2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Görögnek lenni
2011-09-01 - Európa legnagyobb görög diaszpórája a Százhalombattától csak néhány kilométernyire fekvő Beloianniszban él, ahol a mai napig sokan vallják görögnek magukat. Anyaországukban 1946 és 1949 között polgárháború dúlt a brit támogatottságot élvező kormány és az ország kommunistái között.
A baloldal elvesztette a csatát, 1948-49-ben mintegy tizenkétezren – többnyire gyerekek és nők – menekültek el Görögországból. Kollégiumokban, üdülőhelyeken találtak ideiglenes szállást, de keresni kellett valamilyen végleges megoldást számukra. A magyar kormány 1950-ben döntött arról, hogy a menekültek számára felépítenek egy komplett falut. Nevét Nikosz Beloianniszról, az 1952-ben kivégzett baloldali vezetőről kapta. Csak pár éve, hogy a görög állam megenyhült, és most már pártállástól függetlenül támogatja a kis magyarországi görög falut, például utak építését, a főtér és a temető felújítását.
 
- A szüleim is akkor kerültek ide – kezdi történetét Kosztandinidisz Hrisztosz. – Az első generációhoz tartozom a diaszpórában, aki már itt született. Beloianniszban jártam általános iskolába, ahol magyarul folyt az oktatás, de a magyar állam támogatta a görög és a makedón nyelv és történelem tanítását is. Középiskolás koromban Székesfehérváron tanultam, szórakozni is ott jártam el. De amikor hazatértem, nem volt hova menni, nem volt mit csinálni a faluban. Úgy alakult, hogy több volt a fiú, mint a lány, és a lányok nagyrészt el is keltek. Mi, fiúk pedig elkezdtünk átjárni Battára.
 
- A nyolcvanas évek eleje emlékezetes időszak volt, minden hétvégén akadt valami balhé.
- Konkurenciát jelentettünk a helyi srácoknak. 15-20-an is átjöttünk, sokan idenősültek abból a társaságból. Én is akkor ismertem meg a feleségem, akinek révén bekerültem a szerb közösségbe. Nagyon jól fogadtak és nagyon jól érzem magam.
 
- Mi a közös a görögökben és szerbekben?
- Alapvetően az ortodox vallás, de hasonló a népzene, a néptánc, a kultúra. Mindez összeköt minket. Görögországot az ortodoxia tartja egyben. Különösen fontos a vallás. Mégis 1996-ig nem építhettek templomot Beloianniszban.
 
- Ennek ellenére sikerült egyben tartani a görög közösséget?
- A nyolcvanas évek elején sokan visszatelepültek Görögországba. Jelenleg a körülbelül 1200 fős lakosság egyharmada görög származású. Egyre erősebb az asszimiláció, egyre több a vegyes házasság, szűkül a kisebbségi élet. A kettős identitástudatot csak az tudja megérteni, aki valóban benne van. Ez a hazám, itt születtem, mégis görög vagyok. Ennyiben más az ember.
 
- Aktív szerepet vállalt egy időben a kisebbségi politikában.
- 2006-ban alakult meg először görög kisebbségi önkormányzat Százhalombattán, annak négy évig tagja voltam. Létrehoztuk a városban a görög nyelvoktatást, részt vettünk a nemzetiségi napokon, szerveztünk táncházat, amit nagyon szerettek a fiatalok, mert szeretik a zenénket és a táncunkat. Szerveztünk görögországi tábort is azoknak a gyerekeknek, akik tanulták a nyelvet, tehát magyaroknak, görög származásúaknak egyaránt. Sok támogatást kaptunk az önkormányzattól is. Aztán változott a választási törvény, és leszűkítette a létszámot, így már nem fértem be az önkormányzatba, de ugyanúgy összedolgozunk, tartjuk a kapcsolatot, szívesen részt veszek a közösségi életben.
 
- Visszatérve még Beloianniszra, egy időben híres volt az augusztus 20-i ünnepség. Van ennek valamilyen görög apropója?
- Ez a falu alapításának dátuma, amit a magyar állami ünneppel együtt ünnepelünk. Minden évben jönnek Görögországból néptáncosok, énekkarok, és fellépnek magyarok is, például a Mezőföldről. Summerfest idején a családunk mindig fogad vendégeket, általában görög vagy szerb táncosokat.
 
- Az óvárosi szerb közösség talán aktívabb?
- Nagyobb ünnepeken összejövünk, mint húsvét, karácsony, pünkösd, újév, vagy szeptember 21-én, amikor a szerb templom védőszentje, Kis Boldogasszony napján a szerb búcsú van.
 
- Nézzük a szűkebb közösségét! Család? A felesége szerb. A fiuk tud dönteni?
- 21 éves a fiam, mind három nemzet közel áll a szívéhez. Jó a nyelvérzéke, ami talán azzal függ össze, hogy sokféle vér keveredik benne. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola vendéglátó és idegenforgalmi szakára jár, közgazdásznak készül.
 
- Hol telnek dolgos hétköznapjai?
- A rendszerváltásig az eredeti szakmámban, az építőiparban dolgoztam, de 1990-ben már haldoklott az ágazat, így váltanom kellett. Akkor jöttem a MOL-ba, és azóta is itt dolgozom vegyipari gépésztechnikusként.
 
- Hogyan telik a vakáció?
- Nagyon szeretünk utazni, ha lehet, Görögországba minden évben visszatérünk. Rokonokat látogatunk, nagyon szép ország és a nyelv sem okoz problémát. Itthon zenét hallgatok, olvasok, éljük a családdal a szürke hétköznapokat. Eljárok ide-oda, meccsekre, bár én nem sportolok. Sok ismerősöm, barátom van a városban.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Dr. Németh István halbiológusként dolgozott sokáig a Vízélettani Laboratóriumban, majd megalapította a Tógazda Zrt-t. Érdekes dolgokat mesélhet.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.