállalkozója, a SZÁKOM Nonprofit Kft. tájékoztatta a közös képviselőket.

Bóna Zoltán a kormánypárti jelölt
2018-01-16
Hivatalossá vált, hogy Bóna Zoltán jelenlegi országgyűlési képviselőt indítja a FIDESZ-KDNP a Pest megyei 8. számú választókörzetben az áprilisi parlamenti választáson. Az országos választmány mai ülésén fogadta el a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt listáját.

Tragédia az állomáson
2018-01-16
Halálos baleset történt január 13-án hajnalban a százhalombattai vasútállomáson. Két 20 év körüli fiút áramütés ért, miután felmásztak egy vagon tetejére. Egyikük a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Lapunk információja szerint a fiatalok csoportosan, feltehetőleg szórakozóhelyről érkeztek a helyszínre, ahol ketten – valószínűleg – kalandvágyból felmásztak egy várakozó vagon tetejére, ahol a nagyfeszültségű vezetéktől áramütést szenvedtek.

Lakossági fórum a kerékpárutakról
2018-01-16
A százhalombattai kerékpárút-hálózat fejlesztéséről és felújításáról rendez fórumot a városi MSZP szervezet január 19-én, pénteken 17 órakor a Hotel Trainingben található Centrál Étteremben.

Horvátországi vendégszereplés
2018-01-16
A horvátországi Rogoznicaban, a 12. Rogoznica Kupán versenyeznek a százhalombattai Energia Modellező Klub hajómodellezői IOM hajóosztályban január 19-21-én. A csapatot Forrai Csaba szakosztályvezető irányítja.

Aranyérmes focisták
2018-01-15
Aranyérmet szerzett a VUK SE U11-es labdarúgócsapata a január 13-án Ercsiben megrendezett Téli Kupán. A battai srácok 5 győzelemmel és 1 döntetlennel, 18-3-as gólkülönbséggel végeztek az élen a rendkívül erős mezőnyben.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.