2018. november 19. - Erzsébet napja
Hétfő
Min:0°
Max:2°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:2°
Max:4°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Kultúra, Oktatás

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23 - A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.
A kultúranapi megemlékezés előtt került sor a SZAK Stúdió és a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület közös kiállításának megnyitójára a BKK Galériájában, amelyen Belányi József költő, slammer közreműködött. Majd a kulturális központ előterében, a büfé mellett ünnepélyesen átadták a város közösségi zongoráját, amely Szigetvári József kezdeményezésére és magánemberek felajánlásaiból valósult meg. "Bárki leülhet itt mostantól zongorázni, aki épp várakozik, aki gyakorolni szeretne, vagy szerelmi vallomást szeretne tenni!" – mondta el az ötletgazda, az intézmény vezetője.

A városi ünnepség a Himnusz szavalásával vette kezdetét, az ötödik alkalommal – szintén ezen a napon – megrendezett Himnusz-szavaló verseny középiskolások kategóriájának második helyezettje, Rados Georgina előadásában. Ezt követte Vezér Mihály ünnepi beszéde, amelyben kiemelte a kultúra közösségépítő és megtartó erejét, továbbá hangsúlyozta, hogy "kötelességünk és feladatunk, hogy mindent megtegyünk – fiskális eszközökkel is – a kultúra, a hagyományok, a közösség- és nemzeti azonosságtudat értékének, az önrendelkezés szabadságának megőrzéséért és megbecsüléséért." A polgármester adta át az idei Kultúráért Százhalombatta Díjat a Canticum Novum Vegyeskar részére, amelyet dr. Csehák Izolda karnagy vett át.

Az énekkar 2000-ben alakult, fő céljuk a kóruszene népszerűsítése, a közönség megnyerése a komolyzene és az igényes könnyűzene területén. Repertoárjuk nagyon széles: a gregorián zenétől napjaink kórusművein, az operetten és a gospelen át egészen a reggae és a popzenéig terjed. A kórus hagyománnyá tette a Húsvéti koncertet Százhalombattán, amelyen minden évben ritkán hallható oratórikus művet adnak elő. Évek óta ők kántálnak a településrészek karácsonyfadíszítésein, legutóbb pedig a reformáció 500. évfordulója alkalmából adtak nagysikerű koncertet a BKK-ban. Az együttes tagjai valamennyien amatőrök, minden héten próbálnak. A kórus legfiatalabb tagja 13 éves, a legidősebb 72. Vezetőjük, dr. Csehák Izolda meghatódva mondott köszönetet, a megtiszteltetés és öröm mellett hangsúlyozta, hogy az éneklés szuggesztív hatással bír, "az előadók öröme a hallgatóság élménye egy nagy közösséget hoz létre". Az elismerő díjat Bárdos Lajos egyik művével köszönték meg.

A BKK által alapított Zenálkó Etel Közművelődésért Díj átadására is a kultúra napi városi ünnepségen került sor. A díjazottakat minden évben titkos szavazással választják meg a munkatársak. Ezúttal Kovács Krisztina művelődésszervező és Ács László műszaki igazgató vehette át az elismerést Szigetvári József igazgatótól, aki még a díj átadása előtt a színpadra kérte a teljes kollektívát, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.
Az ünnepség utolsó részében közel másfél órás, lélegzetelállító  koncertet adtak a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar szólistái. Beke Farkas Nándor, a zenekar elnök-menedzsere megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas cimbalomművészről, a zenekar egykori szólistájáról, Ökrös Oszkárról.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Himnusz-szavalóversenyt a BKK a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én. A tizennyolc produkciót Bálint Ferencné nyugdíjas középiskolai tanár, valamint Benkő Péter és Németh Kristóf színművészek értékelték. A 7-8. osztályosok között az Eötvös iskola diákja, Násztor Eszter szerepelt a legjobban, akit Mongyi Éva készített fel. A középiskolások kategóriájában a Budakesziről érkezett Berki Júlia győzött, aki a "nyertes" költeményt, Tompa Mihály: Levél egy kibujdosott barátom után című versét az aznap esti városi ünnepségen is előadta.

A Magyar Kultúra Napjai január 20-án, a "Matrica" Múzeum műhelyfoglalkozásával kezdődtek Százhalombattán és egészen 28-áig, a Forrás Néptáncegyüttes újévköszöntő gálaműsoráig tartanak. A Barátság Kulturális központ valamennyi galériája és az előtéri vitrinek is megteltek a különböző kiállításokkal. Két, kultúra napjához kapcsolódó könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Fazekas István Véred a vers című kötetét január 25-én, Baka Györgyi: Közeledő érintés című kötetét pedig január 29-én mutatják be. ND (Fotó: Medgyesi Milán)


AKTUÁLIS
2018-11-15 - Helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására indít új programot a MOL Alapítvány. Az összesen 25 millió forintos keretű MOL Helyi Érték Programban négy kategóriában lehet pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.
2018-11-14 - A kivitelezést végző NIF Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint az Olajmunkás út eredetileg november 15-18. között tervezett lezárása egyelőre elmarad Százhalombattán. Jelenleg nem ismert az útzár kezdetének pontos dátuma. A provizórikus út kiépítési munkálatai folyamatban vannak. Az átmeneti híd szerkezetét november 23-án, 26-án és 28-án, éjjel 1 és 4 óra között tolják a helyére, ezért ezekben az időszakokban jelzőőrök irányítják a forgalmat. (HTV)
2018-11-12 - Véget ért a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. önkormányzati megrendelésre végzett közvélemény-kutatása Százhalombattán november 9-én. Az önkormányzat megbízásából már nem járnak kérdezőbiztosok a városban – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Két mérkőzés, nulla pont
2018-11-19
Ismét vereséget szenvedett a Battai Gurítók tekecsapat a legutóbbi két mérkőzésen. Először hazai pályán a Nagytétény, majd pedig idegenben a Piros Arany csapatától kaptak ki 5:1, 5:1 arányban. 

