2019. szeptember 20. - Friderika napja
Péntek
Min:9°
Max:18°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Vasárnap
Min:8°
Max:21°
Hétfő
Min:10°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:18°
Riport

Mentünk, mendegéltünk Harcok és hódítások - ötezer felett - írta: CK
2017-09-27 - A százhalombattai Bamberger András (47) és Vass Gábor (39) évek óta amatőr hegymászóként bontogatja szárnyait. Az idei nyár meghozta számukra a legnagyobb áttörést: feljutottak Európa legmagasabb hegycsúcsára, a kaukázusi Elbruszra. Élményeikről meséltek.
A két jóbarát 2010-ben, a 3 770 méter magas ausztriai Wildspitze megmászásakor annyira izgalmasnak találta az itthon sosem látott tájakat, az örök havat, a gleccsereket és a fizikai-szellemi kihívást, hogy eldöntötte, feljut az Európa legmagasabb pontjának tartott Mont Blancra.

A hegymászás nemcsak fizikailag és mentálisan próba, amelyre érdemes alaposan és fokozatosan felkészülni, hanem általában anyagilag is megterhelő, ha valaki "nem milliomos". András és Gábor nem az. Mindketten családosak és alkalmazottként dolgoznak. Az elhatározásuk után két évvel, 2012 szeptemberében vághattak neki a Mont Blancnak - kilenc másik hegymászóval és három túravezetővel. Úgy vélik, épp jókor. Bár a menedékházban már akkor is 10 euróba került másfél liter víz és 18,5-be egy éjszakai földön alvás, azóta még jobban elszaladtak az árak.

Az interneten találtak hegyivezetőt a miskolci Farkas Zsolt személyében, akire azért esett a választásuk, mert szinte az aggályosságig biztonságcentrikus. A tragédiával végződő csúcskísérletekről ugyanis utólag sokszor kiderül, hogy vagy a felkészülés vagy a biztonsági előírások betartása szenvedett csorbát, vagyis szinte teljes egészében a vezetőn múlik a sikerük.

Nem te mászod meg
A háromezer méteres Tete Roussen található első menedékházba jó előre foglaltak szállást, mert igen forgalmas. Felvonóval és kisvonattal közelítették meg, néhány négyzetméteren "aludtak" – nem sokat és nem túl jól. A ritka hegyi levegő miatt küzdöttek a fejfájással, különösen Gábornak ment nehezen az akklimatizálódás.  

A következő menedékház 3835 méteren feküdt, és a "tekepályán" át lehetett megközelíteni. A meredek falak közé ékelődött völgyben déltől már életveszélyes a közlekedés. Amint kisüt a nap, és olvadni kezd, megindulnak a kövek a magasból. A csúcs előtti utolsó szálláson már szó sem volt alvásról, hajnali fél háromkor indultak az utolsó erőpróbára. Alapszabály, hogy délig fel kell érni a hegyre, mivel az olvadó hóban-jégben sokkal nehezebb haladni, délutánra pedig jellemzően elromlik az idő.
András szerint ő nem is volt ébren a csúcsmászás első felében. Akkor riadt fel, amikor felkelt a nap. Biztosan "kihagyott" egy szakaszt, mert visszafelé irgalmatlan hosszúnak tűnt az út, és azokat a vérfagyasztó pillanatokat sem tudja felidézni, amiket a többiek egy közelben leszakadó lavina dübörgését hallva éltek át. A "mikroalvások" az ultrafutók körében is jellemzők.

