2017. szeptember 23. - Tekla napja
Szombat
Min:10°
Max:15°
Vasárnap
Min:9°
Max:16°
Hétfő
Min:8°
Max:18°
Kedd
Min:11°
Max:22°
Szerda
Min:12°
Max:20°
Önkormányzat

Az élet rejteke - írta: ND
2017-09-06 - Szabadidejét főként rejtvényfejtéssel tölti. Gyermek- és fiatalkorából leginkább a kirándulás hiányzik, és varrónőként dolgozott – így mesélt életéről a 95 éves Bozi Istvánné, Nusi néni és a 90 éves Radics Mátyásné Rózsika néni is, akiket a miniszterelnök jubileumi oklevelével és az önkormányzat jókívánságaival Sinka László alpolgármester köszöntött augusztus 31-én.
Bozi Istvánné Nusi néni az Arad megyei Pankotán született, 1948-ban jött át Magyarországra. Biztos volt abban, hogy "bármilyen nehéz is lesz, ha csak egy falat száraz kenyér jut naponta", ő akkor is itt akar élni. Férjét a Magyarországra vezető úton ismerte meg, aki rendőr volt és Nusi néniék Aradról induló "csoportját" kísérte. "Jól előrizte a nyájat!" Házasságukból három gyermek, két fiú és egy lány született. Férjét – házasságkötésük után nyolc évvel – 28 éves korában, balesetben veszítette el. Ezután gyermekeiket egyedül nevelte és özvegyen maradt.

Tizenöt éves korában döntötte el, hogy varrónő lesz, és szinte egész életében, mintegy hatvan évig ezzel foglalkozott. Kezdetben mellékesként, hiszen mint mondja, enni és ruhában, cipőben járni mindenkinek kellett, később pedig az ipart is kiváltotta hozzá. Büszke arra, hogy mindig eltartotta saját magát és a családját. Szeretett kertészkedni és kártyázni. Gyermekei közül egyik fiát elveszítette, lánya Budapesten él.

Százhalombattára 1972-ben költözött, jelenleg Dunafüreden lakik fiával és annak családjával. Öt unokája és hat dédunokája van – a dédunokák mindegyike fiú! Megkérdeztük, véleménye szerint mi a hosszú élet titka? Sokat kell a levegőn lenni! – válaszolta, de genetikai örökségére sem lehet panasza, hiszen édesanyja is hosszú életet élt, 91 éves korában hunyt el. Nővére pedig 97 éves, Angliában él és saját vállalkozást vezet a mai napig. Nusi néni így magyarázza testi-lelki egészségét, jókedélyét, hogy "van a sok unokám és élünk!"

Radics Mátyásné Rózsika néni köszöntésére az Idősek Gondozóházában került sor, amelyen részt vett Sinka László alpolgármester mellett Török Sándor képviselő, Baloghné Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője, Harausz Erika, a gondozóház megbízott vezetője és az otthon sok lakója, akik névnapja alkalmából is gratuláltak az ünnepeltnek.

Rózsika néni Egyek községen született Hajdú-Bihar megyében, 1927. augusztus 11-én. Édesapja a helyi malomban dolgozott, édesanyja háztartásbeliként foglalkozott a családdal. Öten voltak testvérek. Férjével az utcájukban ismerkedtek meg, gyakorlatilag diákszerelemből házasodtak. Megkérdeztük, hogyan választotta ki élete párját? Amire Rózsika néni azt felelte, hogy: "Az jött." Házasságukból egy gyermek született. Rózsika hálásan gondol vissza az elmúlt 90 évre. Mindig nagyon szeretett élni, szeretett varrni és kertészkedni. Soha nem vágyott másra, mint "ami lehetett". Ahol öten jártak iskolába, ott nem jutott másra, és "mindent meg kellett fogni", hogy a testvére egyetemre mehessen. Élete végéig a becsületességet tartotta szem előtt. Nagyon sokat dolgozott, gyermekkorában iskola után szüleinek segített, felnőtt korában pedig munka után mentek ki a földekre. "Voltak a dolgok, és azokat meg kellett csinálni." Jelenleg "röviden" jól van, hosszabban pedig nem tudja, nem szokott ezen gondolkodni. Az otthonban lakó társai szeretettel beszélnek róla. Azt mondják, mindig vidám, sokat énekel és szép, amikor mosolyog.

A szépkorúakat az ország miniszterelnöke 90, 95, 100, 105 és 110 éves születésnapjukon köszönti. A jubileumi oklevél mellé akkora pénzösszeg jár, ahány éves az ünnepelt.


AKTUÁLIS
2017-09-21 - Tanácskozást tart a százhalombattai képviselő-testület jövő héten, szeptember 26-án, kedden 9 órakor.
2017-09-21 - A Barátság Kulturális Központ pályázatot hirdet MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ munkakör betöltésére.
2017-09-19 - A kerékpáromat keresem, amellyel szeptember 1-jén elestem Dunafüreden.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kárpátalján gyűjtenek a hulladékkommandósok
2017-09-21
Idén második alkalommal, több mint 30 kárpátaljai településre kiterjedő hulladékgyűjtő akció indult el Tiszta Kárpátalja! elnevezéssel szeptember 15-én Beregszászon. Az eseményre a százhalombattai Hulladékkommandó önkéntesei is meghívást kaptak dr. Grezsa Istvántól, a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosától.