A nemzet egységét hirdeti Fazekas darabja
2018-11-19
Szűnni nem akaró tapssal köszönte meg az előadást a közönség Fazekas István százhalombattai író gróf Széchenyi Istvánról szóló színdarabjának ősbemutatóján a Harkányi Szabadegyetemen november 13-án.

Öt osztály, öt előadás
2018-11-19
A kábítószerfogyasztás veszélyeiről tartott rendhagyó osztályfőnöki órákat az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója november 16-án a százhalombattai SZISZKI-ben.

Felújították a hidat a Csónakháznál
2018-11-19
Felújíttatta az önkormányzat a Csónakház hátsó bejáratánál lévő gyaloghidat Százhalombattán.

Anyaországi látogatás
2018-11-19
Először szervez anyaországi látogatást a nemzetiségiek részére a százhalombattai szerb önkormányzat.

Koraszülöttek Világnapja - Lilába borul a Szent István tér
2018-11-16
Már második alkalommal Százhalombatta is csatlakozik a Koraszülöttek Világnapjához és a hozzá kapcsolódó mozgalomhoz. Ebből az alkalomból a szolidaritás kifejezéseként lilába borul a főtér november 17-én, szombaton 17 órakor. Az alábbiakban Vezér Mihály polgármester közleménye olvasható.

Ameddig csak lehet, dolgozni szeretnék
2018-11-16
A százhalombattai Bedegi Krisztinától sokan kérdezik csodálkozva: hogy-hogy dolgozik?! Pedig mindössze ötven éves, tanult, képzett, kedves, intelligens nő, aki tele van segítőkészséggel és tenni akarással. Nemcsak dolgozni, táncolni is szeretne, sőt, arra is vágyik, hogy adófizető állampolgár maradhasson. 

A szociális dolgozókat köszöntötte a város
2018-11-16
Gajárszki Józsefné, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ titkárságvezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet november 15-én Százhalombattán. Az önkormányzat tizennégy éve köszönti az ágazatban dolgozókat november 12-e, a Szociális Munka Napja alkalmából.

SZISZKI Krónika
2018-11-15
Német testvériskolánk magyarországi látogatásaKirándulás a MátrábanHálózat-on

Kigyúlnak az ünnepi fények
2018-11-15
Idén is varázslatos hangulatú rendezvénnyel veszi kezdetét a városi advent Százhalombattán, a Szent István téren december 2-án, vasárnap, 16 órától.

Pályaválasztási fórum
2018-11-15
Kilenc oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában rendezett pályaválasztási fórumon november 13-án.

Rendezvényről rendezvényre
2018-11-15
Számos városi rendezvényt biztosított, és saját rendezvényeken is részt vett a százhalombattai Városi Polgárőrség októberben.

Végig az élmezőnyben
2018-11-15
A maximumot hozta ki a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor legutóbbi versenyén, a WSK Final Cup nemzetközi gokartbajnokság második fordulójában, amelyre az olaszországi Castellettoban került sor november 9-11-én.

Mikor siketítőn bőgni kezd a gránát
2018-11-14
Gyóni Géza, az első világháborúban elhunyt költő ikonikus versével nyílt meg a százhalombattai "Matrica" Múzeum új időszaki tárlata november 12-én. A kiállítás emberközelben mutatja be a 100 éve befejeződött első világégés battai történetét.

Schrammel Csaba hozta el a világbajnoki övet
2018-11-14
Alig tíz másodperccel a tízmenetes profi ökölvívó mérkőzés vége előtt szerzett kiütéssel nyert a huszonkilenc éves százhalombattai sportoló, Schrammel Csaba (9-5-1) a Feja Promotion bokszgáláján Dunaföldváron, november 11-én.

Lakossági fórum
2018-11-14
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő lesz a százhalombattai Demokraták Klubjának vendége a Szekeres József rendezvényközpontban november 26-án, hétfőn, 18 órakor.

Százszorszép Márton-nap
2018-11-14
Ebben az évben is felelevenítették a Márton-napi népszokásokat a Százszorszép Óvodában.

Akrobatikus torna - Ezüstérmes Sárdi Borbála
2018-11-14
Tizenegy indulóból a második helyen végzett a 11-16 évesek mezőnyében a százhalombattai Sárdi Borbála tornász társaival, a tizenhárom éves Balogh Dorkával és a tizennégy éves Kiss Vandával a IX. Nemzetközi Akrobatikus Torna Versenyen, Prágában november 10-11-én.

Tangó
2018-11-13
A százhalombattai Sérültekért Alapítványt mutatja be Ignáczy Adrienn fotókiállítása, amely november 7-én nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri könyvtárában. A bemutató ott november 28-ig, Százhalombattán a tervek szerint a költészetnapon lesz látható.

Kétszeres országos bajnok Ilyés Laura
2018-11-13
Két arany- és egy ezüstéremmel zárta a VUK SE tizenhat éves sportolója, Ilyés Laura Vanda a XV. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeztek Százhalombattán november 7-10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.