2018. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:-2°
Max:1°
Vasárnap
Min:-11°
Max:-5°
Hétfő
Min:-11°
Max:-6°
Kedd
Min:-10°
Max:-7°
Szerda
Min:-16°
Max:-9°
Kultúra, Oktatás

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23 - A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.
A kultúranapi megemlékezés előtt került sor a SZAK Stúdió és a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület közös kiállításának megnyitójára a BKK Galériájában, amelyen Belányi József költő, slammer közreműködött. Majd a kulturális központ előterében, a büfé mellett ünnepélyesen átadták a város közösségi zongoráját, amely Szigetvári József kezdeményezésére és magánemberek felajánlásaiból valósult meg. "Bárki leülhet itt mostantól zongorázni, aki épp várakozik, aki gyakorolni szeretne, vagy szerelmi vallomást szeretne tenni!" – mondta el az ötletgazda, az intézmény vezetője.

A városi ünnepség a Himnusz szavalásával vette kezdetét, az ötödik alkalommal – szintén ezen a napon – megrendezett Himnusz-szavaló verseny középiskolások kategóriájának második helyezettje, Rados Georgina előadásában. Ezt követte Vezér Mihály ünnepi beszéde, amelyben kiemelte a kultúra közösségépítő és megtartó erejét, továbbá hangsúlyozta, hogy "kötelességünk és feladatunk, hogy mindent megtegyünk – fiskális eszközökkel is – a kultúra, a hagyományok, a közösség- és nemzeti azonosságtudat értékének, az önrendelkezés szabadságának megőrzéséért és megbecsüléséért." A polgármester adta át az idei Kultúráért Százhalombatta Díjat a Canticum Novum Vegyeskar részére, amelyet dr. Csehák Izolda karnagy vett át.

Az énekkar 2000-ben alakult, fő céljuk a kóruszene népszerűsítése, a közönség megnyerése a komolyzene és az igényes könnyűzene területén. Repertoárjuk nagyon széles: a gregorián zenétől napjaink kórusművein, az operetten és a gospelen át egészen a reggae és a popzenéig terjed. A kórus hagyománnyá tette a Húsvéti koncertet Százhalombattán, amelyen minden évben ritkán hallható oratórikus művet adnak elő. Évek óta ők kántálnak a településrészek karácsonyfadíszítésein, legutóbb pedig a reformáció 500. évfordulója alkalmából adtak nagysikerű koncertet a BKK-ban. Az együttes tagjai valamennyien amatőrök, minden héten próbálnak. A kórus legfiatalabb tagja 13 éves, a legidősebb 72. Vezetőjük, dr. Csehák Izolda meghatódva mondott köszönetet, a megtiszteltetés és öröm mellett hangsúlyozta, hogy az éneklés szuggesztív hatással bír, "az előadók öröme a hallgatóság élménye egy nagy közösséget hoz létre". Az elismerő díjat Bárdos Lajos egyik művével köszönték meg.

A BKK által alapított Zenálkó Etel Közművelődésért Díj átadására is a kultúra napi városi ünnepségen került sor. A díjazottakat minden évben titkos szavazással választják meg a munkatársak. Ezúttal Kovács Krisztina művelődésszervező és Ács László műszaki igazgató vehette át az elismerést Szigetvári József igazgatótól, aki még a díj átadása előtt a színpadra kérte a teljes kollektívát, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.
Az ünnepség utolsó részében közel másfél órás, lélegzetelállító  koncertet adtak a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar szólistái. Beke Farkas Nándor, a zenekar elnök-menedzsere megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas cimbalomművészről, a zenekar egykori szólistájáról, Ökrös Oszkárról.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Himnusz-szavalóversenyt a BKK a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én. A tizennyolc produkciót Bálint Ferencné nyugdíjas középiskolai tanár, valamint Benkő Péter és Németh Kristóf színművészek értékelték. A 7-8. osztályosok között az Eötvös iskola diákja, Násztor Eszter szerepelt a legjobban, akit Mongyi Éva készített fel. A középiskolások kategóriájában a Budakesziről érkezett Berki Júlia győzött, aki a "nyertes" költeményt, Tompa Mihály: Levél egy kibujdosott barátom után című versét az aznap esti városi ünnepségen is előadta.

A Magyar Kultúra Napjai január 20-án, a "Matrica" Múzeum műhelyfoglalkozásával kezdődtek Százhalombattán és egészen 28-áig, a Forrás Néptáncegyüttes újévköszöntő gálaműsoráig tartanak. A Barátság Kulturális központ valamennyi galériája és az előtéri vitrinek is megteltek a különböző kiállításokkal. Két, kultúra napjához kapcsolódó könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Fazekas István Véred a vers című kötetét január 25-én, Baka Györgyi: Közeledő érintés című kötetét pedig január 29-én mutatják be. ND (Fotó: Medgyesi Milán)


AKTUÁLIS
2018-02-22 - Hat városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat február 22-én. Hármat szociális, hármat pedig költségalapon kívánnak bérbe adni. Pályázni a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának Ügyfélszolgálatán beszerezhető vagy letölthető adatlapon lehet március 23-a 12 óráig.
2018-02-21 - Vezetékjavítás miatt szünetelni fog a melegvízszolgáltatás a Piac téren, Százhalombattán február 24-én (szombaton) reggel 6-tól február 26-án (hétfő) reggel 6-ig. A SZÁKOM a fogyasztók megértését kéri.
2018-02-21 - Az ünnepnap ellenére a  megszokott rendben végzi a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán március 15-én  (csütörtökön) és március 16-án (pénteken). Utóbbi napon a heti második szemétszállítás is elkezdődik a kertvárosi övezetben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Menetrendi tájékoztató február 26-ától
2018-02-22
Újabb fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, amely miatt február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a Kelenföld és Érd-felső közötti szakasz pályafelújítási munkái. A Százhalombattát is érintő változásokról közleményben tájékoztatott a KTI Közlekedéstudományi Intézet központi közlekedésszervező irodája.

