2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:4°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Beszélgetés

"A jó nevelő örök tanuló"
2021-06-14 - Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikóval, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatónőjével Fazekas István író beszélgetett.
Milyen volt a gyermekkorod?
A Kiskunság közepén volt az első otthonom, a nagyszüleim házában, akik, ha eszembe jutnak, olyankor mindig fel-feldereng bennem az emléke a József Attila által is megénekelt, régi mezővárosnak, Szabadszállásnak, ahol kétéves koromig éltünk. Aztán Százhalombattára költöztünk, ugyanis édesapám az akkor épülő Hőerőműben kapott munkát, édesanyám pedig az itteni közértben – vagy ahogyan akkoriban mondták: a nagy ABC-ben – helyezkedett el. Én az "Erőműves" oviba jártam (ez volt a mostani Százszorszép Óvoda). Hatéves koromban megszületett a kishúgom. Nyomban "nagylánynak" éreztem magam, s ez arra ösztökélt, hogy egyre többet segítsek anyukámnak. Akkoriban egy iskola volt Százhalombattán, ahová nagyon szerettem járni. Az olvasás, az írás, a rajzolás, a barkácsolás, a számolás gyerekjátéknak tűnt nekem. Először az ún. pöttyös és csíkos könyvek olvasója lettem, aztán komolyabb olvasmányok is a kezembe akadtak. Egy idő után a természet kezdett el érdekelni: rengeteg állatos, növényes, a tájakkal, az élővilággal foglalkozó könyvet tanulmányoztam a szabadidőmben. A nyári szünetek javát nagymamáméknál töltöttem el a húgommal és az unokatestvéreimmel. Hatalmas szőlőjük volt, mi gyerekek szabadon csatangolhattunk a közeli borókásokban, homoki tölgyesekben, akácosokban. Itt ismertem meg rengeteg állatot, még több növényt, melyek már akkor is csodálattal töltöttek el. Nagymamámtól és anyukámtól megtanultam sütni és főzni, varrni, kötni és még horgolni is. Ezek – akárcsak a kertművelés – ma is örömforrásaim.
 
Mikor dőlt el, hogy tanár leszel?
Mindig nagy hálával gondolok egykori tanáraimra, ugyanis csupa nagybetűvel írandó tanítók, tanárok és professzorok tanítottak. Épp csak elkezdtem az iskolát, s már tudtam, hogy pedagógus leszek. Érden, a Vörösmarty Gimnáziumban véglegessé vált ez az elhatározásom, az egyetem padsoraiban pedig gyakran gondoltam arra, hogy milyen szerencsés vagyok, hiszen a tanulmányaim során végig csodálatos példákat kaptam a tanításhoz.
 
Hogyan indultál el a tanári pályán?
A középiskola után nyomban bekerültem az ELTE TTK biológia-földrajz szakos tanárképzésébe. Az egyetemi tanítási gyakorlataimat még el se kezdtem, amikor már ötödévesen, biológia óraadó tanárként tanítást vállaltam az egyik fővárosi gimnáziumban. Ez volt a "mély víz". Amikor 22 évesen be kell állnod 18 éveseket tanítani, az tényleg nagy próbatétel. Ekkor értettem meg igazán Comeniusnak azt a mondását, miszerint: "Senki se gondolja, hogy igaz ember lehet tanulás nélkül." Soha nem tanultam annyit, mint ekkor! Közben, egyetemi csoporttársammal, Horváth Bélával az egymás iránti szimpátiánk komolyabb kapcsolattá alakult. Diplomaosztás után házasságot kötöttünk. Először egy budapesti kéttannyelvű gimnáziumban tanítottam, majd visszajöttem Százhalombattára, ahol az akkori 3-számú Általános Iskolában kaptam munkát. Az életem része lett ez az iskola, hiszen amikor itt tanítani kezdtem, akkor éppen egy éve működött, most pedig a 35. éves jubileumi tanévében vagyunk. A férjem a Polgármesteri Hivatalban dolgozott, majd később a SZISZKI igazgatójaként ismerhette meg a város. Két kisfiunk született, akik nevelése legalább akkora próbatétel volt, mint az első katedrára történő fellépés.
 
