2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:30°
Kultúra, Oktatás

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10 - Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.
Projektünk főbb céljai között szerepel olyan oktatási programok, játékok, digitális eszközök készítése, amelyek környezeti nevelés témában segítik a tanárokat, a pedagógusokat és az oktatási szakértőket munkájuk eredményesebb elvégzésében. Cél a kollégák környezeti nevelésben mutatott jártasságának fejlesztése, a fenntarthatóság értékrendjének hiteles képviselete és a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadásának hatékonysága az iskolájukban, szűkebb és tágabb környezetükben.
Projektünk támaszkodik a STEAM oktatási modellre, amely integrálja a természettudományok, a technológiai, a mérnöki, a művészeti és a matematikai ismereteket az informatika és digitális eszközök segítségével, élményalapú ismeretátadás és ismeretszerzés formájában.

Az egyik mérföldkő, amelyhez idén áprilisban érkeztünk, annak a 11 angol nyelvű oktatási segédanyagnak a megosztása, amelyen a projektpartnerek az elmúlt több, mint egy évben dolgoztak. Mindegyik munka a környezettudatosság fejlesztését célozza meg a digitális történetmesélés és a programozás eszközeivel. (https://www.aksantys.com/a-green-future-in-the-digital-world/)

A másik, számunkra különösen jelentős mérföldkő, hogy a FITDigit projekt ötödik találkozójára Százhalombattán, iskolánkban került sor 2024. április 24-26. között. Projektünk 7 intézményből szerveződött, főkoordinátorunk az Aksantys nevű független, nonprofit szervezet Franciaországból. Hozzájuk csatlakozott további 6 partner: Bagarasi Hurriyet Ilkokulue (általános iskola, Törökország), Eurodimensions (tanácsadócég, Málta), EU&Pro centrum vzdelavani a praxe (oktatási központ, Csehország), Murtuna Gazi Ortaokulu (általános iskola, Törökország), Instituto Comprensive Borgetto Partinico (általános- és középiskola Olaszország) és iskolánk, az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium (Százhalombatta). A helyi találkozóra partnereink közül Málta kivételével mindenhonnan érkeztek képviselők.

A projekt tematikájába illeszkedő programjainkat igyekeztünk színessé tenni vendégeink számára.

Ellátogattak hozzánk a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület képviseletében Dr. Vásárhelyi Tamás, Könczey Réka és Saly Eszter, akik animátorként, játékmesterként egy interaktív műhely keretein belül ismertették meg velünk az általuk kifejlesztett Klíma vándortanösvényt. A tanösvény az MKNE munkatársai által készített, saját fejlesztésű interaktív játékokat tartalmaz a klímaváltozás témakörében, amelyek részben attól válnak "vándorrá", hogy dobozokban könnyen lehet őket szállítani a bemutató helyszínére. A foglalkozás során vendégeink, és egy későbbi foglalkozás során iskolánk tanulói, kis csoportokat alkotva "vándoroltak" 4 állomást érintve, ahol a játékmesterek segítségével kísérletezhettek, kipróbálhatták a játékokat, és új ismereteket szerezhettek. Az Egyesület célja az érzékenyítés a klímaváltozás témájában, a következmények megismertetése az említett játékok segítségével, amelyek olykor valóban játékok, máskor modellek, taneszközök, kísérletezésre alkalmas eszközök, és segítik a felfedezve tanulást, támogatják a kíváncsiságot, és a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Alkalmasak arra, hogy önállóan is játszhassanak, dolgozhassanak velük a gyerekek és felnőttek. Elsősorban környezettudatosan, újrahasznosított anyagokból készültek ezek a segédeszközök. Vendégeink nagyon élvezték ezt a játékos foglalkozást, és új tanítási ötletekkel térhettek haza.

A program részét alkotta egy Scratch programozási műhelyfoglalkozás is, ahol iskolánk három tanulója, Bernáth Ábel, Mikula Barnabás és Molnár Dénes Ákos 11. A osztályos tanulók bemutatták azokat a Scratch animációkat, amelyeket az iskolánk által megalkotott oktatási segédanyag programozási fejezetéhez készítettek. Beszéltek az animációk készítéséről, egynek a készítésén lépésről lépésre végig is vezettek minket, majd vendégeink, a fiatalok segítségével, önállóan is kísérletezhettek a Scratch izgalmas világában, fejlesztve digitális készségeiket.

A találkozónk előkészítésének egyik lépése volt, hogy Homolya Gábor érdi képzőművész március folyamán iskolánkba látogatott, hogy Regős Ágnes tanárnő tanítványainak "trash art", vagyis hulladékművészeti foglalkozást tartson.  A foglalkozás eredményeképpen izgalmas munkák születtek, amelyekből Regős Ágnes kiállítást rendezett be. Ezt a kiállítást vendégeinknek is megmutattuk, sőt Homolya Gábor művész úr vendégeinknek is tartott egy workshopot, ahol újabb izgalmas alkotások születtek hulladékból.

Találkozónk kiemelkedő eleme volt, hogy látogatást tehettünk a MOL Campusban Budapesten, ahol a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. képviseletében Molnár-Nagy Mária University Business Lead Expert tartott előadást a cég körforgásos gazdaságba illeszkedő működéséről, törekvéseiről és céljairól, a fenntartható hulladékgazdálkodásról. Az előadás részeként megismerhettük a MOL Campus épületét is, amely szigorú fenntarthatósági elvek jegyében épült, innovatív megoldásokat használva, amelynek része többek között a geotermikus energiát felhasználó hűtési- és fűtési rendszer vagy a szürkevíz újrahasznosítása is. Végül pedig az épület tetejéről megcsodálhattuk a ragyogó napsütésben elénk táruló Budapestet.  

Ha már Budapesten jártunk, megtekintettük a város szívében megbújó, egyelőre kevésbé ismert Trash Art múzeumot, ahol újrahasznosított fém autóalkatrészekből készített filmes tárgyak és szereplők éledtek újjá az alkotók kezei között.

A projekttalálkozó elengedhetetlen része volt a jógyakorlatok cseréje és kifejlesztett oktatási segédanyagaink közös értékelése is. Ezt folytatjuk a következő projekttalálkozó során 2024 májusában, Olaszországban.

Szabó Lídia, projektkoordinátorAKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.