2024. április 13. - Ida napja
Szombat
Min:14°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:26°
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:6°
Max:10°
Beszélgetés

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12 - Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.
Igazgató Asszony! Mit kell azalatt konkrétan értenünk, hogy Ön őskoros régész?

A római kort megelőző időszakot kutatom, itt, a Kárpát-medencében. S hadd tegyem ehhez hozzá máris: a régészet nemcsak a múlt kincseinek a feltárását jelenti, hanem a legaprólékosabb tudományos elemzést is. Egy-egy leletegyüttes átfogó vizsgálata esetenként akár évtizedekig is eltarthat.

Mi volt az a döntő fordulat az életében, amikor elhatározta, hogy a múlt ásója lesz az egyik munkaeszköze?

Apai ágon egy régi érdi sváb családból, anyai ágon pedig egy Kőszeg vidéki horvát családból származom. Ebből a szép keveredésből születtem én magyarrá, s ez már önmagában is érdekes dolog, s különösen alkalmas arra, hogy egy gyermek figyelmét a múlt felé irányítsa. Érden jártam iskolába, nagyon szerettem rajzolni és festeni, az volt az álmom, hogy híres festőnő leszek. Ezért Budapestre, a József Attila gimnáziumba mentem, rajztagozatra, ahol rengeteg tehetséges osztálytársam volt, és én bizony úgy láttam, messze nem vagyok olyan tehetséges, mint ők. Szerencsémre nagyon jó tanáraim voltak! Vasbányai Ferenc tanította a magyart, Farkas Ágnes pedig a történelmet, nekik köszönhetem igazából, hogy a figyelmem a múlt kutatása felé fordult. Egyszer az egyik történelemkönyvünknek a végén láttam egy képet, Régészek munka közben volt a címe, melyen Aquincumban római kori emlékeket tártak fel fiatal archeológusok. Ez annyira megérintett, hogy onnantól elkezdett a régészet is érdekelni. Orosz-történelem szakon kezdtem az egyetemet, aztán két elvégzett év után – az orosz szakot leadva – régészet-történelem szakon folytattam a tanulmányaimat. Különböző impulzusok hatására az is kialakult bennem, hogy engem az őskor érdekel.

Vannak ennek a régészeti kornak nálunk írásos emlékei is?

Az etruszk-kelta időszakból már akadnak, de ez eléggé kis része ennek az időszaknak. Az őskőkor (több, mint 40 000 évvel ez előttről is vannak leletei), amikor a gondolkodó ember tevékenysége már megfogható – kőeszközök készítésével, tűzhely, lakás előállításával –, az egyre jobban kinyíló újkőkorral együttesen olyan felemelően szép, a rézkor, a vaskor olyan fantasztikusan varázslatosak, hogy amikor ezt felismertem, abban a pillanatban az életem szerves részeivé váltak.

Mikor volt az első ásatáson? 

Erre már gimnazista koromban sor került. Az osztályfőnököm partner volt abban, hogy egy ásatásra elkerülhessek, s ezt az iskolánk igazgatója is támogatta. A klasszikus őszi almatábor helyett elmehettem egy ásatásra dolgozni. Itt rögtön kiderült, hogy egy régésznél az nagy előny, ha jól tud rajzolni, ha van kézügyessége. Elmondhatom, hogy tizenhat évesen egy középkori ásatáson vehettem részt, az érdi születésű Magyar Kálmán régész mellett, aki úgymond rajzolóként foglalkoztatott.

A régész találomra szúrja a földbe az ásóját, vagy a lelőhelyekről lehet-e valamit sejteni?

A tárgyak beszélnek. Ahogy kinéznek, ahogy formálva vannak, az anyaguk, elárulják rögtön, hogy melyik korszakban készültek. Először mindig véletlen, ahogy előkerül egy lelőhely, de ha mondjuk rábukkantunk egy kemencemaradványra, ott már házmaradványnak is lennie kell, ott már várjuk, hogy a közelben egyéb épületek, kutak, sírok maradványai is a felszínre jöjjenek. Thomas Mann azt írja: "Mélységes mély a múltnak kútja." Ám nem árt tudni: a múlt sohasem tűnik el teljesen.
  
