2018. szeptember 24. - Gellért napja
Hétfő
Min:9°
Max:16°
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:3°
Max:14°
Csütörtök
Min:1°
Max:17°
Péntek
Min:7°
Max:21°
Riport

Valahol Európában - írta: CK
2016-09-29 - Jó zene, álomkocsi, szimpatikus, segítőkész söfőr, esetleg nő – nagyjából így néz ki az év fuvarja egy kalandos kedvű fiatalember számára. A stoppolásról, a nagy utazásról, a világ "fapados" felfedezéséről mesélt a százhalombattai Matusz Richárd és Pulinka Zsolt a "Matrica" Múzeumban szeptember 21-én.   
Az élménybeszámoló a múzeum Bőröndözön elnevezésű időszaki tárlatához kapcsolódott. Témája Zsolt és Ricsi négy éve kezdődött kalandos vállalkozása volt. Akkor határozták el, hogy stoppal és vonattal bejárják Európát, pontosabban: világgá mennek.  
Az egészhez egy horvátországi látogatástól kaptak kedvet. Egy szép napon ugyanis elhatározták, amint Ricsi leteszi az utolsó vizsgáját, elindulnak Hvra-szigetére közös barátjukhoz. A szintén százhalombattai Németh Andris ugyanis ott dolgozott akkoriban.

Zsoltnak már voltak stoppos tapasztalatai, Ricsinek kevésbé. Előbbi jó ötletnek tartotta, hogy az alapfelszerelés – falmászó cucc és néhány alsónemű – mellé kerüljön a csomagjukba szájharmonika, körtesíp és hegedű is, valamint egyforma csíkos ingek, amiket volt szerencséjük éppen megfelelő méretben találni egy turkálóban. Nem mintha tudnának hegedülni, de néhány figyelemre méltó holmi jól jöhet stoppoláskor – hangszerek, kalap, kis zene, amely a várakozást is felderíti.

Persze, nem kell mindenkinek hegedűt cipelnie, aki stoppolni indul, de ha azt szeretné, hogy felvegyék az út széléről, nem árt, ha világos, tiszta és rendes ruhát visel. Akadnak helyek, ahol azonban ez sem elég. Magyarországon például egyre kevésbé mernek megállni az emberek, Olaszország és Spanyolország pedig egyenesen "fekete lyuk" az autóstopposok térképén. Utóbbiban még próbálkozhatunk kutyával, amely valószínűleg leveszi majd a sofőröket a lábukról, mivel szinte mindenki tart egy-két ebet, de Olaszországban a cuki négylábúak sem segítenek.

Európa más helyein azonban rengeteg a segítőkész autós, aki akár húsz kilométert is kerül, hogy közelebb juttassa utasát a céljához. Az új élmények, a személyes találkozások a legmélyebb holtpontokon is képesek átlendíteni a megfáradt utazót.
Zsolt és Ricsi vonattal indultak Horvátországba, Zágrábtól azután autókat fogtak és ismerkedtek. Andris barátjuk éppen szieztázott, amikor a rekkenő déli hőségben megérkeztek, és a fülébe "játszottak" a hegedűn. Elsőre álomnak hihette a jelenést, mert miután kinyitotta, egyből vissza is csukta a szemét.

A hvrai paradicsomban kajakozással, sziklamászással és úszkálással múlatták az időt, valamint megismerkedtek két másik világjáróval. Liz, a csinos amerikai diáklány stoppal, Jordi, a spanyol fiatalember pedig motorkerékpárral vándorol. Mindketten teljes lelkesedéssel biztatták a battai fiúkat: nyomás! Zsolt hazafelé már tudta, hogy belevág, Ricsinek kellett még egy év, hogy elvarrja az otthoni szálakat.

Zsolt Lizzel indult útnak Magyarországról. Salföldön, a Káli-medencében "megvette" őket egy vándorcirkusz egy tyúkért és egy kakasért, de két nap múlva túl is adott rajtuk a túlzsúfolt karaván. Zsolt csak néhány szót beszélt angolul és meglehetősen tapasztalatlan világjárónak bizonyult, de nagyon sokat tanult Liztől, és mire hazaért az európai vándorlásból, egészen képzett utazó vált belőle, aki immár spanyolul is remekül kommunikál.

Múzeumi hallgatóságával számos hasznos információt osztott meg - egyebek mellett a couchsurfingről (heverőstoppolás), a hicklikiről (online stoppos útikalauz), a hostról (amikor csodás helyeken lehet lakni és enni munka fejében), a stoppolásra alkalmatlan helyekről (autópálya és belvárosok), illetve a "beragadásról" – ami az egyik legnagyobb kellemetlenség.

