2018. december 11. - Árpád napja
Hétfő
Min:3°
Max:5°
Kedd
Min:-1°
Max:4°
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:-5°
Max:1°
Péntek
Min:-5°
Max:1°
Riport

Valahol Európában - írta: CK
2016-09-29 - Jó zene, álomkocsi, szimpatikus, segítőkész söfőr, esetleg nő – nagyjából így néz ki az év fuvarja egy kalandos kedvű fiatalember számára. A stoppolásról, a nagy utazásról, a világ "fapados" felfedezéséről mesélt a százhalombattai Matusz Richárd és Pulinka Zsolt a "Matrica" Múzeumban szeptember 21-én.   
Az élménybeszámoló a múzeum Bőröndözön elnevezésű időszaki tárlatához kapcsolódott. Témája Zsolt és Ricsi négy éve kezdődött kalandos vállalkozása volt. Akkor határozták el, hogy stoppal és vonattal bejárják Európát, pontosabban: világgá mennek.  
Az egészhez egy horvátországi látogatástól kaptak kedvet. Egy szép napon ugyanis elhatározták, amint Ricsi leteszi az utolsó vizsgáját, elindulnak Hvra-szigetére közös barátjukhoz. A szintén százhalombattai Németh Andris ugyanis ott dolgozott akkoriban.

Zsoltnak már voltak stoppos tapasztalatai, Ricsinek kevésbé. Előbbi jó ötletnek tartotta, hogy az alapfelszerelés – falmászó cucc és néhány alsónemű – mellé kerüljön a csomagjukba szájharmonika, körtesíp és hegedű is, valamint egyforma csíkos ingek, amiket volt szerencséjük éppen megfelelő méretben találni egy turkálóban. Nem mintha tudnának hegedülni, de néhány figyelemre méltó holmi jól jöhet stoppoláskor – hangszerek, kalap, kis zene, amely a várakozást is felderíti.

Persze, nem kell mindenkinek hegedűt cipelnie, aki stoppolni indul, de ha azt szeretné, hogy felvegyék az út széléről, nem árt, ha világos, tiszta és rendes ruhát visel. Akadnak helyek, ahol azonban ez sem elég. Magyarországon például egyre kevésbé mernek megállni az emberek, Olaszország és Spanyolország pedig egyenesen "fekete lyuk" az autóstopposok térképén. Utóbbiban még próbálkozhatunk kutyával, amely valószínűleg leveszi majd a sofőröket a lábukról, mivel szinte mindenki tart egy-két ebet, de Olaszországban a cuki négylábúak sem segítenek.

Európa más helyein azonban rengeteg a segítőkész autós, aki akár húsz kilométert is kerül, hogy közelebb juttassa utasát a céljához. Az új élmények, a személyes találkozások a legmélyebb holtpontokon is képesek átlendíteni a megfáradt utazót.
Zsolt és Ricsi vonattal indultak Horvátországba, Zágrábtól azután autókat fogtak és ismerkedtek. Andris barátjuk éppen szieztázott, amikor a rekkenő déli hőségben megérkeztek, és a fülébe "játszottak" a hegedűn. Elsőre álomnak hihette a jelenést, mert miután kinyitotta, egyből vissza is csukta a szemét.

A hvrai paradicsomban kajakozással, sziklamászással és úszkálással múlatták az időt, valamint megismerkedtek két másik világjáróval. Liz, a csinos amerikai diáklány stoppal, Jordi, a spanyol fiatalember pedig motorkerékpárral vándorol. Mindketten teljes lelkesedéssel biztatták a battai fiúkat: nyomás! Zsolt hazafelé már tudta, hogy belevág, Ricsinek kellett még egy év, hogy elvarrja az otthoni szálakat.

Zsolt Lizzel indult útnak Magyarországról. Salföldön, a Káli-medencében "megvette" őket egy vándorcirkusz egy tyúkért és egy kakasért, de két nap múlva túl is adott rajtuk a túlzsúfolt karaván. Zsolt csak néhány szót beszélt angolul és meglehetősen tapasztalatlan világjárónak bizonyult, de nagyon sokat tanult Liztől, és mire hazaért az európai vándorlásból, egészen képzett utazó vált belőle, aki immár spanyolul is remekül kommunikál.

