2018. december 11. - Árpád napja
Hétfő
Min:3°
Max:5°
Kedd
Min:-1°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:-5°
Max:1°
Péntek
Min:-5°
Max:1°
Riport

Tehenek, majmok, India - A világ nyelvészolimpikon szemmel - írta: CK
2016-08-16 - A legeredményesebb magyar versenyzőként tért haza az indiai Májszúrban rendezett nyelvész olimpiáról a százhalombattai Mazzag Bálint augusztus 3-án. A tizennegyedik IOL-on (International Linguistics Olympiad) harminc ország több mint százötven középiskolása vett részt.
A tizenhét éves Bálint a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika-tagozatos diákja. Iskolai angol tanárjától hallott a nyelvészolimpiáról, amelyre többfordulós itthoni válogatásról került be hét másik társával. Az IOL lényege, hogy a résztvevőknek a világ legkülönfélébb nyelveit kell megérteniük néhány alapmondat segítségével. A feladatokhoz leginkább logikára és nyelvi, idegen nyelvi készségekre van szükség. Nem árt persze némi kulturális tájékozottság sem, ha például egy feladat során arra kell rájönni, mit nevezhetnek az indonézek a fehér ember kenujának. Egyébként az autót.

Bálint július 23-tól augusztus 3-ig tartózkodott Indiában, pontosabban a hatalmas ország dél-nyugati részén. Csapata utazását, szállását, ellátását az EMMI mellett szponzorok is támogatták, akiket a versenyeztető iskolák és a gyerekek szülei nyertek meg ennek. Bálint költségei közül egyedül az oltásokat és a verseny utáni négy napos kirándulást kellett vállalnia a családnak.

A Budapesthez hasonló méretű és lélekszámú Májszúrban a Microsoft gyönyörű, tökéletesen felszerelt kampuszán laktak és versenyeztek a diákok. Az első versenynapon hat órás feladatban, egyénileg mérték össze tudásukat. Egyebek mellett perui, indián és indonéz nyelvekkel ismerkedtek, a többi között térképet fejtettek és hieroglifákat bogoztak.

Csapatban négy óra állt rendelkezésükre ahhoz a nem kevésbé bonyolult feladathoz, amely során száz, idegen nyelven hallott kifejezést kellett párosítaniuk a saját anyanyelvükön leírt szavakkal. Az óceániai szigeten honos nyelv hangjai között a legkülönfélébb csettintések és kattintások is szerepelnek. Érdekesség, hogy a mintegy százötven versenyző számára összesen tizennégyféle anyanyelven készítettek segédanyagokat a szervezők.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a feladatok megoldását ismertető előadás előzte meg. Bálint megállapította, hogy sok mindent oldott meg helyesen, de arra egyáltalán nem számított, hogy a legsikeresebbek között szerepel majd. Libabőrös lett, amikor meghallotta a nevét. A legeredményesebb nyelvészek között 10 arany-, 17 ezüst és 25 bronzérmet osztottak ki a szervezők. Utóbbi csoportba került a százhalombattai gimnazista is. A magyar csapatból rajta kívül ketten kaptak még "honorable mention"-t, azaz elismerő említést.

Bálint éremmel, oklevéllel és egy indiai társasjátékkal gazdagodott a versenyen – azaz ennél nyilván sokkalta többel, hiszen életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. Már a repülőtérről a szállásig tartó út is óriási benyomást tett rá. Megismerkedett az indiai "időszámítással" – az indiaiaknak nincs időbeosztásuk és nem sietnek sehová -, valamint közlekedéssel – a közutakon tébláboló tehenekre még csak rájuk sem dudálnak. Ami leginkább szembeötlő volt számára: a vallás és a szegénység egyformán tapintható jelenléte. Mint mondta: egy olyan ház tetején is látni arany Visnut vagy szent tehenet ábrázoló szobrot, ahol esetlegesen a villany sincs bekötve. Kirándulásaik során számos templomba betértek, és minden alkalommal levették a cipőjüket, a helybeliek azonban egyáltalán nem viseltek lábbelit.

