2018. augusztus 21. - Sámuel, Hajna napja
Kedd
Min:18°
Max:20°
Szerda
Min:18°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:31°
Péntek
Min:19°
Max:31°
Szombat
Min:19°
Max:32°
Kultúra, Oktatás

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23 - A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.
A kultúranapi megemlékezés előtt került sor a SZAK Stúdió és a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület közös kiállításának megnyitójára a BKK Galériájában, amelyen Belányi József költő, slammer közreműködött. Majd a kulturális központ előterében, a büfé mellett ünnepélyesen átadták a város közösségi zongoráját, amely Szigetvári József kezdeményezésére és magánemberek felajánlásaiból valósult meg. "Bárki leülhet itt mostantól zongorázni, aki épp várakozik, aki gyakorolni szeretne, vagy szerelmi vallomást szeretne tenni!" – mondta el az ötletgazda, az intézmény vezetője.

A városi ünnepség a Himnusz szavalásával vette kezdetét, az ötödik alkalommal – szintén ezen a napon – megrendezett Himnusz-szavaló verseny középiskolások kategóriájának második helyezettje, Rados Georgina előadásában. Ezt követte Vezér Mihály ünnepi beszéde, amelyben kiemelte a kultúra közösségépítő és megtartó erejét, továbbá hangsúlyozta, hogy "kötelességünk és feladatunk, hogy mindent megtegyünk – fiskális eszközökkel is – a kultúra, a hagyományok, a közösség- és nemzeti azonosságtudat értékének, az önrendelkezés szabadságának megőrzéséért és megbecsüléséért." A polgármester adta át az idei Kultúráért Százhalombatta Díjat a Canticum Novum Vegyeskar részére, amelyet dr. Csehák Izolda karnagy vett át.

Az énekkar 2000-ben alakult, fő céljuk a kóruszene népszerűsítése, a közönség megnyerése a komolyzene és az igényes könnyűzene területén. Repertoárjuk nagyon széles: a gregorián zenétől napjaink kórusművein, az operetten és a gospelen át egészen a reggae és a popzenéig terjed. A kórus hagyománnyá tette a Húsvéti koncertet Százhalombattán, amelyen minden évben ritkán hallható oratórikus művet adnak elő. Évek óta ők kántálnak a településrészek karácsonyfadíszítésein, legutóbb pedig a reformáció 500. évfordulója alkalmából adtak nagysikerű koncertet a BKK-ban. Az együttes tagjai valamennyien amatőrök, minden héten próbálnak. A kórus legfiatalabb tagja 13 éves, a legidősebb 72. Vezetőjük, dr. Csehák Izolda meghatódva mondott köszönetet, a megtiszteltetés és öröm mellett hangsúlyozta, hogy az éneklés szuggesztív hatással bír, "az előadók öröme a hallgatóság élménye egy nagy közösséget hoz létre". Az elismerő díjat Bárdos Lajos egyik művével köszönték meg.

A BKK által alapított Zenálkó Etel Közművelődésért Díj átadására is a kultúra napi városi ünnepségen került sor. A díjazottakat minden évben titkos szavazással választják meg a munkatársak. Ezúttal Kovács Krisztina művelődésszervező és Ács László műszaki igazgató vehette át az elismerést Szigetvári József igazgatótól, aki még a díj átadása előtt a színpadra kérte a teljes kollektívát, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.
Az ünnepség utolsó részében közel másfél órás, lélegzetelállító  koncertet adtak a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar szólistái. Beke Farkas Nándor, a zenekar elnök-menedzsere megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas cimbalomművészről, a zenekar egykori szólistájáról, Ökrös Oszkárról.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Himnusz-szavalóversenyt a BKK a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én. A tizennyolc produkciót Bálint Ferencné nyugdíjas középiskolai tanár, valamint Benkő Péter és Németh Kristóf színművészek értékelték. A 7-8. osztályosok között az Eötvös iskola diákja, Násztor Eszter szerepelt a legjobban, akit Mongyi Éva készített fel. A középiskolások kategóriájában a Budakesziről érkezett Berki Júlia győzött, aki a "nyertes" költeményt, Tompa Mihály: Levél egy kibujdosott barátom után című versét az aznap esti városi ünnepségen is előadta.

A Magyar Kultúra Napjai január 20-án, a "Matrica" Múzeum műhelyfoglalkozásával kezdődtek Százhalombattán és egészen 28-áig, a Forrás Néptáncegyüttes újévköszöntő gálaműsoráig tartanak. A Barátság Kulturális központ valamennyi galériája és az előtéri vitrinek is megteltek a különböző kiállításokkal. Két, kultúra napjához kapcsolódó könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Fazekas István Véred a vers című kötetét január 25-én, Baka Györgyi: Közeledő érintés című kötetét pedig január 29-én mutatják be. ND (Fotó: Medgyesi Milán)


AKTUÁLIS
2018-08-13 - Előre nem látott műszaki problémák, akadályok miatt csúszik a felújítás a Dunafüredi úton, Százhalombattán.
2018-08-13 -
2018-08-08 - Több bejelentés is érkezett az elmúlt időszakban a rendőrségre egy férfival kapcsolatban, aki a százhalombattai városközpontban zaklat járókelőket.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Új csapatban - teljes gázzal előre!
2018-08-21
A KSM Schumacher Racing Teamhez szerződött a százhalombattai gokartversenyző, Kovács Zsombor augusztus elején. Új feladatai azonnal Németországba szólították, emiatt édesapját, menedzserét, Kovács Tibort értük el.