Miközben felváltva mesélnek, jót derülnek a "mentünk-mendegéltünk" fordulaton. A "poroszkálást" beülőben, kötélre fűzve,  hágóvassal, jégcsákánnyal, kobakkal, fejlámpával, extra erős napszemüvegben és az Adriához képest húszszoros UV-védelemben – ha felkel a nap, azonnal kisül a szemed - kell elképzelni. Az utolsó 60-80 méteren egy 30 centiméter széles, fel-le forgalmat egyszerre bonyolító ösvényen haladtak. Ha valaki ilyen helyen jobbra dől, a többieknek azonnal balra kell borulni, nehogy mindenkit magával rántson a kötéllel. Mivel 4 600 méter felett már igen "ritkán mérik az oxigént", nem szabad kapkodni. Húsz lépést 20 másodperc pihenő követ. "Lehetsz a világ legsportosabb embere, először mindig lutri a magas hegy."  

Kilenc után nem sokkal értek fel a Mont Blanc csúcsára. Megható és adrenalinban gazdag pillanatokat éltek át. No, meg a "nem te mászod meg a hegyet, hanem a hegy enged fel" kegyetlen igazságát.

Mit szól a családjuk az életveszélyes hobbihoz? András emlékeztet a statisztikára: idén két magyar hegymászó halt meg, közúti balesetben azonban hetente hunynak el ennyien. Gábor szerint a sajtó sajátossága, hogy egy hegymászó csak akkor kerülhet a hírekbe, ha balesetet szenved. Persze, hogy aggódnak a hozzátartozók és a barátok, de ugyanakkor örülnek is az örömüknek, büszkék a teljesítményükre és mindenben támogatják őket.

Utazás az időben
Öt évvel a Mont Blanc megmászása után, idén július 18-án indultak el az Elbrusz-expedícióra. Az 5 642 méteres Elbrusz a földrajzi értelemben vett Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Kaukázus nyugati csücskén, Kabard-Balkár földön található. Három másik hegymászóval és Farkas Zsolttal vágtak neki az utazásnak. A tíznapos túra során végre hasznát vették a diákkori orosztanulásnak, András a kegyelemkettesével egészen perfekt lett a végére.

Ferihegyről Moszkvába, onnan Mineralnije Vodiba repültek, ahonnét azután "haláltaxival" utaztak 200 kilométert Terszkolba. A kiszuperált kisbuszokkal ijesztően bátran száguldoznak a biztonsági övet (is) sajátosan értelmező sofőrök. András és Gábor utólag mosolyog az expedíció "legrémisztőbb szakaszán", az "időutazás" azonban már korábban, Mineralnije Vodiban elkezdődött számukra. Oroszország és Grúzia határán állandó a katonai ellenőrzés, az egyes területekre hónapokra-fél évre előre kell megkérni a belépési engedélyeket, és a "hegyimentőktől" a szállásadókig mindenkivel le kell pecsételtetni, a "kutyanyelvnek" csúfolt papirost, amely a turista minden lépését dokumentálni hivatott. Ha menet közben elveszne – hát, az nagy probléma lenne!

András és Gábor csodálta a Kaukázus viszonylag érintetlen, vadregényes szépségét, az ezerféle illatozó vadvirágot, az út közepén is háborítatlanul sziesztázó teheneket, és ámult a semmiből előbukkanó, állig felfegyverzett határőrökön. Elbűvölte őket a magyar rokonságot számon tartó kaukázusi népek kedvessége és kultúrája, valamint az a 2 150 méteren található téli üdülőfalu, Terszkol is, ahonnan a hegymászást kezdték.

Szállásadójuk a szocialista idők nemzetközi síbajnoka volt. Sporttrófeákkal teli vitrinje a közös múltat idézte. A területet a rendszerváltás előtt is kedvelték a magyar hegymászók, mivel oda könnyebben kijutottak, mint nyugatra.

A battai alpinisták csillagtúrákat tettek a környéken, hogy akklimatizálódjanak. Túravezetőjük tanácsára félmeztelenül álltak az Elbrusz-gleccser vízesése alá, hogy a hegy "kedvesen fogadja őket."

