2018. május 24. - Eszter és Eliza napja
Csütörtök
Min:19°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:24°
Szombat
Min:16°
Max:26°
Vasárnap
Min:18°
Max:25°
Hétfő
Min:17°
Max:25°
Sport

Sportré - Ilinyi János, életműdíjas - írta: CK
2
2017-03-30 - Életműdíjjal tüntette ki a százhalombattai önkormányzat Ilinyi János kajak-kenu edzőt az idei városi sportgálán. Az idén hetven éves, magasan elismert gépészmérnök műszaki szakemberként, trénerként és klubvezetőként is a mai napig aktív. Konferenciákra jár, konferenciát szervez, tanít, tudományos, szakmai szervezetekben tevékenykedik, de sportvezetőként is továbbképzéseken vesz részt. Saját testének karbantartására napi két órát fordít. Úgy véli, ennek komoly szerepe van abban, hogy elégedett embernek érzi magát.
Már gyermekkorában elköteleződött a vízisportok mellett. Nagyszüleivel a Balatonon töltötte a nyarakat. Egyesületben evezni csak 14 évesen kezdhetett el, az akkori 16 kilós hajók kezeléséhez ugyanis komoly fizikumra volt szükség. Tizenegy évig versenyzett a Budapesti Építők kajak-kenu szakosztályában. Ott ismerte meg a feleségét is, akivel 46 éve házasok. Amikor elvégezte az egyetemet és a Dunai Kőolajipari Vállalat százhalombattai üzemében helyezkedett el, abbahagyta a versenyzést és edzőként folytatta sportpályafutását. Generációk nevelkedtek a keze alatt, akik közül sokan országos, illetve nemzetközi hírű sportolókká váltak. Ő maga sokkal fontosabbnak tartja, hogy akik tartósan lejártak a DESE-be, azok felnőttként is teljes-, boldog életet élnek. Közel ötven éves edzői pályafutása során egyetlen alkalommal sem vett fel fizetést.

- Hogyan vált a sport az élete elválaszthatatlan részévé?
- Hatodikos voltam, amikor új testnevelőtanárt kaptunk. Harminchárom fekvőtámaszt nyomott le egyhuzamban, és kíváncsi volt, mi mennyit bírunk. Én egy hét gyakorlás után ötvenet tudtam, azután rászoktam, hogy minden reggel háromszázat végezzek. Amikor két éve megműtötték a csípőmet, átmenetileg csökkentenem kellett a terhelést, de kezdek visszatérni a régi szintre. A sport nem arra való, hogy az ember idő előtt elhasználja a testét. Bizonyos életkor felett különösen nem a teljesítmény fokozása a cél, hanem az, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a szervezetünk és a természet között.  Hogy egyáltalán sportolni kezdtem, azt a víz szeretete motiválta. Számomra nem is igazi sport, amely elszakad a természettől. Evezni a Dunán, amely fölött mindig frissebb és tisztább a levegő, mint akár ötven-száz méterre a parttól, egészen más, mint egy konditerem.

- Mégis minden reggel két órát kondizik.
- Igen, de nyitott ablaknál! A három fiunk már régen nem lakik velük, de a szobájukban megmaradt a bordásfal, a boxzsák, az evezőgép, a szobabicikli és a súlyzókészlet. Ha csak nem kell hajnalban elindulnom otthonról, ott kezdem a napot, miközben a feleségem az uszodában ússza le a háromezer méterét.

- Milyen eredményeket ért el versenyzőként és miért hagyta abba az élsportot?
- 1967-ben négyesben és párosban is junior magyar bajnok voltam, emellett szép sikereket értem el nemzetközi versenyeken is. Amikor dolgozni kezdtem, egy ideig még visszajártam a Margit-szigetre edzeni, munkaidő-kedvezményt is kaptam, de viszonylag hamar beláttam, hogy választanom kell. A válogatott szint eléréséhez nincs elég időm a sportra, a sportállás viszont a komolyabb szakmai teljesítményhez kevés. Jelentkeztem a DESE-nél, de mivel az ottani edzőt éppen akkor vitték el katonának, Szabó Tamás szakosztályvezető azt mondta: "Ne evezz, inkább foglalkozz gyerekekkel! Hozok gyereket." És hozott is. Azután a gyerekek felnőttek. A legtöbbjükből kiváló szakember lett, azután sokan ugyanolyan dilemma elé kerültek, mint én, és edző lett belőlük. Így alakult, hogy bár végig az én szakmai irányításom alatt működött a DESE, korántsem egyedül foglalkoztam a gyerekekkel.

