2019. február 20. - Aladár és Álmos napja
Kedd
Min:-1°
Max:-1°
Szerda
Min:0°
Max:8°
Csütörtök
Min:0°
Max:8°
Péntek
Min:1°
Max:10°
Szombat
Min:-4°
Max:2°
Szolgáltatás

Amit az ingyenes kéményseprésről még tudni érdemes
2018-02-07 - A Hírtükör idei első számában megírtuk, hogy az egylakásos ingatlanokba (jellemzően családi házakba) időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők január elsejétől. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmaradt a szolgáltatás ingyenessége a családi házakban, egylakásos ingatlanban lakók számára, de ha a lakásba vállalkozást is bejelentettek, akkor az ellenőrzés kötelező és díjköteles, ahogyan a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is. A kéményseprés egyes szabályainak változásáról, a hatályos törvényben foglaltakról Csámpai Attila tűzoltó törzsszászlóst, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük.
A hatályban lévő kéményseprőtörvény két fő szempontból tesz különbséget a kéménytulajdonosok között. Az egyik, és legfontosabb különbség a természetes személyek és a gazdálkodó szervezetek különválasztása. A természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokban 2016. július elseje óta ingyenes a kéményseprőipari tevékenység, a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyeként bejegyzett ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére azonban díjköteles maradt.

Ugyanezen felosztás alapján a lakosság részére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vagy az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató, míg a gazdálkodó szervezetek részére a területileg illetékes piaci szolgáltatók végzik a szolgáltatást. A gazdálkodó szervezetnek maguknak kell gondoskodniuk az égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatának megrendeléséről.

A másik felosztás az ingatlanokat csoportosítja mégpedig egylakásos, illetve társasház vagy lakásszövetkezeti ingatlanokra. Az egylakásos ingatlanokban január elseje óta nem kötelező a rendszeres kéményellenőrzés (vagyis sormunka), míg a társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanokban igen. Amelyik lakásban gazdálkodó szervezetet jelentenek be, ott díjköteles az ellenőrzés. Abban az esetben is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha az ingatlan természetes személy tulajdonában van és a jogi személyként bejegyzett cég csak székhelyként használja. A cégek számára akkor is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha egylakásos ingatlanban működnek. A rendszeres ellenőrzés megrendeléséről minden esetben a cégnek kell gondoskodnia.

Díjak és területileg illetékes szolgáltatók
A kéményseprésért fizetendő költségtérítés összegét több tényező befolyásolja. A kiszámítás alapját a vonatkozó belügyminiszteri rendelet munkanormákban rögzíti, és egyedileg számítja ki a közfeladatot ellátó szakember az égéstermék-elvezetők száma, típusa, hossza, a használat jellege, valamint a bekötések száma és hossza alapján. A megrendelésre végzett kéményseprőipari tevékenység díjszámításánál egy egységnyi munkaráfordítás nettó 2000 forint, a műszaki vizsgálatok esetében nettó 4000 forint, műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő vizsgálatok esetében 14 000 forint. Ezt az összeget az elvégzett munka jellege szerint, mint helyszíni szemle díjat kell kifizetni, és erre rakódik rá az egységenként elvégzett ellenőrzések díja. A végső összeg minden esetben ingatlanonként, égéstermék-elvezetőnként és bekötésenként egyedileg számítható ki. Részletesebben a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon a "Díjszabás" menüpontban lehet tájékozódni.

Pest megyében a lakosság kéményseprője a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, a gazdálkodó szervezetek, az alábbi szolgáltatók közül választhatnak: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. A szolgáltatók elérhetőségei a http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/35 weboldalon érhetők el.
Mikor kötelező és mikor hova érkezik a kéményseprő?

A rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés - sormunka - a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A sormunka abból áll, hogy a kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezető működőképességét, átjárhatóságát és szükség szerint kitisztítják azt. Ellenőrzik a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék összetételét, az összekötőelemeket és a szén-monoxid-érzékelő berendezés működését.

