2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:28°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Görögnek lenni
2011-09-01 - Európa legnagyobb görög diaszpórája a Százhalombattától csak néhány kilométernyire fekvő Beloianniszban él, ahol a mai napig sokan vallják görögnek magukat. Anyaországukban 1946 és 1949 között polgárháború dúlt a brit támogatottságot élvező kormány és az ország kommunistái között.
A baloldal elvesztette a csatát, 1948-49-ben mintegy tizenkétezren – többnyire gyerekek és nők – menekültek el Görögországból. Kollégiumokban, üdülőhelyeken találtak ideiglenes szállást, de keresni kellett valamilyen végleges megoldást számukra. A magyar kormány 1950-ben döntött arról, hogy a menekültek számára felépítenek egy komplett falut. Nevét Nikosz Beloianniszról, az 1952-ben kivégzett baloldali vezetőről kapta. Csak pár éve, hogy a görög állam megenyhült, és most már pártállástól függetlenül támogatja a kis magyarországi görög falut, például utak építését, a főtér és a temető felújítását.
 
- A szüleim is akkor kerültek ide – kezdi történetét Kosztandinidisz Hrisztosz. – Az első generációhoz tartozom a diaszpórában, aki már itt született. Beloianniszban jártam általános iskolába, ahol magyarul folyt az oktatás, de a magyar állam támogatta a görög és a makedón nyelv és történelem tanítását is. Középiskolás koromban Székesfehérváron tanultam, szórakozni is ott jártam el. De amikor hazatértem, nem volt hova menni, nem volt mit csinálni a faluban. Úgy alakult, hogy több volt a fiú, mint a lány, és a lányok nagyrészt el is keltek. Mi, fiúk pedig elkezdtünk átjárni Battára.
 
- A nyolcvanas évek eleje emlékezetes időszak volt, minden hétvégén akadt valami balhé.
- Konkurenciát jelentettünk a helyi srácoknak. 15-20-an is átjöttünk, sokan idenősültek abból a társaságból. Én is akkor ismertem meg a feleségem, akinek révén bekerültem a szerb közösségbe. Nagyon jól fogadtak és nagyon jól érzem magam.
 
- Mi a közös a görögökben és szerbekben?
- Alapvetően az ortodox vallás, de hasonló a népzene, a néptánc, a kultúra. Mindez összeköt minket. Görögországot az ortodoxia tartja egyben. Különösen fontos a vallás. Mégis 1996-ig nem építhettek templomot Beloianniszban.
 
- Ennek ellenére sikerült egyben tartani a görög közösséget?
- A nyolcvanas évek elején sokan visszatelepültek Görögországba. Jelenleg a körülbelül 1200 fős lakosság egyharmada görög származású. Egyre erősebb az asszimiláció, egyre több a vegyes házasság, szűkül a kisebbségi élet. A kettős identitástudatot csak az tudja megérteni, aki valóban benne van. Ez a hazám, itt születtem, mégis görög vagyok. Ennyiben más az ember.
 
- Aktív szerepet vállalt egy időben a kisebbségi politikában.
- 2006-ban alakult meg először görög kisebbségi önkormányzat Százhalombattán, annak négy évig tagja voltam. Létrehoztuk a városban a görög nyelvoktatást, részt vettünk a nemzetiségi napokon, szerveztünk táncházat, amit nagyon szerettek a fiatalok, mert szeretik a zenénket és a táncunkat. Szerveztünk görögországi tábort is azoknak a gyerekeknek, akik tanulták a nyelvet, tehát magyaroknak, görög származásúaknak egyaránt. Sok támogatást kaptunk az önkormányzattól is. Aztán változott a választási törvény, és leszűkítette a létszámot, így már nem fértem be az önkormányzatba, de ugyanúgy összedolgozunk, tartjuk a kapcsolatot, szívesen részt veszek a közösségi életben.
 
- Visszatérve még Beloianniszra, egy időben híres volt az augusztus 20-i ünnepség. Van ennek valamilyen görög apropója?
- Ez a falu alapításának dátuma, amit a magyar állami ünneppel együtt ünnepelünk. Minden évben jönnek Görögországból néptáncosok, énekkarok, és fellépnek magyarok is, például a Mezőföldről. Summerfest idején a családunk mindig fogad vendégeket, általában görög vagy szerb táncosokat.
 
- Az óvárosi szerb közösség talán aktívabb?
- Nagyobb ünnepeken összejövünk, mint húsvét, karácsony, pünkösd, újév, vagy szeptember 21-én, amikor a szerb templom védőszentje, Kis Boldogasszony napján a szerb búcsú van.
 
- Nézzük a szűkebb közösségét! Család? A felesége szerb. A fiuk tud dönteni?
- 21 éves a fiam, mind három nemzet közel áll a szívéhez. Jó a nyelvérzéke, ami talán azzal függ össze, hogy sokféle vér keveredik benne. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola vendéglátó és idegenforgalmi szakára jár, közgazdásznak készül.
 
- Hol telnek dolgos hétköznapjai?
- A rendszerváltásig az eredeti szakmámban, az építőiparban dolgoztam, de 1990-ben már haldoklott az ágazat, így váltanom kellett. Akkor jöttem a MOL-ba, és azóta is itt dolgozom vegyipari gépésztechnikusként.
 
- Hogyan telik a vakáció?
- Nagyon szeretünk utazni, ha lehet, Görögországba minden évben visszatérünk. Rokonokat látogatunk, nagyon szép ország és a nyelv sem okoz problémát. Itthon zenét hallgatok, olvasok, éljük a családdal a szürke hétköznapokat. Eljárok ide-oda, meccsekre, bár én nem sportolok. Sok ismerősöm, barátom van a városban.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Dr. Németh István halbiológusként dolgozott sokáig a Vízélettani Laboratóriumban, majd megalapította a Tógazda Zrt-t. Érdekes dolgokat mesélhet.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.