2018. szeptember 24. - Gellért napja
Hétfő
Min:9°
Max:16°
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:3°
Max:14°
Csütörtök
Min:1°
Max:17°
Péntek
Min:7°
Max:21°
Riport

Tehenek, majmok, India - A világ nyelvészolimpikon szemmel - írta: CK
2016-08-16 - A legeredményesebb magyar versenyzőként tért haza az indiai Májszúrban rendezett nyelvész olimpiáról a százhalombattai Mazzag Bálint augusztus 3-án. A tizennegyedik IOL-on (International Linguistics Olympiad) harminc ország több mint százötven középiskolása vett részt.
A tizenhét éves Bálint a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika-tagozatos diákja. Iskolai angol tanárjától hallott a nyelvészolimpiáról, amelyre többfordulós itthoni válogatásról került be hét másik társával. Az IOL lényege, hogy a résztvevőknek a világ legkülönfélébb nyelveit kell megérteniük néhány alapmondat segítségével. A feladatokhoz leginkább logikára és nyelvi, idegen nyelvi készségekre van szükség. Nem árt persze némi kulturális tájékozottság sem, ha például egy feladat során arra kell rájönni, mit nevezhetnek az indonézek a fehér ember kenujának. Egyébként az autót.

Bálint július 23-tól augusztus 3-ig tartózkodott Indiában, pontosabban a hatalmas ország dél-nyugati részén. Csapata utazását, szállását, ellátását az EMMI mellett szponzorok is támogatták, akiket a versenyeztető iskolák és a gyerekek szülei nyertek meg ennek. Bálint költségei közül egyedül az oltásokat és a verseny utáni négy napos kirándulást kellett vállalnia a családnak.

A Budapesthez hasonló méretű és lélekszámú Májszúrban a Microsoft gyönyörű, tökéletesen felszerelt kampuszán laktak és versenyeztek a diákok. Az első versenynapon hat órás feladatban, egyénileg mérték össze tudásukat. Egyebek mellett perui, indián és indonéz nyelvekkel ismerkedtek, a többi között térképet fejtettek és hieroglifákat bogoztak.

Csapatban négy óra állt rendelkezésükre ahhoz a nem kevésbé bonyolult feladathoz, amely során száz, idegen nyelven hallott kifejezést kellett párosítaniuk a saját anyanyelvükön leírt szavakkal. Az óceániai szigeten honos nyelv hangjai között a legkülönfélébb csettintések és kattintások is szerepelnek. Érdekesség, hogy a mintegy százötven versenyző számára összesen tizennégyféle anyanyelven készítettek segédanyagokat a szervezők.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a feladatok megoldását ismertető előadás előzte meg. Bálint megállapította, hogy sok mindent oldott meg helyesen, de arra egyáltalán nem számított, hogy a legsikeresebbek között szerepel majd. Libabőrös lett, amikor meghallotta a nevét. A legeredményesebb nyelvészek között 10 arany-, 17 ezüst és 25 bronzérmet osztottak ki a szervezők. Utóbbi csoportba került a százhalombattai gimnazista is. A magyar csapatból rajta kívül ketten kaptak még "honorable mention"-t, azaz elismerő említést.

Bálint éremmel, oklevéllel és egy indiai társasjátékkal gazdagodott a versenyen – azaz ennél nyilván sokkalta többel, hiszen életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. Már a repülőtérről a szállásig tartó út is óriási benyomást tett rá. Megismerkedett az indiai "időszámítással" – az indiaiaknak nincs időbeosztásuk és nem sietnek sehová -, valamint közlekedéssel – a közutakon tébláboló tehenekre még csak rájuk sem dudálnak. Ami leginkább szembeötlő volt számára: a vallás és a szegénység egyformán tapintható jelenléte. Mint mondta: egy olyan ház tetején is látni arany Visnut vagy szent tehenet ábrázoló szobrot, ahol esetlegesen a villany sincs bekötve. Kirándulásaik során számos templomba betértek, és minden alkalommal levették a cipőjüket, a helybeliek azonban egyáltalán nem viseltek lábbelit.

Májszúron kívül még két másik városban, Bangalorban és Coorgban is jártak. Egyebek mellett meglátogattak egy elefántparkot, ahol meg is simogathatták a hatalmas állatokat, a legnagyobb benyomást mégis az utcán, háztetőkön, templomtornyokon és mindenfelé lebzselő majmok tették rá, amelyek az emberekre ugyan nem voltak veszélyesek, de a zöldség- és gyümölcsárusoktól folyamatosan loptak.

Esténként a többi versenyzővel ismerkedtek, játszottak a kampuszon. Bálint nagyon sok új barátot szerzett. Egyetlen negatívumot említett indiai tartózkodása kapcsán: amikor a tizenegyedik napon is currys csirkét kaptak ebédre, enyhén szólva nem voltak boldogok. Persze, lehet, hogy ebben azért van némi túlzás – teszi hozzá mosolyogva. Annyi biztos, hogy megbízhatóan fűszeres húsból és rizsből állt a menü, ami egyébként nem érte meglepetésként.

