2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Önkormányzat

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17 - Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.
A virágosztás hagyományosan négy helyszínen zajlott; Óvárosban a Szent László téren, Újtelep-Urbáriumban a SZISZKI parkolójában, Dunafüreden a Napsugár téren, illetve a lakótelepen a BKK mögötti parkolóban.
Az osztásban részt vett Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, Kovács Lajos, Sinka László, Lukács Bernadett, Szabó Zoltán, Szalai Attila, Szabó Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők.

Vezér Mihály polgármester emlékeztetett, hogy a két évtizede indult kezdeményezés célja elsősorban a városlakókkal közös környezetszépítés, amiben mindenki örömét lelheti. A szép, virágos településkép jó kedvre, mosolyra hangolja a lelkeket, így barátságosabban fordulhatnak egymás felé az emberek. Jól esik gondoskodni a virágokról, amik igénylik az öntözést, gaztalanítást. Arra buzdította a nagyszámban megjelenteket, hogy a most kiosztottak mellett, maguk is további növényeket ültessenek.
A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az Önkormányzat idén is meghirdetett a "Tiszta Udvar - Rendes Ház" versenyt, amelyre a megszokottak szerint három kategóriában lehet nevezni: társasházak előkertje, családi házak előkertje és a hozzá kapcsolódó környezet, valamint a legszebb ablak, vagy erkély. Az eredményhirdetésre a szeptemberi Battai Napok megnyitóján kerül majd sor, amelyen értékes ajándékokat is kisorsolnak.
Vezér Mihály a sajtó kérdésére elmondta azt is, hogy sok település hirdet virágos versenyt, azonban nem jellemző, hogy ezt az Önkormányzatok virágosztással segítik, illetve, hogy ilyen nagy hangsúlyt fektetnek a közterek virágosítására, mint Százhalombatta. A tiszta, rendezett környezet meghatározza a gyerekek viselkedését is, mert ők is fontosnak tartják majd a természet megóvását, és ezt szeretnék majd továbbadni a következő generációknak.
A város számos hazai díjat nyert korábban a virágos versenyeken, de európai szinten is ezüstérmes lett Batta a kisváros kategóriában. Az elsődleges cél azonban nem ez, hanem a szép, élhető, tiszta környezet kialakítása. A versenyek jó lehetőséget teremtettek arra is, hogy számos kérdésben tapasztalatot cseréljenek egymással a települések – mondta el Vezér Mihály.

Török Sándor alpolgármester Dunafüreden – részben a városrész és a lakótelep képviselőjeként is – örömét fejezte ki, hogy minden idők talán legnagyobb érdeklődése mellett zajlott a virágosztás. Mint mondta, minden virág jó helyre kerül, akár a családi házaknál, vagy a lakótelepen színesítsék a környezetet. Sokan jelentkeztek a "Tiszta Udvar Rendes Ház" versenyre az elmúlt évtizedekben, nagy számban vannak, olyanok, akik már örökös díjazott címmel rendelkeznek, így nem indulhatnak, a tervek szerint azonban ezt felülvizsgálják – tette hozzá az alpolgármester.

Nagy Balázs alpolgármestert idézte az ismert mondást, miszerint, "aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet"; Százhalombattán nagyon sokan szeretik a virágot. Több százezer tő egynyári növényt osztott ki a város az elmúlt 20 évben. A környezetszépítés annak is örömteli, aki elülteti és annak is, aki szemléli a virágokat; a látványt fokozza, hogy ilyenkor virágba borul a város, mert az Önkormányzat is sok telepítést végez a köztereken. Számára mindig kikapcsolódást jelent az otthoni kert ápolása, mert ilyenkor érezhető a természet közelsége.

Kovács Lajos önkormányzati képviselő szerint büszkeségre adhat okot, hogy a városba látogatók irigylésre méltónak tartják a rendezett, virágos közterületeket, kerteket. Nemzetközi összehasonlításban is meglátszik, hogy a város sokat áldoz a minél élhetőbb környezet kialakítására. Ő maga, illetve felesége is szívesen ültet virágokat.

Sinka László dunafüredi képviselő –, aki igen jól ismeri a növényeket – örömtelinek nevezete, hogy minden évben nagyon népszerű a virágosztás. Véleménye szerint az egyik legszebb elfoglaltság a kerttel, növényekkel való törődés, akár a lakótelepi lakásokban, lépcsőházakban, erkélyeken, előkertekben. A virág ugyanolyan törődést érdemel, mint egy kisállat, vagy egy kicsiny emberi lény. A növények a világot színesítve, nyugalmat árasztva jó kedvre hangolnak.

"Csodálatos nap, csodálatos emberekkel, mindenki boldog" – fogalmazott a sajtónak Lukács Bernadett önkormányzati képviselő. Elmondta azt is, hogy dunafüredi háznál hobbi kertészként maga is szívesen foglalkozik virágokkal, növényekkel, amelyek látványa, illata véleménye szerint nyugtatólag hat; ez városszerte megtapasztalható.

Szabó Zoltán önkormányzati képviselő a sajtónak elmondta, hogy a városlakók nagyon sok szép előkertet és virágos erkélyt alakítottak ki az elmúlt években, amiket folyamatosan gondoznak. Körzete mindig kiemelkedő eredményeket ért el a városi versenyeken, reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad. Hozzátette, nem sok település büszkélkedhet azzal, hogy önkormányzatuk ilyen nagyszámú virággal segíti a környezet szebbé tételét. A képviselő szólt arról is, hogy közel áll hozzá a természet, különösen szívesen foglalkozik zöldségtermesztéssel.

"Virágból soha nem elég" – fogalmazott Szalai Attila önkormányzati képviselő, aki szerint a virágosztás, illetve a város lakosság általi díszítése közösségi élményt is jelent. A lakók szívesen ültetnek virágokat, alakítanak ki kerteket, amiket azután magukénak érezve gondoznak is. Választókerületére egyébként is jellemző, hogy nagyon szépek, színesek a parkok. Virággal különböző alkalmakkor sokféle kifejezhető "hiszen az maga az élet", a növény esetében is megfigyelhető például a születés, az elmúlás, illetve a sokszínűség.

Szabó Attila önkormányzati képviselő szerint "fantasztikus kiskertek nőttek ki a semmiből" az elmúlt években, amik jól látszanak összehasonlítva a régi városi fotókkal. Körzetében járva sok szép virágos területet, kertet fényképezhetett le a napokban is. A Környezetvédelmi Bizottság elnökeként is nagyon fontosnak nevezte a természet tiszteletét és megóvását, amit mindig kiemelten kezelt a város, példaként említette a folyamatos, nagyszabású fásítási programot.

Szabó Gábor óvárosi képviselő lapunknak elmondta, jó látni, hogy nem csak körzetében, hanem városszerte is nagyon sokan díszítik kertjüket, erkélyüket színes virágokkal. Gyakran kérnek tőle segítséget egy-egy terület zöldebbé tételéhez, amiben mindkor igyekszik segíteni. Óvárosban is népszerű az Önkormányzat által indított "Battai Újszülöttek Fája" program, jól sikerült a másfél éve átadott Matta-kerti parkoló virágosítása és parkosítása, illetve nagy jelentőségű a szakszerű városi fatelepítési koncepció. (Fotó: Tóth Erzsébet)

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.