Táncol a világ
2018-08-15
A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Fiatalok a fiatalokért
2018-08-13
Kezdetét vette a 25. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán augusztus 12-én. Ahogy az minden évben lenni szokott, az Önkéntes Ördögök lelkes csapata is munkába állt, hogy sokszor "láthatatlan", háttérmunkájával idén is hozzájáruljon a sikeres, zökkenőmentes lebonyolításhoz. Jelenleg is aktív, illetve "öregönkéntesekkel" beszélgettünk.

Óvár Regatta
2018-08-13
Első helyezést ért el Garay György a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek F5-M hajóosztályában rendezett 22. Óvár Regatta – Báger-tó Kupán, Mosonmagyaróváron augusztus 11-12-én.

Vishen Lakhiani: A csodálatos elme kódja
2018-08-13
Saját bevallása szerint nem született rendkívülinek.

Hatodik hely a korosztályos OB-n
2018-08-13
Hatodik helyezést ért el a Százhalombattai VUK SE L14 teniszcsapata a Korosztályos Magyar Bajnokságon, Budapesten augusztus 6-7-én.

Európa Brüsszelből - Színesebb, mint gondolnád
2018-08-10
Nemcsak a politikai paletta létező összes árnyalata, hanem a kultúra sokszínűsége is meglepő az Európai Unió brüsszeli központjában. Erről számolt be Molnár Levente, aki az Európa Parlamentben gyakornokoskodott az elmúlt fél évben.

Szoláriumok Porschéja, szalonok Dubaja
2018-08-08
Kipróbáltuk az új Megasun szoláriumstúdiót

Szárazföldön és vízen
2018-08-08
Családi napot tartottak a százhalombattai polgárőrök július 8-án, amelyre a környékbeli polgárőr-egyesületek is meghívást kaptak. A sportvetélkedővel tarkított egész napos program finom vacsorával zárult.

Hogyan és hová lehet klímát szerelni?
2018-08-08
A homlokzati klímaberendezés, más néven légkondicionáló elhelyezésére nem kell építési engedélyt kérni, de jó, ha tudjuk, ez nem azt jelenti, hogy bárhová, bármilyen módon elhelyezhetjük a forró napokon enyhülést adó készülékünket.

Szegeden folytatja Dalibor atya
2018-08-07
Szegeden folytatja papi hivatását Dalibor Milenkovic szerb ortodox lelkész. Az atya szentmisén búcsúzott a százhalombattai hívektől és a várostól augusztus 2-án.

Tanártovábbképzés Southamptonban
2018-08-07
Köznevelési mobilitási pályázat keretében, az Erasmus + támogatásával módszertani továbbképzésen vettem részt az angliai Southamptonban 2018 júliusában.

Menetrendváltozás!
2018-08-07
A Kelenföld és Érd felső állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon augusztus 27-től szeptember 2-ig és szeptember 22-től 23-ig - tájékoztatott a MÁV-START Zrt.

Szenior úszás Három bajnoki cím - irány az EB!
2018-08-06
Egyéni csúccsal három számban – 50 méter mell és gyors, valamint 100 méter mellúszásban – is magyar bajnok lett Kőhalmi András az augusztus első hétvégéjén, Gyulán megrendezett Szenior Úszó Országos Bajnokságon.

Esti mesék lázadó lányoknak
2018-08-02
Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány? Hogy miként írja be a nevét a történelembe? Hogyan forgassa fel a világot, hogy aztán példaképként meséljék életét a jövő lányainak? Talán ilyesmikről álmodozott az a 100 különleges nő, akiknek portréját most egy-egy oldalpáron ismerhetjük meg a Móra Kiadó könyvéből.

Római bemutató
2018-07-31
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia színháztermében Fazekas István Pilátus éjszakája című színdarabja.

Nagyon fontos örömet szerezni
2018-07-31
Nyilván szép számmal akadnak százhalombattaiak, akik a Summerfest idejére veszik ki a nyári szabadságukat, de olyan, aki az elmúlt huszonöt évben mindig így tett, aligha. Kivéve Dobos Ágit, aki az első Summerfesttől az utolsóig mindegyiken részt vett, sőt, mindig egy hónappal korábban kezdi a fesztiválozást. A Summerfest és a város "élő intézményével", PR-osával, sajtószóvivőjével negyed század legszebb emlékeit elevenítettük fel. 

Nem utazik Glasgowba Ilyés Laura
2018-07-31
Bár a Százhalombattai VUK SE mindössze tizenhat éves klasszisa bekerült a magyar úszók EB-keretébe, betegsége miatt lemondott a glasgow-i szereplésről.

Ezrek szívébe írta bele a nevét
2018-07-30
Életének 67. évében július 29-én reggel elhunyt Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület alapító elnöke. A 2000-ben létrejött civil szervezet több mint 900 újszülött nyílt örökbefogadásában működött közre és több ezer nőnek segített – kelengyével, anyaotthoni elhelyezéssel, tanácsadással – abban, hogy fel tudja vállalni nem tervezett gyermeke nevelését. Mórucz Lajosné betegségét, fizikai fájdalmait nap mint nap leküzdve, fáradhatatlanul dolgozott az egyesületért, az anyákért, a gyerekekért és a gyermekre vágyó családokért. Váratlanul, otthonában hunyt el. Óriási hiány marad utána. 

Judo - Az EB-re és a VB-re is utazhat Rajkai Robi
2018-07-30
Sikerrel zárta a junior válogatóversenyek utolsó állomását, a berlini judo Európa Kupát a Százhalombattai Városi Ifjúsági SE korosztályos válogatott versenyzője, Rajkai Róbert.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.