Mit keresek itt?
A harmadik napon indultak el a hegyre, felvonóval és gyalog jutottak el 3 800 méterre, az örök fagyba. Tartálykocsitankból átalakított fémkapszulában aludtak. Következő szállásuk - 4 200 méteren - már kevésbé volt lakályos. A fémkonténerek egy-egy szobájában tizenketten húzták meg magukat. Amerikai, csecsen, török hegymászókkal laktak együtt.
Rövidebb akklimatizációs túrák, egy teljes és egy fél éjszaka után, éjjel kettőkor, csillagos ég alatt, erős szélben kezdték meg a csúcstámadást. Fél óra múlva, az első ruha- és felszerelésigazításkor mindketten elhagyták a vizük egy részét. Ami ezen a terepen leesik, az lecsúszik a nagy semmibe.

A többiek nélkül már ekkor vissza kellett volna fordulniuk, de a társak a hideg, a szél, az oxigénhiány és a kimerülés miatt időről időre felhorgadó csüggedés miatt is nélkülözhetetlenek az alpinisták számára.

Hiába a vastag kesztyű, arcmaszk, bakancs, Gábornak majd lefagytak az ujjai. Ha pihentek, csak fokozódott a kínszenvedése. Megváltásként várta a napfelkeltét, és tapasztalta, hogy tényleg akkor van a leghűvösebb.

Mint mindenkinél, Andrásnál is elérkezett a holtpont, ezért őt állították a menet elejére, de ekkora már senki sem bánta a mérsékelt iramot.

Az ember ilyenkor magában afelől érdeklődik: vajon mi a fenét keres itt. "Vizem sincs"- motyogja keserűen. "Van itt" – érkezik a bátorítás, de az odanyújtott kulacsban gúnyosan zörög a jégdarab.

Gábornak annyira "tele lett a túracipője", hogy mindössze három percet töltött a csúcson, Andrásban azonban szokás szerint szétáradt az adrenalin, és szinte észre sem vette a viharos szelet. A visszaúton azután hamar elpárolgott az örömmámor, és mindenkin úrrá lett a fásultság. A balesetek többsége ilyenkor történik.      

Az 1 400 méteres szintkülönbséget és a 12 kilométeres távolságot tíz és fél óra alatt tették meg oda-vissza. Lefelé nem álltak meg a 4 200 méteren található szükségszálláson, hanem a 20 kilós hátizsákokat magukhoz véve visszatértek az addigiakhoz képest hihetetlen luxust nyújtó Terszkolba.
A csúcstámadás mindig nagyon kevésen múlik. Ha nem olyan az aktuális fizikai-mentális állapot, vagy éppen az időjárás, akkor nem sikerül. Egyetlen figyelmetlen pillanat a hegymászó életébe kerülhet, például, mert a társa megfordul és elsodorja a hátizsákjával. András és Gábor annak örült a legjobban, hogy mindannyian feljutottak és visszatértek a csoportból. Néhány nappal korábban egy 13 fős magyar társaságból ez csak 9 hegymászónak sikerült.

A két százhalombattai amatőr alpinista bekerült az ötezres magyar hegymászók közé, akiket hivatalosan is számon tartanak. Szeretnék folytatni a Seven Summit Vulkanoes (hét földrész legnagyobb vulkáni csúcsai) projektet, amelyet az Elbrusszal megkezdettnek vehetnek. A hat további hegycsúcs megközelítéséhez azonban Afrikába, Ázsiába, Dél- és Észak-Amerikába, Pápua Új-Guineába, illetve az Antarktiszra kellene utazniuk, vagyis az eddigieknél jóval komolyabb feladattá válik az expedíció finanszírozása.

Egy biztos: a mászás. Meddig? Hatezerig, mert onnantól felfele már folyamatos az életveszély, és kb. 80-ig, mert, ha egyszer "felenged a hegy", a többi már nem életkor, hanem fizikai állapot és felkészültség kérdése.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battai center a bronzérmes válogatottban
2019-09-20
Bronzéremmel tért haza az U17-es vízilabda-válogatott a grúziai Európa-bajnokságról. A csapat centere az egykor százhalombattai, jelenleg KSI játékos, Gábor Lőrinc volt.

