2018. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:-3°
Max:0°
Vasárnap
Min:-11°
Max:-5°
Hétfő
Min:-11°
Max:-6°
Kedd
Min:-10°
Max:-7°
Szerda
Min:-16°
Max:-9°
Szolgáltatás

Amit az ingyenes kéményseprésről még tudni érdemes
2018-02-07 - A Hírtükör idei első számában megírtuk, hogy az egylakásos ingatlanokba (jellemzően családi házakba) időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők január elsejétől. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmaradt a szolgáltatás ingyenessége a családi házakban, egylakásos ingatlanban lakók számára, de ha a lakásba vállalkozást is bejelentettek, akkor az ellenőrzés kötelező és díjköteles, ahogyan a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is. A kéményseprés egyes szabályainak változásáról, a hatályos törvényben foglaltakról Csámpai Attila tűzoltó törzsszászlóst, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük.
A hatályban lévő kéményseprőtörvény két fő szempontból tesz különbséget a kéménytulajdonosok között. Az egyik, és legfontosabb különbség a természetes személyek és a gazdálkodó szervezetek különválasztása. A természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokban 2016. július elseje óta ingyenes a kéményseprőipari tevékenység, a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyeként bejegyzett ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére azonban díjköteles maradt.

Ugyanezen felosztás alapján a lakosság részére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vagy az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató, míg a gazdálkodó szervezetek részére a területileg illetékes piaci szolgáltatók végzik a szolgáltatást. A gazdálkodó szervezetnek maguknak kell gondoskodniuk az égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatának megrendeléséről.

A másik felosztás az ingatlanokat csoportosítja mégpedig egylakásos, illetve társasház vagy lakásszövetkezeti ingatlanokra. Az egylakásos ingatlanokban január elseje óta nem kötelező a rendszeres kéményellenőrzés (vagyis sormunka), míg a társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanokban igen. Amelyik lakásban gazdálkodó szervezetet jelentenek be, ott díjköteles az ellenőrzés. Abban az esetben is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha az ingatlan természetes személy tulajdonában van és a jogi személyként bejegyzett cég csak székhelyként használja. A cégek számára akkor is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha egylakásos ingatlanban működnek. A rendszeres ellenőrzés megrendeléséről minden esetben a cégnek kell gondoskodnia.

Díjak és területileg illetékes szolgáltatók
A kéményseprésért fizetendő költségtérítés összegét több tényező befolyásolja. A kiszámítás alapját a vonatkozó belügyminiszteri rendelet munkanormákban rögzíti, és egyedileg számítja ki a közfeladatot ellátó szakember az égéstermék-elvezetők száma, típusa, hossza, a használat jellege, valamint a bekötések száma és hossza alapján. A megrendelésre végzett kéményseprőipari tevékenység díjszámításánál egy egységnyi munkaráfordítás nettó 2000 forint, a műszaki vizsgálatok esetében nettó 4000 forint, műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő vizsgálatok esetében 14 000 forint. Ezt az összeget az elvégzett munka jellege szerint, mint helyszíni szemle díjat kell kifizetni, és erre rakódik rá az egységenként elvégzett ellenőrzések díja. A végső összeg minden esetben ingatlanonként, égéstermék-elvezetőnként és bekötésenként egyedileg számítható ki. Részletesebben a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon a "Díjszabás" menüpontban lehet tájékozódni.

Pest megyében a lakosság kéményseprője a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, a gazdálkodó szervezetek, az alábbi szolgáltatók közül választhatnak: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. A szolgáltatók elérhetőségei a http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/35 weboldalon érhetők el.
Mikor kötelező és mikor hova érkezik a kéményseprő?

A rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés - sormunka - a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A sormunka abból áll, hogy a kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezető működőképességét, átjárhatóságát és szükség szerint kitisztítják azt. Ellenőrzik a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék összetételét, az összekötőelemeket és a szén-monoxid-érzékelő berendezés működését.

A négyévente kötelező műszaki felülvizsgálat során a sormunkában elvégzett feladatok néhány speciális vizsgálattal is kiegészülnek, amelyek a kémények rejtett hibáit is kimutatják. Ezt az ellenőrzést csak kéményseprőmester végezheti el. Műszaki felülvizsgálatra van szükség új égéstermék-elvezetők üzembe állítása előtt, mindenféle átalakítás és a kémények bármilyen okból történő hatósági lezárása után, az ismételt üzembe helyezés előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének sormunka-ütemterve megtalálható a www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2018 oldalon. Százhalombattán január 2-a és május 30-a között végzik a társasházak és a lakásszövetkezeti lakóépületek ütemezett ellenőrzését.  (Fotó: martfu.hu)
 

AKTUÁLIS
2018-02-22 - Hat városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 22-én. Hármat szociális, hármat pedig költségalapon kívánnak bérbe adni. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának Ügyfélszolgálatán beszerezhető vagy letölthető adatlapon lehet március 23-a 12 óráig.
2018-02-21 - Vezetékjavítás miatt szünetelni fog a melegvízszolgáltatás a Piac téren, Százhalombattán február 24-én (szombaton) reggel 6-tól február 26-án (hétfő) reggel 6-ig. A SZÁKOM a fogyasztók megértését kéri.
2018-02-21 - Az ünnepnap ellenére a  megszokott rendben végzi a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán március 15-én  (csütörtökön) és március 16-án (pénteken). Utóbbi napon a heti második szemétszállítás is elkezdődik a kertvárosi övezetben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Menetrendi tájékoztató február 26-ától
2018-02-22
Újabb fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, amely miatt február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a Kelenföld és Érd-felső közötti szakasz pályafelújítási munkái. A Százhalombattát is érintő változásokról közleményben tájékoztatott a KTI Közlekedéstudományi Intézet központi közlekedésszervező irodája.

