2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:30°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Hétfő
Min:19°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:21°
Max:32°
Önkormányzat

Védelmező információk - írta: CK
2019-06-05 - Nemcsak a lelki tényezőknek, hanem az élethelyzetnek is nagy szerepe van abban, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik. Aki elszigetelten él és nem jut információkhoz, vagy éppen folytonos rohanásban telnek a napjai és emiatt nem figyel, kiszolgáltatottabbá válik. Ez is kiderült azon a közbiztonsági fórumon, amelyet közösen szervezett az önkormányzat és a rendőrség Százhalombattán június 4-én.
A megjelenteket Vezér Mihály polgármester köszöntötte, aki elmondta, a környéken elterjedt "unokázós csalások" miatt kezdeményezték a lakosság tájékoztatását. Néhány hete városunkban is megpróbáltak megtéveszteni valakit.

A 85 éves asszonytól közel egymillió forintot kértek a csalók, akiket azonban az átadáskor tetten ért és elfogott a rendőrség – tájékoztatott Nogula Tamás, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Az "unokázós csalások" Érden kezdődtek tavaly november-december folyamán. A bűncselekményre jellemző, hogy az elkövetők kihasználják az idős ember elszigeteltségét, szerettei iránti ragaszkodását, aggodalmát, jóhiszeműségét, és valamilyen "legendával" állnak elő, amelynek lényege, hogy közeli hozzátartozója bajba került – balesetet szenvedett, tartozik -, és sürgősen pénzre van szüksége. Az így kicsikart összegek az egy-négymillió forintot is elérik. Az érdi elkövetőket januárban sikerült elfogni.

A kapitány hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, mindig figyeljünk magunkra, hozzátartozóinkra, értékeinkre, mert ha nem tesszük, azt kihasználják a bűnelkövetők. Arra kérte a megjelenteket, ha bármi gyanúsat, bűncselekményre utaló furcsaságot tapasztalnak, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, mert ezzel nagyban segítik a rendőrség felderítő és bűnmegelőző munkáját.

Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak telefonon, hanem különféle online felületeken is csalók áldozatává válhatunk. Mindig tartsuk észben, hogy ha bárki bármilyen céllal pénzt kér tőlünk, az nem biztos, hogy azon a számlán landol, amelyre szánjuk.

A rendőrség felépítéséről és bűnmegelőző, áldozatvédelmi tevékenységéről tartott prezentációt Szatmáriné Berczi Dolóresz százados. Felhívta a figyelmet a BikeSafe programra, amely keretében az alvázszám alapján regisztrálni lehet a kerékpárokat egy központi vagyonvédelmi rendszerbe. Aki szeretné a biciklijét nagyobb biztonságban tudni, minden hónap utolsó péntekjén, 8 és 12 óra között teheti ezt meg az Érdi Rendőrkapitányságon. Ha megvannak, érdemes magunkkal vinni a vásárlást igazoló papírokat is.

A rendőrszázados kiemelte a közösségek, a nyugdíjasklubok, a szomszédok, az információk megosztásának a szerepét abban, hogy ne váljunk bűncselekmények áldozatává. Emlékeztetett, hogy védekezhetünk az "álrendőrök" és "álszerelők" ellen az otthonunkban, ha mindig elkérjük az arcképes igazolványukat. Ezen szerepelnie kell egy számnak is, amely lehetővé teszi az azonosításukat a hatóságnál, illetve a szolgáltatónál. A rendőrök esetében ez a szám ötjegyű.

Javasolta az időseknek, hogy ha bizonytalanok a telefonáló vagy a látogató kilétében, hívják fel hozzátartozójukat, közeli barátjukat, ismerősüket, és ha ez nem sikerül, vagy úgy gondolják, hogy bajba kerültek, telefonáljanak a 112-re. Az európai segélyhívó rendszer mellett továbbra is hívhatók a rendőrök a 107, a tűzoltók a 105 és a mentők a 104 számon.

A vagyon elleni bűncselekmények kapcsán kiemelte, hogy azok az ingatlanok, amelyek rendezettek és gondozottak, kevésbe vonzzák az elkövetőket, mint azok, amelyeken nem látszik a napi törődés. A bokrokat és fákat úgy kell ritkítani, vágni, hogy a telek és az épület környezete átlátható legyen. A magas kerítés pedig nem feltétlenül véd meg a tolvajoktól, ugyanis észrevétlenül mozoghatnak mögötte.

Az információ nemcsak számunkra, hanem az elkövetők számára is érték. Ne tájékoztassuk őket a Facebookon keresztül, hogy mikor nem vagyunk otthon! Ne osszuk meg utazásunk, nyaralásunk részleteit! Akár egy feltöltött fotóból is rengeteg minden kiderül!  

A rendőrség ajánlása szerint vagyontárgyunk, ingatlanunk biztonságára az értéke tíz százalékát érdemes fordítani. Fontos a biztosítás, emellett olcsó eszközökkel – mozgásérzékelő lámpával, elektromos ajtóékkel, riasztóval, lakattal – is sokat tehetünk vagyonunk védelméért.

Felhívta a figyelmet, hogy az érdi kormányablakban áldozatvédelmi pont működik, amely anyagi, lelki és egyéb támogatást nyújthat azoknak, akik bűncselekmény áldozatává váltak.

A rendezvényen a rendőrség videókat mutatott be és szóróanyagot is osztott. Egyebek mellett az "unokázós csalásról", amelyet egy telefonkészülékre ragasztható matricával is szeretnének megelőzni. Ez arra figyelmeztet, hogy ha nem vagyunk biztosak a hívó kilétében, szakítsuk meg a beszélgetést. (Fotó: HTV)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.