2019. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:16°
Max:16°
Szerda
Min:9°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:4°
Max:16°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Maradandót alkotni - írta: LA
2011-12-08 - Őszies reggel a KÜRT Zrt. elnöki irodájában. A falakon oklevelek, kürtöt ábrázoló művészi fotók, újságcikkek a Financial Times-ból, a Business Week-ből, ablakkeretnek támasztott gyerekrajzok, az ablakon túl a budaörsi hegyek. Itt beszélgetünk dr. Kürti Sándorral, a cég elnökével, akinek eddig két munkahelye volt: a százhalombattai finomító és a Kürt Zrt.
- A rendszerváltáskor megszűnt a Központi Fizikai Kutatóintézet, a Magyar Optikai Művek, az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára. Az ezekről a helyekről kikerült képzett fejlesztő szakemberek - zsebükben több mint 30 szabadalommal – bejöttek a KÜRT-be. Gyártáshoz ugyan nem volt tőkénk, de tudtunk szolgáltatni. Magyarországra alig-alig engedtek be fejlett számítástechnikai termékeket. Ha azok meghibásodtak, nem lehetett újat hozni, meg kellett javítani, ami számunkra remek üzleti lehetőséget jelentett. A ’90-es évek közepén lazultak a korlátozó intézkedések, és úgy tűnt, ez a piac összeomlik. A Jóisten azzal segített, hogy megjelent az adatmentés, mint új piaci lehetőség. Az adatmentés előszobájában mi már benn voltunk a winchesterjavítással, amivel rajtunk kívül senki sem foglalkozott, mert ez csak Magyarországon volt üzlet. Egyedülállók voltunk, még a nemzetközi piacon is. Az akkori három-négy év előnyünket máig megőriztük.
 
- A KÜRT Zrt. híres az adatmentésről. Meséljen egy-két esetet!
- Évente ötezer megkeresést kapunk, nagy részét külföldről. A munkánk titokvédelmi nyilatkozattal kezdődik, nem beszélhetünk róla. Ami nyilvánossá válik, azt az ügyfelünk teszi azzá. A legelső ilyen eset a kilencvenes évek elején történt, amikor leégett a vásárközpont B épülete a teljes informatikai rendszerrel. Egyetlen szög sem maradt egyenesen. Az adatmentést mindenki csodával határos dologként élte meg minket kivéve. Mi ugyanis a fizikai valóság felől közelítünk. A lényeg, hogy legyenek ott a jelek a mágneses adathordozón az előírt módon. Ezek sorozatát vissza tudjuk olvasni, mert ismerjük a szabályokat, a szükséges eszközöket. A berendezés többi része minket nem hoz lázba.
 
- Az utóbbi időben egyre inkább áttérnek a megelőzésre.
- Mára a bevételünk nagy részét már az adatvédelem teszi ki. Az adatmentésben szerzett előnyünkre építettük az üzlet második ágát. Kanadából érkezett egyszer egy üzletember, hogy tanácsokkal lássa el induló demokráciánkat. Nekünk azt mondta, ne foglalkozzunk rengeteg mindennel, mert az nem hihető, emeljünk ki egyet, az adatmentést. Most azt mondjuk, információbiztonság. Ezzel még nem sértettük meg a kanadai tanácsadó gondolatiságát, akinek sok milliót köszönhet a cég.
 
- Az épületben a falakon mindenféle okleveleket látni. Többek között arról tájékoztatnak, hogy a KÜRT Zrt. család- és nőbarát, valamint egészséges munkahely. Önt pedig 2005-ben az "Év Üzletemberének" választották. Miért fontosak ezek az elismerések?
- A legjobbak szeretnénk lenni, és a vállalat működése ezeken az alapokon áll. Nagyon sokat tanultam, amikor az év üzletemberének megválasztottak. A gazdasági helyzet ugyan romlik, de tisztul, konszolidálódik. Az ország négy identitásra – politika, állam, társadalmi szervezetek és gazdaság – épül. Ebből egyedül az utóbbi globális, aminek én is része vagyok, és ez nagyon nagy felelősség! Ez azt jelenti, hogy nem lehet elmenni a környező szemét mellett, ha a legjobb céget szeretnéd összerakni. Ezért ilyen a munkakörnyezet.
 