Kortársak a kortársakért a SZISZKI-ben
2019-09-20
A nyár folyamán tizenévesekből álló kortárs segítő csoport olyan foglalkozásokat tartott a leendő kilencedikes diákoknak, hogy könnyebben vegyék az iskolai akadályokat.

Gyermekek Világnapja
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Óvodai és iskolai rendőrségi programok
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Idegenben nem megy
2019-09-20
4:2 arányban vesztettek a Battai Gurítók az Obsitos II.

Szerb Búcsú
2019-09-20
A százhalombattai szerb önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban.

Bronzot hoztak a sárkányhajó Eb-ről
2019-09-19
Négy százhalombattai tagja is volt annak a székesfehérvári sárkányhajócsapatnak, amely harmadik helyezést ért el a 18. Klub Legénység Európa-bajnokságon júliusban Sevillaban.

Télen-nyáron csúszhatnak
2019-09-19
Öt különböző csúszdából álló csúszdaparkot adott át az önkormányzat a Gyertyán utcai játszótéren, a SZISZKI mellett ma délután. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az ötletet a helyszín dombos jellege adta. Eddig csak télen csúszkáltak rajta a gyerekek, mostantól egész évben megtehetik.

Játszótéren árusított kábítószert a 3 fiatal
2019-09-19
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 19-én megtartott nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Szlovénia megmutatta esős és napos arcát is
2019-09-19
Az OMNYE 56 fős csapata szeptember második hetében felfedezte magának Szlovéniát.

Jótékonysági futás a Fészekért
2019-09-19
Rekord mennyiségű adomány gyúlt össze a Fészek Gyermekvédő egyesület ötödik jótékonysági futásán szeptember 15-én, Érden. Az akció még nem fejeződött be, október közepéig lehet futni és adakozni az átmeneti gyermekotthon javára.

Új udvar társadalmi összefogással
2019-09-19
Az önkormányzat, a tankerület, az iskolai alapítvány és a szülők összefogásával újult meg a játszóudvar és a futópálya az Eötvös Loránd iskolában, Százhalombattán. A szabadidős és sportterület korszerű és biztonságos burkolatot kapott mintegy 560 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadásra a szeptember 1-jei tanévnyitón került sor.

Emlékszem, Battai Napokon
2019-09-18
Soha nem látott tömegeket mozgattak meg az idei Battai Napok szeptember 13-15-én. Szinte folyamatosan hömpölygött a sokaság a kulturális, közösségi, sport- és családi programokon. Teltházzal dübörögtek az esti koncertek, sorban érkeztek a könnyűzenei élet legjobb előadói. A Halott Pénz minden eddiginél több embert vonzott a szabadidőközpontba. 

Önfeledt nyárbúcsúztató - Elismerések a Battai Napokon
2019-09-18
Mindig nagy érdeklődés mellett kerül sor a Battai Napokra, de az idei, immár huszonhatodik rendezvénysorozat sikere minden várakozást felülmúlt szeptember 13-15-én Százhalombattán.

Virágos nyertesek
2019-09-18
A Battai Napok ünnepélyes megnyitóján került sor a "Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta Udvar – Rendes Ház" versenyek eredményhirdetésére szeptember 13-án.

"A kibékíthetetlen ellentétek is kisimulnak!" - Fazekas István Pilátusa Beregszászon
2019-09-18
Állótapssal jutalmazta a közönség a Pilátus éjszakája című előadást szeptember 15-én a beregszászi színház nagytermében.  A címszerepet Jánosi Dávid, Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak Kárpátalján.

Jogerősen elítélték a kamu karambolok szervezőjét
2019-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 17-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgynevezett kamu karambolok okozója és résztevevője volt.

Gyermekek világnapja
2019-09-18
"Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke.

Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.