2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:11°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Beszélgetés

Gazsó Enikő, a caracasi Magyar Ház mindenese - írta: - Szaniszló -
2005-08-30 - Nem mindennapi életutat járt be az idei fesztivál lángjának meggyújtója. A távoli Caracasban, tízévesen ismerhette meg édesapját, aki ludovikás tiszt volt, és 1944-ben Németországba vezényelték. Itt született meg Gazsó Enikő a család harmadik gyermekeként.

Amikor Európában elhallgattak a fegyverek, az apa Amerikába indult, hogy ott teremtsen új egzisztenciát magának és családjának. Az anya három gyermekével hazatér Magyarországra. Mire az apának sikerült megvetnie lábát Venezuelában, legördült a vasfüggöny. Az anya többszöri kiutazási kérelmét elutasították, csupán 1956-ban, egy nappal a szovjet intervenció előtt léphették át a határt…

Gazsó Enikő szociológiát és filozófiát tanult a caracasi egyetemen, de egyik mesterségét sem gyakorolta. Korán férjhez ment, így élete jelentős részét gyermekeinek szentelte. Férje szintén magyar származású, ügyvédi irodát vezet a fővárosban. Hogy mivel foglalkozik most Enikő? „Magyarkodom” – mondta. Mosolyában némi lemondást és keserűséget is felfedezni véltem. Majd beszélni kezdett az ottani magyar kolónia múltjáról és mindennapjairól.

Venezuela valamikor befogadó ország volt, spanyolok és olaszok tízezrei kerestek itt boldogulást. A bevándorló magyarok helyzete – talán a nyelv idegenség miatt is – nehezebb volt. Ösztönösen csoportosultak, segítették, támogatták, biztatgatták egymást. Korábban egy helyiséget béreltek összejöveteleikre, majd pénzüket összeadva 1963-ban telket vásároltak, amelyre aztán felépítették a Magyar Házat, ahol ő azóta is tevékenykedik. Becslése szerint négy-ötezer magyar él Venezuelában, negyedük a fővárosban. A Magyar Házat mintegy nyolcvanan látogatják rendszeresen, a vallási- és nemzeti ünnepeken viszont többszázan.

Az összezártság miatt hamar kialakult egyféle kolónia-szindróma, ezért öröm számukra, ha magyarországi vendégeket láthatnak vendégül. Szeretettel fogadták tavaly ősszel Forrás táncosait, akik egy venezuelai fesztiválon vettek részt. Ennek a találkozásnak köszönhető, hogy Enikő szerepet vállalt a battai fesztiválon, a kolumbiai együttes tolmácsaként. Amint mondta, „nem tudta volna elviselni”, ha nem kapott volna valamilyen feladatot a Summerfesten.

A Magyar Ház, egyesületeknek is otthont ad. Magyar nyelvű óvoda, hétvégi iskola és cserkészegyesület működik benne. Annak keretében működik a tánccsoport is. A cserkészek bonyolítják le az ünnepségeket, a fesztiválokat, tánccsoportot is működtetnek. Enikő tizenöt éven át a Ráskay Lea nevét viselő női cserkészcsapat parancsnoka volt, de azóta is szinte minden munkát elvállal. Társaival ebédeket, vacsorákat készítenek a neves ünnepekre, adományokat gyűjtenek a Magyar Ház javára. A női cserkészcsapattal, 1993-ban Magyarországra, 2000-ben az erdélyi Görgényüvegcsűrre látogattak el. Felkeresték azt a vadászházat, ahol Wass Albert, A funtineli boszorkány című regénye játszódik. „Valóságos csoda volt számunkra – mesélte – hogy az üvegcsűriek a román tengerben is megőrizték magyar anyanyelvüket. Bár tökéletesen beszélem a spanyolt, csak magyarul tudom mondani az unokámnak, hogy kicsi csillagom, bogaram”.
Próbálta gyermekeibe oltani az anyanyelv szeretetét, 1975-től évente hazahozta őket egy-két hónapra. Mivel azonban egyikük sem kötött magyar házasságot, családjaik asszimilációja már megállíthatatlan, a családban már inkább spanyolul beszélnek. A beolvadás másik okát a venezuelai gazdaság lejtmenetében látja. 1974-ben a kőolaj árrobbanásától csodát várt az ország, de a kormány a bőség zavarában túlköltötte magát, majd hibát hibára halmozott. Most a spanyol és olasz bevándorlók leszármazottai inkább kifelé igyekeznek az országból, a magyar bevándorlás pedig teljesen befejeződött.

Bár sejti a Magyar Ház sorsát, azért tovább dolgozik. Amint mondta – mást amúgy sem tehet. A honvágyat is felemásan élik meg. Valahogy úgy, hogy onnan is haza jönnek, innen is haza mennek. Legalábbis az első generációsok. Mert a gyermekek és unokák már ezt is másként érzik.


Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.