 Mi történt az egyetem után?

Százhalombattára kis csavarral kerültem. Négy évig autópályás feltárásokon dolgoztam Győr-Moson-Sopron megyében. Ez egy hatalmas munka volt, 60 méteres nyomvonal-szélességben kellett végeznünk a gyors feltárásokat. Érdekes pontja az életemnek, hogy itt 4 évig együtt dolgoztam azzal a római koros régésszel, Szőnyi Eszterrel, akit a tankönyvi ásatási fotón láttam egykor. Ásatás közben ismerkedtem meg a férjemmel, szinte gumicsizmában mentünk az esküvőre. Ekkortájt kerültünk barátságba Poroszlai Ildikóval, aki 1994-ben szólt nekem, hogy a Múzeumban szívesen alkalmazna régészként. Mivel a győri szerződésem lejárt, igent mondtam a felkérésre, s rögtön lett bőven feladatom. Ekkoriban folyt egy ásatás a sánc közelében, s folyamatban volt már a 115. számú halomsír feltárása is. Érlelődött, hogy itt egy Régészeti Park lesz, s az archeológusok már tudták, hogy Százhalombattán rövidesen nagyon-nagy dolgok fognak megszületni. A római koros régész kollégánk, Kovács Péter a római katonai tábort kutatta. Viszont a Régészeti Park és a környéke, halmozottan őskori emlékekben gazdag. A múzeumi gyűjteményi munkák mellett szerveztem néhány időszaki kiállítást, ám – mivel fiatal házasok voltunk – hamarosan jöttek a gyerekek is. Elsőként ikreink születtek, aztán született még egy gyermekünk, úgyhogy igazából csak az ezredfordulótól tudtam folytatni a megkezdett, s addigra jócskán kibővült munkát. Több település is a múzeum gyűjtési körébe tartozott, pár éven keresztül. Poroszlai Ildikónak köszönhetően a százhalombattai Múzeum az egyetemi régész-oktatás egyik szakmai segítője is lett. Csaknem 20 éven keresztül kísérleti, illetve környezeti régészeti oktatónapokat szerveztünk, egyes szakterületek kiemelkedő kutatóival. A bronzkori földvár kutatása során Ildikó, majd Vicze Magdolna is már olyan modern szakmai módszereket használt (műhold-technikás terepi mérések, természettudományos mintavételezés), amiket az egyetemen még igazából nem is tanítottak. Hadd említsem meg csak érdekességként, hogy Ildikó ötlete volt az is, hogy a Régészeti Parkban az őskori épület-rekonstrukciókat olyan eszközökkel építsük fel, amikkel az adott korszak embere dolgozott. Ezekhez viszont el kellett készítenünk az eszközök korhű másolatát is. Ha valaki a bronzkorról meg akar tudni valamit, annak éreznie kell, hogy milyen is lehetett egy akkori munkamozdulat, mennyi izomerőt kellett hozzáadni a szerszám használatához.

Régészként milyen kutatásokat végez, végzett Százhalombattán?

