2020. február 25. - Géza napja
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:8°
Kultúra, Oktatás

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13 - A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.
A diáksereglet megcsodálta az EU Strasbourg-i székhelyét, valamint csodálatos konferenciatermeket és monumentális körtermet, ahol az igazán nagy döntések látnak napvilágot.

Az Arany János gimnázium húsz diákja és két tanára fárasztó és hosszadalmas buszutat maguk mögött hagyva érkeztek meg a csodás kis francia városkába, aminek megcsodálták mesés látványosságait. A tündéri karácsonyi vásár hangulata belengte a környéket és egy kis erőt adott a fárasztó naphoz, aminek még elébe néztek.

Az osztály kiadós reggeli után megindult a parlament modern épülete felé. Az átvilágítás után saját kísérő segítette és irányította a csoportot. Egy gyors reggeli eligazítás után az osztály képviselőjét és reporterjét leválasztva osztották föl a csapatot egy már előre megadott minta szerint. A különböző szekciókat egy adott téma megvitatására kérték fel, a többi résztvevő ország tagjaival együttműködve. Olyan fontos és lényeges témák kerültek megtárgyalásra, mint például a környezet, a biztonság és az emberi jogok, a fiatalkorúak drogfogyasztása és az addikciók, Európa jövője, a fiatalok munkavállalása, valamint a migráció és az integráció.

A felsorolt témák mindegyikében a fiatalság 3-6 javaslatot tárt a körterem és annak szavazói elé, sőt a felhozott javaslatokat meg is kellett vitassák és védjék a körteremmel szemben.

A környezeti témáért felelős csoport azt javasolta, hogy már igazán fiatal kortól tanulják a gyerekek a környezetvédelem fontosságát és jelentőségét. Valamint egy egész Európát behálózó zöldmozgalom létrehozását, ami támogatná az elektromos autók vásárlását és gyártását, továbbá jutalmazná a környezettudatos életmódot folytató embereket. Szinte megszüntetnék azokat az adókat, amelyek ezeket az intézkedéseket gátolják. A 459 szavazó közül 337-en támogatták, 36-an ellenezték a javaslatokat, 66-an pedig tartózkodtak.

Ezt követően a biztonság és az emberi jogok kerültek sorra. A diákok szerint az emberi jogokat nem vehetjük semmibe akkor sem, ha a biztonság követeli meg ezt. Az ilyen eseteket az oktatás átformálásával kell megelőzni. Egy párhuzamosan futó gondolat is napvilágot látott a csapatnál. Úgy vélték, hogy a szólásszabadság is alapvető emberi jog, de a gyűlöletbeszédeket be kell tiltani. A felhozott javaslatok igencsak megosztók voltak, hiszen 447 szavazóból 199 igen, 124 nem és 124 tartózkodás született.

Folytatásképp a fiatalkorúak drogfogyasztása és az addikciók kerültek sorra. A fő kérdés azt volt, hogyan tudnánk megakadályozni a kiskorúak szerfogyasztását.  Az ebben a szekcióban ülésezők arra a konklúzióra jutottak,hogy az iskolákon keresztül, drogprevenciós előadások segítségével fölhívhatnánk a figyelmet a veszélyekre. A fiatalság eltántorítható a drogtól, ha olyan programlehetőségeket és több szabadidős programot adunk neki, amely eltereli a figyelmét az efféle csábitásokról. Egy aktív és vidám gyerek nem téved rossz irányba, ha le van foglalva olyan dolgokkal, amiket ő választott és szeret. Emellett a kisebb alkoholtartalmú italok korhatárát is lejjebb vinnék, hogy az ivás ne legyen vonzóan misztikus.

Született javaslat a cannabis legalizálására a jelenleginél ellenőrzöttebb fogyasztás és a hamis, veszélyes anyagok, ismeretlen forrásból származó kábítószerek elterjedésének megakadályozása érdekében. A fiatalságot igen érzékenyen érintő téma is megosztotta a szavazatokat: 438 szavazóból 239-en támogatták, 136-an voltak ellene, de csak 60-an tartózkodtak.

A követkő körben Európa jövőjéről esett szó. Az oktatás terén felvetett javaslat a diákok ingyenes utaztatását és az oktatási rendszer skandináv mintához való alakítását támogatta. Mindemellett ingyenes gyermekgondozási rendszert vezetne be, ezzel is segítve a szülők munkába állását. Környzetvédelmi téren azt javasolták, hogy csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagok importálását és ösztönözzük a tagállamokat újabb zöldenergiák fejlesztésére. Ennél a felvetésnél szinte egyhangúlag döntött a terem, 439 szavazóból 322-en szavaztak igennel és mindössze 49-en nemmel, 68-an pedig tartózkodtak.

A fiatalok munkavállalása kapcsán kialakult vélemény szerint a szakképzés és a felé irányuló érdeklődés hiánya okozza fiatalkorúak tömeges munkanéküliségét. Ennek megoldására új gyakornoki lehetőségeket építenének ki, fejlesztenék a képzést és kihangsúlyoznák a munkatapasztalat fontosságát. Garantálnának munkalehetőséget a fiataloknak, valamint jobban és célratörőbben informálnák a hiányszakmák iránt érdeklődőket. Az oktatást egységes európai rendszer kialakításával segítenék. A 448 szavazó közül 186-an válaszoltak igennel, 117-en nemmel, és 143-an csak tartózkodtak.

A migráció és integráció körben dolgozók javaslata szerint a fiatalok körében is fel kell hívni a figyelmet a helyzet súlyosságára, mégpedig iskolai programokkal, amelyek során csoportokban keresnek megoldást a hasonló problémákra. Biztonsági lépésként a bevándorlók nyilvántartásba vétele és ujjlenyomataik rendszerbe iktatása minden tagállamnak kötelező lenne, továbbá nem egyszerre integrálnák a bevándorlókat, hanem kisebb csoportokban azonnali beillesztéssel, megosztva a terhet a nagyvárosok között. Anyagi kapacitásukhoz mérten köteleznék a tagállamokat a segítségre. Ezt a javaslatot döntő sikerrel szavazták meg a résztvevők: 451 szavazatból 278 volt igen, 93 nem és 80 tartózkodott.

"Összeségében hatalmas élmény volt a nagy körteremben ülni és számunkra fontos döntésekről vitázni. Mint fiatal reporter lehetőségem volt eldugott zugokba belesni, kifejezetten a vezetőknek kinevezett székben ülni és olyan izgalas eszmecserék részese lehettem, amelyekről csak álmodhattam eddig. Hálás vagyok azoknak, akik ezeket a döntéseket hozzák helyettünk, de a mi véleményünket legalább kikérdezik, és hálás vagyok, hogy diáktársaimat képviselhettem egy ilyen neves eseményen."


AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.