A négyévente kötelező műszaki felülvizsgálat során a sormunkában elvégzett feladatok néhány speciális vizsgálattal is kiegészülnek, amelyek a kémények rejtett hibáit is kimutatják. Ezt az ellenőrzést csak kéményseprőmester végezheti el. Műszaki felülvizsgálatra van szükség új égéstermék-elvezetők üzembe állítása előtt, mindenféle átalakítás és a kémények bármilyen okból történő hatósági lezárása után, az ismételt üzembe helyezés előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének sormunka-ütemterve megtalálható a www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2018 oldalon. Százhalombattán január 2-a és május 30-a között végzik a társasházak és a lakásszövetkezeti lakóépületek ütemezett ellenőrzését.  (Fotó: martfu.hu)
 

Felhivások
2019-02-19 -
Meghirdette az idei városi vers- és prózamondó versenyt a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán. A jelentkezési határidő február 22., péntek.
AKTUÁLIS
2019-02-18 - Meghatározta a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2019-20-as nevelési évre Százhalombattán.
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közös környezettisztítás
2019-02-19
Ismét tisztítóakciót hirdetett a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat március 23-a szombatra, a Víz Világnapja alkalmából és a TeSzedd! -Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhét keretében.

Jótékonykodtak a battai labdarúgók
2019-02-19
Százezer forintot adományozott a Százhalombattai Labdarúgó Klub a Sérültekért Alapítványnak. A jótékonykodásról tavalyi évzáró bankettjukon határoztak a játékosok és a vezetők. A jövőben focilabdákat is szeretnének adományozni a városi intézményeknek, hogy "mindenhol folyamatosan pattoghasson a játékszer". Elsőként a SZISZKI-be vittek kettőt.

Elfogadták a költségvetést - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-02-19
A 2019. évi költségvetési rendelet megalkotása és az ezzel összefüggő döntések meghozatala volt a százhalombattai képviselő-testület idei első tanácskozásának legfontosabb témája február 14-én. Módosításra került a 2018. évi költségvetéséről szóló rendelet. Több jelentős kérdést tárgyaltak a képviselők, így például az V. számú házi gyermekorvosi körzet kialakításával kapcsolatos döntéseket. Határoztak a Magyar Postával kötendő ingatlanhasználati megállapodásról, amely értelmében hétfőn postafiók nyílik Óvárosban, a Szent László út 17. alatt.  

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-02-19
Fogadó órát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester február 25-én, hétfőn, 14 óra 30-tól 16.30-ig a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Szalai emlékverseny
2019-02-19
Rekord méretű csapattal, negyvenkilenc versenyzővel képviselte városunkat a Százhalombattai VUK SE az immár hagyományos Szalai János Úszó Emlékversenyen, amelyet a Városi Sportuszodában rendeztek meg február 16-17-én.

Lázcsillapítás: mikor kell, mikor nem?
2019-02-19
Nagyon sok a lázas, beteg gyerek mostanában, ezért különösen aktuális néhány alapelvet felidézni a lázcsillapítással kapcsolatban. Az alábbiakban dr. Benedek László házi gyermekorvos tanácsait olvashatják.

Új gyermekorvos
2019-02-18
Bemutatkozott Százhalombatta új gyermekorvosa a képviselő-testület február 14-i ülésén. Dr. Ács Beáta az ötödik gyermekorvosi körzetért lesz felelős, fiatal kora ellenére nagy szaktudással rendelkezik és ambiciózus tervekkel lát munkához. Az új praxis várhatóan áprilisban kezdi meg működését.

Ügyeletes óvodák a nyári és téliszünetben
2019-02-18
Meghatározta a városi óvodák nyári és téli nyitvatartási rendjét a százhalombattai önkormányzat Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottsága.

Megjelentek a pályázati felhívások
2019-02-18
Megjelentette az esélyegyenlőségi, kulturális és sportpályázati keretekre való felhívásokat a százhalombattai önkormányzat. Az esélyegyenlőségi támogatási alapon 320 ezer, a sportalapon 65 millió, a kulturális alapon pedig 5 millió 120 ezer forintot különítettek el a 2019-es költségvetésben, amelyre február 25-e (hétfőn) 16 óráig adhatják be pályázatukat a civil szervezetek.

A KÉSZ nyilatkozata a tudományszervezés aktuális kérdéseiről
2019-02-18
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elengedhetetlenül fontosnak tekinti a Kárpát-medencei keresztény kultúra minél mélyebb megismerését, megőrzését és terjesztését, az ehhez nélkülözhetetlen tudományos tevékenység szabad művelését, az így feltárt ismeretek átadását a jövő generációk megfelelő szellemű oktatása és nevelése érdekében. Mindezek alapján, értelmiségieket tömörítő szervezetként sajnálattal tapasztaljuk az elmúlt időszak, sokszor tudatosan szított, éles és heves vitáit a magyar tudományszervezés és tudományfinanszírozás kérdései körül.

Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.