- Mit tart a DESÉ-s évtizedek legnagyobb eredményének?
- A legértékesebbnek azt tekintem, hogy sikerült ezt a nemzetközileg is elismert sportágat meghonosítani egy olyan helyen, ahol nagyon jó lehetőségek adottak hozzá. Sok országos bajnokot sikerült nevelni, de nem vagyok abban biztos, hogy a bajnokok a legboldogabb emberek. Mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan legyenek a rendszeres mozgás által kiegyensúlyozottak, egészségesek, elégedettek. A sport ehhez csak eszköz és nem cél. Ha jól használjuk, jó dolgokat lehet vele elérni, ha rosszul, akkor rosszat is, de az már számomra nem sport.

- Akkor sem használna illegális eszközöket, ha egy olimpiai érem lenne a tét?
- A mi időnkben a zsíros-lekvároskenyér-poharas tejföl kombináció, illetve a zabpehely számított "titkos receptnek". Akkoriban kezdtek bejönni nyugatról a másféle szerek, amelyeknek a hatását senki sem tudta kiszámítani. A szemünk láttára halt meg Granek István, a válogatott vezetőedzője, aki magán kísérletezett, de akadt sporttársam, aki húsz évesen hunyt el rákbetegségben szinte pillanatok alatt. Már akkor lehetett tudni, hogy mindez nem játék.

- A saját gyerekeivel is sikerül megszerettetni a mozgást?
- Szerencsére őket is vitték a nagyszülők a Balatonra, a Velencei-tóra. Sok sporttágat kipróbáltak és a mai napig sportolnak, rendszeres résztvevői a Kékszalag vitorlásversenyeknek. Mi semmit sem erőltettünk rájuk. Úgy gondolom, tíz éves korig csak a három alapsportággal érdemes megismertetni a gyerekeket. Atletizáljanak, ússzanak, tornázzanak! Ha jók benne, maradjanak, ha kevésbé, keressenek mást! Akinek például nincs kitartása az úszáshoz, abból még nagyszerű vízilabdás lehet.

- Több mint harminc év alatt körülbelül ezer gyereket tett vízre és látott el életre szóló útravalóval a DESÉ-ben. Szomorú időszak lehetett, amikor a városi szinten meghatározó egyesületet ellehetetlenítette, majd meg is szüntette a Dunamenti Erőmű akkori vezetője.
- Máig érthetetlen számomra, ami történt, illetve nem tudom másként értelmezni, mint egy sérült személyiség hatalmi ámokfutásaként. Hogy mégse haljon meg a DESE, Valkusz Pali kezdeményezésére létrejött a Dunafüredi Vízisport Klub, de én úgy éreztem, túl öreg vagyok már ahhoz, hogy mindent elölről kezdjek. Az utánpótlásneveléshez komoly tárgyi feltételek szükségesek. Nem akartam újból evezve kísérni a gyerekeket a vízen. A 14 év felettieknek, akiket már egyedül is el lehet engedni, Bécsi Tamással és Székfi Gézával alapítottunk új egyesületet, a Kajakmesterek Klubját. Felépítettük a hajótárolót a dunafüredi kikötőben, és végül úgy alakult, az egyesület mindenese lettem. Edző, takarító, sofőr, karbantartó vagyok, pályázatokat írok, nevezek, adminisztrálok, követem az aktuális változásokat, amihez egyébként egyre kevesebb a türelmem. Az utóbbi években ugyanis egyre több a szabály, ami semmi másra nem jó, csak, hogy megkeserítse a mindennapokat. Például minden egyes pályázathoz új közjegyző által hitelesített aláírásra van szükség. Ötvenezer forintos állami támogatáshoz jutni nagyjából ugyanekkora költséggel lehet.