- A cég gondoskodása a tágabb környezetre is kihat. Egyebek mellett hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak.
- Nem arról van szó, hogy fölösleges pénzünk lenne. A KÜRT Zrt. feladata az információbiztonsági kockázat csökkentése. Szociális felelősségtudatunkból pedig a társadalmi kockázat csökkentése következik. Szerintünk Magyarországon a legnagyobb társadalmi kockázat most a cigánykérdés. Az ország 3600 általános iskolájából 1600-ban potenciális munkanélküli-képzés folyik. Tizenhat éves gyakorlatunk van a cigánygyerekek oktatásában. Két évvel ezelőttig mentori rendszert működtettünk. Hatvanegynéhány gyereket támogattunk, hogy államilag elismert diplomája, nyelvvizsgája legyen. A mentor végigkísérte a kiválasztott diák tanulmányait. Tizenhat év alatt hatvanegynehány gyerek?! Csepp a tengerben. Amerikában, a Stanford Egyetemről hoztunk egy másik rendszert, aminek a segítségével 20-40 millió forintból öt év alatt visszavonhatatlanul át lehet alakítani egy iskolát. H2O-nak – Hátrányos Helyzetűek Oktatása – neveztük el. A mentori rendszerben egy gyerek 3-5 millióba került, egy iskolába pedig 100-120 jár. Nem ugyanaz. Jelenleg tíz H2O iskolánk van, a hejőkeresztúri már kikászálódott a hátrányos helyzetből, és mérhetően az átlagosnál lényegesen jobb intézmények közé került mindössze azzal, hogy átalakult az oktatás módszertana. Létrehoztunk egy oktatási intézményt, a Kürt Akadémiát, és akkreditáltattuk Magyarországon a H2O oktatási rendszert. Amikor elkezdtük, a budapesti Mester utcai iskola igazgatója azzal keresett meg bennünket, hogy szeretné az iskoláját megmenteni, mert már senki sem akart oda járni. 2011 szeptemberében három első osztályt indított, és akadt, akit már nem tudott felvenni. A H2O szűk keresztmetszete évekig a szakképzett oktató volt, de az idén már nyolc iskolában kezdődött meg a képzésük.
 
- Mitől jobb ez a módszer? Van valami kulcsa?
- A tananyag ugyanaz, a gyerekek megközelítése viszont egészen más. Kis csoportokban tanulnak, kiosztott szerepekben. Ez a tanároktól többlet feladatokat kíván, de a diákok nagyon szeretik. Nyílt végű feladatokat kapnak, például földrajz órán, hogy találjanak ki egy országot, ahol szívesen élnének, és helyezzék el a földgömbön. Mondják el a jellemzőit. Ehhez már ismerni kell a tananyagból az éghajlatot, de minden mást kitalálhatnak: a nevét, a folyókat. Fontos, hogy sikerélményt szerezzenek. Verbálisan nagyon gyenge képességűek, hiszen nem beszélgetett velük senki, viszont különösen jó a hallásuk és a térlátásuk. Ez utóbbi miatt táblajátékokban – sakk, dáma, go – mindenkit megvernek. A hejőkeresztúri iskolából az egyik kislány nemrég Európa-bajnokságot nyert dámajátékban. Ennek a módszernek a része egy generációs program, ami pedig a szülőket vonja be az iskolába, még a gyerekek előtt. Erre azért van szükség, mert ők sem tudják, milyen, nem ismerik.
 
- Kik dolgoznak a H2O rendszerben?
- Van, aki az oktatásért, más a tudományos munkáért, megint más a szponzorokért, a pénzért felel, hogy ne folyjon egy fillér se mellé. Nagyon komoly embereket sikerült megnyerni és olyan csapat jött össze, aminek örülök, hogy a vezetője lehetek. A következő feladatunk újabb tíz iskola beindítása.
- A számítástechnikában sokáig komoly tisztelet övezte a magyarokat. Tapasztalja még ezt a világban?
- A nimbusz akkor lenne jó, ha serkentene bennünket, fokozná nemzeti büszkeségünket, hitünket. Erős gazdasági hatása lehetne, ami jótékonyan hatna a társadalomra. De a "Legyünk büszkék!" nemzeti attitűd mellett nagyon fontos lenne a csapatépítés! Az igazi művészet több ezer embert egy irányba állítani. Nem a személyes jogok megsértése, hanem kompromisszumkötések árán. A négy éves újrakezdések erre nem alkalmasak. Nem szeretném, ha úgy tűnne, én tudom a tutit. Egy pici szereplője vagyok a gazdaságnak, a "szemüvegemen" át így látom a világot.
 
