2018. november 18. - Jenő napja
Vasárnap
Min:-1°
Max:9°
Hétfő
Min:0°
Max:1°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:0°
Max:4°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Szolgáltatás

Amit az ingyenes kéményseprésről még tudni érdemes
2018-02-07 - A Hírtükör idei első számában megírtuk, hogy az egylakásos ingatlanokba (jellemzően családi házakba) időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők január elsejétől. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmaradt a szolgáltatás ingyenessége a családi házakban, egylakásos ingatlanban lakók számára, de ha a lakásba vállalkozást is bejelentettek, akkor az ellenőrzés kötelező és díjköteles, ahogyan a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is. A kéményseprés egyes szabályainak változásáról, a hatályos törvényben foglaltakról Csámpai Attila tűzoltó törzsszászlóst, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük.
A hatályban lévő kéményseprőtörvény két fő szempontból tesz különbséget a kéménytulajdonosok között. Az egyik, és legfontosabb különbség a természetes személyek és a gazdálkodó szervezetek különválasztása. A természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokban 2016. július elseje óta ingyenes a kéményseprőipari tevékenység, a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyeként bejegyzett ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére azonban díjköteles maradt.

Ugyanezen felosztás alapján a lakosság részére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vagy az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató, míg a gazdálkodó szervezetek részére a területileg illetékes piaci szolgáltatók végzik a szolgáltatást. A gazdálkodó szervezetnek maguknak kell gondoskodniuk az égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatának megrendeléséről.

A másik felosztás az ingatlanokat csoportosítja mégpedig egylakásos, illetve társasház vagy lakásszövetkezeti ingatlanokra. Az egylakásos ingatlanokban január elseje óta nem kötelező a rendszeres kéményellenőrzés (vagyis sormunka), míg a társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanokban igen. Amelyik lakásban gazdálkodó szervezetet jelentenek be, ott díjköteles az ellenőrzés. Abban az esetben is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha az ingatlan természetes személy tulajdonában van és a jogi személyként bejegyzett cég csak székhelyként használja. A cégek számára akkor is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha egylakásos ingatlanban működnek. A rendszeres ellenőrzés megrendeléséről minden esetben a cégnek kell gondoskodnia.

Díjak és területileg illetékes szolgáltatók
A kéményseprésért fizetendő költségtérítés összegét több tényező befolyásolja. A kiszámítás alapját a vonatkozó belügyminiszteri rendelet munkanormákban rögzíti, és egyedileg számítja ki a közfeladatot ellátó szakember az égéstermék-elvezetők száma, típusa, hossza, a használat jellege, valamint a bekötések száma és hossza alapján. A megrendelésre végzett kéményseprőipari tevékenység díjszámításánál egy egységnyi munkaráfordítás nettó 2000 forint, a műszaki vizsgálatok esetében nettó 4000 forint, műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő vizsgálatok esetében 14 000 forint. Ezt az összeget az elvégzett munka jellege szerint, mint helyszíni szemle díjat kell kifizetni, és erre rakódik rá az egységenként elvégzett ellenőrzések díja. A végső összeg minden esetben ingatlanonként, égéstermék-elvezetőnként és bekötésenként egyedileg számítható ki. Részletesebben a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon a "Díjszabás" menüpontban lehet tájékozódni.

Pest megyében a lakosság kéményseprője a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, a gazdálkodó szervezetek, az alábbi szolgáltatók közül választhatnak: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. A szolgáltatók elérhetőségei a http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/35 weboldalon érhetők el.
Mikor kötelező és mikor hova érkezik a kéményseprő?

A rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés - sormunka - a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A sormunka abból áll, hogy a kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezető működőképességét, átjárhatóságát és szükség szerint kitisztítják azt. Ellenőrzik a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék összetételét, az összekötőelemeket és a szén-monoxid-érzékelő berendezés működését.

A négyévente kötelező műszaki felülvizsgálat során a sormunkában elvégzett feladatok néhány speciális vizsgálattal is kiegészülnek, amelyek a kémények rejtett hibáit is kimutatják. Ezt az ellenőrzést csak kéményseprőmester végezheti el. Műszaki felülvizsgálatra van szükség új égéstermék-elvezetők üzembe állítása előtt, mindenféle átalakítás és a kémények bármilyen okból történő hatósági lezárása után, az ismételt üzembe helyezés előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének sormunka-ütemterve megtalálható a www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2018 oldalon. Százhalombattán január 2-a és május 30-a között végzik a társasházak és a lakásszövetkezeti lakóépületek ütemezett ellenőrzését.  (Fotó: martfu.hu)
 

AKTUÁLIS
2018-11-15 - Helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására indít új programot a MOL Alapítvány. Az összesen 25 millió forintos keretű MOL Helyi Érték Programban négy kategóriában lehet pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.
2018-11-14 - A kivitelezést végző NIF Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint az Olajmunkás út eredetileg november 15-18. között tervezett lezárása egyelőre elmarad Százhalombattán. Jelenleg nem ismert az útzár kezdetének pontos dátuma. A provizórikus út kiépítési munkálatai folyamatban vannak. Az átmeneti híd szerkezetét november 23-án, 26-án és 28-án, éjjel 1 és 4 óra között tolják a helyére, ezért ezekben az időszakokban jelzőőrök irányítják a forgalmat. (HTV)
2018-11-12 - Véget ért a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. önkormányzati megrendelésre végzett közvélemény-kutatása Százhalombattán november 9-én. Az önkormányzat megbízásából már nem járnak kérdezőbiztosok a városban – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Koraszülöttek Világnapja - Lilába borul a Szent István tér
2018-11-16
Már második alkalommal Százhalombatta is csatlakozik a Koraszülöttek Világnapjához és a hozzá kapcsolódó mozgalomhoz. Ebből az alkalomból a szolidaritás kifejezéseként lilába borul a főtér november 17-én, szombaton 17 órakor. Az alábbiakban Vezér Mihály polgármester közleménye olvasható.

