2018. május 22. - Júlia és Rita napja
Hétfő
Min:14°
Max:22°
Kedd
Min:14°
Max:22°
Szerda
Min:15°
Max:22°
Csütörtök
Min:16°
Max:20°
Péntek
Min:17°
Max:23°
Szolgáltatás

Amit az ingyenes kéményseprésről még tudni érdemes
2018-02-07 - A Hírtükör idei első számában megírtuk, hogy az egylakásos ingatlanokba (jellemzően családi házakba) időpont-egyeztetés után mennek a kéményseprők január elsejétől. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmaradt a szolgáltatás ingyenessége a családi házakban, egylakásos ingatlanban lakók számára, de ha a lakásba vállalkozást is bejelentettek, akkor az ellenőrzés kötelező és díjköteles, ahogyan a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is. A kéményseprés egyes szabályainak változásáról, a hatályos törvényben foglaltakról Csámpai Attila tűzoltó törzsszászlóst, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük.
A hatályban lévő kéményseprőtörvény két fő szempontból tesz különbséget a kéménytulajdonosok között. Az egyik, és legfontosabb különbség a természetes személyek és a gazdálkodó szervezetek különválasztása. A természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokban 2016. július elseje óta ingyenes a kéményseprőipari tevékenység, a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyeként bejegyzett ingatlanok tulajdonosai vagy használói részére azonban díjköteles maradt.

Ugyanezen felosztás alapján a lakosság részére a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete vagy az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató, míg a gazdálkodó szervezetek részére a területileg illetékes piaci szolgáltatók végzik a szolgáltatást. A gazdálkodó szervezetnek maguknak kell gondoskodniuk az égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatának megrendeléséről.

A másik felosztás az ingatlanokat csoportosítja mégpedig egylakásos, illetve társasház vagy lakásszövetkezeti ingatlanokra. Az egylakásos ingatlanokban január elseje óta nem kötelező a rendszeres kéményellenőrzés (vagyis sormunka), míg a társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanokban igen. Amelyik lakásban gazdálkodó szervezetet jelentenek be, ott díjköteles az ellenőrzés. Abban az esetben is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha az ingatlan természetes személy tulajdonában van és a jogi személyként bejegyzett cég csak székhelyként használja. A cégek számára akkor is kötelező és díjköteles a kéményseprőipari tevékenység, ha egylakásos ingatlanban működnek. A rendszeres ellenőrzés megrendeléséről minden esetben a cégnek kell gondoskodnia.

Díjak és területileg illetékes szolgáltatók
A kéményseprésért fizetendő költségtérítés összegét több tényező befolyásolja. A kiszámítás alapját a vonatkozó belügyminiszteri rendelet munkanormákban rögzíti, és egyedileg számítja ki a közfeladatot ellátó szakember az égéstermék-elvezetők száma, típusa, hossza, a használat jellege, valamint a bekötések száma és hossza alapján. A megrendelésre végzett kéményseprőipari tevékenység díjszámításánál egy egységnyi munkaráfordítás nettó 2000 forint, a műszaki vizsgálatok esetében nettó 4000 forint, műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő vizsgálatok esetében 14 000 forint. Ezt az összeget az elvégzett munka jellege szerint, mint helyszíni szemle díjat kell kifizetni, és erre rakódik rá az egységenként elvégzett ellenőrzések díja. A végső összeg minden esetben ingatlanonként, égéstermék-elvezetőnként és bekötésenként egyedileg számítható ki. Részletesebben a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon a "Díjszabás" menüpontban lehet tájékozódni.

Pest megyében a lakosság kéményseprője a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, a gazdálkodó szervezetek, az alábbi szolgáltatók közül választhatnak: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. A szolgáltatók elérhetőségei a http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/35 weboldalon érhetők el.
Mikor kötelező és mikor hova érkezik a kéményseprő?

A rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés - sormunka - a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

A sormunka abból áll, hogy a kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezető működőképességét, átjárhatóságát és szükség szerint kitisztítják azt. Ellenőrzik a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék összetételét, az összekötőelemeket és a szén-monoxid-érzékelő berendezés működését.

A négyévente kötelező műszaki felülvizsgálat során a sormunkában elvégzett feladatok néhány speciális vizsgálattal is kiegészülnek, amelyek a kémények rejtett hibáit is kimutatják. Ezt az ellenőrzést csak kéményseprőmester végezheti el. Műszaki felülvizsgálatra van szükség új égéstermék-elvezetők üzembe állítása előtt, mindenféle átalakítás és a kémények bármilyen okból történő hatósági lezárása után, az ismételt üzembe helyezés előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének sormunka-ütemterve megtalálható a www.kemenysepres.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2018 oldalon. Százhalombattán január 2-a és május 30-a között végzik a társasházak és a lakásszövetkezeti lakóépületek ütemezett ellenőrzését.  (Fotó: martfu.hu)
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-05-17 - óvodapedagógusi munkakör betöltésére.
2018-05-16 - A pünkösdi munkaszüneti napra tekintettel változik a vonatok közlekedési rendje: május 20-án az ünnepnapi, 21-én a vasárnapi, 22-én, kedden pedig már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
2018-05-14 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fudokan OB
2018-05-16
A Százhalombattán rendezték meg a harmadik országos fudokan karate bajnokságot május második hétvégéjén. A sporteseményen 18 klub képviseltette magát, az összesített eredmények alapján a százhalombattai csapatot is magában foglaló Budai XI. állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kettős jubileum
2018-05-16
Nagyszabású koncerttel ünnepelte kettős évfordulóját a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola május 12-én.

