2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:20°
Max:24°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:30°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:31°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gazsó Enikő, a caracasi Magyar Ház mindenese - írta: - Szaniszló -
2005-08-30 - Nem mindennapi életutat járt be az idei fesztivál lángjának meggyújtója. A távoli Caracasban, tízévesen ismerhette meg édesapját, aki ludovikás tiszt volt, és 1944-ben Németországba vezényelték. Itt született meg Gazsó Enikő a család harmadik gyermekeként.

Amikor Európában elhallgattak a fegyverek, az apa Amerikába indult, hogy ott teremtsen új egzisztenciát magának és családjának. Az anya három gyermekével hazatér Magyarországra. Mire az apának sikerült megvetnie lábát Venezuelában, legördült a vasfüggöny. Az anya többszöri kiutazási kérelmét elutasították, csupán 1956-ban, egy nappal a szovjet intervenció előtt léphették át a határt…

Gazsó Enikő szociológiát és filozófiát tanult a caracasi egyetemen, de egyik mesterségét sem gyakorolta. Korán férjhez ment, így élete jelentős részét gyermekeinek szentelte. Férje szintén magyar származású, ügyvédi irodát vezet a fővárosban. Hogy mivel foglalkozik most Enikő? „Magyarkodom” – mondta. Mosolyában némi lemondást és keserűséget is felfedezni véltem. Majd beszélni kezdett az ottani magyar kolónia múltjáról és mindennapjairól.

Venezuela valamikor befogadó ország volt, spanyolok és olaszok tízezrei kerestek itt boldogulást. A bevándorló magyarok helyzete – talán a nyelv idegenség miatt is – nehezebb volt. Ösztönösen csoportosultak, segítették, támogatták, biztatgatták egymást. Korábban egy helyiséget béreltek összejöveteleikre, majd pénzüket összeadva 1963-ban telket vásároltak, amelyre aztán felépítették a Magyar Házat, ahol ő azóta is tevékenykedik. Becslése szerint négy-ötezer magyar él Venezuelában, negyedük a fővárosban. A Magyar Házat mintegy nyolcvanan látogatják rendszeresen, a vallási- és nemzeti ünnepeken viszont többszázan.

Az összezártság miatt hamar kialakult egyféle kolónia-szindróma, ezért öröm számukra, ha magyarországi vendégeket láthatnak vendégül. Szeretettel fogadták tavaly ősszel Forrás táncosait, akik egy venezuelai fesztiválon vettek részt. Ennek a találkozásnak köszönhető, hogy Enikő szerepet vállalt a battai fesztiválon, a kolumbiai együttes tolmácsaként. Amint mondta, „nem tudta volna elviselni”, ha nem kapott volna valamilyen feladatot a Summerfesten.

A Magyar Ház, egyesületeknek is otthont ad. Magyar nyelvű óvoda, hétvégi iskola és cserkészegyesület működik benne. Annak keretében működik a tánccsoport is. A cserkészek bonyolítják le az ünnepségeket, a fesztiválokat, tánccsoportot is működtetnek. Enikő tizenöt éven át a Ráskay Lea nevét viselő női cserkészcsapat parancsnoka volt, de azóta is szinte minden munkát elvállal. Társaival ebédeket, vacsorákat készítenek a neves ünnepekre, adományokat gyűjtenek a Magyar Ház javára. A női cserkészcsapattal, 1993-ban Magyarországra, 2000-ben az erdélyi Görgényüvegcsűrre látogattak el. Felkeresték azt a vadászházat, ahol Wass Albert, A funtineli boszorkány című regénye játszódik. „Valóságos csoda volt számunkra – mesélte – hogy az üvegcsűriek a román tengerben is megőrizték magyar anyanyelvüket. Bár tökéletesen beszélem a spanyolt, csak magyarul tudom mondani az unokámnak, hogy kicsi csillagom, bogaram”.
Próbálta gyermekeibe oltani az anyanyelv szeretetét, 1975-től évente hazahozta őket egy-két hónapra. Mivel azonban egyikük sem kötött magyar házasságot, családjaik asszimilációja már megállíthatatlan, a családban már inkább spanyolul beszélnek. A beolvadás másik okát a venezuelai gazdaság lejtmenetében látja. 1974-ben a kőolaj árrobbanásától csodát várt az ország, de a kormány a bőség zavarában túlköltötte magát, majd hibát hibára halmozott. Most a spanyol és olasz bevándorlók leszármazottai inkább kifelé igyekeznek az országból, a magyar bevándorlás pedig teljesen befejeződött.

Bár sejti a Magyar Ház sorsát, azért tovább dolgozik. Amint mondta – mást amúgy sem tehet. A honvágyat is felemásan élik meg. Valahogy úgy, hogy onnan is haza jönnek, innen is haza mennek. Legalábbis az első generációsok. Mert a gyermekek és unokák már ezt is másként érzik.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.