2018. július 20. - Illés napja
Péntek
Min:19°
Max:28°
Szombat
Min:15°
Max:26°
Vasárnap
Min:17°
Max:25°
Hétfő
Min:18°
Max:22°
Kedd
Min:18°
Max:26°
Riport

Valahol Európában - írta: CK
2016-09-29 - Jó zene, álomkocsi, szimpatikus, segítőkész söfőr, esetleg nő – nagyjából így néz ki az év fuvarja egy kalandos kedvű fiatalember számára. A stoppolásról, a nagy utazásról, a világ "fapados" felfedezéséről mesélt a százhalombattai Matusz Richárd és Pulinka Zsolt a "Matrica" Múzeumban szeptember 21-én.   
Az élménybeszámoló a múzeum Bőröndözön elnevezésű időszaki tárlatához kapcsolódott. Témája Zsolt és Ricsi négy éve kezdődött kalandos vállalkozása volt. Akkor határozták el, hogy stoppal és vonattal bejárják Európát, pontosabban: világgá mennek.  
Az egészhez egy horvátországi látogatástól kaptak kedvet. Egy szép napon ugyanis elhatározták, amint Ricsi leteszi az utolsó vizsgáját, elindulnak Hvra-szigetére közös barátjukhoz. A szintén százhalombattai Németh Andris ugyanis ott dolgozott akkoriban.

Zsoltnak már voltak stoppos tapasztalatai, Ricsinek kevésbé. Előbbi jó ötletnek tartotta, hogy az alapfelszerelés – falmászó cucc és néhány alsónemű – mellé kerüljön a csomagjukba szájharmonika, körtesíp és hegedű is, valamint egyforma csíkos ingek, amiket volt szerencséjük éppen megfelelő méretben találni egy turkálóban. Nem mintha tudnának hegedülni, de néhány figyelemre méltó holmi jól jöhet stoppoláskor – hangszerek, kalap, kis zene, amely a várakozást is felderíti.

Persze, nem kell mindenkinek hegedűt cipelnie, aki stoppolni indul, de ha azt szeretné, hogy felvegyék az út széléről, nem árt, ha világos, tiszta és rendes ruhát visel. Akadnak helyek, ahol azonban ez sem elég. Magyarországon például egyre kevésbé mernek megállni az emberek, Olaszország és Spanyolország pedig egyenesen "fekete lyuk" az autóstopposok térképén. Utóbbiban még próbálkozhatunk kutyával, amely valószínűleg leveszi majd a sofőröket a lábukról, mivel szinte mindenki tart egy-két ebet, de Olaszországban a cuki négylábúak sem segítenek.

Európa más helyein azonban rengeteg a segítőkész autós, aki akár húsz kilométert is kerül, hogy közelebb juttassa utasát a céljához. Az új élmények, a személyes találkozások a legmélyebb holtpontokon is képesek átlendíteni a megfáradt utazót.
Zsolt és Ricsi vonattal indultak Horvátországba, Zágrábtól azután autókat fogtak és ismerkedtek. Andris barátjuk éppen szieztázott, amikor a rekkenő déli hőségben megérkeztek, és a fülébe "játszottak" a hegedűn. Elsőre álomnak hihette a jelenést, mert miután kinyitotta, egyből vissza is csukta a szemét.

A hvrai paradicsomban kajakozással, sziklamászással és úszkálással múlatták az időt, valamint megismerkedtek két másik világjáróval. Liz, a csinos amerikai diáklány stoppal, Jordi, a spanyol fiatalember pedig motorkerékpárral vándorol. Mindketten teljes lelkesedéssel biztatták a battai fiúkat: nyomás! Zsolt hazafelé már tudta, hogy belevág, Ricsinek kellett még egy év, hogy elvarrja az otthoni szálakat.

Zsolt Lizzel indult útnak Magyarországról. Salföldön, a Káli-medencében "megvette" őket egy vándorcirkusz egy tyúkért és egy kakasért, de két nap múlva túl is adott rajtuk a túlzsúfolt karaván. Zsolt csak néhány szót beszélt angolul és meglehetősen tapasztalatlan világjárónak bizonyult, de nagyon sokat tanult Liztől, és mire hazaért az európai vándorlásból, egészen képzett utazó vált belőle, aki immár spanyolul is remekül kommunikál.

