2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-4°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Beszélgetés

Gazsó Enikő, a caracasi Magyar Ház mindenese - írta: - Szaniszló -
2005-08-30 - Nem mindennapi életutat járt be az idei fesztivál lángjának meggyújtója. A távoli Caracasban, tízévesen ismerhette meg édesapját, aki ludovikás tiszt volt, és 1944-ben Németországba vezényelték. Itt született meg Gazsó Enikő a család harmadik gyermekeként.

Amikor Európában elhallgattak a fegyverek, az apa Amerikába indult, hogy ott teremtsen új egzisztenciát magának és családjának. Az anya három gyermekével hazatér Magyarországra. Mire az apának sikerült megvetnie lábát Venezuelában, legördült a vasfüggöny. Az anya többszöri kiutazási kérelmét elutasították, csupán 1956-ban, egy nappal a szovjet intervenció előtt léphették át a határt…

Gazsó Enikő szociológiát és filozófiát tanult a caracasi egyetemen, de egyik mesterségét sem gyakorolta. Korán férjhez ment, így élete jelentős részét gyermekeinek szentelte. Férje szintén magyar származású, ügyvédi irodát vezet a fővárosban. Hogy mivel foglalkozik most Enikő? „Magyarkodom” – mondta. Mosolyában némi lemondást és keserűséget is felfedezni véltem. Majd beszélni kezdett az ottani magyar kolónia múltjáról és mindennapjairól.

Venezuela valamikor befogadó ország volt, spanyolok és olaszok tízezrei kerestek itt boldogulást. A bevándorló magyarok helyzete – talán a nyelv idegenség miatt is – nehezebb volt. Ösztönösen csoportosultak, segítették, támogatták, biztatgatták egymást. Korábban egy helyiséget béreltek összejöveteleikre, majd pénzüket összeadva 1963-ban telket vásároltak, amelyre aztán felépítették a Magyar Házat, ahol ő azóta is tevékenykedik. Becslése szerint négy-ötezer magyar él Venezuelában, negyedük a fővárosban. A Magyar Házat mintegy nyolcvanan látogatják rendszeresen, a vallási- és nemzeti ünnepeken viszont többszázan.

Az összezártság miatt hamar kialakult egyféle kolónia-szindróma, ezért öröm számukra, ha magyarországi vendégeket láthatnak vendégül. Szeretettel fogadták tavaly ősszel Forrás táncosait, akik egy venezuelai fesztiválon vettek részt. Ennek a találkozásnak köszönhető, hogy Enikő szerepet vállalt a battai fesztiválon, a kolumbiai együttes tolmácsaként. Amint mondta, „nem tudta volna elviselni”, ha nem kapott volna valamilyen feladatot a Summerfesten.

A Magyar Ház, egyesületeknek is otthont ad. Magyar nyelvű óvoda, hétvégi iskola és cserkészegyesület működik benne. Annak keretében működik a tánccsoport is. A cserkészek bonyolítják le az ünnepségeket, a fesztiválokat, tánccsoportot is működtetnek. Enikő tizenöt éven át a Ráskay Lea nevét viselő női cserkészcsapat parancsnoka volt, de azóta is szinte minden munkát elvállal. Társaival ebédeket, vacsorákat készítenek a neves ünnepekre, adományokat gyűjtenek a Magyar Ház javára. A női cserkészcsapattal, 1993-ban Magyarországra, 2000-ben az erdélyi Görgényüvegcsűrre látogattak el. Felkeresték azt a vadászházat, ahol Wass Albert, A funtineli boszorkány című regénye játszódik. „Valóságos csoda volt számunkra – mesélte – hogy az üvegcsűriek a román tengerben is megőrizték magyar anyanyelvüket. Bár tökéletesen beszélem a spanyolt, csak magyarul tudom mondani az unokámnak, hogy kicsi csillagom, bogaram”.
Próbálta gyermekeibe oltani az anyanyelv szeretetét, 1975-től évente hazahozta őket egy-két hónapra. Mivel azonban egyikük sem kötött magyar házasságot, családjaik asszimilációja már megállíthatatlan, a családban már inkább spanyolul beszélnek. A beolvadás másik okát a venezuelai gazdaság lejtmenetében látja. 1974-ben a kőolaj árrobbanásától csodát várt az ország, de a kormány a bőség zavarában túlköltötte magát, majd hibát hibára halmozott. Most a spanyol és olasz bevándorlók leszármazottai inkább kifelé igyekeznek az országból, a magyar bevándorlás pedig teljesen befejeződött.

Bár sejti a Magyar Ház sorsát, azért tovább dolgozik. Amint mondta – mást amúgy sem tehet. A honvágyat is felemásan élik meg. Valahogy úgy, hogy onnan is haza jönnek, innen is haza mennek. Legalábbis az első generációsok. Mert a gyermekek és unokák már ezt is másként érzik.


AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.