Kevés olyan étel van, ami annyira vonzza az embereket, mint a pizza. Egy jól elkészített tészta, ízletes feltétekkel és illatosan ropogós széllel pillanatok alatt törzsvendégeket szerezhet. Nem véletlen, hogy sokan álmodoznak saját pizzéria nyitásáról.
Azonban a finom falatok mögött komoly előírások és hivatalos kötelezettségek állnak, amelyekre fel kell készülnöd, ha belevágsz.
A jó hír az, hogy a Megvédelek.hu cég a HACCP dokumentáció elkészítésében is a segítségedre lehet. Ha éppen most tervezel vállalkozásba kezdeni, érdemes a cég weboldalán tájékozódni, és ha már konkrét elképzelések vannak a fejedben, a tettek mezejére lépni.
Bejelentések és engedélyek
Egy pizzéria indításakor első lépésként be kell jelentened a tevékenységedet az önkormányzatnál. Ez ugyanis bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység, ami azt jelenti, hogy ha minden jogszabályi feltételnek megfelelsz, megnyithatod az üzletet. Ha minden megvan, a helyi jegyző értesíti a NÉBIH-et, a katasztrófavédelmet és a munkavédelmi hatóságot, akik később ellenőrzést is tarthatnak.
A helyiség követelményei
Ahhoz, hogy a pizzéria higiénikus és biztonságos legyen, több feltételnek is eleget kell tenned. A személyzetnek kötelező a mosdó és öltöző (vagy befogadónyilatkozat csatolása), a vendégeknek pedig bizonyos befogadóképesség felett vendégwécét kell kialakítani. Alap a szagelszívás, hiszen akár elektromos, akár fatüzelésű vagy gázos kemencét használsz, nagyobb mennyiségű hő és szag keletkezik, amit szabályosan el kell vezetned.
Az üzlet elektromos hálózatát érintésvédelmi és tűzvédelmi szempontból is felül kell vizsgáltatni. Gondolj bele: egy nagy teljesítményű kemence vagy több hűtő egyszerre komoly terhelés. Ha nincs kiépítve a rendszer, könnyen zárlat vagy tűzeset lehet a vége. A pizzériában kötelező poroltót, mentőládát és jól látható jelzéseket elhelyezni, valamint rendszeresen tűzvédelmi oktatásról sem szabad megfeledkezni.
Munkavédelem és egészségügy
Alkalmazott foglalkoztatása esetén szükség lesz munkahelyi kockázatelemzésre, ahol szakember felméri a munkaterület veszélyeit. Emellett a munkavállalóknak foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük, mielőtt munkába állnának. A tisztítószerek miatt kémiai kockázatelemzés is kell, és bizonyos eszközökhöz kötelező az egyéni védőfelszerelés megléte.
Élelmiszer-biztonság és HACCP
Egy pizzériában előfeltétel, hogy minden alapanyag biztonságosan kerüljön a vendég tányérjára. Ezt szolgálja a HACCP-rendszer, amelyet a NÉBIH is ellenőriz. Kerüld a letölthető sablonokat, a dokumentum egy személyre szabott rendszer, amely a hely adottságaira és a működés sajátosságaira épül. Idetartozik az allergén anyagok feltüntetése, a hőmérsékletek nyilvántartása és a higiéniai szabályok pontos követése.
Egy pizzérianyitás nagyobb falat, mint a receptek megálmodása. A háttérben jogi, higiéniai, munkavédelmi és tűzvédelmi előírások hosszú sora áll, amelyeknek meg kell felelned.