2023. szeptember 25. - Eufrozina napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:17°
Max:28°
Szerda
Min:16°
Max:27°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:27°
Kultúra, Oktatás

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13 - A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.
A diáksereglet megcsodálta az EU Strasbourg-i székhelyét, valamint csodálatos konferenciatermeket és monumentális körtermet, ahol az igazán nagy döntések látnak napvilágot.

Az Arany János gimnázium húsz diákja és két tanára fárasztó és hosszadalmas buszutat maguk mögött hagyva érkeztek meg a csodás kis francia városkába, aminek megcsodálták mesés látványosságait. A tündéri karácsonyi vásár hangulata belengte a környéket és egy kis erőt adott a fárasztó naphoz, aminek még elébe néztek.

Az osztály kiadós reggeli után megindult a parlament modern épülete felé. Az átvilágítás után saját kísérő segítette és irányította a csoportot. Egy gyors reggeli eligazítás után az osztály képviselőjét és reporterjét leválasztva osztották föl a csapatot egy már előre megadott minta szerint. A különböző szekciókat egy adott téma megvitatására kérték fel, a többi résztvevő ország tagjaival együttműködve. Olyan fontos és lényeges témák kerültek megtárgyalásra, mint például a környezet, a biztonság és az emberi jogok, a fiatalkorúak drogfogyasztása és az addikciók, Európa jövője, a fiatalok munkavállalása, valamint a migráció és az integráció.

A felsorolt témák mindegyikében a fiatalság 3-6 javaslatot tárt a körterem és annak szavazói elé, sőt a felhozott javaslatokat meg is kellett vitassák és védjék a körteremmel szemben.

A környezeti témáért felelős csoport azt javasolta, hogy már igazán fiatal kortól tanulják a gyerekek a környezetvédelem fontosságát és jelentőségét. Valamint egy egész Európát behálózó zöldmozgalom létrehozását, ami támogatná az elektromos autók vásárlását és gyártását, továbbá jutalmazná a környezettudatos életmódot folytató embereket. Szinte megszüntetnék azokat az adókat, amelyek ezeket az intézkedéseket gátolják. A 459 szavazó közül 337-en támogatták, 36-an ellenezték a javaslatokat, 66-an pedig tartózkodtak.

Ezt követően a biztonság és az emberi jogok kerültek sorra. A diákok szerint az emberi jogokat nem vehetjük semmibe akkor sem, ha a biztonság követeli meg ezt. Az ilyen eseteket az oktatás átformálásával kell megelőzni. Egy párhuzamosan futó gondolat is napvilágot látott a csapatnál. Úgy vélték, hogy a szólásszabadság is alapvető emberi jog, de a gyűlöletbeszédeket be kell tiltani. A felhozott javaslatok igencsak megosztók voltak, hiszen 447 szavazóból 199 igen, 124 nem és 124 tartózkodás született.

Folytatásképp a fiatalkorúak drogfogyasztása és az addikciók kerültek sorra. A fő kérdés azt volt, hogyan tudnánk megakadályozni a kiskorúak szerfogyasztását.  Az ebben a szekcióban ülésezők arra a konklúzióra jutottak,hogy az iskolákon keresztül, drogprevenciós előadások segítségével fölhívhatnánk a figyelmet a veszélyekre. A fiatalság eltántorítható a drogtól, ha olyan programlehetőségeket és több szabadidős programot adunk neki, amely eltereli a figyelmét az efféle csábitásokról. Egy aktív és vidám gyerek nem téved rossz irányba, ha le van foglalva olyan dolgokkal, amiket ő választott és szeret. Emellett a kisebb alkoholtartalmú italok korhatárát is lejjebb vinnék, hogy az ivás ne legyen vonzóan misztikus.

Született javaslat a cannabis legalizálására a jelenleginél ellenőrzöttebb fogyasztás és a hamis, veszélyes anyagok, ismeretlen forrásból származó kábítószerek elterjedésének megakadályozása érdekében. A fiatalságot igen érzékenyen érintő téma is megosztotta a szavazatokat: 438 szavazóból 239-en támogatták, 136-an voltak ellene, de csak 60-an tartózkodtak.

A követkő körben Európa jövőjéről esett szó. Az oktatás terén felvetett javaslat a diákok ingyenes utaztatását és az oktatási rendszer skandináv mintához való alakítását támogatta. Mindemellett ingyenes gyermekgondozási rendszert vezetne be, ezzel is segítve a szülők munkába állását. Környzetvédelmi téren azt javasolták, hogy csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagok importálását és ösztönözzük a tagállamokat újabb zöldenergiák fejlesztésére. Ennél a felvetésnél szinte egyhangúlag döntött a terem, 439 szavazóból 322-en szavaztak igennel és mindössze 49-en nemmel, 68-an pedig tartózkodtak.

A fiatalok munkavállalása kapcsán kialakult vélemény szerint a szakképzés és a felé irányuló érdeklődés hiánya okozza fiatalkorúak tömeges munkanéküliségét. Ennek megoldására új gyakornoki lehetőségeket építenének ki, fejlesztenék a képzést és kihangsúlyoznák a munkatapasztalat fontosságát. Garantálnának munkalehetőséget a fiataloknak, valamint jobban és célratörőbben informálnák a hiányszakmák iránt érdeklődőket. Az oktatást egységes európai rendszer kialakításával segítenék. A 448 szavazó közül 186-an válaszoltak igennel, 117-en nemmel, és 143-an csak tartózkodtak.

