2018. január 24. - Timót napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-6°
Max:-1°
Péntek
Min:-5°
Max:0°
Szombat
Min:-8°
Max:0°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Önkormányzat

Az élet rejteke - írta: ND
2017-09-06 - Szabadidejét főként rejtvényfejtéssel tölti. Gyermek- és fiatalkorából leginkább a kirándulás hiányzik, és varrónőként dolgozott – így mesélt életéről a 95 éves Bozi Istvánné, Nusi néni és a 90 éves Radics Mátyásné Rózsika néni is, akiket a miniszterelnök jubileumi oklevelével és az önkormányzat jókívánságaival Sinka László alpolgármester köszöntött augusztus 31-én.
Bozi Istvánné Nusi néni az Arad megyei Pankotán született, 1948-ban jött át Magyarországra. Biztos volt abban, hogy "bármilyen nehéz is lesz, ha csak egy falat száraz kenyér jut naponta", ő akkor is itt akar élni. Férjét a Magyarországra vezető úton ismerte meg, aki rendőr volt és Nusi néniék Aradról induló "csoportját" kísérte. "Jól előrizte a nyájat!" Házasságukból három gyermek, két fiú és egy lány született. Férjét – házasságkötésük után nyolc évvel – 28 éves korában, balesetben veszítette el. Ezután gyermekeiket egyedül nevelte és özvegyen maradt.

Tizenöt éves korában döntötte el, hogy varrónő lesz, és szinte egész életében, mintegy hatvan évig ezzel foglalkozott. Kezdetben mellékesként, hiszen mint mondja, enni és ruhában, cipőben járni mindenkinek kellett, később pedig az ipart is kiváltotta hozzá. Büszke arra, hogy mindig eltartotta saját magát és a családját. Szeretett kertészkedni és kártyázni. Gyermekei közül egyik fiát elveszítette, lánya Budapesten él.

Százhalombattára 1972-ben költözött, jelenleg Dunafüreden lakik fiával és annak családjával. Öt unokája és hat dédunokája van – a dédunokák mindegyike fiú! Megkérdeztük, véleménye szerint mi a hosszú élet titka? Sokat kell a levegőn lenni! – válaszolta, de genetikai örökségére sem lehet panasza, hiszen édesanyja is hosszú életet élt, 91 éves korában hunyt el. Nővére pedig 97 éves, Angliában él és saját vállalkozást vezet a mai napig. Nusi néni így magyarázza testi-lelki egészségét, jókedélyét, hogy "van a sok unokám és élünk!"

Radics Mátyásné Rózsika néni köszöntésére az Idősek Gondozóházában került sor, amelyen részt vett Sinka László alpolgármester mellett Török Sándor képviselő, Baloghné Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője, Harausz Erika, a gondozóház megbízott vezetője és az otthon sok lakója, akik névnapja alkalmából is gratuláltak az ünnepeltnek.

Rózsika néni Egyek községen született Hajdú-Bihar megyében, 1927. augusztus 11-én. Édesapja a helyi malomban dolgozott, édesanyja háztartásbeliként foglalkozott a családdal. Öten voltak testvérek. Férjével az utcájukban ismerkedtek meg, gyakorlatilag diákszerelemből házasodtak. Megkérdeztük, hogyan választotta ki élete párját? Amire Rózsika néni azt felelte, hogy: "Az jött." Házasságukból egy gyermek született. Rózsika hálásan gondol vissza az elmúlt 90 évre. Mindig nagyon szeretett élni, szeretett varrni és kertészkedni. Soha nem vágyott másra, mint "ami lehetett". Ahol öten jártak iskolába, ott nem jutott másra, és "mindent meg kellett fogni", hogy a testvére egyetemre mehessen. Élete végéig a becsületességet tartotta szem előtt. Nagyon sokat dolgozott, gyermekkorában iskola után szüleinek segített, felnőtt korában pedig munka után mentek ki a földekre. "Voltak a dolgok, és azokat meg kellett csinálni." Jelenleg "röviden" jól van, hosszabban pedig nem tudja, nem szokott ezen gondolkodni. Az otthonban lakó társai szeretettel beszélnek róla. Azt mondják, mindig vidám, sokat énekel és szép, amikor mosolyog.

A szépkorúakat az ország miniszterelnöke 90, 95, 100, 105 és 110 éves születésnapjukon köszönti. A jubileumi oklevél mellé akkora pénzösszeg jár, ahány éves az ünnepelt.


AKTUÁLIS
2018-01-24 -
2018-01-17 - Vezér Mihály polgármester közleménye - Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.
2018-01-11 - Megjelentette 2018-as szelektív naptárját a százhalombattai Szákom Nonprofit Kft.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Elhunyt dr. Kárász Erzsébet (1953 - 2018.)
2018-01-23
Megrendüléssel értesültünk, hogy dr. Kárász Erzsébet, a Százhalom Egészségügyi Központ nyugalmazott gyermekorvosa hosszú időn keresztül, türelemmel viselt betegsége után, január 20-án elhunyt.

