2023. január 31. - Marcella napja
Kedd
Min:1°
Max:4°
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:4°
Péntek
Min:1°
Max:5°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Beszélgetés

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12 - Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.
Igazgató Asszony! Mit kell azalatt konkrétan értenünk, hogy Ön őskoros régész?

A római kort megelőző időszakot kutatom, itt, a Kárpát-medencében. S hadd tegyem ehhez hozzá máris: a régészet nemcsak a múlt kincseinek a feltárását jelenti, hanem a legaprólékosabb tudományos elemzést is. Egy-egy leletegyüttes átfogó vizsgálata esetenként akár évtizedekig is eltarthat.

Mi volt az a döntő fordulat az életében, amikor elhatározta, hogy a múlt ásója lesz az egyik munkaeszköze?

Apai ágon egy régi érdi sváb családból, anyai ágon pedig egy Kőszeg vidéki horvát családból származom. Ebből a szép keveredésből születtem én magyarrá, s ez már önmagában is érdekes dolog, s különösen alkalmas arra, hogy egy gyermek figyelmét a múlt felé irányítsa. Érden jártam iskolába, nagyon szerettem rajzolni és festeni, az volt az álmom, hogy híres festőnő leszek. Ezért Budapestre, a József Attila gimnáziumba mentem, rajztagozatra, ahol rengeteg tehetséges osztálytársam volt, és én bizony úgy láttam, messze nem vagyok olyan tehetséges, mint ők. Szerencsémre nagyon jó tanáraim voltak! Vasbányai Ferenc tanította a magyart, Farkas Ágnes pedig a történelmet, nekik köszönhetem igazából, hogy a figyelmem a múlt kutatása felé fordult. Egyszer az egyik történelemkönyvünknek a végén láttam egy képet, Régészek munka közben volt a címe, melyen Aquincumban római kori emlékeket tártak fel fiatal archeológusok. Ez annyira megérintett, hogy onnantól elkezdett a régészet is érdekelni. Orosz-történelem szakon kezdtem az egyetemet, aztán két elvégzett év után – az orosz szakot leadva – régészet-történelem szakon folytattam a tanulmányaimat. Különböző impulzusok hatására az is kialakult bennem, hogy engem az őskor érdekel.

Vannak ennek a régészeti kornak nálunk írásos emlékei is?

Az etruszk-kelta időszakból már akadnak, de ez eléggé kis része ennek az időszaknak. Az őskőkor (több, mint 40 000 évvel ez előttről is vannak leletei), amikor a gondolkodó ember tevékenysége már megfogható – kőeszközök készítésével, tűzhely, lakás előállításával –, az egyre jobban kinyíló újkőkorral együttesen olyan felemelően szép, a rézkor, a vaskor olyan fantasztikusan varázslatosak, hogy amikor ezt felismertem, abban a pillanatban az életem szerves részeivé váltak.

Mikor volt az első ásatáson? 

Erre már gimnazista koromban sor került. Az osztályfőnököm partner volt abban, hogy egy ásatásra elkerülhessek, s ezt az iskolánk igazgatója is támogatta. A klasszikus őszi almatábor helyett elmehettem egy ásatásra dolgozni. Itt rögtön kiderült, hogy egy régésznél az nagy előny, ha jól tud rajzolni, ha van kézügyessége. Elmondhatom, hogy tizenhat évesen egy középkori ásatáson vehettem részt, az érdi születésű Magyar Kálmán régész mellett, aki úgymond rajzolóként foglalkoztatott.

A régész találomra szúrja a földbe az ásóját, vagy a lelőhelyekről lehet-e valamit sejteni?

A tárgyak beszélnek. Ahogy kinéznek, ahogy formálva vannak, az anyaguk, elárulják rögtön, hogy melyik korszakban készültek. Először mindig véletlen, ahogy előkerül egy lelőhely, de ha mondjuk rábukkantunk egy kemencemaradványra, ott már házmaradványnak is lennie kell, ott már várjuk, hogy a közelben egyéb épületek, kutak, sírok maradványai is a felszínre jöjjenek. Thomas Mann azt írja: "Mélységes mély a múltnak kútja." Ám nem árt tudni: a múlt sohasem tűnik el teljesen.
  
 Mi történt az egyetem után?