Budapesti egyetemi kollegákkal és hallgatókkal közösen a kora vaskori halomsírmezőt igyekszünk alaposabban megismerni. Úgynevezett roncsolás-mentes módszerrel, geofizikai mérésekkel és légi fotózással az eddig ismert 123 halom-szám mára 365 beazonosítható halom-maradványra gyarapodott. A halmokat, temetkezéseket körbe vevő egykori körárkok sűrűn észlelhetők a battai-érdi határban. Kisebb halom-ásatást is végeztünk, külső pályázati forrás segítségével. A feltárt leletanyag feldolgozásához a következő lépésként restaurálásra lenne szükség (edények összeállítása és kiegészítése, a fémtárgyak tisztítása, stb.). Évente több alkalommal láttam el – szakmai kifejezéssel élve – régészeti megfigyeléseket, kisebb-nagyobb építkezések területén, ismert régészeti lelőhelyeken, a város különböző részein. Mint Duna-menti kedvező fekvésű terület, Százhalombattán sok régészeti lelőhely található. Egyik helyszínről sem mondhatjuk, hogy már teljesen fel lett tárva. Erre persze nem is törekszünk, a jövő régész-nemzedékek számára is kell hagyni kutatási területeket.

S az egyéb emlékeink vallhatnak-e még bővebben a múltról?

A helyiek által "római hídnak" nevezett kőhíd a Benta-patak felett még szolgálhat meglepetéssel. Régészeti feltárásra lenne szükség a híd valós építési korának meghatározásához. Az biztos, hogy a katonai tábornak, a fürdőnek a romjai és az egyéb korabeli emlékek arról árulkodnak, hogy a császárság korában itt szépen szervezett élet volt. A földvár tetején, nagyjából ott, ahol most a kereszt áll, minden bizonnyal egy római őrtorony állt, korábban erre utaló leletekre bukkantunk. Aki oda felsétál, nyomban láthatja, hogy stratégiailag mindig is egy nagyon fontos helyszín lehetett. Árpád-kori emlékeink is jelentősek, pl. Báté falu templomának maradványai Dunafüreden.

A "Matrica" Múzeum közérdekű muzeális kiállítóhelyként működik 2021. januárjától. Az intézménynek ebben a minőségében mik a legfontosabb feladatai, tervei?

Négy fős kisközösséggé váltunk. A Családbarát múzeum és a Közösségi múzeum elnyert minősítések szellemében kívánjuk a jövőben látogatóinkat fogadni, részükre közművelődési és múzeumpedagógiai szolgáltatásokat nyújtani. A Régészeti Park tematikája, kézműves foglalkozásai jól kapcsolódnak az általános iskolai történelem-oktatáshoz. Munkatársaimmal a gazdag, sokszínű helyi múlt emlékeit szeretnénk minél több ember számára elérhetővé tenni, a digitális lehetőségek, a világháló segítségét egyre inkább felhasználva. Fő törekvésünk, hogy a város lakosságával, közösségeinkkel a nagyközönség felé nyitottan, vonzó arculattal szolgáljuk a közjót.
AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Kristóf nyuszi visszatért
2024-03-29
Húsvétváró ünnepségen köszöntötte az óvodásokat és a kisiskolásokat az Önkormányzat a főtéren, ahová a gyerekek nagy örömére idén is eljött Kristóf nyuszi. Mindenkit megvendégeltek pogácsával és üdítővel, a felhőtlen szórakozást a Kalap Jakab együttes zenés, táncos műsora tette teljessé.

Nem emelkednek a gyermekétkeztetés térítési díjai - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-03-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete március 27-én tartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban. Jogszabályi előírásnak eleget téve, felülvizsgálatra kerültek a szociális ellátások ellenértékeként megállapított intézményi térítés díjai, valamint a gyermekétkeztetés térítési díjai, azonban azok továbbra is változatlanul maradnak, az Önkormányzat nem kívánja azokat emelni.

Nyitva van az Aranykapu 4.
2024-03-27
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium negyedik alkalommal is nagy szeretettel várta a leendő első osztályos gyermekeket és szüleiket március 21-én.

Hello DUFI, Viszlát kérdések! - Tudja meg mi történik MOL Dunai Finomítóban a Hello DUFI lakossági appon keresztül
2024-03-25
Kíváncsi, hogy mi történik Százhalombattán a MOL-nál, mert a finomító környezetében él? Tudni szeretné, mik a legfrissebb hírek és a legfontosabb események?

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.