2019. március 25. - Irén napja
Vasárnap
Min:11°
Max:11°
Hétfő
Min:7°
Max:12°
Kedd
Min:5°
Max:11°
Szerda
Min:2°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:11°
Riport

Tehenek, majmok, India - A világ nyelvészolimpikon szemmel - írta: CK
2016-08-16 - A legeredményesebb magyar versenyzőként tért haza az indiai Májszúrban rendezett nyelvész olimpiáról a százhalombattai Mazzag Bálint augusztus 3-án. A tizennegyedik IOL-on (International Linguistics Olympiad) harminc ország több mint százötven középiskolása vett részt.
A tizenhét éves Bálint a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika-tagozatos diákja. Iskolai angol tanárjától hallott a nyelvészolimpiáról, amelyre többfordulós itthoni válogatásról került be hét másik társával. Az IOL lényege, hogy a résztvevőknek a világ legkülönfélébb nyelveit kell megérteniük néhány alapmondat segítségével. A feladatokhoz leginkább logikára és nyelvi, idegen nyelvi készségekre van szükség. Nem árt persze némi kulturális tájékozottság sem, ha például egy feladat során arra kell rájönni, mit nevezhetnek az indonézek a fehér ember kenujának. Egyébként az autót.

Bálint július 23-tól augusztus 3-ig tartózkodott Indiában, pontosabban a hatalmas ország dél-nyugati részén. Csapata utazását, szállását, ellátását az EMMI mellett szponzorok is támogatták, akiket a versenyeztető iskolák és a gyerekek szülei nyertek meg ennek. Bálint költségei közül egyedül az oltásokat és a verseny utáni négy napos kirándulást kellett vállalnia a családnak.

A Budapesthez hasonló méretű és lélekszámú Májszúrban a Microsoft gyönyörű, tökéletesen felszerelt kampuszán laktak és versenyeztek a diákok. Az első versenynapon hat órás feladatban, egyénileg mérték össze tudásukat. Egyebek mellett perui, indián és indonéz nyelvekkel ismerkedtek, a többi között térképet fejtettek és hieroglifákat bogoztak.

Csapatban négy óra állt rendelkezésükre ahhoz a nem kevésbé bonyolult feladathoz, amely során száz, idegen nyelven hallott kifejezést kellett párosítaniuk a saját anyanyelvükön leírt szavakkal. Az óceániai szigeten honos nyelv hangjai között a legkülönfélébb csettintések és kattintások is szerepelnek. Érdekesség, hogy a mintegy százötven versenyző számára összesen tizennégyféle anyanyelven készítettek segédanyagokat a szervezők.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a feladatok megoldását ismertető előadás előzte meg. Bálint megállapította, hogy sok mindent oldott meg helyesen, de arra egyáltalán nem számított, hogy a legsikeresebbek között szerepel majd. Libabőrös lett, amikor meghallotta a nevét. A legeredményesebb nyelvészek között 10 arany-, 17 ezüst és 25 bronzérmet osztottak ki a szervezők. Utóbbi csoportba került a százhalombattai gimnazista is. A magyar csapatból rajta kívül ketten kaptak még "honorable mention"-t, azaz elismerő említést.

Bálint éremmel, oklevéllel és egy indiai társasjátékkal gazdagodott a versenyen – azaz ennél nyilván sokkalta többel, hiszen életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. Már a repülőtérről a szállásig tartó út is óriási benyomást tett rá. Megismerkedett az indiai "időszámítással" – az indiaiaknak nincs időbeosztásuk és nem sietnek sehová -, valamint közlekedéssel – a közutakon tébláboló tehenekre még csak rájuk sem dudálnak. Ami leginkább szembeötlő volt számára: a vallás és a szegénység egyformán tapintható jelenléte. Mint mondta: egy olyan ház tetején is látni arany Visnut vagy szent tehenet ábrázoló szobrot, ahol esetlegesen a villany sincs bekötve. Kirándulásaik során számos templomba betértek, és minden alkalommal levették a cipőjüket, a helybeliek azonban egyáltalán nem viseltek lábbelit.

Májszúron kívül még két másik városban, Bangalorban és Coorgban is jártak. Egyebek mellett meglátogattak egy elefántparkot, ahol meg is simogathatták a hatalmas állatokat, a legnagyobb benyomást mégis az utcán, háztetőkön, templomtornyokon és mindenfelé lebzselő majmok tették rá, amelyek az emberekre ugyan nem voltak veszélyesek, de a zöldség- és gyümölcsárusoktól folyamatosan loptak.

Esténként a többi versenyzővel ismerkedtek, játszottak a kampuszon. Bálint nagyon sok új barátot szerzett. Egyetlen negatívumot említett indiai tartózkodása kapcsán: amikor a tizenegyedik napon is currys csirkét kaptak ebédre, enyhén szólva nem voltak boldogok. Persze, lehet, hogy ebben azért van némi túlzás – teszi hozzá mosolyogva. Annyi biztos, hogy megbízhatóan fűszeres húsból és rizsből állt a menü, ami egyébként nem érte meglepetésként.

A százhalombattai tinédzser nem először járt külföldi tanulmányúton. Tavaly fél évet töltött a franciaországi Bourges-ban cserediákként az AFS-nek köszönhetően. Az amerikai cserediákszervezetnél egy ideig önkéntesként dolgozott, majd sikeresen pályázott a franciaországi tartózkodásra. "Kinti családjával" sok szép helyre – Párizsba, Marseillesbe is – eljutott. Vele egykorú "francia bátyjával" egy osztályba járt. Idén nyáron tíz napra visszalátogatott vendéglátóihoz, és ha a kedves olvasó eddig még nem kezdett volna el irigykedni, most nekiláthat: látta a portugál-magyart! Amikor a stadion hangulatáról érdeklődünk, már tényleg fülig ér a szája.

