2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:10°
Max:10°
Szerda
Min:8°
Max:20°
Csütörtök
Min:11°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:8°
Max:16°
Közélet, politika

Nincs béke a Dunánál - írta: CK
2008-09-30 - Kibékíthetetlen a politikai elit szembenállása, mivel nem tudnak választ adni a külvilágból érkező kihívásra, és akkor is a hatalom megszerzése az elsődleges motivációjuk, ha ennek az ára a gazdasági válság további mélyítése. Ráadásul, vagy éppen ezért, ezzel az elittel szemben teljességgel megszűnt a választók bizalma.

Így összegezte a mai hazai helyzetet Szakolczai György közgazdász a Dunánál elnevezésű konferencián, Százhalombattán szeptember 27-28-án. Nem ő volt az egyetlen a neves előadók között, aki a párbeszéd elindítását, egy józan és értelmes nemzeti, politikai konszenzus kialakítását nevezte a krízisből kivezető egyetlen útnak. A „nemzeti jobb” és a „nemzeti bal” közötti gondolatcserét, az országban meglévő problémák okainak közös feltárását jelölte meg a konferencia céljaként a kezdeményező, dr. Fazekas István alpolgármester is.

Aki bekapcsolódott a nyilvános vitába, összetett, árnyalt képet kapott a mai magyar valóság szinte minden szeletéről: az erkölcsről, az oktatásról, a kultúráról, a gazdasági és politikai jellemzőkről, de arról is, vajon milyen lelki és mentális állapotról tanúskodik a magyarok írásképe, és milyen ételeket, könyveket, műsorokat fogyasztanak.

A műveletlen ember könnyebben befolyásolható – hangzott el Véghelyi Balázs nyitóelőadásában, amelyhez aztán sokan sokféleképpen kapcsolódtak a két nap folyamán.
A tömegdemokrácia, a média által agyonmanipulált „művilág” és a benne igazán felnőtté válni, önmagukért és a világért felelősséget vállalni nem akaró tömegek életét más-más oldalról világította meg a neves grafológus, a közoktatási szakemberek, a lapszerkesztő könyvkiadó, a táplálkozástudós vagy a történelem, a politika, a gazdaság területén elismert személyiségek.
Ilyen, önmagát és saját érdekeit sem ismerő nemzet „hódolt be” az Európai Unióba Pozsgai Imre egykori művelődési miniszter szerint, és ilyen tömegeket lehet televízión keresztül vezényelni – fogalmazott Boross Péter, aki szerint a „gyönyörködtető gorombaság” mostanra alapelemmé vált a politikai eszköztárnak.

A volt miniszterelnök a történelem és a magyar „néplélek” mélységes ismeretéről, irigylésre méltó arányérzékről és élettapasztalatról tanúskodó előadásban világított rá, hogy Magyarországon hosszabb távú fejlődés mindig a realitásokkal kötött józan kompromisszumok talaján létezett, és hogy radikális módszerekkel választást nyerni lehet ugyan, kormányozni azonban nem.

Ugyancsak a felelőtlenségről beszélt Szakolczai György, csak éppen a számok nyelvén. Magyarországon negyven éve nagyobb a felhasználás, mint a bruttó hazai terhelés. A hiányt 70 százalékban hitelfelvételből pótolja a költségvetés, és a kormányzati szektor jövedelme 58,8 százalékban innen származik. Mivel az ország eladósodott, egyre drágábban jut újabb kölcsönökhöz, és ha mindez változatlanul folytatódik, elkerülhetetlen a gazdasági összeomlás. A közgazdász professzor a lehetséges megoldásokról is beszélt, hangsúlyozva: amíg a politikai elit számára az ország sorsa másodlagos a hatalom megszerzéséhez képest, nincs kiút.
Dr. Fazekas István elmondta: novemberben folytatni szeretnék a nyilvános valóságfeltárást. Bihari Mihály alkotmányjogász és Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A téma az alkotmány, valamint a tudomány és a politika kapcsolata lesz.Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.