2018. augusztus 22. - Menyhért napja
Szerda
Min:20°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:31°
Péntek
Min:19°
Max:31°
Szombat
Min:17°
Max:21°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Szolgáltatás

Amit az ingyenes kéményseprésről még tudni érdemes
2018-02-07 - A Hírtükör idei első számában megírtuk, hogy az egylakásos ingatlanokba (jellemzően családi házakba) időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők január elsejétől. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmaradt a szolgáltatás ingyenessége a családi házakban, egylakásos ingatlanban lakók számára, de ha a lakásba vállalkozást is bejelentettek, akkor az ellenőrzés kötelező és díjköteles, ahogyan a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is. A kéményseprés egyes szabályainak változásáról, a hatályos törvényben foglaltakról Csámpai Attila tűzoltó törzsszászlóst, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük.
A hatályban lévő kéményseprőtörvény két fő szempontból tesz különbséget a kéménytulajdonosok között. Az egyik, és legfontosabb különbség a természetes személyek és a gazdálkodó szervezetek különválasztása. A természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokban 2016. július elseje óta ingyenes a kéményseprőipari tevékenység, a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyeként bejegyzett ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére azonban díjköteles maradt.

Ugyanezen felosztás alapján a lakosság részére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vagy az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató, míg a gazdálkodó szervezetek részére a területileg illetékes piaci szolgáltatók végzik a szolgáltatást. A gazdálkodó szervezetnek maguknak kell gondoskodniuk az égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatának megrendeléséről.

A másik felosztás az ingatlanokat csoportosítja mégpedig egylakásos, illetve társasház vagy lakásszövetkezeti ingatlanokra. Az egylakásos ingatlanokban január elseje óta nem kötelező a rendszeres kéményellenőrzés (vagyis sormunka), míg a társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanokban igen. Amelyik lakásban gazdálkodó szervezetet jelentenek be, ott díjköteles az ellenőrzés. Abban az esetben is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha az ingatlan természetes személy tulajdonában van és a jogi személyként bejegyzett cég csak székhelyként használja. A cégek számára akkor is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha egylakásos ingatlanban működnek. A rendszeres ellenőrzés megrendeléséről minden esetben a cégnek kell gondoskodnia.

Díjak és területileg illetékes szolgáltatók
A kéményseprésért fizetendő költségtérítés összegét több tényező befolyásolja. A kiszámítás alapját a vonatkozó belügyminiszteri rendelet munkanormákban rögzíti, és egyedileg számítja ki a közfeladatot ellátó szakember az égéstermék-elvezetők száma, típusa, hossza, a használat jellege, valamint a bekötések száma és hossza alapján. A megrendelésre végzett kéményseprőipari tevékenység díjszámításánál egy egységnyi munkaráfordítás nettó 2000 forint, a műszaki vizsgálatok esetében nettó 4000 forint, műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő vizsgálatok esetében 14 000 forint. Ezt az összeget az elvégzett munka jellege szerint, mint helyszíni szemle díjat kell kifizetni, és erre rakódik rá az egységenként elvégzett ellenőrzések díja. A végső összeg minden esetben ingatlanonként, égéstermék-elvezetőnként és bekötésenként egyedileg számítható ki. Részletesebben a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon a "Díjszabás" menüpontban lehet tájékozódni.

Pest megyében a lakosság kéményseprője a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, a gazdálkodó szervezetek, az alábbi szolgáltatók közül választhatnak: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. A szolgáltatók elérhetőségei a http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/35 weboldalon érhetők el.
Mikor kötelező és mikor hova érkezik a kéményseprő?

A rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés - sormunka - a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A sormunka abból áll, hogy a kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezető működőképességét, átjárhatóságát és szükség szerint kitisztítják azt. Ellenőrzik a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék összetételét, az összekötőelemeket és a szén-monoxid-érzékelő berendezés működését.

A négyévente kötelező műszaki felülvizsgálat során a sormunkában elvégzett feladatok néhány speciális vizsgálattal is kiegészülnek, amelyek a kémények rejtett hibáit is kimutatják. Ezt az ellenőrzést csak kéményseprőmester végezheti el. Műszaki felülvizsgálatra van szükség új égéstermék-elvezetők üzembe állítása előtt, mindenféle átalakítás és a kémények bármilyen okból történő hatósági lezárása után, az ismételt üzembe helyezés előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének sormunka-ütemterve megtalálható a www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2018 oldalon. Százhalombattán január 2-a és május 30-a között végzik a társasházak és a lakásszövetkezeti lakóépületek ütemezett ellenőrzését.  (Fotó: martfu.hu)
 

AKTUÁLIS
2018-08-13 - Előre nem látott műszaki problémák, akadályok miatt csúszik a felújítás a Dunafüredi úton, Százhalombattán.
2018-08-13 -
2018-08-08 - Több bejelentés is érkezett az elmúlt időszakban a rendőrségre egy férfival kapcsolatban, aki a százhalombattai városközpontban zaklat járókelőket.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Új csapatban - teljes gázzal előre!
2018-08-21
A KSM Schumacher Racing Teamhez szerződött a százhalombattai gokartversenyző, Kovács Zsombor augusztus elején. Új feladatai azonnal Németországba szólították, emiatt édesapját, menedzserét, Kovács Tibort értük el.