Ameddig csak lehet, dolgozni szeretnék
2018-11-16
A százhalombattai Bedegi Krisztinától sokan kérdezik csodálkozva: hogy-hogy dolgozik?! Pedig mindössze ötven éves, tanult, képzett, kedves, intelligens nő, aki tele van segítőkészséggel és tenni akarással. Nemcsak dolgozni, táncolni is szeretne, sőt, arra is vágyik, hogy adófizető állampolgár maradhasson. 

A szociális dolgozókat köszöntötte a város
2018-11-16
Gajárszki Józsefné, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ titkárságvezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet november 15-én Százhalombattán. Az önkormányzat tizennégy éve köszönti az ágazatban dolgozókat november 12-e, a Szociális Munka Napja alkalmából.

SZISZKI Krónika
2018-11-15
Német testvériskolánk magyarországi látogatásaKirándulás a MátrábanHálózat-on

Kigyúlnak az ünnepi fények
2018-11-15
Idén is varázslatos hangulatú rendezvénnyel veszi kezdetét a városi advent Százhalombattán, a Szent István téren december 2-án, vasárnap, 16 órától.

Pályaválasztási fórum
2018-11-15
Kilenc oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában rendezett pályaválasztási fórumon november 13-án.

Rendezvényről rendezvényre
2018-11-15
Számos városi rendezvényt biztosított, és saját rendezvényeken is részt vett a százhalombattai Városi Polgárőrség októberben.

Végig az élmezőnyben
2018-11-15
A maximumot hozta ki a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor legutóbbi versenyén, a WSK Final Cup nemzetközi gokartbajnokság második fordulójában, amelyre az olaszországi Castellettoban került sor november 9-11-én.

Mikor siketítőn bőgni kezd a gránát
2018-11-14
Gyóni Géza, az első világháborúban elhunyt költő ikonikus versével nyílt meg a százhalombattai "Matrica" Múzeum új időszaki tárlata november 12-én. A kiállítás emberközelben mutatja be a 100 éve befejeződött első világégés battai történetét.

Schrammel Csaba hozta el a világbajnoki övet
2018-11-14
Alig tíz másodperccel a tízmenetes profi ökölvívó mérkőzés vége előtt szerzett kiütéssel nyert a huszonkilenc éves százhalombattai sportoló, Schrammel Csaba (9-5-1) a Feja Promotion bokszgáláján Dunaföldváron, november 11-én.

Lakossági fórum
2018-11-14
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő lesz a százhalombattai Demokraták Klubjának vendége a Szekeres József rendezvényközpontban november 26-án, hétfőn, 18 órakor.

Százszorszép Márton-nap
2018-11-14
Ebben az évben is felelevenítették a Márton-napi népszokásokat a Százszorszép Óvodában.

Akrobatikus torna - Ezüstérmes Sárdi Borbála
2018-11-14
Tizenegy indulóból a második helyen végzett a 11-16 évesek mezőnyében a százhalombattai Sárdi Borbála tornász társaival, a tizenhárom éves Balogh Dorkával és a tizennégy éves Kiss Vandával a IX. Nemzetközi Akrobatikus Torna Versenyen, Prágában november 10-11-én.

Tangó
2018-11-13
A százhalombattai Sérültekért Alapítványt mutatja be Ignáczy Adrienn fotókiállítása, amely november 7-én nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri könyvtárában. A bemutató ott november 28-ig, Százhalombattán a tervek szerint a költészetnapon lesz látható.

Kétszeres országos bajnok Ilyés Laura
2018-11-13
Két arany- és egy ezüstéremmel zárta a VUK SE tizenhat éves sportolója, Ilyés Laura Vanda a XV. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeztek Százhalombattán november 7-10-én.

Várja az önkormányzat a fenyőfelajánlásokat
2018-11-13
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal az idei esztendőben is várja a fenyőfelajánlásokat a városi karácsonyra.

Alakformálás, zsírégetés, méregtelenítés MAX - Kipróbáltuk az InfraShape fekvőkerékpár-kapszulát
2018-11-13
Számtalan alakformáló eszköz van a piacon, mégis felfigyeltünk az InfraShape-re, több okból is. Egyrészt az országos sajtóban, közösségi médiában már hallottuk-láttuk, másrészt rövid idő alatt nagyon komoly népszerűségre tett szert. Nemes Dóra írása.

Tíz hihetetlenül zöld év
2018-11-12
Kiállítással ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat november 9-én. A rendezvényen köszöntőt mondott Urbán Csilla, a HUMUSZ Szövetség elnöke, és köszönetet mondott Sinka László Százhalombatta, valamint Papp György Ercsi alpolgármestere.

Szellemidézés a rockkocsmában
2018-11-12
Megemlékezéssel egybekötött képavatást tartottak az egykori barátok, osztálytársak és rajongók a fiatalon elhunyt rocklegenda, Bencsik Sándor Samu tiszteletére a százhalombattai Gastrockitchenben november 8-án.

Tüdőszűrés - Éljünk a lehetőséggel!
2018-11-12
Erre biztat a százhalombattai önkormányzat, amely idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a városlakók részére október 29-től november 29-ig. A törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil szűrőállomásán a Százhalom Egészségügyi Központban lehet jelentkezni hétfőn 12-től 18, kedden 8-tól 14, szerdán 12-től 18, valamint csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.