2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Önkormányzat

Óvárosi helyzetkép a költségvetés tükrében
2024-02-23 - Számos napirendi pont szerepelt a Képviselő-testület február 15-i ülésén, a képviselők egyebek mellett megalkották Százhalombatta város tárgyévi költségvetési rendeletét. A korábbi évekhez hasonlóan a város egy-egy területét érintő fejlesztések, beruházások iránt nőtt a lakosság és a helyi közösségek érdeklődése. Mind a költségvetést illetően, mind a működés egészét érintően nagyobb hangsúlyt kapott az Óváros.
A 17,4 milliárd Ft-os költségvetés elegendő arra, hogy a város egészét illetően színvonalas működés valósuljon meg, emellett folytatódhatnak a fejlesztések és a közösségi támogatások. A költségvetés megalkotása során nagyon sok érdekérvényesítés mentén felmerülő kérdést szükséges átgondolni, hiszen, ha pénzköltésről van szó, mindenkinek számtalan terve van. Minden szempontot mérlegelve, kompromisszumos döntés születik a büdzsé elfogadásakor.
 
Óváros esetében is számos igény és elvárás fogalmazódik meg, a legteljesebb tájékozódás érdekében napi kapcsolatban vagyok a városrészben lakókkal, emellett vannak önkormányzati gazdálkodásban jártas óvárosiak és közösségek, akik eljuttatják hozzám ötleteiket, véleményüket.
 
A döntéseken túl év közben több alkalom is van arra, hogy forrást teremtsünk az elmaradt igények pótlására, illetve a hirtelen, vagy rendkívüli körülmények megoldására. Ami a konkrét költségvetési tételeket illeti, a Kossuth Lajos utcai csapadékvíz-átemelő szivattyú karbantartására 4,4 millió Ft, az ERBE-telep szennyvíz-elvezetési műszaki tervdokumentációk elkészítésére pedig 18,4 Ft áll rendelkezésére. Az István király és a Szabadság u. sarki telken csapadékvíz-elvezetés kiépítése 15 millió Ft-os tételként szerepel, a városi köztemető ravatalozó épületének felújítására 2,9 millió Ft fordítható, az itt található padok cseréje és állagmegóvása 2,5 millió Ft-ból valósulhat meg.
 
Utak, járdák, parkok: a költségvetésben elkülönítésre került a Szabadság utcának és a Gyorma és István király utca közötti szakasz felújítása 95 millió Ft értékben. Megjegyzem, hogy már a költségvetés tárgyalásánál szóba került az összeg növelésének igénye, amire ígéret szerint visszatérünk. További tétel a Bulcsú utcai útfelújítások, amire 45 millió Ft áll rendelkezésre.
Szintén felújításra kerülnek parkok: a Köbüki, illetve a Sirály játszótér 25 millió Ft értékben. Szerepel a költségvetésben a zöldfelületek és parkok karbantartása között a Hun és Árpád utcai löszfal – alpinista módszerű biztosítással történő – kaszálása, valamint a Téglagyár és a Duna-part árterének kaszálása, ami növeli a szúnyoggyérítés eredményességét.
 
Fontos megemlíteni a Régészeti Park 4. számú épületének rekonstrukcióját, aminek bekerülési költsége 38,5 millió Ft.
 
Ami az óvárosi közösségeket illeti, az Önkormányzat jelentős támogatást nyújt a működésükhöz. A Battai Cserkész alapítvány 900 ezer Ft támogatásra számíthat, az Óvárosi Búcsú megrendezésére pedig a Barátság Kulturális Központ költségvetésében szerepel elkülönített összeg. Ugyancsak támogatja a város a Zenálkó Etel Közösségi Ház működését, továbbá támogatást nyújt a Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Római Katolikus Egyházközösségének, illetve az Óvárosi Nyugdíjas Klubnak. Folytatódik a Battai Újszülöttek Fája program az Óvárosban is, valamint 3 millió Ft-tal támogatja az Önkormányzat a Tököl-Százhalombatta kompjáratot. Az óvárosi sportközpont működésére 9,7 millió Ft szerepel a költségvetésben.
 
A sokak által vitatott Sirály játszótér melletti kutyafuttatóval kapcsolatban elmondható, hogy az Önkormányzat erre ugyan 12 millió Ft-ot biztosított, de a helyszínt megfontolás tárgyává tette; a kialakításra az év során térünk vissza. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy mint a korábbi években is, az Önkormányzat biztosítja a Szent László utca 17. szám alatti orvosi rendelő és körzeti megbízotti iroda költségeit 1,1 millió Ft értékben.
 
Mint minden működtetés, így a költségvetés megvalósítása is egy folyamat, és ahogy korábban szóba került, természetesen módosításokra, korrekciókra, rendkívüli kiadásokra ebben az évben is biztosított a fedezet. Nemcsak az Óváros, hanem a város egészére is jellemző, hogy megvannak a feltételei a biztonságos üzemeltetésnek és a jó színvonalú működésnek.
 
Szabó Gábor óvárosi képviselő

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.