Fráziskésés
2018-02-22
Február 7-én eszébe jutott Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, hogy Boldog Újévet kívánjon Százhalombatta lakosainak.

Mire számítsanak a vonattal utazók?
2018-02-20
A Budapest – Pusztaszabolcs vasútfejlesztés Százhalombattát érintő szakaszának aktuális helyzetéről és a várható változásokról, menetrendi módosításokról adott ki közleményt Vezér Mihály polgármester. 

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)
2018-02-20
1926, budapesti leánygimnázium.

Ez nagyon oké!
2018-02-20
A gokartversenyzés csúcskategóriájában is megméreti magát a százhalombattai pilóta, Kovács Zsombor az idei versenyszezonban.

Giri - Irány az EB!
2018-02-20
Mindhárom százhalombattai versenyző kvalifikálta magát azon az EB-válogató versenyen, amelyet Kiskunhalason rendeztek meg február 10-én.

Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20
A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.

Csak élni kell vele
2018-02-20
A betegségek megelőzéséről és gyógyításáról tart előadást a Barátság Kulturális Központban Szabó Gyuri bácsi március 20-án. A 90 éves "természettudós" még a nagyanyjától tanulta a népi gyógyászatot, és a család úgy tartja számon, hogy ő a huszonegyedik gyógyító a generációk sorában.

Háromszázan az Aranybálon
2018-02-20
Közel háromszázan vettek részt az Arany János iskola alapítványi bálján Százhalombattán február 10-én. A mulatság a hajnali órákig tartott. A bevétellel az intézménybe járó diákokat támogatja az Aranykapu Alapítvány.

Újdonságok a könyvtárban
2018-02-20
Lackfi János: SzóviharJoanne Harris: A St.Oswald fiúiskolaCharles Bukowski: MacskákEndó Súszaku: NémaságParag Khanna: Konnektográfia - A globális civilizáció jövőjének feltérképezéseChristopher Ryan - Cacilda Jethá: Hajnali szex - A modern szexualitás ősi gyökereiBerg Judit- Kertész Erzsi: A négy madár titkaSabina Colloredo: Nagymenők - Kleopátra, a sivatag királynőjeHarriet Ziefert: Olyan nincs, hogy a füleddel kóstolod meg az uborkát!Szokács Eszter: József - Bibliai történetek Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-20
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Óvodai nyári szünet
2018-02-20
Döntött a százhalombattai önkormányzat szakbizottsága az óvodák nyári zárva tartásáról. Június 25-től július 20-ig a Szivárvány és a Napsugár, július 23-tól augusztus 17-ig a Kipp-Kopp, Százszorszép és Pitypangos óvoda tart szünetet.

Önkénteseket képeznek a "Matrica" Múzeumban
2018-02-19
Ingyenes képzéseket tart a százhalombattai "Matrica" Múzeum március és április folyamán azok számára, akik a jövőben szívesen dolgoznának az intézmény önkéntes idegenvezetői, foglalkozásvezetőiként. 

NB I/B férfi kézilabdabajnokság - Vereség idegenben
2018-02-19
AGROFEED ETO SZESE Győr - Százhalombattai KE 37-19 (16-10) február 18., 250 néző

Küzdelmes mérkőzések, három győzelem
2018-02-19
Hosszúra nyúlt pihenő után lépett újra pályára a Százhalombattai KE női kézilabdacsapata. A Pest megyei bajnokság A csoportjában szereplő gárda megnyerte két hazai és egy idegenbeli mérkőzését a tavaszi szezon nyitányaként.

Tenisz
2018-02-19
Második helyen végzett Anka Sára és Csibrák Antónia a Sólyomszem Kupa Eger kiemelt országos korosztályos versenyen L 12-ben február 10-12-én.

Marad a színvonal, épül az új sportcsarnok - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-02-16
Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetési rendeletét február 15-i ülésén Százhalombattán. A költségvetési bevételi oldalt 8,07 a kiadásit 11,15 milliárd forintra tervezték. A hiány nem akkora, amekkorának látszik – hangsúlyozta Nagy Balázs, a pénzügyi bizottság elnöke.

Itt és most az ősi önkifejezési eszközzel - Kipróbáltuk a rajzmeditációt
2018-02-16
A különböző meditációs technikák segítségével belső békét, kiegyensúlyozottságot, a hétköznapok nyugalmát érhetjük el. A Rajzmeditáció© felnőtteknek olyan kreatív foglalkozás, amellyel megérthetjük aktuális érzelmi-hangulati állapotunkat, feszültségeinket, problémáinkat, és közelebb kerülhetünk azok megoldásához, vagy a következő szükséges lépéshez. Előzetes rajztudást nem igényel. Nemes Dóra írása.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak
2018-02-16
Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Kezdődik a tekeszezon
2018-02-16
Megkezdődik a Budapest és Környéke Szabadidős tekebajnokság 2018-as szezonja a Battai Gurítók részére február 20-án Budapesten. A Tekergetők csapata ellen játszanak a Kelenföldi Erőmű tekepályáján.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.