2018. május 24. - Eszter és Eliza napja
Csütörtök
Min:19°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:24°
Szombat
Min:16°
Max:26°
Vasárnap
Min:18°
Max:25°
Hétfő
Min:17°
Max:25°
Kultúra, Oktatás

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23 - A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.
A kultúranapi megemlékezés előtt került sor a SZAK Stúdió és a Benta Art Regionális Művészeti Egyesület közös kiállításának megnyitójára a BKK Galériájában, amelyen Belányi József költő, slammer közreműködött. Majd a kulturális központ előterében, a büfé mellett ünnepélyesen átadták a város közösségi zongoráját, amely Szigetvári József kezdeményezésére és magánemberek felajánlásaiból valósult meg. "Bárki leülhet itt mostantól zongorázni, aki épp várakozik, aki gyakorolni szeretne, vagy szerelmi vallomást szeretne tenni!" – mondta el az ötletgazda, az intézmény vezetője.

A városi ünnepség a Himnusz szavalásával vette kezdetét, az ötödik alkalommal – szintén ezen a napon – megrendezett Himnusz-szavaló verseny középiskolások kategóriájának második helyezettje, Rados Georgina előadásában. Ezt követte Vezér Mihály ünnepi beszéde, amelyben kiemelte a kultúra közösségépítő és megtartó erejét, továbbá hangsúlyozta, hogy "kötelességünk és feladatunk, hogy mindent megtegyünk – fiskális eszközökkel is – a kultúra, a hagyományok, a közösség- és nemzeti azonosságtudat értékének, az önrendelkezés szabadságának megőrzéséért és megbecsüléséért." A polgármester adta át az idei Kultúráért Százhalombatta Díjat a Canticum Novum Vegyeskar részére, amelyet dr. Csehák Izolda karnagy vett át.

Az énekkar 2000-ben alakult, fő céljuk a kóruszene népszerűsítése, a közönség megnyerése a komolyzene és az igényes könnyűzene területén. Repertoárjuk nagyon széles: a gregorián zenétől napjaink kórusművein, az operetten és a gospelen át egészen a reggae és a popzenéig terjed. A kórus hagyománnyá tette a Húsvéti koncertet Százhalombattán, amelyen minden évben ritkán hallható oratórikus művet adnak elő. Évek óta ők kántálnak a településrészek karácsonyfadíszítésein, legutóbb pedig a reformáció 500. évfordulója alkalmából adtak nagysikerű koncertet a BKK-ban. Az együttes tagjai valamennyien amatőrök, minden héten próbálnak. A kórus legfiatalabb tagja 13 éves, a legidősebb 72. Vezetőjük, dr. Csehák Izolda meghatódva mondott köszönetet, a megtiszteltetés és öröm mellett hangsúlyozta, hogy az éneklés szuggesztív hatással bír, "az előadók öröme a hallgatóság élménye egy nagy közösséget hoz létre". Az elismerő díjat Bárdos Lajos egyik művével köszönték meg.

A BKK által alapított Zenálkó Etel Közművelődésért Díj átadására is a kultúra napi városi ünnepségen került sor. A díjazottakat minden évben titkos szavazással választják meg a munkatársak. Ezúttal Kovács Krisztina művelődésszervező és Ács László műszaki igazgató vehette át az elismerést Szigetvári József igazgatótól, aki még a díj átadása előtt a színpadra kérte a teljes kollektívát, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.
Az ünnepség utolsó részében közel másfél órás, lélegzetelállító  koncertet adtak a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar szólistái. Beke Farkas Nándor, a zenekar elnök-menedzsere megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas cimbalomművészről, a zenekar egykori szólistájáról, Ökrös Oszkárról.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Himnusz-szavalóversenyt a BKK a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én. A tizennyolc produkciót Bálint Ferencné nyugdíjas középiskolai tanár, valamint Benkő Péter és Németh Kristóf színművészek értékelték. A 7-8. osztályosok között az Eötvös iskola diákja, Násztor Eszter szerepelt a legjobban, akit Mongyi Éva készített fel. A középiskolások kategóriájában a Budakesziről érkezett Berki Júlia győzött, aki a "nyertes" költeményt, Tompa Mihály: Levél egy kibujdosott barátom után című versét az aznap esti városi ünnepségen is előadta.

A Magyar Kultúra Napjai január 20-án, a "Matrica" Múzeum műhelyfoglalkozásával kezdődtek Százhalombattán és egészen 28-áig, a Forrás Néptáncegyüttes újévköszöntő gálaműsoráig tartanak. A Barátság Kulturális központ valamennyi galériája és az előtéri vitrinek is megteltek a különböző kiállításokkal. Két, kultúra napjához kapcsolódó könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Fazekas István Véred a vers című kötetét január 25-én, Baka Györgyi: Közeledő érintés című kötetét pedig január 29-én mutatják be. ND (Fotó: Medgyesi Milán)


Nyári táborok
2018-04-17 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni május 10-éig lehet a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon.
AKTUÁLIS
2018-05-17 - óvodapedagógusi munkakör betöltésére.
2018-05-16 - A pünkösdi munkaszüneti napra tekintettel változik a vonatok közlekedési rendje: május 20-án az ünnepnapi, 21-én a vasárnapi, 22-én, kedden pedig már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
2018-05-14 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Meghívó Városi Pedagógusnapra
2018-05-24
Az idei évben június 1-jén, 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a Városi Pedagógusnap, amelyre tisztelettel és szeretettel meghívom városunk minden aktív és nyugdíjas iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozóját.

Csalt és zsarolt a százhalombattai férfi
2018-05-24
Tetten érték és elfogták azt a százhalombattai férfit, aki előbb csalás, majd zsarolás útján jutott nagyobb pénzösszeghez.