Százhalombattára kis csavarral kerültem. Négy évig autópályás feltárásokon dolgoztam Győr-Moson-Sopron megyében. Ez egy hatalmas munka volt, 60 méteres nyomvonal-szélességben kellett végeznünk a gyors feltárásokat. Érdekes pontja az életemnek, hogy itt 4 évig együtt dolgoztam azzal a római koros régésszel, Szőnyi Eszterrel, akit a tankönyvi ásatási fotón láttam egykor. Ásatás közben ismerkedtem meg a férjemmel, szinte gumicsizmában mentünk az esküvőre. Ekkortájt kerültünk barátságba Poroszlai Ildikóval, aki 1994-ben szólt nekem, hogy a Múzeumban szívesen alkalmazna régészként. Mivel a győri szerződésem lejárt, igent mondtam a felkérésre, s rögtön lett bőven feladatom. Ekkoriban folyt egy ásatás a sánc közelében, s folyamatban volt már a 115. számú halomsír feltárása is. Érlelődött, hogy itt egy Régészeti Park lesz, s az archeológusok már tudták, hogy Százhalombattán rövidesen nagyon-nagy dolgok fognak megszületni. A római koros régész kollégánk, Kovács Péter a római katonai tábort kutatta. Viszont a Régészeti Park és a környéke, halmozottan őskori emlékekben gazdag. A múzeumi gyűjteményi munkák mellett szerveztem néhány időszaki kiállítást, ám – mivel fiatal házasok voltunk – hamarosan jöttek a gyerekek is. Elsőként ikreink születtek, aztán született még egy gyermekünk, úgyhogy igazából csak az ezredfordulótól tudtam folytatni a megkezdett, s addigra jócskán kibővült munkát. Több település is a múzeum gyűjtési körébe tartozott, pár éven keresztül. Poroszlai Ildikónak köszönhetően a százhalombattai Múzeum az egyetemi régész-oktatás egyik szakmai segítője is lett. Csaknem 20 éven keresztül kísérleti, illetve környezeti régészeti oktatónapokat szerveztünk, egyes szakterületek kiemelkedő kutatóival. A bronzkori földvár kutatása során Ildikó, majd Vicze Magdolna is már olyan modern szakmai módszereket használt (műhold-technikás terepi mérések, természettudományos mintavételezés), amiket az egyetemen még igazából nem is tanítottak. Hadd említsem meg csak érdekességként, hogy Ildikó ötlete volt az is, hogy a Régészeti Parkban az őskori épület-rekonstrukciókat olyan eszközökkel építsük fel, amikkel az adott korszak embere dolgozott. Ezekhez viszont el kellett készítenünk az eszközök korhű másolatát is. Ha valaki a bronzkorról meg akar tudni valamit, annak éreznie kell, hogy milyen is lehetett egy akkori munkamozdulat, mennyi izomerőt kellett hozzáadni a szerszám használatához.

Régészként milyen kutatásokat végez, végzett Százhalombattán?

Budapesti egyetemi kollegákkal és hallgatókkal közösen a kora vaskori halomsírmezőt igyekszünk alaposabban megismerni. Úgynevezett roncsolás-mentes módszerrel, geofizikai mérésekkel és légi fotózással az eddig ismert 123 halom-szám mára 365 beazonosítható halom-maradványra gyarapodott. A halmokat, temetkezéseket körbe vevő egykori körárkok sűrűn észlelhetők a battai-érdi határban. Kisebb halom-ásatást is végeztünk, külső pályázati forrás segítségével. A feltárt leletanyag feldolgozásához a következő lépésként restaurálásra lenne szükség (edények összeállítása és kiegészítése, a fémtárgyak tisztítása, stb.). Évente több alkalommal láttam el – szakmai kifejezéssel élve – régészeti megfigyeléseket, kisebb-nagyobb építkezések területén, ismert régészeti lelőhelyeken, a város különböző részein. Mint Duna-menti kedvező fekvésű terület, Százhalombattán sok régészeti lelőhely található. Egyik helyszínről sem mondhatjuk, hogy már teljesen fel lett tárva. Erre persze nem is törekszünk, a jövő régész-nemzedékek számára is kell hagyni kutatási területeket.

S az egyéb emlékeink vallhatnak-e még bővebben a múltról?

A helyiek által "római hídnak" nevezett kőhíd a Benta-patak felett még szolgálhat meglepetéssel. Régészeti feltárásra lenne szükség a híd valós építési korának meghatározásához. Az biztos, hogy a katonai tábornak, a fürdőnek a romjai és az egyéb korabeli emlékek arról árulkodnak, hogy a császárság korában itt szépen szervezett élet volt. A földvár tetején, nagyjából ott, ahol most a kereszt áll, minden bizonnyal egy római őrtorony állt, korábban erre utaló leletekre bukkantunk. Aki oda felsétál, nyomban láthatja, hogy stratégiailag mindig is egy nagyon fontos helyszín lehetett. Árpád-kori emlékeink is jelentősek, pl. Báté falu templomának maradványai Dunafüreden.

A "Matrica" Múzeum közérdekű muzeális kiállítóhelyként működik 2021. januárjától. Az intézménynek ebben a minőségében mik a legfontosabb feladatai, tervei?

Négy fős kisközösséggé váltunk. A Családbarát múzeum és a Közösségi múzeum elnyert minősítések szellemében kívánjuk a jövőben látogatóinkat fogadni, részükre közművelődési és múzeumpedagógiai szolgáltatásokat nyújtani. A Régészeti Park tematikája, kézműves foglalkozásai jól kapcsolódnak az általános iskolai történelem-oktatáshoz. Munkatársaimmal a gazdag, sokszínű helyi múlt emlékeit szeretnénk minél több ember számára elérhetővé tenni, a digitális lehetőségek, a világháló segítségét egyre inkább felhasználva. Fő törekvésünk, hogy a város lakosságával, közösségeinkkel a nagyközönség felé nyitottan, vonzó arculattal szolgáljuk a közjót.
AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ünnepi vacsora
2022-12-23
Karácsony alkalmából ismét melegétellel, gyümölccsel és édességgel vendégelte meg a százhalombattai Hajléktalanszálló lakóit az Önkormányzat nevében Török Sándor alpolgármester, Szalai Attila –, aki hagyományosan a pörköltet készíti – és Szabó Gábor képviselők.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.