- Az utóbbi években hallatlan népszerűségre tett szert a városban egy újabb evezős sport, a sárkányhajózás. Ennek a meghonosításában is jelentős szerepe van.
- Jelenleg hatvan-hatvanöt sárkányhajóssal foglalkozom. A derékhadat korábbi élsportolók alkotják, akikkel Százhalombattát képviseljük az országos versenyeken. A társaság másik fele a tavi sárkányhajóversenyeken verbuválódott össze a Napsugár, illetve a Százszorszép Óvoda dolgozóiból és a gyerekek szüleiből. Nagyon sokat fejlődtek. Óvó néni létükre is megállják a helyüket a legkigyúrtabb fiatal legények között.

- Saját jogon szokott még versenyezni?
- A masters OB-kat pár éve abbahagytam, de a sárkányhajó-versenyeken még részt veszek. Persze, csak akkor, ha valamelyik csapattag váratlanul kiesik. Az edzéseken a többiekre kell figyelnem, nem tolom előre magam.

Hozzászólások
Gratulálok János! Ha van valaki, aki megérdemli ezt a díjat: akkor az te vagy!
Pogány András
Kedves János!

Nekünk, a DESE akkori gyerekeinek János bácsi voltál. Őszintén mondhatom, szerettünk, azt meg kiváltképp szerettük, ha a sárga Skodával  - edzés után - felvittél minket gyerekeket a lakóra. :)

Jó volt kajakozni, sikerek is voltak, emberi oldalról is jó volt a DESE. 

Jó egészséget kívánok!
 
Bakos József      
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-05-17 - óvodapedagógusi munkakör betöltésére.
2018-05-16 - A pünkösdi munkaszüneti napra tekintettel változik a vonatok közlekedési rendje: május 20-án az ünnepnapi, 21-én a vasárnapi, 22-én, kedden pedig már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
2018-05-14 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Meghívó Városi Pedagógusnapra
2018-05-24
Az idei évben június 1-jén, 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a Városi Pedagógusnap, amelyre tisztelettel és szeretettel meghívom városunk minden aktív és nyugdíjas iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozóját.

Csalt és zsarolt a százhalombattai férfi
2018-05-24
Tetten érték és elfogták azt a százhalombattai férfit, aki előbb csalás, majd zsarolás útján jutott nagyobb pénzösszeghez.

Húszezer tő egynyári virág
2018-05-23
Idén is virágosztással és versennyel hívja fel a városlakók figyelmét a szép és kulturált környezet fontosságára az önkormányzat Százhalombattán. Az egynyári növényeket a hagyományokhoz híven városrészenként adták át az érdeklődőknek május 17-18-án.

A közbiztonság közös érdek
2018-05-23
Ismét városunkban került megrendezésre az Országos Polgárőr Szövetség nagyszabású rendezvénye, amelyen a nemzetvédelmi egyetemről érkezett professzorok előadását hallgathatták meg a résztvevők május 18-án.

Ki szól rájuk, ha mi nem?
2018-05-23
Hétköznap koradélután az irodaházban. A nyári meleg miatt nyitott ablaknál dolgoznak a könyvelő és jogi irodák, a családsegítő központ gazdasági munkatársai és a többiek. Váratlanul azonban éktelen lárma zavarja meg a munkát. Lakodalmas zenébe öltött pop szól valami biciklipumpáról. A nem túl igényes dalszöveg tisztán érthető, zeng tőle a környék. Az épület melletti apró játszótéren néhány tizenéves bömbölteti a telefonról működtethető nagy teljesítményű mobil hangfalat.

Újabb bravúr
2018-05-23
A közmondás szerint májusi eső aranyat ér. Az SZLK megyei bajnokságban játszó labdarúgócsapatának győzelmet hozott május 18-án Százhalombattán. SZLK - Nagykáta  2:0

Dobogós helyek a világ egyik legnagyobb kick-boxversenyén
2018-05-23
Budapest adott otthont a WAKO Világkupának május 18-20-án, amelyen 37 ország 247 egyesületének több mint 1400 versenyzője vett részt.