Fráziskésés
2018-02-22
Február 7-én eszébe jutott Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy Boldog Újévet kívánjon Százhalombatta lakosainak.

Mire számítsanak a vonattal utazók?
2018-02-20
A Budapest – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő szakaszának aktuális helyzetéről és a várható változásokról, menetrendi módosításokról adott ki közleményt Vezér Mihály polgármester. 

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)
2018-02-20
1926, budapesti leánygimnázium.

Ez nagyon oké!
2018-02-20
A gokartversenyzés csúcskategóriájában is megméreti magát a százhalombattai pilóta, Kovács Zsombor az idei versenyszezonban.

Giri - Irány az EB!
2018-02-20
Mindhárom százhalombattai versenyző kvalifikálta magát azon az EB-válogató versenyen, amelyet Kiskunhalason rendeztek meg február 10-én.

Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20
A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.

Csak élni kell vele
2018-02-20
A betegségek megelőzéséről és gyógyításáról tart előadást a Barátság Kulturális Központban Szabó Gyuri bácsi március 20-án. A 90 éves "természettudós" még a nagyanyjától tanulta a népi gyógyászatot, és a család úgy tartja számon, hogy ő a huszonegyedik gyógyító a generációk sorában.

Háromszázan az Aranybálon
2018-02-20
Közel háromszázan vettek részt az Arany János iskola alapítványi bálján Százhalombattán február 10-én. A mulatság a hajnali órákig tartott. A bevétellel az intézménybe járó diákokat támogatja az Aranykapu Alapítvány.

Újdonságok a könyvtárban
2018-02-20
Lackfi János: SzóviharJoanne Harris: A St.Oswald fiúiskolaCharles Bukowski: MacskákEndó Súszaku: NémaságParag Khanna: Konnektográfia - A globális civilizáció jövőjének feltérképezéseChristopher Ryan - Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökereiBerg Judit- Kertész Erzsi: A négy madár titkaSabina Colloredo: Nagymenők - Kleopátra, a sivatag királynőjeHarriet Ziefert: Olyan nincs, hogy a füleddel kóstolod meg az uborkát!Szokács Eszter: József - Bibliai történetek Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-20
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Óvodai nyári szünet
2018-02-20
Döntött a százhalombattai önkormányzat szakbizottsága az óvodák nyári zárva tartásáról. Június 25-től július 20-ig a Szivárvány és a Napsugár, július 23-tól augusztus 17-ig a Kipp-Kopp, Százszorszép és Pitypangos óvoda tart szünetet.

Önkénteseket képeznek a "Matrica" Múzeumban
2018-02-19
Ingyenes képzéseket tart a százhalombattai "Matrica" Múzeum március és április folyamán azok számára, akik a jövőben szívesen dolgoznának az intézmény önkéntes idegenvezetői, foglalkozásvezetőiként. 

NB I/B férfi kézilabdabajnokság - Vereség idegenben
2018-02-19
AGROFEED ETO SZESE Győr - Százhalombattai KE 37-19 (16-10) február 18., 250 néző

Küzdelmes mérkőzések, három győzelem
2018-02-19
Hosszúra nyúlt pihenő után lépett újra pályára a Százhalombattai KE női kézilabdacsapata. A Pest megyei bajnokság A csoportjában szereplő gárda megnyerte két hazai és egy idegenbeli mérkőzését a tavaszi szezon nyitányaként.

Tenisz
2018-02-19
Második helyen végzett Anka Sára és Csibrák Antónia a Sólyomszem Kupa Eger kiemelt országos korosztályos versenyen L 12-ben február 10-12-én.

Marad a színvonal, épül az új sportcsarnok - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-02-16
Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetési rendeletét február 15-i ülésén Százhalombattán. A költségvetési bevételi oldalt 8,07 a kiadásit 11,15 milliárd forintra tervezték. A hiány nem akkora, amekkorának látszik – hangsúlyozta Nagy Balázs, a pénzügyi bizottság elnöke.

Itt és most az ősi önkifejezési eszközzel - Kipróbáltuk a rajzmeditációt
2018-02-16
A különböző meditációs technikák segítségével belső békét, kiegyensúlyozottságot, a hétköznapok nyugalmát érhetjük el. A Rajzmeditáció© felnőtteknek olyan kreatív foglalkozás, amellyel megérthetjük aktuális érzelmi-hangulati állapotunkat, feszültségeinket, problémáinkat, és közelebb kerülhetünk azok megoldásához, vagy a következő szükséges lépéshez. Előzetes rajztudást nem igényel. Nemes Dóra írása.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak
2018-02-16
Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-16
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.