Húszezer tő egynyári virág
2018-05-23
Idén is virágosztással és versennyel hívja fel a városlakók figyelmét a szép és kulturált környezet fontosságára az önkormányzat Százhalombattán. Az egynyári növényeket a hagyományokhoz híven városrészenként adták át az érdeklődőknek május 17-18-án.

A közbiztonság közös érdek
2018-05-23
Ismét városunkban került megrendezésre az Országos Polgárőr Szövetség nagyszabású rendezvénye, amelyen a nemzetvédelmi egyetemről érkezett professzorok előadását hallgathatták meg a résztvevők május 18-án.

Ki szól rájuk, ha mi nem?
2018-05-23
Hétköznap koradélután az irodaházban. A nyári meleg miatt nyitott ablaknál dolgoznak a könyvelő és jogi irodák, a családsegítő központ gazdasági munkatársai és a többiek. Váratlanul azonban éktelen lárma zavarja meg a munkát. Lakodalmas zenébe öltött pop szól valami biciklipumpáról. A nem túl igényes dalszöveg tisztán érthető, zeng tőle a környék. Az épület melletti apró játszótéren néhány tizenéves bömbölteti a telefonról működtethető nagy teljesítményű mobil hangfalat.

Újabb bravúr
2018-05-23
A közmondás szerint májusi eső aranyat ér. Az SZLK megyei bajnokságban játszó labdarúgócsapatának győzelmet hozott május 18-án Százhalombattán. SZLK - Nagykáta  2:0

Dobogós helyek a világ egyik legnagyobb kick-boxversenyén
2018-05-23
Budapest adott otthont a WAKO Világkupának május 18-20-án, amelyen 37 ország 247 egyesületének több mint 1400 versenyzője vett részt.

Modelregatta a Velencei-tavon
2018-05-23
Összetettben a százhalombattai Energia Modellező Klub versenyzője, Garay György nyerte meg a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek hagyományos Tóth István Emlékversenyét, amelyet május 18-20-án rendeztek a Velencei-tavon.

A város krónikása
2018-05-23
Szép Istvánnak, a Hamvas Béla Városi Könyvtár munkatársának, a Hangtár létrehozójának és vezetőjének ültettek emlékfát a kollégák, barátok és ismerősök május 16-án az intézmény mögötti zöld területen.

Győzelem és küzdelem az ultrabalatonon
2018-05-23
Négy csoporttal képviseltette magát a SZVISE atlétikacsapata a XII. NN Ultrabalaton versenyen május 12-13-án. Hosszú és gyakran nehéz felkészülés után futották körbe hazánk legnagyobb tavát.

Batta Bringa
2018-05-23
Idén is közel négyszázan regisztráltak és tekertek együtt a várostörténeti kerékpározáson Százhalombattán május 12-én. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 79 éves volt.

Napsugaras jubileum
2018-05-23
Már tavaly szeptemberben elkezdődtek és a tanév végéig tartanak a százhalombattai Napsugár Óvoda jubileumi rendezvényei. Az intézmény régi és mai ovisaival, pedagógusaival, a szülőkkel, a társintézményekkel és a szakmával együtt ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját.

Madarak, fák, gyerekek
2018-05-23
Idén is az óvodásokkal közös faültetéssel emlékezett meg az önkormányzat a Madarak és Fák Napjáról Százhalombattán május 17-én. Vezér Mihály polgármester egy hárscsemetét ültetett a város négy óvodájából érkezett gyerekcsoportokkal a művelődési központ mögötti parkban.

Telefonközpont-korszerűsítés
2018-05-23
Technológiai átállást végeztek a Százhalom Egészségügyi Központ telefonközpontján május 18-án. A tizenhat telefonkészülék cseréje, a szoftverfrissítés, valamint az automata kezelő beépítése zökkenőmentesen valósult meg. A fejlesztés eredményeként a betegek gyorsabban és kényelmesebben érhetik el telefonon az intézményt.

Kettlebell EB - Egyéni csúcsok, értékes pontok
2018-05-23
A SZVISE eredményei is hozzájárultak Magyarország jó helyezéseihez a Kettlebell Európa-bajnokság éremtáblázatán. A felnőttek között harmadikak, a veteránok összesítésében pedig első helyen végeztünk.  A kontinensviadalt – amelyen 24 ország közel 300 versenyzője indult –Kecskeméten rendezték meg május 11-13-án.

Vidám nap a Kipp-Koppban
2018-05-23
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában, hogy a Madarak és Fák Napját többféle programmal tesszik színesebbé a pedagógusok.

Újdonságok a könyvtárban
2018-05-23
Kazuo Ishiguro: Noktürnök Margaret Atwood: Alias Grace Balatoni József: Kamaszharc Varró Dániel: Aki szépen butáskodik Kondor Vilmos: A korona ügynöke Michael Streeter-Peter Warren: Az internet sötét oldala Szabó Borbála - Varró Dániel: Líra és Epika Pásztohy Panka: Pitypang születésnapja Mészöly Ágnes: Slutty az űrből Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!

SZISZKI krónika
2018-05-22
Kirándulás a Holokauszt szakkörrelSzárnyal a SZISZKI!Maths Matters németországi projektút

Fudokan OB
2018-05-16
A Százhalombattán rendezték meg a harmadik országos fudokan karate bajnokságot május második hétvégéjén. A sporteseményen 18 klub képviseltette magát, az összesített eredmények alapján a százhalombattai csapatot is magában foglaló Budai XI. állhatott a dobogó legfelső fokára.

Kettős jubileum
2018-05-16
Nagyszabású koncerttel ünnepelte kettős évfordulóját a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola május 12-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.