Hogyan lettél igazgató?
Amikor a kisfiammal otthon voltam, újból tanulni kezdtem. Az angol nyelvvizsga után elkezdtem a felkészülést a doktori munkámra. Amikor visszatértem az iskolába, akkor indult el a nyolcévfolyamos gimnáziumi oktatás. Az első nyolcosztályos gimnáziumi osztály természetismeret, biológia és földrajz óráit kaptam meg. Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a feladatot. Később a tehetséggondozásba is bekapcsolódtam diákjaim versenyekre való felkészítésével, hiszen ennek az iskolának az egyik fő hipotézise, hogy: "minden gyermekben van tehetség". 1994-ben osztályfőnöke lehettem az akkor induló nyolcosztályos gimnáziumi osztálynak. Végig követhettem fejlődésüket, kibontakozásukat a kiskamasz kortól a felnőtt korig. Életem legnagyobb pedagógiai élménye volt ez. Egy idő után a természettudományi munkaközösség vezetését is megkaptam, majd a minőségfejlesztési csoport tagjaként is tevékenykedtem.1996-ban védtem meg doktori disszertációmat, melynek kutatási területe a biológia-antropológia volt. 2002-ben pedagógiai értékelési szakértői diplomát szereztem és ugyanebből minősített szakvizsgát tettem le a Szegedi Egyetem Bölcsészkarán. Ekkor már a gimnáziumi tagozat igazgató helyetteseként végeztem a feladataimat.  Érettségi elnöki képzésen vettem részt. 2005-ben a tantestületből többen biztattak, hogy pályázzam meg az igazgatói pozíciót. Megírtam a pályázatomat és azt a nevelőtestület, a szülők és a fenntartó is elfogadta. Ennek köszönhetően 15. éve vagyok a város legnagyobb és legösszetettebb intézményének a vezetője.2010-ben megszereztem a közoktatás-vezetői diplomát és szakvizsgáztam is. A 2014-ben induló pedagógus életpálya rendszerben az elsők között váltam mesterpedagógussá, így minősítési és tanfelügyeleti szakértővé. 2019-ben a pedagógus életpálya legmagasabb fokozatát pályáztam meg sikeresen: kutatótanár szintre kerültem. Jelenleg a következő öt évre beadott intézményvezetői pályázatom elbírálás alatt áll.
 
Melyek az iskola legfontosabb eredményei?
Fő profiljainkat ismerik a városlakók: ének-zene, Zsolnai-módszer, informatika, idegen nyelvek, biológia, de ezek mellett erős, eredményes a humán és művészeti terület is. A Zsolnai-módszer tehetséggondozásunk felépítésének az alapja lett 1985-től. A tanórai differenciálás mellé később belépett a kooperatív tanulás módszertana, azután a projekt módszer, később pedig az európai továbbképzésen tanult digitális módszerek, és jelenleg a játékos alapokra épülő gamifikáció. Intézményvezetői tevékenységem alatt nyertük el a legszebb elismeréseket. Ezek az Európai és Magyarországi e-Quality Díj az uniós projektjeinkért, még 2007-ben; később az Ökoiskola, majd kilenc éves munka után az Örökös Ökoiskola cím 2014-ben, természet-és környezetvédelmi tevékenységeinkért. Az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet először 2017-ben, majd a 2020-as újra pályázás után az idén is megkaptuk kiemelkedő intézményi tehetséggondozó munkánkért. A város is elismerte szakmai munkánkat: 2016-ban Gyermekekért Díjat kaptunk, majd 2019-ben Városi Környezetvédelmi Díjat. Tantestületünk kiváló szakemberekből, tanulásra, új tudásra vágyó, kreatív, nyitott kollégákból áll. A fenti eredményeket kizárólag együtt tudtuk elérni. Fontosnak tartom, hogy partnereink – köztük a szülők és az Aranykapu Alapítvány – együttműködésükkel támogatják szakmai munkánkat. Olyan intézményt szeretnék továbbra is vezetni, amely a változó feltételek mellett is megállja a helyét, jól alkalmazkodik, modern, korszerű, sikeres és hatékony, ismert és elismert iskola. Amelyből az általa felnevelt, megfelelő műveltséggel, nyelvismerettel, digitális kompetenciákkal rendelkező diákok közép-, ill. felsőfokon alkalmasak a továbbtanulásra, a használható, fenntartható tudás, a további képesítés megszerzésére. 
 
Köztudott, hogy nagyon szeretsz úszni...
A sport mindig is az életem része volt. Édesapámmal alsós koromban Budapestre jártunk uszodába, így rendszeresen úszni kezdtem két-három éven át. Az egyetem után egy darabig nem sportoltam, de a 90-es évek közepétől újra elkezdtem az úszást. Kb. 5 éve alakult meg Százhalombattán a Senior úszók csapata, ahol az alapító négy fő között vagyok. Az úszás számomra elsősorban szellemi kikapcsolódást jelent. Persze jó a közösség, izgalmas dolog versenyezni, jó érzés, hogy még eredményesek is vagyunk!
 
Mely értékek számodra az elsődlegesek?
Legnagyobb érték a család. A családot létrehozni, megtartani ez az élet értelme. Szellemi értelemben pedig a tanulást és az ennek eredményeként létrejött tudást tartom a legfontosabb értéknek. Talán ezért is az egyik leghasznosabb dolog a tanítás, hiszen a tudás olyan tőke, amelyet mindig felhasználhatsz, sokszorozhatsz. Pilinszky mondja: "A jó nevelő örök tanuló." Mindig is ezt éreztem. A tudás, a bölcsesség minden helyzetben segít, és soha nem vehetik el tőled.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.