- Kanyarodjunk kicsit vissza Százhalombattára! Idővel kinőtte a finomítót?
- Tizenkilenc éves törzsgárdatag voltam, amikor kirúgtak. Én azt hittem, ott fogom leélni az életemet. Korrupciós gyanúba keveredett a főnököm. Behívattak, és én azt mondtam, hogy tűzbe teszem érte a kezem, vagy adják ide a munkakönyvemet. Erre ideadták. Nagyon tehetséges ember volt a főnököm, rengeteget tanultam tőle. Például azt, hogy a jó vezető nem szól bele a részletekbe, hanem teret ad az alkalmazottainak. A vádakból végül semmi sem igazolódott be, de a főnököm és én elvesztünk Batta számára.
 
- Hogyan került annak idején Százhalombattára?
- Anyukám látta, hogy az olajiparnak van jövője. Úgy intézte az iskolákat, hogy már azelőtt szerződésem volt Százhalombattával, hogy az egyetemi padba beültem. Miután kirúgtak, legalább fél évig kerestem állást, de Magyarországon nincs túl sok lehetőség finomítóban számítógéppel irányítani. Végül János testvérem vett fel, hogy éhen ne haljak, aztán négy év alatt kitanultam a szakmáját. Így kerültem a KÜRT-be. Körülbelül egy éve meghívott egy rendezvényre az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete. Azokkal az élő ikonokkal találkoztam, akiknek anno az irányítása alatt dolgoztam, és ezúttal ők voltak kíváncsiak rám! Nagy felüdülést jelentett számomra az a három óra felhőtlen együttlét. Óriási nemzeti kincs az ő tapasztalatuk, és mi Magyarországon nem tudunk mit kezdeni ezzel a szellemi bázissal. Ez a hatalmas kultúrabeli hiányosság a versenyképességünkre is kihat. Említettem korábban a kanadai nyugdíjast, akit ideküldtek. Az ő tanítása, gondolatisága naggyá tette a KÜRT Zrt-t. Egy harvardi professzor, akinek a tanítását igyekeztem magamévá tenni, azt vizsgálta, mitől érzik jól magukat a Harvardon végzettek? Triviális válasz lenne, hogy többszörösét keresik az átlag amerikai fizetésnek. A valódi okok a következők: imádnak dolgozni, szeretik a hatalmat, a pénzt, boldogok akarnak lenni és maradandót akarnak alkotni. Ugyanezen módszer alapján Magyarországon is készült felmérés, huszonkilenc szempontot gyűjtöttek össze, de nem szerepelt közte a maradandó alkotás. Szerintem ezeknek az egykori finomítós vezetőknek az a szívfájdalmuk, hogy szeretnének maradandót alkotni, szeretnék a tudásukat átadni, de a környezetük erre nem tart igényt.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- A rendszeres százhalombattai kártyapartnereim közül Gulyás Sándort, aki ma már nyugdíjas, de a DKV számítástechnikai rendszerének megálmodója és üzemeltetője volt.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Lehengerlő szereplés a modellvitorlás OB-n
2019-09-16
A dobogó mindhárom fokát százhalombattai versenyzők foglalták el a szeptember 14-15-i modellvitorlás országos bajnokságon F5-E hajóosztályban Ölbőn. Forrai Csaba első, Garay György második, Forró Krisztián pedig harmadik helyezést ért el.

Terepkirálynő
2019-09-16
Hétről hétre dobogós helyezésekkel tér haza a versenyekről Szabó Csabáné Kovács Erika, a SZVISE atlétikaszakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője – tájékoztatott Szabó Csilla, szakosztályvezető.

Átadták a Gesztenyés utat
2019-09-16
Megindult a forgalom a Gesztenyés út Vörösmarty és Madách utca közötti felújított szakaszán, Százhalombattán szeptember 16-án. A 200 millió forintos beruházást Vezér Mihály polgármester adta át.

Hajléktalan férfi próbálta meg kirabolni a fiatal nőt Szigethalmon
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbírtóság nyomozási bírója 2019. szeptember 13-án elrendelte annak a hajléktalan férfinak a letartóztatását, akit rablás bűntettének kísérletével gyanúsít a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Elrendelték a letartóztatást lopás gyanúja miatt
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte S.

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.