Táncol a világ
2018-08-15
A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Fiatalok a fiatalokért
2018-08-13
Kezdetét vette a 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán augusztus 12-én. Ahogy az minden évben lenni szokott, az Önkéntes Ördögök lelkes csapata is munkába állt, hogy sokszor "láthatatlan", háttérmunkájával idén is hozzájáruljon a sikeres, zökkenőmentes lebonyolításhoz. Jelenleg is aktív, illetve "öregönkéntesekkel" beszélgettünk.

Óvár Regatta
2018-08-13
Első helyezést ért el Garay György a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek F5-M hajóosztályában rendezett 22. Óvár Regatta – Báger-tó Kupán, Mosonmagyaróváron augusztus 11-12-én.

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja
2018-08-13
Saját bevallása szerint nem született rendkívülinek.

Hatodik hely a korosztályos OB-n
2018-08-13
Hatodik helyezést ért el a Százhalombattai VUK SE L14 teniszcsapata a Korosztályos Magyar Bajnokságon, Budapesten augusztus 6-7-én.

Európa Brüsszelből - Színesebb, mint gondolnád
2018-08-10
Nemcsak a politikai paletta létező összes árnyalata, hanem a kultúra sokszínűsége is meglepő az Európai Unió brüsszeli központjában. Erről számolt be Molnár Levente, aki az Európa Parlamentben gyakornokoskodott az elmúlt fél évben.

Szoláriumok Porschéja, szalonok Dubaja
2018-08-08
Kipróbáltuk az új Megasun szoláriumstúdiót

Szárazföldön és vízen
2018-08-08
Családi napot tartottak a százhalombattai polgárőrök július 8-án, amelyre a környékbeli polgárőr-egyesületek is meghívást kaptak. A sportvetélkedővel tarkított egész napos program finom vacsorával zárult.

Hogyan és hová lehet klímát szerelni?
2018-08-08
A homlokzati klímaberendezés, más néven légkondicionáló elhelyezésére nem kell építési engedélyt kérni, de jó, ha tudjuk, ez nem azt jelenti, hogy bárhová, bármilyen módon elhelyezhetjük a forró napokon enyhülést adó készülékünket.

Szegeden folytatja Dalibor atya
2018-08-07
Szegeden folytatja papi hivatását Dalibor Milenkovic szerb ortodox lelkész. Az atya szentmisén búcsúzott a százhalombattai hívektől és a várostól augusztus 2-án.

Tanártovábbképzés Southamptonban
2018-08-07
Köznevelési mobilitási pályázat keretében, az Erasmus + támogatásával módszertani továbbképzésen vettem részt az angliai Southamptonban 2018 júliusában.

Menetrendváltozás!
2018-08-07
A Kelenföld és Érd felső állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon augusztus 27-től szeptember 2-ig és szeptember 22-től 23-ig - tájékoztatott a MÁV-START Zrt.

Szenior úszás Három bajnoki cím - irány az EB!
2018-08-06
Egyéni csúccsal három számban – 50 méter mell és gyors, valamint 100 méter mellúszásban – is magyar bajnok lett Kőhalmi András az augusztus első hétvégéjén, Gyulán megrendezett Szenior Úszó Országos Bajnokságon.

Esti mesék lázadó lányoknak
2018-08-02
Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány? Hogy miként írja be a nevét a történelembe? Hogyan forgassa fel a világot, hogy aztán példaképként meséljék életét a jövő lányainak? Talán ilyesmikről álmodozott az a 100 különleges nő, akiknek portréját most egy-egy oldalpáron ismerhetjük meg a Móra Kiadó könyvéből.

Római bemutató
2018-07-31
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia színháztermében Fazekas István Pilátus éjszakája című színdarabja.

Nagyon fontos örömet szerezni
2018-07-31
Nyilván szép számmal akadnak százhalombattaiak, akik a Summerfest idejére veszik ki a nyári szabadságukat, de olyan, aki az elmúlt huszonöt évben mindig így tett, aligha. Kivéve Dobos Ágit, aki az első Summerfesttől az utolsóig mindegyiken részt vett, sőt, mindig egy hónappal korábban kezdi a fesztiválozást. A Summerfest és a város "élő intézményével", PR-osával, sajtószóvivőjével negyed század legszebb emlékeit elevenítettük fel. 

Nem utazik Glasgowba Ilyés Laura
2018-07-31
Bár a Százhalombattai VUK SE mindössze tizenhat éves klasszisa bekerült a magyar úszók EB-keretébe, betegsége miatt lemondott a glasgow-i szereplésről.

Ezrek szívébe írta bele a nevét
2018-07-30
Életének 67. évében július 29-én reggel elhunyt Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület alapító elnöke. A 2000-ben létrejött civil szervezet több mint 900 újszülött nyílt örökbefogadásában működött közre és több ezer nőnek segített – kelengyével, anyaotthoni elhelyezéssel, tanácsadással – abban, hogy fel tudja vállalni nem tervezett gyermeke nevelését. Mórucz Lajosné betegségét, fizikai fájdalmait nap mint nap leküzdve, fáradhatatlanul dolgozott az egyesületért, az anyákért, a gyerekekért és a gyermekre vágyó családokért. Váratlanul, otthonában hunyt el. Óriási hiány marad utána. 

Judo - Az EB-re és a VB-re is utazhat Rajkai Robi
2018-07-30
Sikerrel zárta a junior válogatóversenyek utolsó állomását, a berlini judo Európa Kupát a Százhalombattai Városi Ifjúsági SE korosztályos válogatott versenyzője, Rajkai Róbert.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.