2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Önkormányzat

Védelmező információk - írta: CK
2019-06-05 - Nemcsak a lelki tényezőknek, hanem az élethelyzetnek is nagy szerepe van abban, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik. Aki elszigetelten él és nem jut információkhoz, vagy éppen folytonos rohanásban telnek a napjai és emiatt nem figyel, kiszolgáltatottabbá válik. Ez is kiderült azon a közbiztonsági fórumon, amelyet közösen szervezett az önkormányzat és a rendőrség Százhalombattán június 4-én.
A megjelenteket Vezér Mihály polgármester köszöntötte, aki elmondta, a környéken elterjedt "unokázós csalások" miatt kezdeményezték a lakosság tájékoztatását. Néhány hete városunkban is megpróbáltak megtéveszteni valakit.

A 85 éves asszonytól közel egymillió forintot kértek a csalók, akiket azonban az átadáskor tetten ért és elfogott a rendőrség – tájékoztatott Nogula Tamás, az Érdi Rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Az "unokázós csalások" Érden kezdődtek tavaly november-december folyamán. A bűncselekményre jellemző, hogy az elkövetők kihasználják az idős ember elszigeteltségét, szerettei iránti ragaszkodását, aggodalmát, jóhiszeműségét, és valamilyen "legendával" állnak elő, amelynek lényege, hogy közeli hozzátartozója bajba került – balesetet szenvedett, tartozik -, és sürgősen pénzre van szüksége. Az így kicsikart összegek az egy-négymillió forintot is elérik. Az érdi elkövetőket januárban sikerült elfogni.

A kapitány hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, mindig figyeljünk magunkra, hozzátartozóinkra, értékeinkre, mert ha nem tesszük, azt kihasználják a bűnelkövetők. Arra kérte a megjelenteket, ha bármi gyanúsat, bűncselekményre utaló furcsaságot tapasztalnak, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, mert ezzel nagyban segítik a rendőrség felderítő és bűnmegelőző munkáját.

Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak telefonon, hanem különféle online felületeken is csalók áldozatává válhatunk. Mindig tartsuk észben, hogy ha bárki bármilyen céllal pénzt kér tőlünk, az nem biztos, hogy azon a számlán landol, amelyre szánjuk.

A rendőrség felépítéséről és bűnmegelőző, áldozatvédelmi tevékenységéről tartott prezentációt Szatmáriné Berczi Dolóresz százados. Felhívta a figyelmet a BikeSafe programra, amely keretében az alvázszám alapján regisztrálni lehet a kerékpárokat egy központi vagyonvédelmi rendszerbe. Aki szeretné a biciklijét nagyobb biztonságban tudni, minden hónap utolsó péntekjén, 8 és 12 óra között teheti ezt meg az Érdi Rendőrkapitányságon. Ha megvannak, érdemes magunkkal vinni a vásárlást igazoló papírokat is.

A rendőrszázados kiemelte a közösségek, a nyugdíjasklubok, a szomszédok, az információk megosztásának a szerepét abban, hogy ne váljunk bűncselekmények áldozatává. Emlékeztetett, hogy védekezhetünk az "álrendőrök" és "álszerelők" ellen az otthonunkban, ha mindig elkérjük az arcképes igazolványukat. Ezen szerepelnie kell egy számnak is, amely lehetővé teszi az azonosításukat a hatóságnál, illetve a szolgáltatónál. A rendőrök esetében ez a szám ötjegyű.

Javasolta az időseknek, hogy ha bizonytalanok a telefonáló vagy a látogató kilétében, hívják fel hozzátartozójukat, közeli barátjukat, ismerősüket, és ha ez nem sikerül, vagy úgy gondolják, hogy bajba kerültek, telefonáljanak a 112-re. Az európai segélyhívó rendszer mellett továbbra is hívhatók a rendőrök a 107, a tűzoltók a 105 és a mentők a 104 számon.

A vagyon elleni bűncselekmények kapcsán kiemelte, hogy azok az ingatlanok, amelyek rendezettek és gondozottak, kevésbe vonzzák az elkövetőket, mint azok, amelyeken nem látszik a napi törődés. A bokrokat és fákat úgy kell ritkítani, vágni, hogy a telek és az épület környezete átlátható legyen. A magas kerítés pedig nem feltétlenül véd meg a tolvajoktól, ugyanis észrevétlenül mozoghatnak mögötte.

Az információ nemcsak számunkra, hanem az elkövetők számára is érték. Ne tájékoztassuk őket a Facebookon keresztül, hogy mikor nem vagyunk otthon! Ne osszuk meg utazásunk, nyaralásunk részleteit! Akár egy feltöltött fotóból is rengeteg minden kiderül!  

A rendőrség ajánlása szerint vagyontárgyunk, ingatlanunk biztonságára az értéke tíz százalékát érdemes fordítani. Fontos a biztosítás, emellett olcsó eszközökkel – mozgásérzékelő lámpával, elektromos ajtóékkel, riasztóval, lakattal – is sokat tehetünk vagyonunk védelméért.

Felhívta a figyelmet, hogy az érdi kormányablakban áldozatvédelmi pont működik, amely anyagi, lelki és egyéb támogatást nyújthat azoknak, akik bűncselekmény áldozatává váltak.

A rendezvényen a rendőrség videókat mutatott be és szóróanyagot is osztott. Egyebek mellett az "unokázós csalásról", amelyet egy telefonkészülékre ragasztható matricával is szeretnének megelőzni. Ez arra figyelmeztet, hogy ha nem vagyunk biztosak a hívó kilétében, szakítsuk meg a beszélgetést. (Fotó: HTV)


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.