Modelregatta a Velencei-tavon
2018-05-23
Összetettben a százhalombattai Energia Modellező Klub versenyzője, Garay György nyerte meg a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek hagyományos Tóth István Emlékversenyét, amelyet május 18-20-án rendeztek a Velencei-tavon.

A város krónikása
2018-05-23
Szép Istvánnak, a Hamvas Béla Városi Könyvtár munkatársának, a Hangtár létrehozójának és vezetőjének ültettek emlékfát a kollégák, barátok és ismerősök május 16-án az intézmény mögötti zöld területen.

Győzelem és küzdelem az ultrabalatonon
2018-05-23
Négy csoporttal képviseltette magát a SZVISE atlétikacsapata a XII. NN Ultrabalaton versenyen május 12-13-án. Hosszú és gyakran nehéz felkészülés után futották körbe hazánk legnagyobb tavát.

Batta Bringa
2018-05-23
Idén is közel négyszázan regisztráltak és tekertek együtt a várostörténeti kerékpározáson Százhalombattán május 12-én. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 79 éves volt.

Napsugaras jubileum
2018-05-23
Már tavaly szeptemberben elkezdődtek és a tanév végéig tartanak a százhalombattai Napsugár Óvoda jubileumi rendezvényei. Az intézmény régi és mai ovisaival, pedagógusaival, a szülőkkel, a társintézményekkel és a szakmával együtt ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját.

Madarak, fák, gyerekek
2018-05-23
Idén is az óvodásokkal közös faültetéssel emlékezett meg az önkormányzat a Madarak és Fák Napjáról Százhalombattán május 17-én. Vezér Mihály polgármester egy hárscsemetét ültetett a város négy óvodájából érkezett gyerekcsoportokkal a művelődési központ mögötti parkban.

Telefonközpont-korszerűsítés
2018-05-23
Technológiai átállást végeztek a Százhalom Egészségügyi Központ telefonközpontján május 18-án. A tizenhat telefonkészülék cseréje, a szoftverfrissítés, valamint az automata kezelő beépítése zökkenőmentesen valósult meg. A fejlesztés eredményeként a betegek gyorsabban és kényelmesebben érhetik el telefonon az intézményt.

Kettlebell EB - Egyéni csúcsok, értékes pontok
2018-05-23
A SZVISE eredményei is hozzájárultak Magyarország jó helyezéseihez a Kettlebell Európa-bajnokság éremtáblázatán. A felnőttek között harmadikak, a veteránok összesítésében pedig első helyen végeztünk.  A kontinensviadalt – amelyen 24 ország közel 300 versenyzője indult –Kecskeméten rendezték meg május 11-13-án.

Vidám nap a Kipp-Koppban
2018-05-23
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában, hogy a Madarak és Fák Napját többféle programmal tesszik színesebbé a pedagógusok.

Újdonságok a könyvtárban
2018-05-23
Kazuo Ishiguro: Noktürnök Margaret Atwood: Alias Grace Balatoni József: Kamaszharc Varró Dániel: Aki szépen butáskodik Kondor Vilmos: A korona ügynöke Michael Streeter-Peter Warren: Az internet sötét oldala Szabó Borbála - Varró Dániel: Líra és Epika Pásztohy Panka: Pitypang születésnapja Mészöly Ágnes: Slutty az űrből Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!

SZISZKI krónika
2018-05-22
Kirándulás a Holokauszt szakkörrelSzárnyal a SZISZKI!Maths Matters németországi projektút

Fudokan OB
2018-05-16
A Százhalombattán rendezték meg a harmadik országos fudokan karate bajnokságot május második hétvégéjén. A sporteseményen 18 klub képviseltette magát, az összesített eredmények alapján a százhalombattai csapatot is magában foglaló Budai XI. állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kettős jubileum
2018-05-16
Nagyszabású koncerttel ünnepelte kettős évfordulóját a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola május 12-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.