A százhalombattai tinédzser nem először járt külföldi tanulmányúton. Tavaly fél évet töltött a franciaországi Bourges-ban cserediákként az AFS-nek köszönhetően. Az amerikai cserediákszervezetnél egy ideig önkéntesként dolgozott, majd sikeresen pályázott a franciaországi tartózkodásra. "Kinti családjával" sok szép helyre – Párizsba, Marseillesbe is – eljutott. Vele egykorú "francia bátyjával" egy osztályba járt. Idén nyáron tíz napra visszalátogatott vendéglátóihoz, és ha a kedves olvasó eddig még nem kezdett volna el irigykedni, most nekiláthat: látta a portugál-magyart! Amikor a stadion hangulatáról érdeklődünk, már tényleg fülig ér a szája.

Az érettségi után közgazdasági diplomát szeretne szerezni, újságírónak készül. Közelebbi terve, hogy a jövő évi nyelvészolimpiára is benevez, amelyet Dublinban rendeznek majd. 


AKTUÁLIS
2018-09-24 -
2018-09-24 - Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon szeptember 24-től október 3-ig.
2018-09-20 - Hét városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat szeptember 20-án.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kézilabda NB I/B - Vereséggel kezdték a szezont
2018-09-24
Az idény második mérkőzésén a Balatonfüred U21 csapatát fogadta otthonában a Százhalombattai KE. Szeptember 22. Százhalombattai KE- Balatonfüred U21 (10-14) 22-26. SZKE: Horváth 1 – Pap 1, Tass, Kónya 3, Kiss 5, Laurinyecz 7, Dósa 1. Csere: Róth, Kurán – Garajszki, Tóth 2, Bálint, Gyurcsovics, Kővári 1, Kreisz, Mogyorósi 1. Edző: Kovács Gergely

Baráti találkozó
2018-09-24
Forrai Csaba első, Forró Krisztián pedig harmadik lett azon a vitorlás hajómodell-versenyen, amelyet az ASE - Atomerőmű Sportegyesület rendezett F5-E/IOM hajóosztályban szeptember 22-23-án Fadd-Domboriban, a Duna holtágában.

Munkatársakat keres a MÁV
2018-09-20
A hosszú távú szakmai utánpótlás biztosítása és az üres pozíciók betöltése érdekében számos pozícióban állásokat kínál a MÁV Zrt.

Marad a péntek
2018-09-20
Az idei téltől kedden és pénteken is elszállítja a szemetet a SZÁKOM Kft. Százhalombatta kertes városrészeiben azoktól a lakóktól, akik ezt igényelik.

Egyenlő bánásmód ügyfélfogadás
2018-09-20
A százhalombattai Polgármesteri Hivatalban tart ügyfélfogadást a Pest megyei egyenlőbánásmód-referens, dr. Szatmári Éva október 29-én, hétfőn, 11 óra 30-tól 15 óra 30-ig.

A tűzrakó meséje
2018-09-20
Áll a költő Balogh Ágnes Emese borítóján és olvas. A stégen, amelyik a Balatonhoz vezet. De lehetne akár a Duna is. Vers meg a Duna – óhatatlanul József Attila verse jut eszünkbe, az, amelyikben "zavaros, bölcs és nagy volt a Duna." A borító fotóján nem látszik, hogy zavaros-e a víz, de mert a többi között fiatalos lendületet és humort ígér beköszöntőjében a szerkesztő (Kaiser László), kíváncsian várjuk a könyv kézbevételekor, hogy mennyire "zavaros" az (a társadalom, az átélt időszak) Véghelyi Balázs válogatott és új verseiben.

Védelmi gyakorlat lesz szerdán
2018-09-20
Katasztrófavédelmi gyakorlat miatt lezárják az Erkel körút egy szakaszát Százhalombattán szeptember 26-án, szerdán, 9 és 13 óra között – tájékoztatott az önkormányzat és az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség.

Gyerekek a család fölött - Ahogyan a védőnő látja
2018-09-20
Manapság a gyerekek nem tagjai a családnak, inkább fölötte állnak. Nincsenek feladataik, mindenki őket szolgálja. Hogy ezzel mi a baj? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szikszai-Gál Évával, a százhalombattai Arany János iskola védőnőjével, aki idén negyven éve dolgozik a pályán, és mintegy foglalkozási ártalomként mindenkit "kicsikémnek" szólít, amikor szenvedélyes magyarázataiba kezd.

Magyarország legjobb úszó szakosztályát akarjuk megcsinálni
2018-09-19
Alighogy visszatért a VUK SE-hez, olyan ajánlatot kapott, amelyet valószínűleg kevesen utasítanának el a magyar úszósportban. Hosszú Katinka kérte fel saját klubja szakmai vezetőjének. Vizi Csabával élete legnagyobb és legszebb szakmai kihívásáról beszélgettünk. 

A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.