Román Diaszpóra Napja
2017-09-21
A százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011 óta minden évben megrendezi a Román Diaszpóra Napját augusztus végén, amelyre idén augusztus 26-án került sor.

Téli gumikat kapott a Hulladékkommandó
2017-09-21
Három garnitúra téli autógumi-abroncsot ajándékozott a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálatnak a Hankook Tire Magyarország Kft. Az adományt szeptember 19-én vették át a civil szervezet tagjai.

Kisboldogasszony a RONÖ-nál
2017-09-21
Idén is megemlékezett Kisboldogasszony napjáról a százhalombattai román nemzetiségi önkormányzat (RONÖ) szeptember 9-én a Szerb templomban.

Tompa Mihály az ismerősöd?
2017-09-20
Átütő és megérdemelt sikert aratott Kovácsné Pázmándy Ágnes lelkész-könyvtáros a százhalombattai Tompa Mihály Emléknapon szeptember 20-án. Facebook profilt hozott létre a méltatlanul elfeledett és igazán talán sosem értett költő számára. Azon keresztül mutatta be "adatlapját", "albumait" és "ismerőseit" – a középiskolások pedig meglehetősen lájkolták!

Fantasztikus élmény volt a Magyar Népdal Napja
2017-09-19
A Csík Zenekar és az Oscar-díjas Bakáts téri általános iskola kórusa mellett a százhalombattai Bodzavirág Kórus és Bodzabogyók Énekegyüttes is részt vett abban a több száz fős zenei produkcióban, amely a Magyar Népdal Napja alkalmából valósult meg Martonvásáron és Székesfehérváron szeptember 15-17-én.

Kulináris közösségi élmények
2017-09-19
Három kategóriában összesen húsz csapat ragadott fakanalat a Battai Napok hagyományos, népszerű főzőversenyén szeptember 10-én.

Könyvjelző - Ransom Riggs: A különlegesek regéi
2017-09-19
A Gyűrűk Ura óta rendre jelennek meg az épp aktuális kortárs irodalomban az egyre újabb és újabb világokat teremtő történetek. Nem mindenkinek sikerül meghódítani az olvasókat, de akad néhány említésre méltó hős, Ruminitől Harry Potterig. Ransom Riggs ideje 2011-ben jött el, amikor megjelent "eredeti fotókkal" illusztrált sorozata első kötete, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.

Ismét elnökké választották Pap Miklóst
2017-09-19
Ellenszavazat nélkül választották meg Pap Miklóst a százhalombattai Fidesz élére újabb két évre a szervezet legutóbbi közgyűlésén.

Két új nemzetközi projekt az Aranyban
2017-09-19
Alig telt el néhány hét az előző két Erasmus pályázat lezárása óta, máris két új projekt indul a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban.

Újdonságok a HBVK-ban
2017-09-19
Han Kang: Növényevő Mary Alice Monroe: Nyári fuvallat Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk - gyermekként a második világháborúban Dr. Yael Adler: Bőrügyek Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok Sediánszky Nóra: Tékozló PárizsKiss Ottó: Ne félj, Apa!

Biztonsági tanácsok időseknek
2017-09-19
Az idősek világnapja alkalmából tisztelettel adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében.

Nagy várostakarítás
2017-09-18
Több mint százan gyűjtöttek hulladékot Százhalombattán a TeSzedd országos nagytakarítási akció keretében szeptember 16-án.

Változó környezet, folyamatos együttműködés
2017-09-18
Miként a tavalyi évben, idén is jelentősen hozzájárult a Battai Napok sikeréhez a Dunamenti Erőmű Zrt. Az Erőmű egészségügyi szűrőbuszban ingyenes méréseket végeztek és bemutatókat tartottak, de a nagyszínpadi produkciók megvalósulását is támogatta a nagyvállalat. Bár az iparág számára jelentős változásokat hozott, nehéz időszakot jelentett az elmúlt tíz év, a várossal való folyamatos együttműködést nagyon fontosnak tartják – nyilatkozta Lehőcz Balázs vezérigazgató.   

Szoros meccsen kapott ki az SZKE
2017-09-18
A Telekom Veszprém U20 csapatát fogadta az Százhalombattai Kézilabda Egyesület a szezon első bajnoki mérkőzésén szeptember 16-án Százhalombattán. Százhalombattai KE – Telekom Veszprém U20 31:34 (14:13)

Gólyatábor 2017
2017-09-18
Az idei gólyatábort teljesen másképp éltem meg IDB-sként, mint tavaly gólyaként.

Hétvégi házi feladatok...
2017-09-18
A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ősszel és télen ritkán látogatják házaikat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem.

Zánka
2017-09-18
Erzsébet tábor (Csak egy vélemény a több százból)

Varrodai találkozó
2017-09-18
Varrodai találkozó volt a Csónakházban augusztus 27-én. Szécsényiné Zsuzsa, Tóth Józsefné és Berta Kati szervezte. Mindenki mozgósítva volt, mindenki szólt mindenkinek. Nagy volt a várakozás, nagyon sokan 40 éve nem láttuk egymást.

Elkezdődött a tekebajnokság
2017-09-18
A várakozásoknak megfelelően, 5:1 arányban arattak győzelmet a Battai Gurítók első őszi mérkőzésükön, amelyen az Obsitos I.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.