2018. július 17. - Endre, Elek napja
Hétfő
Min:22°
Max:22°
Kedd
Min:20°
Max:27°
Szerda
Min:19°
Max:22°
Csütörtök
Min:19°
Max:25°
Péntek
Min:16°
Max:27°
Riport

Tehenek, majmok, India - A világ nyelvészolimpikon szemmel - írta: CK
2016-08-16 - A legeredményesebb magyar versenyzőként tért haza az indiai Májszúrban rendezett nyelvész olimpiáról a százhalombattai Mazzag Bálint augusztus 3-án. A tizennegyedik IOL-on (International Linguistics Olympiad) harminc ország több mint százötven középiskolása vett részt.
A tizenhét éves Bálint a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika-tagozatos diákja. Iskolai angol tanárjától hallott a nyelvészolimpiáról, amelyre többfordulós itthoni válogatásról került be hét másik társával. Az IOL lényege, hogy a résztvevőknek a világ legkülönfélébb nyelveit kell megérteniük néhány alapmondat segítségével. A feladatokhoz leginkább logikára és nyelvi, idegen nyelvi készségekre van szükség. Nem árt persze némi kulturális tájékozottság sem, ha például egy feladat során arra kell rájönni, mit nevezhetnek az indonézek a fehér ember kenujának. Egyébként az autót.

Bálint július 23-tól augusztus 3-ig tartózkodott Indiában, pontosabban a hatalmas ország dél-nyugati részén. Csapata utazását, szállását, ellátását az EMMI mellett szponzorok is támogatták, akiket a versenyeztető iskolák és a gyerekek szülei nyertek meg ennek. Bálint költségei közül egyedül az oltásokat és a verseny utáni négy napos kirándulást kellett vállalnia a családnak.

A Budapesthez hasonló méretű és lélekszámú Májszúrban a Microsoft gyönyörű, tökéletesen felszerelt kampuszán laktak és versenyeztek a diákok. Az első versenynapon hat órás feladatban, egyénileg mérték össze tudásukat. Egyebek mellett perui, indián és indonéz nyelvekkel ismerkedtek, a többi között térképet fejtettek és hieroglifákat bogoztak.

Csapatban négy óra állt rendelkezésükre ahhoz a nem kevésbé bonyolult feladathoz, amely során száz, idegen nyelven hallott kifejezést kellett párosítaniuk a saját anyanyelvükön leírt szavakkal. Az óceániai szigeten honos nyelv hangjai között a legkülönfélébb csettintések és kattintások is szerepelnek. Érdekesség, hogy a mintegy százötven versenyző számára összesen tizennégyféle anyanyelven készítettek segédanyagokat a szervezők.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a feladatok megoldását ismertető előadás előzte meg. Bálint megállapította, hogy sok mindent oldott meg helyesen, de arra egyáltalán nem számított, hogy a legsikeresebbek között szerepel majd. Libabőrös lett, amikor meghallotta a nevét. A legeredményesebb nyelvészek között 10 arany-, 17 ezüst és 25 bronzérmet osztottak ki a szervezők. Utóbbi csoportba került a százhalombattai gimnazista is. A magyar csapatból rajta kívül ketten kaptak még "honorable mention"-t, azaz elismerő említést.

Bálint éremmel, oklevéllel és egy indiai társasjátékkal gazdagodott a versenyen – azaz ennél nyilván sokkalta többel, hiszen életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. Már a repülőtérről a szállásig tartó út is óriási benyomást tett rá. Megismerkedett az indiai "időszámítással" – az indiaiaknak nincs időbeosztásuk és nem sietnek sehová -, valamint közlekedéssel – a közutakon tébláboló tehenekre még csak rájuk sem dudálnak. Ami leginkább szembeötlő volt számára: a vallás és a szegénység egyformán tapintható jelenléte. Mint mondta: egy olyan ház tetején is látni arany Visnut vagy szent tehenet ábrázoló szobrot, ahol esetlegesen a villany sincs bekötve. Kirándulásaik során számos templomba betértek, és minden alkalommal levették a cipőjüket, a helybeliek azonban egyáltalán nem viseltek lábbelit.