Zsolt egyik leglohasztóbb beragadása azután történt, hogy Liz visszautazott a hazájába befejezni a tanulmányait, neki pedig fogytán volt a pénze, és arról a baszkföldi munkahelyről is elmaradtak az üzenetek, ahová eredetileg indult. Órákig tartó bolyongás után reményvesztetten állt az autópálya bejáratában, valahol Franciaországban, szakadó esőben, hidegben és az édesanyjához fohászkodva, amikor végre megállt neki egy autó. A sofőr – történetesen egy zongoraművész – éppen abba a városba tartott, ahová Zsolt. A kocsiban meleg volt és remek zene szólt, a francia zenész pedig meghívta az otthonába Zsoltot, ahol kedves család, első osztályú vacsora és bor fogadta, amelyek mellé még házi koncertet is kapott. Így lett a rémes beragadásból az "év fuvarja".

Zsolt olyan helyen szeretett volna tábort ütni, ahol közel van a természethez, földdel, esetleg állatokkal foglalkozhat. Végül mindemellé második családot is talált egy katalóniai tanyán, ahová többször is visszatért. Itt csatlakozott hozzá Ricsi is, hogy aztán együtt induljanak tovább egy franciaországi jógafarmra, ahol ismét hihetetlen élményeket éltek át. A jógaközpont után egy almafarm következett, ahol idénymunkát vállaltak, majd ismét kettévált az útjuk, és így tovább. Ricsit közben "hazahúzta a szíve", Zsolt testvéréből, Lillából pedig szintén világjáró lett. Utazásaiknak egyelőre nincs vége.


AKTUÁLIS
2018-09-24 -
2018-09-24 - Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon szeptember 24-től október 3-ig.
2018-09-20 - Hét városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat szeptember 20-án.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kézilabda NB I/B - Vereséggel kezdték a szezont
2018-09-24
Az idény második mérkőzésén a Balatonfüred U21 csapatát fogadta otthonában a Százhalombattai KE. Szeptember 22. Százhalombattai KE- Balatonfüred U21 (10-14) 22-26. SZKE: Horváth 1 – Pap 1, Tass, Kónya 3, Kiss 5, Laurinyecz 7, Dósa 1. Csere: Róth, Kurán – Garajszki, Tóth 2, Bálint, Gyurcsovics, Kővári 1, Kreisz, Mogyorósi 1. Edző: Kovács Gergely

Baráti találkozó
2018-09-24
Forrai Csaba első, Forró Krisztián pedig harmadik lett azon a vitorlás hajómodell-versenyen, amelyet az ASE - Atomerőmű Sportegyesület rendezett F5-E/IOM hajóosztályban szeptember 22-23-án Fadd-Domboriban, a Duna holtágában.

Munkatársakat keres a MÁV
2018-09-20
A hosszú távú szakmai utánpótlás biztosítása és az üres pozíciók betöltése érdekében számos pozícióban állásokat kínál a MÁV Zrt.

Marad a péntek
2018-09-20
Az idei téltől kedden és pénteken is elszállítja a szemetet a SZÁKOM Kft. Százhalombatta kertes városrészeiben azoktól a lakóktól, akik ezt igényelik.

Egyenlő bánásmód ügyfélfogadás
2018-09-20
A százhalombattai Polgármesteri Hivatalban tart ügyfélfogadást a Pest megyei egyenlőbánásmód-referens, dr. Szatmári Éva október 29-én, hétfőn, 11 óra 30-tól 15 óra 30-ig.

A tűzrakó meséje
2018-09-20
Áll a költő Balogh Ágnes Emese borítóján és olvas. A stégen, amelyik a Balatonhoz vezet. De lehetne akár a Duna is. Vers meg a Duna – óhatatlanul József Attila verse jut eszünkbe, az, amelyikben "zavaros, bölcs és nagy volt a Duna." A borító fotóján nem látszik, hogy zavaros-e a víz, de mert a többi között fiatalos lendületet és humort ígér beköszöntőjében a szerkesztő (Kaiser László), kíváncsian várjuk a könyv kézbevételekor, hogy mennyire "zavaros" az (a társadalom, az átélt időszak) Véghelyi Balázs válogatott és új verseiben.

Védelmi gyakorlat lesz szerdán
2018-09-20
Katasztrófavédelmi gyakorlat miatt lezárják az Erkel körút egy szakaszát Százhalombattán szeptember 26-án, szerdán, 9 és 13 óra között – tájékoztatott az önkormányzat és az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség.

Gyerekek a család fölött - Ahogyan a védőnő látja
2018-09-20
Manapság a gyerekek nem tagjai a családnak, inkább fölötte állnak. Nincsenek feladataik, mindenki őket szolgálja. Hogy ezzel mi a baj? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szikszai-Gál Évával, a százhalombattai Arany János iskola védőnőjével, aki idén negyven éve dolgozik a pályán, és mintegy foglalkozási ártalomként mindenkit "kicsikémnek" szólít, amikor szenvedélyes magyarázataiba kezd.

Magyarország legjobb úszó szakosztályát akarjuk megcsinálni
2018-09-19
Alighogy visszatért a VUK SE-hez, olyan ajánlatot kapott, amelyet valószínűleg kevesen utasítanának el a magyar úszósportban. Hosszú Katinka kérte fel saját klubja szakmai vezetőjének. Vizi Csabával élete legnagyobb és legszebb szakmai kihívásáról beszélgettünk. 

A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.