Múzeumi hallgatóságával számos hasznos információt osztott meg - egyebek mellett a couchsurfingről (heverőstoppolás), a hicklikiről (online stoppos útikalauz), a hostról (amikor csodás helyeken lehet lakni és enni munka fejében), a stoppolásra alkalmatlan helyekről (autópálya és belvárosok), illetve a "beragadásról" – ami az egyik legnagyobb kellemetlenség.

Zsolt egyik leglohasztóbb beragadása azután történt, hogy Liz visszautazott a hazájába befejezni a tanulmányait, neki pedig fogytán volt a pénze, és arról a baszkföldi munkahelyről is elmaradtak az üzenetek, ahová eredetileg indult. Órákig tartó bolyongás után reményvesztetten állt az autópálya bejáratában, valahol Franciaországban, szakadó esőben, hidegben és az édesanyjához fohászkodva, amikor végre megállt neki egy autó. A sofőr – történetesen egy zongoraművész – éppen abba a városba tartott, ahová Zsolt. A kocsiban meleg volt és remek zene szólt, a francia zenész pedig meghívta az otthonába Zsoltot, ahol kedves család, első osztályú vacsora és bor fogadta, amelyek mellé még házi koncertet is kapott. Így lett a rémes beragadásból az "év fuvarja".

Zsolt olyan helyen szeretett volna tábort ütni, ahol közel van a természethez, földdel, esetleg állatokkal foglalkozhat. Végül mindemellé második családot is talált egy katalóniai tanyán, ahová többször is visszatért. Itt csatlakozott hozzá Ricsi is, hogy aztán együtt induljanak tovább egy franciaországi jógafarmra, ahol ismét hihetetlen élményeket éltek át. A jógaközpont után egy almafarm következett, ahol idénymunkát vállaltak, majd ismét kettévált az útjuk, és így tovább. Ricsit közben "hazahúzta a szíve", Zsolt testvéréből, Lillából pedig szintén világjáró lett. Utazásaiknak egyelőre nincs vége.


Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
AKTUÁLIS
2018-07-18 - Idén új helyszínen - Dunaharasztin - és új támogatói háttérrel valósul meg a ROXIGET ROCKZENEI FESZTIVÁL ÉS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY. A tehetségkutató versenyre idén is elsősorban a közép-magyarországi régióból várják az amatőr rockzenekarok jelentkezését augusztus 1-jéig.
2018-07-17 - Évek óta rendezvényünk népszerű helyszíne a borfalu, ezért az idei évben is kinyílnak a kapui. Tekintse meg ajánlatunkat és jelentkezzen még ma!
2018-07-03 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Alpolgármesteri fogadóóra
2018-07-20
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester július 23-án(hétfőn), 14 óra 30-tól 16 óra 30-ig az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Második hely az OB-n
2018-07-18
Második helyet szerzett Schulek János százhalombattai modellező a rádió-távirányítású vitorlás hajómodellek F5-10 hajóosztályának hétvégén rendezett országos bajnokságán, Balatonlellén.

Remek formában Rajkai Robi
2018-07-18
Öt győzelemmel első helyen végzett a rendkívül erős, 32 ország 380 versenyzőjét felvonultató mezőnyben Rajkai Róbert a nemzetközi junior válogató versenyek negyedik fordulójában július 14-15-én Pakson.

Bűnmegelőzési program a Rendőr Múzeumban
2018-07-18
Kihelyezett bűnmegelőzési előadáson vettek részt a százhalombattai Harmónia Nyugdíjas Klub tagjai a fővárosi Rendőr Múzeumban július 12-én. A programot az érdi rendőrök szervezték, az ismertetőt Daka Béla nyugalmazott rendőr alezredes tartotta.

Utazás Romániában
2018-07-18
Eljött a várva várt nap! Reggel, hajnali 4 órakor elindultunk Románia felé. Hosszú út állt előttünk, de a vidám társasággal röpült az idő. Kisebb pihenőkkel megérkeztünk Borszékre, első és második napi szállásunkra. Erdélynek  e nagyhírű gyógyhelye a keleti Kárpátoknak nyugatról kelet felé vonuló egyik kis völgyében fekszik. Nem hiába hívják Erdélyben bor-víznek a jó minőségű ásványvizet, "mert annak úgy kell gyöngyöznie mint a bornak"

Átadták az Érdi Rendőrkapitányság új épületét
2018-07-12
Ünnepélyes keretek között adták át az Érdi Rendőrkapitányság új, korszerű épületét július 11-én, szerdán.