Májszúron kívül még két másik városban, Bangalorban és Coorgban is jártak. Egyebek mellett meglátogattak egy elefántparkot, ahol meg is simogathatták a hatalmas állatokat, a legnagyobb benyomást mégis az utcán, háztetőkön, templomtornyokon és mindenfelé lebzselő majmok tették rá, amelyek az emberekre ugyan nem voltak veszélyesek, de a zöldség- és gyümölcsárusoktól folyamatosan loptak.

Esténként a többi versenyzővel ismerkedtek, játszottak a kampuszon. Bálint nagyon sok új barátot szerzett. Egyetlen negatívumot említett indiai tartózkodása kapcsán: amikor a tizenegyedik napon is currys csirkét kaptak ebédre, enyhén szólva nem voltak boldogok. Persze, lehet, hogy ebben azért van némi túlzás – teszi hozzá mosolyogva. Annyi biztos, hogy megbízhatóan fűszeres húsból és rizsből állt a menü, ami egyébként nem érte meglepetésként.

A százhalombattai tinédzser nem először járt külföldi tanulmányúton. Tavaly fél évet töltött a franciaországi Bourges-ban cserediákként az AFS-nek köszönhetően. Az amerikai cserediákszervezetnél egy ideig önkéntesként dolgozott, majd sikeresen pályázott a franciaországi tartózkodásra. "Kinti családjával" sok szép helyre – Párizsba, Marseillesbe is – eljutott. Vele egykorú "francia bátyjával" egy osztályba járt. Idén nyáron tíz napra visszalátogatott vendéglátóihoz, és ha a kedves olvasó eddig még nem kezdett volna el irigykedni, most nekiláthat: látta a portugál-magyart! Amikor a stadion hangulatáról érdeklődünk, már tényleg fülig ér a szája.

Az érettségi után közgazdasági diplomát szeretne szerezni, újságírónak készül. Közelebbi terve, hogy a jövő évi nyelvészolimpiára is benevez, amelyet Dublinban rendeznek majd. 


Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-07-03 -
2018-07-03 -
2018-06-27 - Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete a mai napon.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Átadták az Érdi Rendőrkapitányság új épületét
2018-07-12
Ünnepélyes keretek között adták át az Érdi Rendőrkapitányság új, korszerű épületét július 11-én, szerdán.

Lecserélik
2018-07-11
Eltömítette a környező fákról lehulló szennyeződés a Göncz Árpád téri Pitypang szökőkút műanyag fúvókáit Százhalombattán, emiatt a látványos szórófejet le kellett szerelni.

Polgárőr nyár
2018-07-11
A június sem a nyugalom jegyében telt el a százhalombattai polgárőröknél.

A csapatmunka nagyon fontos
2018-07-11
A Magyar Judo Szövetség regionális dankollégiumának elnökévé választották Szél Pált július 4-én. Az 5. danos mestert aligha kell bemutatni a százhalombattaiaknak, hiszen tősgyökeres dunafüredi, 26 éve képviseli a városrészt az önkormányzatban, amelyen belül az Ifjúsági, Sport és Közrendi Bizottság elnöke, a városi polgárőrszervezet valamint a polgárőrök országos sportegyesületének vezetője. A Lakihegy Rádióban elhangzott beszélgetés során városi aktualitásokat is megosztott a hallgatókkal.

Szedje és cserélje!
2018-07-11
Kivontak több Valsartan-alapanyagú vérnyomáscsökkentőt A Valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, vagyis a magas vérnyomásos betegek mintegy 30 százalékát érinti a kivonás. Ugyanakkor nem mindenkit, mert több olyan Valsartan-alapanyagú, de  más kombinációjú készítmény is van, amelyek minősége megfelelő és továbbra is forgalmazhatók.

Még egy kicsit iskolázzunk??
2018-07-11
Talán elkéstem egy kicsit, hiszen sokak számára már "tombol" a nyár, de nem tudom letenni a tollamat, amíg nem írok büszkén, intézményvezetőként az Arany János Iskoláról! Júniusban a sok érettségiző (117 diák) elég hosszasan bizonyította tudását, majd záróértekezlet a nevelőtestület felé a tanév összegzése és vége. .....mindenki megkezdte jól megérdemelt pihenését június 30-án.Az iskolában se gyerekek, se pedagógusok, csak papírok és emlékek az üres termek, kiürült folyosók falai között.