Májszúron kívül még két másik városban, Bangalorban és Coorgban is jártak. Egyebek mellett meglátogattak egy elefántparkot, ahol meg is simogathatták a hatalmas állatokat, a legnagyobb benyomást mégis az utcán, háztetőkön, templomtornyokon és mindenfelé lebzselő majmok tették rá, amelyek az emberekre ugyan nem voltak veszélyesek, de a zöldség- és gyümölcsárusoktól folyamatosan loptak.

Esténként a többi versenyzővel ismerkedtek, játszottak a kampuszon. Bálint nagyon sok új barátot szerzett. Egyetlen negatívumot említett indiai tartózkodása kapcsán: amikor a tizenegyedik napon is currys csirkét kaptak ebédre, enyhén szólva nem voltak boldogok. Persze, lehet, hogy ebben azért van némi túlzás – teszi hozzá mosolyogva. Annyi biztos, hogy megbízhatóan fűszeres húsból és rizsből állt a menü, ami egyébként nem érte meglepetésként.

A százhalombattai tinédzser nem először járt külföldi tanulmányúton. Tavaly fél évet töltött a franciaországi Bourges-ban cserediákként az AFS-nek köszönhetően. Az amerikai cserediákszervezetnél egy ideig önkéntesként dolgozott, majd sikeresen pályázott a franciaországi tartózkodásra. "Kinti családjával" sok szép helyre – Párizsba, Marseillesbe is – eljutott. Vele egykorú "francia bátyjával" egy osztályba járt. Idén nyáron tíz napra visszalátogatott vendéglátóihoz, és ha a kedves olvasó eddig még nem kezdett volna el irigykedni, most nekiláthat: látta a portugál-magyart! Amikor a stadion hangulatáról érdeklődünk, már tényleg fülig ér a szája.

Az érettségi után közgazdasági diplomát szeretne szerezni, újságírónak készül. Közelebbi terve, hogy a jövő évi nyelvészolimpiára is benevez, amelyet Dublinban rendeznek majd. 


AKTUÁLIS
2018-12-10 -
2018-12-04 - "Az ünnep... a közösség kezdete..."
2018-12-03 - Közzé tette a SZÁKOM Nonprofit Kft. a karácsonyi és újévi hulladékszállítási rendet, amely a következőképpen alakul.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Utánpótlásfoci
2018-12-10
Negyedik helyen végzett a Százhalombattai VUK SE U11-es labdarúgócsapata a december 9-én, Törökbálinton megrendezett Aréna Mikulás Kupán.

Aranyos diákok a Tudósakadémián
2018-12-10
Mintegy 300 tehetséges biológus között a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium kiválóságai is meghívást kaptak a Szegedi Tudósakadémiára. Az intézmény tanulói negyedik alkalommal vehettek részt az egyik legrangosabb országos középiskolai szakmai rendezvényen.

Ranglistavezetők a szeniorúszók
2018-12-10
Három arany-, három ezüst- és négy bronzérmet hozott el a százhalombattai VUK SE négy fős csapata  arról az évzáró szenior úszóversenyről, amelyet december 8-án rendeztek Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában.

Tókerülő vitorlás modellek
2018-12-10
Szép battai sikerek születtek a Csónakázó-tó hagyományos "Kék szalag" versenyén december 9-én. Forró Krisztián II., Forrai István VII., Kunvári Sándor pedig VIII. helyen végzett. Előző nap rendezték a szintén megszokott évvégi Mikulás Kupát MM hajóosztályban, amelyben a helyi modellezők nem voltak érdekeltek.

Befejeződött a Szent István templom rekonstrukciója
2018-12-07
Kívül-belül megújult a százhalombattai Szent István templom az elmúlt hónapokban. A munkálatok – amelyek során gyakorlatilag teljeskörű felújítást végeztek – mintegy négy és fél hónapig tartottak, a kivitelező MAVIT Kft. határidőre, november végén adta át az épületet.

Minden, ami kicsit vagy nagyon régi - Kipróbáltuk a Sandi Antik üzletét
2018-12-05
Nem lehet észrevétlenül elsétálni az újonnan nyílt régiség-antikvitás üzlet mellett a Városkapu üzletházban. Nem emlékszem, hogy valaha működött volna hasonló a városunkban. Kirakata és kínálata impozáns, mesés, titokzatos és csábító. Nemes Dóra írása.