A migráció és integráció körben dolgozók javaslata szerint a fiatalok körében is fel kell hívni a figyelmet a helyzet súlyosságára, mégpedig iskolai programokkal, amelyek során csoportokban keresnek megoldást a hasonló problémákra. Biztonsági lépésként a bevándorlók nyilvántartásba vétele és ujjlenyomataik rendszerbe iktatása minden tagállamnak kötelező lenne, továbbá nem egyszerre integrálnák a bevándorlókat, hanem kisebb csoportokban azonnali beillesztéssel, megosztva a terhet a nagyvárosok között. Anyagi kapacitásukhoz mérten köteleznék a tagállamokat a segítségre. Ezt a javaslatot döntő sikerrel szavazták meg a résztvevők: 451 szavazatból 278 volt igen, 93 nem és 80 tartózkodott.

"Összeségében hatalmas élmény volt a nagy körteremben ülni és számunkra fontos döntésekről vitázni. Mint fiatal reporter lehetőségem volt eldugott zugokba belesni, kifejezetten a vezetőknek kinevezett székben ülni és olyan izgalas eszmecserék részese lehettem, amelyekről csak álmodhattam eddig. Hálás vagyok azoknak, akik ezeket a döntéseket hozzák helyettünk, de a mi véleményünket legalább kikérdezik, és hálás vagyok, hogy diáktársaimat képviselhettem egy ilyen neves eseményen."


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Újabb adományok a Remény Bajnoka Alapítványtól
2023-09-19
24 darab táblagépet adott át a Vezér Mihály polgármester által alapított civil szervezet a százhalombattai általános iskolák részére szeptember 18-án.

Szúnyoggyérítés
2023-09-19
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez a SZÁKOM Nonprofit Kft. szeptember 21 – 22.-én, a napnyugta utáni órákban.

Nagy találkozás - Ismét együtt ünnepelt a város
2023-09-18
A hagyományokhoz híven oklevéllel köszöntötték a nagyadózókat, átadták a "Közösségünkért Díjakat", kihirdették a Virágos Százhalombatta és a Tiszta Udvar Rendes Ház verseny győzteseit.

Lengyel magyar két jó barát...
2023-09-16
Brzesko testvérváros küldöttsége Százhalombattára látogatott szeptember 8-10-e között. A delegációt Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok és Dobos Ágnes pr munkatárs kísérte a programokon.

Online előjegyzés indul a SZEK-ben
2023-09-14
Internetes lehetőséggel bővül a százhalombattai lakosok részére a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezés október 1-től – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc főigazgató.

Nehéz mérkőzés, de győzelem!
2023-09-14
33-31 arányú (17-15) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Tököl csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 9-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be lapunknak.

Kovács Marietta emlékét őrzi a megújult sportpálya
2023-09-13
Korszerű műanyag borítást kapott az Eötvös iskola udvarán lévő, korábban beton burkolatú pálya, amely kézi- és kosárlabdázásra, valamint labdarúgásra is alkalmas. A mintegy 34 millió forintos beruházás önkormányzati forrásból valósult meg. A pályát a mindenki által nagyon szeretett egykori kolléganő, Kovács Marietta testnevelő tanárról nevezték el.

Az eddigi elnök kapott bizalmat
2023-09-11
Egyhangú támogatással, ismét Lukács Bernadettet választották meg a százhalombattai FIDESZ szervezetének elnökévé a tisztújító közgyűlésen.

Élet, hit, cél
2023-09-09
A keresztény hit alapjait megismertető Alpha interaktív programsorozat indul a Szent István templomban októberben.

Kőszegen járt kórusunk, a Liszt Ferenc Vegyeskar
2023-09-09
Negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia fesztivált Kőszegen, melyre az idén eljutott a mi kórusunk is, szeptember 2-án.

Jelentős iskolakezdési támogatás a diákoknak
2023-09-08
Vezér Mihály polgármester javaslatára 40 ezer forint évi egyszeri iskolakezdési támogatást biztosít az Önkormányzat minden százhalombattai állandó lakcímmel rendelkező általános és középiskolás diák számára – a többi között erről döntött a Képviselő-testület a szeptember 7-i rendkívüli ülésen.

Felhívás közterület-felügyelő munkakör betöltésére
2023-09-07
A Százhalombattai Polgármesteri Hivatala közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.

Csoóri Sándor köré rendeződtek a dolgok
2023-09-01
Csoóri Sándor és a Magyarok Világszövetségének a kapcsolatáról Pálfy G. Istvánnal, a Híradó és A hét valahai főszerkesztőjével, a Magyarok Világszövetségének egykori elnökségi tanácsadójával Fazekas István költő beszélgetett.

Bronzérem és előkelő helyezések a karate vb-n
2023-08-31
Hat fő képviselte a Százhalombattai Karate Egyesületet a magyar válogatottban, a Győrben rendezett 14. SKIF Karate Stílus-világbajnokságon augusztus 25-27-e között.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.