2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:14°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:20°
Szerda
Min:12°
Max:27°
Csütörtök
Min:15°
Max:24°
Jegyzet

FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-05-25 - Tánc és lélek
A gyermekek veleszületett preferenciával viseltetnek az emberi arc iránt. A legújabb affektációs kutatások szerint a kisbabák négy-öthetes korukban sokkal szívesebben néznek arcokat, mint bármi mást. Mintha valami ősbizalom mutatkozna meg ilyenkor bennük, ami aztán lassan elhalványul, ám amíg ártatlanságuk megmarad, addig ez a bizalom sem csorbul ki igazán. Sokan azt mondják, a gyermeki jóhiszeműség kudarcai – tehát az első csalódások – lesznek az okozói a gyermeki ártatlanság elvesztésének. Lehet, hogy így van, lehet, hogy másképpen, de tény az, hogy az ember esendő, s mert esendő, szüksége van a kapaszkodókra. A modern pszichológusok úgy vélik, egyik ilyen kapaszkodónk a tánc, mely valójában a lélek egzaltációjából fakad föl, s miközben mámorosan átterjed a testre, egyszerre képes formálni az egyén és a közösség önazonosság-tudatát, hiszen a zenére való mozgás igazából nem más, mint a lét teljességéről, életünk szentségéről a harmonikus lépések villámfényében megtett, a némaság szomorú madarait is énekre bíró szerelmi vallomás.  A ritmus ősiségének hívei azt vallják, hogy a tánc a legmisztikusabb dolog a világon, ugyanis a ritmus az egyedüli összekötő kapocs a szó, az ének, a zene és a mozdulat között. A tánc által az emberi arc a mozdulatok szikrázásában jobban kirajzolódik, átlényegül, s egy-egy pillanatra visszanyeri eredeti ártatlanságát.
 
Közösségünk erősítése érdekében városunk művészeteket pártoló polgármestere, Vezér Mihály PhD egy felhívást tett közzé, mellyel ún. Jerusalema táncos kihívást hirdetett meg Százhalombattán. A járvány okozta frusztrációs hatásokat sok helyütt unaloműző bohóctréfákkal próbálják leküzdeni, amiket mindig egy kis gyanakvással figyelek, ám meggyőződésem, hogy ez a tánckihívás az egyik legjobb kezdeményezés, hiszen a táncnak valóban van gyógyhatása is. Erre az életörömöt közvetítő afrikai dalra milliók ugrottak már föl, s kezdték el járni a legősibb istendicséretet, hogy talpuk alatt még a jeges kövek is megtüzesedjenek, hogy suhogó ingükből világra lobbanjon a rejtett boldogság. Az angolai "Fenómos do Semba" nevű tánccsoport az 5. születésnapját ünnepelte éppen, amikor egyszer csak felcsendültek a taktusok, a szülinaposok pedig azon nyomban (mondhatni: l'art pour l'art), tányérral a kezükben elkezdtek táncolni. Adilson Maíza az együttes koreográfusa, nem sokkal a vigasság után így nyilatkozott: "A boldogságot akartuk megmutatni. Az afrikaiak, főleg az angolaiak egyszerűségét. Azt, hogy lehetséges a boldogság, még akkor is, ha semmid nincs, vagy ha olyan időket élünk, mint most a világjárvány kellős közepette."  Látva a tánckihívások YouTube-os felvételeit még Platón szavai is eszembe jutottak, aki a tánccal kapcsolatosan kétezer-háromszázhetven évvel ezelőtt így fogalmazott: "Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg."
 
A járvány megmutatta nekünk, hogy milyen is, amikor egymástól el vagyunk szakítva. Különös, de talán ezáltal egy kicsit jobban megérthetjük a kisebbségben élő népek helyzetét. Azokét, akiket nemcsak hazájuktól téptek el, de anyanyelvüktől is meg akarnak fosztani. A karantén-lét megtapasztalása után a trianoni diktátum igazságtalansága átérezhetőbb. Miért is történt Trianon? Most hagyjuk az okokat, de ne hagyjuk a kisebbségi sorsban élő testvéreinket, hiszen a trianoni döntéssel a nagyhatalmak egy kulturálisan is egységes országot és a benne élő nemzeteket életellenesen szakították el egymástól és fordították egymás ellen! Városunkban rengeteg erdélyi menekült él. Tudnak a kisebbségi lét keserűségeiről mesélni bőségesen. A mindennapi diszkriminációról, amihez elég volt csak annyi, hogy magyarnak születtek.  De ne feledjük: Isten gondviselése által, ami széthullott, az újra egységes lehet!
 
Valamikor nagyon régen az egy nyelvet beszélő emberek közössége fellázadt a Teremtő ellen, s fel akarta építeni a Bábel tornyát.  Az Isten ellen lázadók Isten nélkül akartak egységes közösségi struktúrát teremteni, ezért Isten az Őt megkerülő emberiség egységét megbontotta: összezavarta beszédüket, s különféle nyelvek keletkeztek. Ám miután Isten a Fiát adta értünk, s elküldte a Szentlelket, hogy minden időben vigaszunk és világosságunk legyen, mindenki a saját nyelvén hallotta szólni a tanítványokat. A Szentlélek igazi egységet teremt, összekapcsolja a népeket, mint a tánc a párokat, s előhívja a valódi boldogságot.
 
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.