Jöhet 2019!
2018-12-05
Végig az élmezőnyben autózott utolsó idei versenyén a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor a WSK Final Cup harmadik fordulóján, az olaszországi Adria Raceway-en november 23-25-én.

Jam-parti
2018-12-05
Az Éjféli Kakasszó együttessel lehetett együtt muzsikálni a SZIKE-Ifjúsági Műhely első "jam-partiján", a BKK-ban december 1-jén.

Mesés kalandozás az Eötvösben
2018-12-05
Újra sárgán ragyogott az aula november 12-én, az Eötvös-hét megnyitó ünnepségen az Eötvös-pólót viselő pedagógusoktól és diákoktól.

Pontosítás
2018-12-05
Klimsa Arthúr képviselő 2018. október 3-i képviselő-testületi ülésen elhangzott napirendelőtti hozzászólásához a következő kiegészítés érkezett.

Magadba látsz rajta keresztül
2018-12-05
Év végéig láthatók és megvásárolhatók a SZAK Stúdió tagjainak képei a BKK Mini és Lépcső Galériájában. László Bandy megnyitó szövege (ajánlója).

Kerékpárokat kaptak a polgárőrök
2018-12-05
Három új kerékpárt vehetett át az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől a százhalombattai egyesület november 30-án Budapesten. Az átadásra az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi ülésén, a Nemzetvédelmi Egyetemen került sor. 

Húsz éves a Faluvédő Egylet
2018-12-05
A Százhalombattai Faluvédő Egylet, a város modern kori történetének egyik legrégebbi civil szervezete tartott ünnepi minikonferenciát november 30-án a Zenálkó Etel Közösségi Házban.

Érdemes várni a kerti kutak engedélyeztetésével
2018-12-05
A vonatkozó kormányrendelet értelmében idén év végéig van arra lehetőség, hogy bírság kiszabása nélkül kerüljön sor a kutak fennmaradási engedélyének megszerzésére.  A kormány azonban a közelmúltban az Országgyűlés elé terjesztett egy törvényjavaslatot a kötelező bírságkiszabás alóli mentességi időszak 2020. december 31-ig történő meghosszabbításáról, és előkészítés alatt áll egy átfogó módosítás is, amely speciális eljárást tartalmaz az illegális kutak engedélyeztetésére.

Rock and roll iramban
2018-12-05
A tavalyi 21. után jelenleg a 15. a világranglistán a százhalombattai akrobatikus rock and roll páros, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor. Az elmúlt két és fél hónapban két kontinens öt országában hat világversenyen vettek részt. Itthon felértek a csúcsra: magyar bajnokok lettek a sportági szövetség november 25-i Érden rendezett versenyén, de a nemzetközi porondon még várja őket kihívás.

Tehetséggondozás: a másság védelme
2018-12-05
Nemcsak az átlagosnál gyengébb, hanem a kiugróan jó képességű gyerekek is védelemre szorulnak. A jó gének mellett ugyanis a támogató környezetnek is meghatározó szerepe van abban, hogy egy-egy ígéretből kibontakozik-e a tehetség.

Újdonságok a könyvtárban
2018-12-05
Susan Forward-Donna Frazier: Érzelmi zsarolás Kate Jacobs: Tű, fonal, Róma Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk Julie Caplin: Egy csésze kávé Koppenhágában Tolnai Lajos: Új föld, új szerencse Szirmai Zsuzsanna: Önkéntes voltam a Nyugatiban Beszélgessünk róla!

Diákcsere Lengyelországban
2018-12-05
November utolsó hetében került sor a szeptemberben indult CHANCE címet viselő Erasmus+ projekt első diákcsereprogramjára, amelyen a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumot három diák és két pedagógus képviselte a lengyelországi Siemianowice Śląskie-ben. Rajtuk kívül olasz, horvát, spanyol és görög partneriskolák képviselői vettek részt a találkozón.

Román bál
2018-12-05
Negyedik alkalommal rendezi meg hagyományőrző táncmulatságát a százhalombattai román önkormányzat "Téli ünnepekre várva" címmel december 8-án, 18 órától a Klub Sirály Csónakházban. A programot támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-12-05
Utolsó idei alpolgármesteri fogadóóráját december 11-én, kedden, 14.30-tól 16.30 között tartja Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.