Lecserélik
2018-07-11
Eltömítette a környező fákról lehulló szennyeződés a Göncz Árpád téri Pitypang szökőkút műanyag fúvókáit Százhalombattán, emiatt a látványos szórófejet le kellett szerelni.

Polgárőr nyár
2018-07-11
A június sem a nyugalom jegyében telt el a százhalombattai polgárőröknél.

A csapatmunka nagyon fontos
2018-07-11
A Magyar Judo Szövetség regionális dankollégiumának elnökévé választották Szél Pált július 4-én. Az 5. danos mestert aligha kell bemutatni a százhalombattaiaknak, hiszen tősgyökeres dunafüredi, 26 éve képviseli a városrészt az önkormányzatban, amelyen belül az Ifjúsági, Sport és Közrendi Bizottság elnöke, a városi polgárőrszervezet valamint a polgárőrök országos sportegyesületének vezetője. A Lakihegy Rádióban elhangzott beszélgetés során városi aktualitásokat is megosztott a hallgatókkal.

Szedje és cserélje!
2018-07-11
Kivontak több Valsartan-alapanyagú vérnyomáscsökkentőt A Valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, vagyis a magas vérnyomásos betegek mintegy 30 százalékát érinti a kivonás. Ugyanakkor nem mindenkit, mert több olyan Valsartan-alapanyagú, de  más kombinációjú készítmény is van, amelyek minősége megfelelő és továbbra is forgalmazhatók.

Még egy kicsit iskolázzunk??
2018-07-11
Talán elkéstem egy kicsit, hiszen sokak számára már "tombol" a nyár, de nem tudom letenni a tollamat, amíg nem írok büszkén, intézményvezetőként az Arany János Iskoláról! Júniusban a sok érettségiző (117 diák) elég hosszasan bizonyította tudását, majd záróértekezlet a nevelőtestület felé a tanév összegzése és vége. .....mindenki megkezdte jól megérdemelt pihenését június 30-án.Az iskolában se gyerekek, se pedagógusok, csak papírok és emlékek az üres termek, kiürült folyosók falai között.

A köztisztviselőket ünnepelték
2018-07-10
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait köszöntötték, valamint elismerő okleveleket is átadtak a Köztisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban június 29-én.

Emlékezzünk Mátyás királyra
2018-07-09
Álljunk meg egy percre, és főhajtással emlékezzünk Mátyás királyra július 10-én 12 órakor, a gépjárművet vezetők pedig rövid dudaszóval demonstrálják, hogy a mai napig aktuális a nagy uralkodó szellemisége. Bakk István PhS, a Kanonok Alapítvány elnöke kezdeményezte a megemlékezést a Mátyás emlékév alkalmából.        

EB-ezüst és további érmek
2018-07-09
Az összes hátszámban rajthoz állt, nagyszerűen szerepelt és a dobogóra is állhatott Ilyés Laura Vanda, a Százhalombattai VUK SE úszója élete harmadik, egyben utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán, amelyet Helsinkiben rendeztek július 4-8-án.

Bababarát szoba várja az édesanyákat a Hotel Trainingben
2018-07-09
Kényelmesen és praktikusan berendezett helyiség várja ezentúl az édesanyákat és a séta vagy ügyintézés közben megéhezett gyermeküket a Hotel Trainingben. Vezér Mihály polgármester adta át július 2-án azt a baba-mama szobát, ahol a nap bármely időpontjában nyugodt körülmények között táplálhatják a csecsemőket az anyukák.

Szent László király útján
2018-07-09
Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Nyárádszentlászló, Korond, Székelyudvarhely, Bögöz, Segesvár, Gyulafehérvár, Déva, Arad...

Két győzelem a hétvégén
2018-07-09
Két versenyen is dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az elmúlt hétvégén.

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04
A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

Két első hely a szlovák regattán
2018-07-03
Mindkét versenyszámban elsőséget szerzett Forrai Csaba azon a szlovákiai vitorlás hajómodellversenyen, amelyet a Tátra által körülölelt tavon,Ruzomberokban (Rózsahegyen) rendeztek június 30-án és július 1-jén. 

Teke - Győzelem az utolsó mérkőzésen
2018-07-03
4:2 arányú győzelmet arattak a Battai Gurítók a tavaszi szezon utolsó mérkőzésén, így az elmúlt évhez hasonlóan a bajnokság hetedik helyén végeztek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.