Az érettségi után közgazdasági diplomát szeretne szerezni, újságírónak készül. Közelebbi terve, hogy a jövő évi nyelvészolimpiára is benevez, amelyet Dublinban rendeznek majd. 


AKTUÁLIS
2019-03-22 - Tanácskozást tart a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete március 28-án, csütörtökön 9 órától.
2019-03-22 - A Helyi Lokálpatrióták Egyesülete elítéli és elhatárolódik a városunkban történt erőszakos cselekményektől, különösen a minap történt politikai indíttatású erőszakos megnyilvánulásoktól. Az ilyen és ehhez hasonló erőszakos magatartás, más személyek szóbeli és fizikai bántalmazása, vagy fenyegetése.
2019-03-20 - A Nagytétény-Diósd – Pusztaszabolcs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40a Budapest – Pusztaszabolcs [– Dunaújváros] vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek április 1-től 18-ig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Jönnek az okospadok
2019-03-22
Feltölti a telefont, négy méteres körzetben biztosít internetet, világít, adatokat gyűjt, nyáron hűti magát – ilyesmiket tud az okospad, amit hamarosan Százhalombatta több pontján is kipróbálhatunk.

Elutasítják a brutalitást és a megfélemlítést
2019-03-22
Megtámadták az egyik dunafüredi vendéglátóhely tulajdonosát és kollégáit Százhalombattán március 19-én. Az egyébként fegyverrel rendelkező elkövető eközben lelövéssel fenyegette meg a város polgármesterét és több önkormányzati képviselőt. Az egyik sértettet a mentők szállították kórházba. Az eset kapcsán tartott tájékoztatót Vezér Mihály március 20-án, képviselők, intézményvezetők, valamint a sajtómédiumok főszerkesztőinek jelenlétében.

Battára került a nyereményautó - Egyik percről a másikra lett milliomos
2019-03-21
A százhalombattai Göntér Katalin nyerte a Pöttyös Túró Rudi és a SPAR Magyarország közös promóciójának főnyereményét, a Volkswagen Beetle Cabriolet autót tavaly év végén.

Új betegszállító autó
2019-03-21
Új betegszállító kisbuszt adott át a százhalombattai önkormányzat március 20-án a Százhalom Egészségügyi Központban.  Az OPEL VIVARO-t dr. Berzéki Ferenc, a betegszállítást végző Promed Bt. vezetője vette át Vezér Mihály polgármestertől.

Mennek, futnak, győznek
2019-03-21
Kiugró eredmények és klasszisversenyzők – a márciust is ez jellemezte a Százhalombattai VUK SE triatlonszakosztályánál.

Teke - Vereség hazai pályán
2019-03-21
5:1 arányban alul maradtak a vendég Nagy T csapatával szemben a Battai Gurítók legutóbbi mérkőzésükön. A pontjukat Lehel Vilmos szerezte. Legközelebb március 28-án, csütörtökön, 17 órától játszanak a Golyószórók ellen a KlubSirályban. Várják szurkolóikat!

Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Szemészeti szűrés az ovikban
2019-03-19
Az idei évben is teljes körű szemészeti szűrővizsgálatot szervez az önkormányzat a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek számára Százhalombattán.

Új sportpálya a Kőrösiben
2019-03-19
Hamarosan elkészül a százhalombattai Kőrösi sportiskola új kézilabda-, illetve focipályája, amelyet közel egy hónapja kezdtek építeni az iskola udvarán a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából.

Zöld szív
2019-03-19
Kiemelkedően szerepeltek a százhalombattai Pitypangos Óvoda növendékei a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom 30. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázaton.

Több mint 25 ezer zseton
2019-03-19
Négyszázezer forintos adományt nyert a Százhalombattai Szivárvány Óvoda a Tesco civil szervezeteket és intézményeket támogató pályázatán.

Szemétszedés az Urbáriumban
2019-03-19
Szemétszedésre várja a városrész lakóit a víz világnapja alkalmából Vezér Mihály polgármester, Urbárium települési képviselője március 22-én, pénteken 14 órától.

Új vezető az Idősek Otthonában
2019-03-19
Pentz Istvánné megbízott szervezeti egység vezető látja el az Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza szakmai felügyeletét február 23-ától. Az új vezető megbízása egy évre szól.

Zöld szíves óvoda- zöld szíves óvodásokkal
2019-03-19
Örömmel tájékoztatok minden kedves érdeklődő olvasót az alábbi sikereinkről.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek
2019-03-18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Kimaxolta Békéscsabát
2019-03-18
Hét számból hetet nyert meg a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Horváth Csenge, a Százhalombattai VUK SE úszója március 16-17-én Békéscsabán.

Közbiztonsági gyermekrajzpályázat
2019-03-18
"Veszélyesnek látom" címmel hirdettek alkotói versenyt az Érdi Rendőrkapitányság, a kataszrófavédelmi kirendeltség, az önkormányzat, ifjúsági önkormányzat, valamint tankerületi központ együttműködésében a kapitányság illetékességi területén élő diákok számára.

Modellezés - Totális elsőség az Észak Adria Trófea Kupán
2019-03-18
Forrai Csaba egyéniben, a Dunamenti Energia Modellező Klub pedig csapatban győzött F5-IOM hajóosztályban a tavalyi Észak Adria Trófea Kupán, amelynek díjátadását az idei versenysorozat első fordulóján, március 17-én adták át.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.