Múzeumi hallgatóságával számos hasznos információt osztott meg - egyebek mellett a couchsurfingről (heverőstoppolás), a hicklikiről (online stoppos útikalauz), a hostról (amikor csodás helyeken lehet lakni és enni munka fejében), a stoppolásra alkalmatlan helyekről (autópálya és belvárosok), illetve a "beragadásról" – ami az egyik legnagyobb kellemetlenség.

Zsolt egyik leglohasztóbb beragadása azután történt, hogy Liz visszautazott a hazájába befejezni a tanulmányait, neki pedig fogytán volt a pénze, és arról a baszkföldi munkahelyről is elmaradtak az üzenetek, ahová eredetileg indult. Órákig tartó bolyongás után reményvesztetten állt az autópálya bejáratában, valahol Franciaországban, szakadó esőben, hidegben és az édesanyjához fohászkodva, amikor végre megállt neki egy autó. A sofőr – történetesen egy zongoraművész – éppen abba a városba tartott, ahová Zsolt. A kocsiban meleg volt és remek zene szólt, a francia zenész pedig meghívta az otthonába Zsoltot, ahol kedves család, első osztályú vacsora és bor fogadta, amelyek mellé még házi koncertet is kapott. Így lett a rémes beragadásból az "év fuvarja".

Zsolt olyan helyen szeretett volna tábort ütni, ahol közel van a természethez, földdel, esetleg állatokkal foglalkozhat. Végül mindemellé második családot is talált egy katalóniai tanyán, ahová többször is visszatért. Itt csatlakozott hozzá Ricsi is, hogy aztán együtt induljanak tovább egy franciaországi jógafarmra, ahol ismét hihetetlen élményeket éltek át. A jógaközpont után egy almafarm következett, ahol idénymunkát vállaltak, majd ismét kettévált az útjuk, és így tovább. Ricsit közben "hazahúzta a szíve", Zsolt testvéréből, Lillából pedig szintén világjáró lett. Utazásaiknak egyelőre nincs vége.


AKTUÁLIS
2018-12-10 -
2018-12-04 - "Az ünnep... a közösség kezdete..."
2018-12-03 - Közzé tette a SZÁKOM Nonprofit Kft. a karácsonyi és újévi hulladékszállítási rendet, amely a következőképpen alakul.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Utánpótlásfoci
2018-12-10
Negyedik helyen végzett a Százhalombattai VUK SE U11-es labdarúgócsapata a december 9-én, Törökbálinton megrendezett Aréna Mikulás Kupán.

Aranyos diákok a Tudósakadémián
2018-12-10
Mintegy 300 tehetséges biológus között a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium kiválóságai is meghívást kaptak a Szegedi Tudósakadémiára. Az intézmény tanulói negyedik alkalommal vehettek részt az egyik legrangosabb országos középiskolai szakmai rendezvényen.

Ranglistavezetők a szeniorúszók
2018-12-10
Három arany-, három ezüst- és négy bronzérmet hozott el a százhalombattai VUK SE négy fős csapata  arról az évzáró szenior úszóversenyről, amelyet december 8-án rendeztek Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában.

Tókerülő vitorlás modellek
2018-12-10
Szép battai sikerek születtek a Csónakázó-tó hagyományos "Kék szalag" versenyén december 9-én. Forró Krisztián II., Forrai István VII., Kunvári Sándor pedig VIII. helyen végzett. Előző nap rendezték a szintén megszokott évvégi Mikulás Kupát MM hajóosztályban, amelyben a helyi modellezők nem voltak érdekeltek.

Befejeződött a Szent István templom rekonstrukciója
2018-12-07
Kívül-belül megújult a százhalombattai Szent István templom az elmúlt hónapokban. A munkálatok – amelyek során gyakorlatilag teljeskörű felújítást végeztek – mintegy négy és fél hónapig tartottak, a kivitelező MAVIT Kft. határidőre, november végén adta át az épületet.

Minden, ami kicsit vagy nagyon régi - Kipróbáltuk a Sandi Antik üzletét
2018-12-05
Nem lehet észrevétlenül elsétálni az újonnan nyílt régiség-antikvitás üzlet mellett a Városkapu üzletházban. Nem emlékszem, hogy valaha működött volna hasonló a városunkban. Kirakata és kínálata impozáns, mesés, titokzatos és csábító. Nemes Dóra írása.