Jó látás, eredményes tanulás
2018-05-16
Mivel a jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, a százhalombattai önkormányzat negyedik éve szervez szemészeti szűrővizsgálatokat az iskolába készülő gyerekek részére. Az idei szűrésekre május első felében került sor az óvodákban.

Égig érő fák és zöldellő gondolatok
2018-05-16
Az idei tanévben is csatlakozott az országosan szervezett Fenntarthatósági Témahét programjaihoz a százhalombattai Eötvös iskola.

Bizottsági ülések
2018-05-16
Üléseznek a százhalombattai képviselő-testület szakbizottságai a jövő hét folyamán.

Ausztriában reptettek
2018-05-16
Mórotz Attila ötödik, Tokaji Tamás hetedik helyezést ért el a körrepülő-műrepülő modellek Styria Kupa elnevezésű nemzetközi versenyén, Ausztriában május 12-13-án.

Ilyenkor kell megfeszülni
2018-05-16
Első alkalommal mutatkozik be a fővárosban, ráadásul két önálló kiállítással kezd Fazekas Levente Százhalombattán élő képzőművész. Szimplapokol című tárlata május 30-án nyílik és június 22-éig lesz látható a Magyar Műhely Galériában (Akácfa utca 20.), Duplapokol című kiállítása pedig június 15-től július 6-ig tart nyitva a MAMŰ Galériában, a Damjanich utca 39. alatt.

Gyémántmadarak
2018-05-16
Minden százhalombattai versenyző a legmagasabb minősítést érte el a Tököli Pünkösdi Népdalünnepen május 11-én.

Telefonközpont-korszerűsítés a rendelőben
2018-05-16
Technológiai átállást végeznek a Százhalom Egészségügyi Központ telefonközpontján május 18-án, pénteken. A munkálatok reggel 8 óra 30-kor kezdődnek és várhatóan mintegy 20 percig tartanak majd, amely idő alatt az intézmény telefonon nem lesz elérhető.

Kézilabda NB I/B - Nem sikerült a győzelem az utolsó fordulóban
2018-05-16
A Vecsés csapata ellen akkor sem könnyű a játék, ha az együttes már biztos bajnoki címmel érkezik Százhalombattára. A gyors, technikás, kiegyensúlyozott vendégalakulat, hazai pályán is megnehezítette az SZKE dolgát (2017.12.17., Vecsés-Százhalombatta 37-27). Senki nem várt egyszerű mérkőzést, sokgólos, parázs meccsre volt kilátás. Százhalombattai KE – Vecsés SE Él-Team 30-32 (14-16), május 12. (szombat), 18 óra, Városi Szabadidő Központ, Százhalombatta – 120 néző.

Kettlebell EB - Egyéni csúcsok, értékes pontok
2018-05-14
A SZVISE eredményei is hozzájárultak Magyarország jó helyezéseihez a Kettlebell Európa-bajnokság éremtáblázatán. A felnőttek között harmadikak, a veteránok összesítésében pedig első helyen végeztünk.  A kontinensviadalt – amelyen 24 ország közel 300 versenyzője indult –Kecskeméten rendezték meg május 11-13-án.

VB-re készülnek a sporttáncosok
2018-05-14
Két produkcióval kvalifikált az SZTC Táncszakosztálya a Zágrábban rendezett European Championship versenyre, amely május 10-13-án zajlott a modern Arénában.

Ki vagyok, és ki lehetnék?
2018-05-14
A ráckeresztúri rehabilitációs központ épülete stabilitást, biztonságot, békét áraszt. Köralakú alaprajzával, abból kiemelkedő kápolnájával, vastag falaival és átriumos belső udvarával kolostorra emlékeztet. "Pedig itt nem apácák laknak."

Battai bajnokok
2018-05-11
Mórotz Attila első, Tokai Tamás pedig második helyezést ért el a Körrepülő Modellek Országos Bajnokságán F2-B felnőtt kategóriában május 6-án Békéscsabán.

Ercsiben is járőröznek
2018-05-11
Az önkormányzat felkérésére a szomszédos Ercsiben is megkezdte környezetvédelmi munkáját a százhalombattai Hulladékkomandó Társadalmi Járőrszolgálat május 2-án. A civil szervezet legfontosabb feladata az illegális hulladéklerakás megfékezése lesz. Az első bejárást a rendőrség, a polgárőrség és a vadásztársaság képviselőivel közösen tartotta.

Jack London az Eötvösben
2018-05-11
Jack London "Az éneklő kutya" című regénye volt az idei olvasási vetélkedő témája a százhalombattai Eötvös iskolában.

Szúnyoggyérítés
2018-05-11
Elkezdődött a szúnyogirtás Százhalombattán április utolsó hetében.

Csepp a tengernél
2018-05-11
Életre szóló élményekkel tért haza tíznapos törökországi turnéjáról a Forrás Néptáncegyüttes Cseppforrás csoportja április 24-én.

Árvízvédelmi gyakorlat
2018-05-10
Összehangolt árvízvédelmi gyakorlaton vettek részt a százhalombattai polgárőrök az Érdi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a Duna Kossuth Lajos utcai szakaszán április folyamán. A gyakorlatban részt vettek katasztrófavédelem tűzoltói és vezetői, a battai önkéntes tűzoltók, a rendőrség, a honvédség, a közterületfelügyelet és az Arany János iskola diákjai.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-05-09
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester május 16-án (szerdán), 15 órától 17 óráig az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. Időpontot lehet egyeztetni a 23/542-104-es telefonszámon.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.