2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:2°
Szombat
Min:2°
Max:12°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Önkormányzat

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22 - XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.
Színes programokkal, kiállítással, borkóstolóval, érdi, ráckeresztúri és váli lovaskocsikkal tarkított felvonulással, műsorokkal várták az érdeklődőket. Már hosszú évek óta invitálják a polgármestereket, alpolgármestereket, hogy közösen kínálják településük finom borait.
Százhalombatta képviseletében Török Sándor alpolgármester Vezér Mihály polgármester nevében is köszönetét és jókívánságait fejezte ki. A város részéről megjelent a Régiós Borversenyt szervező Csobolyó Borbarát Klub, továbbá Mérges István saját díjnyertes borával, valamint Hudák Mihály kiváló borász a Százhalombatta-Érd határában termesztett szőlőből készült, három féle finom borral és zamatos almalével támogatta a csapatot. A rendezvényre meghívást kapott a 10 éves Muslinca Dalárda és a Cselefendi Asszonykórus, amely a Dobos Ágnes pr. munkatárs által elrendezett, friss pogácsát is kínáló battai asztalnál bordalokkal derítette jókedvre a vendégeket.

Török Sándor véleménye szerint a régiós szüreti mulatság közelebb hozza egymáshoz a településeket, a vezetőiket, erősítve a jószomszédi viszonyt, a kapcsolatépítés fontos eleme a találkozásoknak. Az együttműködést illetően előkészítés alatt áll az ökoszisztéma helyreállítása érdekében a Benta-patak Biatorbágy és Százhalombatta közötti, több települést érintő szakaszának rehabilitációja. Az esetlegesen Páty irányába is kiterjesztett vízszint szabályozási projektet pályázati forrás bevonásával szeretnék megvalósítani; Tárnokon az árvíz, Battán inkább az apály okoz gondot, gátolva a horgászatot, illetve az egyéb szabadidős tevékenységeket. A szomszédos településekkel jó a kapcsolat, ami segíti a hatékony együttműködést – tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Lukács László, Tárnok polgármestere elmondta, az aktuális ügyek megbeszélésén túl a rendezvény alkalmat kínál a környező települések lakóinak, vezetőinek a kötetlen kulturális kikapcsolódásra is. Tárnokon régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek, azonban a fiatalok nem veszik át a stafétát, egy kivételével már csak néhány idősebb gazda tevékenykedik a hegyen. Reményei szerint az ilyen rendezvények új lendületet adhatnak a sok munkával járó borászkodásnak.
A polgármester szólt arról is, hogy több közös feladat köti össze a régió településeit, példaként említette az Érd és Tárnok határában épülő körforgalmat, a víziközmű társulást Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút és Törökbálint részvételével, valamint a Benta-patakot Biatorbágyot és Százhalombattát is érintve.

Mérges István 40 évig saját bölcskei szőlejéből készített borokat, tavaly azonban már a művelés fizikailag nehézséget okozott, ezért vásárolta szintén azon régióból a továbbra is kiváló minőségű szőlőt. A számos díjat, elismerést nyert borokat nagy tapasztalattal, gondos előkészítéssel állítják elő, a különböző fázisok részben vidéken, részben Százhalombattán történnek. Mint mondta, már gyerekként, édesapjával kezdte a művelést, majd fiatalon saját földet vásárolt. Sok versenyen zsűrizik is, ezen alkalmakkor maga is mindig tanul valami újat. A kiváló eredmények eléréséhez a remek minőségű szőlő mellett a hordó anyaga is rendkívül fontos, véleménye szerint a tölgyfából készült, megfelelően előkezelt tároló eszköz a legjobb választás. Korábban 600 liter bort is előállított évente, ez mára mintegy a felére csökkent, soha nem kereskedett, csak baráti felhasználásra, kulturális programok ellátására termelt. Mérges István kedvence a cabernet frank vörösbor, ami már sok versenyen kivívta a szakértő zsűri elismerését.

Hudák Mihály borászatának története a régmúlt időkre tekint vissza, még nagyapja kezdte el a szőlőtermesztést. Ő maga eleinte nem érdeklődött az ágazat iránt, azonban 45 évesen mégis megkedvelte, és úgy érezte, hogy folytatni kell az elődök munkáját. Nagy lökést jelentett, hogy az általa legelőször előállított bor, rögtön aranyérmes lett az első versenyén. Fő célkitűzésük, hogy ismét felvirágoztassák és az ország bármely területével vetélkedővé tegyék a budai borvidéket, köztük az érdi pincesort, aminek újjáépítésében komoly részt vállaltak. Az erőfeszítések további eredményeként Biatorbágy is belépett a termelésbe, a fővárosi Gellért-hegyen pedig fél hektárt ültetett egy borászati egyesület. "Múltunk van, remélem lesz jövőnk is" – fogalmazott. Két dolog nagyon fontos; ne érezzük a mezőgazdasági munka súlyát, és ne az anyagiakban, hanem a növényvilágban és jó borban találjuk meg a szépséget – ha így cselekszünk már miénk a dicsőség, ha pedig kereskedni is tudunk, akkor a jó lét is biztosított lesz.
Összesen 10 fajta fehér rosé és vörösbort termelnek különböző technológiákkal, ezen kívül csemegeszőlővel foglalkoznak. A gazdaság nem számít túlzottan nagynak; több, mint 80 hektár szántóból, 2 hektár gyümölcsösből és 4 hektár szőlőből áll. Sikeresen működik tehát a vállalkozás, számos díjat nyertek, azonban a legnagyobb eredmény, hogy sok ember megismeri az utcán – tette hozzá Hudák Mihály.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.