Jöhet 2019!
2018-12-05
Végig az élmezőnyben autózott utolsó idei versenyén a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor a WSK Final Cup harmadik fordulóján, az olaszországi Adria Raceway-en november 23-25-én.

Jam-parti
2018-12-05
Az Éjféli Kakasszó együttessel lehetett együtt muzsikálni a SZIKE-Ifjúsági Műhely első "jam-partiján", a BKK-ban december 1-jén.

Mesés kalandozás az Eötvösben
2018-12-05
Újra sárgán ragyogott az aula november 12-én, az Eötvös-hét megnyitó ünnepségen az Eötvös-pólót viselő pedagógusoktól és diákoktól.

Pontosítás
2018-12-05
Klimsa Arthúr képviselő 2018. október 3-i képviselő-testületi ülésen elhangzott napirendelőtti hozzászólásához a következő kiegészítés érkezett.

Magadba látsz rajta keresztül
2018-12-05
Év végéig láthatók és megvásárolhatók a SZAK Stúdió tagjainak képei a BKK Mini és Lépcső Galériájában. László Bandy megnyitó szövege (ajánlója).

Kerékpárokat kaptak a polgárőrök
2018-12-05
Három új kerékpárt vehetett át az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől a százhalombattai egyesület november 30-án Budapesten. Az átadásra az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi ülésén, a Nemzetvédelmi Egyetemen került sor. 

Húsz éves a Faluvédő Egylet
2018-12-05
A Százhalombattai Faluvédő Egylet, a város modern kori történetének egyik legrégebbi civil szervezete tartott ünnepi minikonferenciát november 30-án a Zenálkó Etel Közösségi Házban.

Érdemes várni a kerti kutak engedélyeztetésével
2018-12-05
A vonatkozó kormányrendelet értelmében idén év végéig van arra lehetőség, hogy bírság kiszabása nélkül kerüljön sor a kutak fennmaradási engedélyének megszerzésére.  A kormány azonban a közelmúltban az Országgyűlés elé terjesztett egy törvényjavaslatot a kötelező bírságkiszabás alóli mentességi időszak 2020. december 31-ig történő meghosszabbításáról, és előkészítés alatt áll egy átfogó módosítás is, amely speciális eljárást tartalmaz az illegális kutak engedélyeztetésére.

Rock and roll iramban
2018-12-05
A tavalyi 21. után jelenleg a 15. a világranglistán a százhalombattai akrobatikus rock and roll páros, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor. Az elmúlt két és fél hónapban két kontinens öt országában hat világversenyen vettek részt. Itthon felértek a csúcsra: magyar bajnokok lettek a sportági szövetség november 25-i Érden rendezett versenyén, de a nemzetközi porondon még várja őket kihívás.

Tehetséggondozás: a másság védelme
2018-12-05
Nemcsak az átlagosnál gyengébb, hanem a kiugróan jó képességű gyerekek is védelemre szorulnak. A jó gének mellett ugyanis a támogató környezetnek is meghatározó szerepe van abban, hogy egy-egy ígéretből kibontakozik-e a tehetség.

Újdonságok a könyvtárban
2018-12-05
Susan Forward-Donna Frazier: Érzelmi zsarolás Kate Jacobs: Tű, fonal, Róma Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk Julie Caplin: Egy csésze kávé Koppenhágában Tolnai Lajos: Új föld, új szerencse Szirmai Zsuzsanna: Önkéntes voltam a Nyugatiban Beszélgessünk róla!

Diákcsere Lengyelországban
2018-12-05
November utolsó hetében került sor a szeptemberben indult CHANCE címet viselő Erasmus+ projekt első diákcsereprogramjára, amelyen a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumot három diák és két pedagógus képviselte a lengyelországi Siemianowice Śląskie-ben. Rajtuk kívül olasz, horvát, spanyol és görög partneriskolák képviselői vettek részt a találkozón.

Román bál
2018-12-05
Negyedik alkalommal rendezi meg hagyományőrző táncmulatságát a százhalombattai román önkormányzat "Téli ünnepekre várva" címmel december 8-án, 18 órától a Klub Sirály Csónakházban. A programot támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-12-05
Utolsó idei alpolgármesteri fogadóóráját december 11-én, kedden, 14.30-tól 16.30 között tartja Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.