2019. június 18. - Arnold, Levente napja
Hétfő
Min:17°
Max:17°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:17°
Max:25°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:25°
Önkormányzat

Védelmező információk - írta: CK
2019-06-05 - Nemcsak a lelki tényezőknek, hanem az élethelyzetnek is nagy szerepe van abban, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik. Aki elszigetelten él és nem jut információkhoz, vagy éppen folytonos rohanásban telnek a napjai és emiatt nem figyel, kiszolgáltatottabbá válik. Ez is kiderült azon a közbiztonsági fórumon, amelyet közösen szervezett az önkormányzat és a rendőrség Százhalombattán június 4-én.
A megjelenteket Vezér Mihály polgármester köszöntötte, aki elmondta, a környéken elterjedt "unokázós csalások" miatt kezdeményezték a lakosság tájékoztatását. Néhány hete városunkban is megpróbáltak megtéveszteni valakit.

A 85 éves asszonytól közel egymillió forintot kértek a csalók, akiket azonban az átadáskor tetten ért és elfogott a rendőrség – tájékoztatott Nogula Tamás, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Az "unokázós csalások" Érden kezdődtek tavaly november-december folyamán. A bűncselekményre jellemző, hogy az elkövetők kihasználják az idős ember elszigeteltségét, szerettei iránti ragaszkodását, aggodalmát, jóhiszeműségét, és valamilyen "legendával" állnak elő, amelynek lényege, hogy közeli hozzátartozója bajba került – balesetet szenvedett, tartozik -, és sürgősen pénzre van szüksége. Az így kicsikart összegek az egy-négymillió forintot is elérik. Az érdi elkövetőket januárban sikerült elfogni.

A kapitány hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, mindig figyeljünk magunkra, hozzátartozóinkra, értékeinkre, mert ha nem tesszük, azt kihasználják a bűnelkövetők. Arra kérte a megjelenteket, ha bármi gyanúsat, bűncselekményre utaló furcsaságot tapasztalnak, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, mert ezzel nagyban segítik a rendőrség felderítő és bűnmegelőző munkáját.

Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak telefonon, hanem különféle online felületeken is csalók áldozatává válhatunk. Mindig tartsuk észben, hogy ha bárki bármilyen céllal pénzt kér tőlünk, az nem biztos, hogy azon a számlán landol, amelyre szánjuk.

A rendőrség felépítéséről és bűnmegelőző, áldozatvédelmi tevékenységéről tartott prezentációt Szatmáriné Berczi Dolóresz százados. Felhívta a figyelmet a BikeSafe programra, amely keretében az alvázszám alapján regisztrálni lehet a kerékpárokat egy központi vagyonvédelmi rendszerbe. Aki szeretné a biciklijét nagyobb biztonságban tudni, minden hónap utolsó péntekjén, 8 és 12 óra között teheti ezt meg az Érdi Rendőrkapitányságon. Ha megvannak, érdemes magunkkal vinni a vásárlást igazoló papírokat is.

A rendőrszázados kiemelte a közösségek, a nyugdíjasklubok, a szomszédok, az információk megosztásának a szerepét abban, hogy ne váljunk bűncselekmények áldozatává. Emlékeztetett, hogy védekezhetünk az "álrendőrök" és "álszerelők" ellen az otthonunkban, ha mindig elkérjük az arcképes igazolványukat. Ezen szerepelnie kell egy számnak is, amely lehetővé teszi az azonosításukat a hatóságnál, illetve a szolgáltatónál. A rendőrök esetében ez a szám ötjegyű.

Javasolta az időseknek, hogy ha bizonytalanok a telefonáló vagy a látogató kilétében, hívják fel hozzátartozójukat, közeli barátjukat, ismerősüket, és ha ez nem sikerül, vagy úgy gondolják, hogy bajba kerültek, telefonáljanak a 112-re. Az európai segélyhívó rendszer mellett továbbra is hívhatók a rendőrök a 107, a tűzoltók a 105 és a mentők a 104 számon.

A vagyon elleni bűncselekmények kapcsán kiemelte, hogy azok az ingatlanok, amelyek rendezettek és gondozottak, kevésbe vonzzák az elkövetőket, mint azok, amelyeken nem látszik a napi törődés. A bokrokat és fákat úgy kell ritkítani, vágni, hogy a telek és az épület környezete átlátható legyen. A magas kerítés pedig nem feltétlenül véd meg a tolvajoktól, ugyanis észrevétlenül mozoghatnak mögötte.

Az információ nemcsak számunkra, hanem az elkövetők számára is érték. Ne tájékoztassuk őket a Facebookon keresztül, hogy mikor nem vagyunk otthon! Ne osszuk meg utazásunk, nyaralásunk részleteit! Akár egy feltöltött fotóból is rengeteg minden kiderül!  

A rendőrség ajánlása szerint vagyontárgyunk, ingatlanunk biztonságára az értéke tíz százalékát érdemes fordítani. Fontos a biztosítás, emellett olcsó eszközökkel – mozgásérzékelő lámpával, elektromos ajtóékkel, riasztóval, lakattal – is sokat tehetünk vagyonunk védelméért.

Felhívta a figyelmet, hogy az érdi kormányablakban áldozatvédelmi pont működik, amely anyagi, lelki és egyéb támogatást nyújthat azoknak, akik bűncselekmény áldozatává váltak.

A rendezvényen a rendőrség videókat mutatott be és szóróanyagot is osztott. Egyebek mellett az "unokázós csalásról", amelyet egy telefonkészülékre ragasztható matricával is szeretnének megelőzni. Ez arra figyelmeztet, hogy ha nem vagyunk biztosak a hívó kilétében, szakítsuk meg a beszélgetést. (Fotó: HTV)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.