Közösségi zongora a Magyar Kultúra Napján
2018-01-23
A kultúra mindennapos szükségletére, fogyasztásának és ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet Vezér Mihály polgármester a Magyar Kultúra Napján rendezett városi ünnepségen január 22-én a Barátság Kulturális Központ színháztermében.

Nemzetközi díjat nyert Bandy
2018-01-23
Harmadik helyezést ért el László Bandy az első alkalommal megrendezett romániai könyv- és papírművészeti biennálén január 15-én.

Emberből embert
2018-01-23
Barátok, kollégák, tanítványok, kórustársak búcsúztak olykor könnyes, máskor nevetős beszélgetéssel Dobák Józsefné Ani nénitől január 21-én a Barátság Kulturális Központban. A tanár, kar- és képzőművészeti szakkörvezető november 21-én hagyott itt minket. Életművét emlékkiállítás mutatja be az intézmény előterében.

Beváltak az új modellek
2018-01-23
Jól sikerült a százhalombattai hajómodellezők horvátországi vendégszereplése a 12. Rogoznyica  Kupán január 19-21-én.

Girja - Két arany, egy ezüst - Battaiak a horvát bajnokságon
2018-01-22
A SZVISE három versenyzője is részt vett a nyílt horvát girja bajnokságon, amelyet Csázma városában rendeztek január 20-án.

Tartják magukat - Szezonértékelő Keresztes Józseffel
2018-01-22
Nem indult jól a Százhalombattai KE kézilabdázói számára a 2017/2018-as bajnokság. Az őszi szezon értékeléséről Keresztes József szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Könyvjelző - Mark Wolynn: Örökölt családminták
2018-01-22
A tizenkilenc éves Jesse egyik éjjel szokatlan dologra riadt fel.

Derült égből rock and roll - Kipróbáltuk a Gastrockitchent
2018-01-22
Váratlanul, de kellemes meglepetésként érkezett városunkba a Gastrockitchen rock kocsma tavaly december közepén, amelynek megálmodója, üzemeltetője a zenész- és vendéglátó körökben széles kapcsolatrendszerrel és (más területen, de) komoly vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező Rácz Richárd.  Az ötven éve kocsmaként üzemelő, sokak által ismert hely új koncepciójára, hangulatára, kínálatára a Hírtükör is kíváncsi volt. Nemes Dóra írása.

Tűz a szívekben
2018-01-22
Bódy Magdi, a magyar jazz királynője és Szatai Gábor rockénekes erősítette a Freedom zenekar különböző formációit a IX. Újévi Koncerten, amelyre Százhalombattán, a Szekeres Rendezvényközpontban került sor január 14-én.

Két keréken, biztonságban
2018-01-22
A százhalombattai kerékpárutak fejlesztéséről tartott lakossági fórumot az MSZP helyi szervezete január 19-én a Centrál étteremben.

Kimaxolta a versenyt Horváth Csenge
2018-01-22
Nyolc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a battai versenyzők a III. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyen január 20-án Szentesen.

Pest Megyei Úszó Diákolimpia
2018-01-22
Sokadik alkalommal adott otthont a Százhalombattai Városi Sportuszoda a Pest Megyei Úszó Diákolimpiának, amelyet január 21-én, vasárnap rendeztek meg, figyelemmel az előző napi felvételikre.

Kipp-Kopp tehetségműhely
2018-01-19
A százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában hagyomány, hogy a "Játszani jó!" drámajáték-tehetségműhely tagjai mesét adnak elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Elhunyt László Károly
2018-01-19
Elhunyt László Károly okleveles gépészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat egykori alapító munkatársa december 19-én.

Teke hírek - Meglett a 6. hely
2018-01-19
Megszerezte a hatodik helyet a Battai Gurítók csapata a 2017-es Budapest és Környéki Szabadidős Amatőr Teke bajnokság utolsó, halasztott mérkőzésén január 14-én.

Utálom azokat a megnyitókat...
2018-01-18
Utálom azokat a megnyitókat, ahol a megnyitó személy magáról kezd el beszélni, saját szubjektív véleményét hangoztatja. /"Meglátásom szerint, úgy gondolom, úgy érzem...."/ Olyan is volt, hogy egyszerűen kimentem emiatt. De most vagyok elég fáradt, hogy magamról fogok mesélni. Ha figyeltek, azért remélem, közben rájöttök, hogy rólatok és Bandyról.

In Memoriam
2018-01-18
Az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt tehetséges fiatal fotósra, Bicskei Bencére emlékeznek a Barátság Kulturális Központban az intézmény számára készített fotóival. A válogatás a Minigalériában látható január 21-ig, vasárnapig.

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű
2018-01-18
Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A társasházak fizetik a szemétszállítást
2018-01-17
A jövőben a társasházaknak számlázza ki a hulladékszállítás díját a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) Százhalombattán. A január 1-jén életbe lépő változásról a térségi közszolgáltató helyi alvállalkozója, a SZÁKOM Nonprofit Kft. tájékoztatta a közös képviselőket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.