2022. május 25. - Orbán napja
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:11°
Max:17°
Vasárnap
Min:10°
Max:16°
Riport

De te légy bátor! - írta: ck
2019-09-27 - A holokauszt 75. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a százhalombattai temetőben szeptember 26-án. A 2012-ben emelt Holokauszt-emlékműnél beszédet mondott Katona Tamás, a Hit Gyülekezetének lelkésze, Vezér Mihály polgármester és Verő Tamás főrabbi.
A népes rendezvényen megjelent Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, az Arany János iskola diákjai és tanárai, több helyi intézmény, cég, civil szervezet és párt képviselői.

Katona Tamás a szervezők nevében külön is köszöntötte a fiatalokat, mivel, mint mondta, a rendezvény elsősorban nekik szól. Felidézte a magyarországi zsidók gettóba zárásának és elhurcolásának történetét, valamint a tragédiához vezető eseményeket. Kiemelte, hogy a numerus clausus néven ismertté vált törvénycikket a megemlékezés napján, 1920. szeptember 26-án szavazta meg a magyar nemzetgyűlés.

Hangsúlyozta: a megszégyenített, kisemmizett, koncentrációs táborokba hurcolt emberek magyar állampolgárok, sok esetben a települések legnagyobb adófizetői voltak. Fontos megadni nekik a tiszteletet, felelősségünk emléküket továbbadni a következő nemzedékeknek, hogy soha többé ne történhessen meg, ami történt.

A megemlékezésen zenélt a Sabbathsong Klezmer Band három tagja, köztük a százhalombattai Csányi Sándor. Egy olyan dalt is előadtak, amelyet Elie Wiesel Nobel-békedíjas írónak is játszottak, aki akkor azt mondta, ez a dal segítette az életben maradni a koncentrációs táborban. A dal magyar szövege: "Hiszek a messiás eljövetelében, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy késlekedik."

Vezér Mihály polgármester háláját fejezte ki a szervezőknek, amiért időről időre segítenek "felfrissíteni közös emlékezetünket." A felejtés olykor hasznos- mondta -, de van, amit nem szabad elfelejtenünk. Nem véletlenül tekintik bűncselekménynek a holokauszttagadást. Az ártatlanul megkínzott és megölt zsidók tömegei a kor propagandagépezetének áldozatai voltak. Százhalombattán 20-25 zsidó család élt a múlt század húszas éveiben. Közülük húsz személyt vittek el ’44 tavaszán, a többségüket Auschwitzba, és mindössze ketten tértek vissza a háború végén.  A városvezető kiemelte a szolidaritás jelentőségét, és, hogy sosem szabad megalkudni olyan eszmékkel, amiknek nevében faja, gondolkodása, vallása miatt üldöznek valakit. Az általános "passzív rezisztencia" mellett hetvenöt éve sokan voltak olyanok is, akik saját magukat, családjukat veszélyeztetve mentették a zsidókat. Elmesélte nagyapja történetét, aki bánászként három munkaszolgálatost rejtett el, és arra emlékeztetett, hogy a pozitív példákat sem szabad elfelejtenünk.

Pajor Tamás Soha többé című versét Hevesi Panna, az Arany János iskola diákja mondta el, majd Verő Tamás főrabbi fohászkodott az áldozatokért héber és magyar nyelven. Hosszú sort alkottak a résztvevők, hogy elhelyezhessék az emlékezés köveit a Holocaust-emlékművön, miközben a Sabbathsong muzsikált. A megemlékezés szomorú, olykor megrendítő perceit azonban vidám hangulatban zárta a zenekar. Búcsúzásként egy modern izraeli dalt játszott a bátorságról. (Köszönjük a képeket Szalai Attilának!)      



Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.