A köztisztviselőket ünnepelték
2018-07-10
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait köszöntötték, valamint elismerő okleveleket is átadtak a Köztisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban június 29-én.

Emlékezzünk Mátyás királyra
2018-07-09
Álljunk meg egy percre, és főhajtással emlékezzünk Mátyás királyra július 10-én 12 órakor, a gépjárművet vezetők pedig rövid dudaszóval demonstrálják, hogy a mai napig aktuális a nagy uralkodó szellemisége. Bakk István PhS, a Kanonok Alapítvány elnöke kezdeményezte a megemlékezést a Mátyás emlékév alkalmából.        

EB-ezüst és további érmek
2018-07-09
Az összes hátszámban rajthoz állt, nagyszerűen szerepelt és a dobogóra is állhatott Ilyés Laura Vanda, a Százhalombattai VUK SE úszója élete harmadik, egyben utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán, amelyet Helsinkiben rendeztek július 4-8-án.

Bababarát szoba várja az édesanyákat a Hotel Trainingben
2018-07-09
Kényelmesen és praktikusan berendezett helyiség várja ezentúl az édesanyákat és a séta vagy ügyintézés közben megéhezett gyermeküket a Hotel Trainingben. Vezér Mihály polgármester adta át július 2-án azt a baba-mama szobát, ahol a nap bármely időpontjában nyugodt körülmények között táplálhatják a csecsemőket az anyukák.

Szent László király útján
2018-07-09
Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Nyárádszentlászló, Korond, Székelyudvarhely, Bögöz, Segesvár, Gyulafehérvár, Déva, Arad...

Két győzelem a hétvégén
2018-07-09
Két versenyen is dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az elmúlt hétvégén.

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04
A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

Két első hely a szlovák regattán
2018-07-03
Mindkét versenyszámban elsőséget szerzett Forrai Csaba azon a szlovákiai vitorlás hajómodellversenyen, amelyet a Tátra által körülölelt tavon,Ruzomberokban (Rózsahegyen) rendeztek június 30-án és július 1-jén. 

Teke - Győzelem az utolsó mérkőzésen
2018-07-03
4:2 arányú győzelmet arattak a Battai Gurítók a tavaszi szezon utolsó mérkőzésén, így az elmúlt évhez hasonlóan a bajnokság hetedik helyén végeztek. 

Egyéni csúccsal a dobogóra
2018-07-03
Két számban, 50 gyorson és 50 mellen állt rajthoz, és mindkettőben egyéni csúcsot úszott Kőhalmi András, a Százhalombattai VUK SE szenior úszója az Arena Slovakian Masters Cup versenyen, Somorján a hétvégén.

Ez az igazi érzékenyítés
2018-06-28
A Magyar Szín-Játékos Szövetség ezüst minősítését és a fesztiváldíjat is elhozta a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház a vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválról, amelyet június 21-24-én rendeztek meg.

Nézegess képeket arról, hogy épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve!
2018-06-28
Budapesttől mindössze néhány kilométerre már javában épül a MET Csoport 17,6 megawattos fotovoltaikus erőműve Százhalombattán, amely elkészültekor az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A Dunai Solar Park beruházás 40 hektáron, részben a társaság tulajdonában álló Dunamenti Erőmű, részben egy egykori halgazdaság területén valósul meg. Az itthoni viszonylatban példátlan méretű építkezésen jártunk.

Tankerületi pedagógusnap
2018-06-27
Hagyományteremtő rendezvényen búcsúztatták az idei tanévet az Érdi Tankerület pedagógusai június 25-én a százhalombattai kulturális központban. Ünnepi műsor keretében adta át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket, illetve a Miniszteri Elismerő Okleveleket a tankerület iskoláiban dolgozóknak Sárközi Márta tankerületi igazgató. Egy új, tankerületi díj kiosztására is sor került.

Szünetel az ügyfélfogadás a kapitányságon
2018-06-27
Egyéb szolgálati feladatok miatt szünetel az ügyfélfogadás engedélyügyekben az Érdi Rendőrkapitányságon július 11-én, szerdán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.