2022. június 29. - Péter, Pál napja
Szerda
Min:21°
Max:37°
Csütörtök
Min:21°
Max:36°
Péntek
Min:18°
Max:36°
Szombat
Min:15°
Max:32°
Vasárnap
Min:18°
Max:34°
Önkormányzat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Megvédi a város a társasházakat
2010-09-08 - Egyeztetésre hívta annak a 25 százhalombattai társasháznak a lakóit Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, amelyek tartozásokat halmoztak fel a felújításokra felvett hitelekkel kapcsolatban. Az önkormányzat, mint óvadékot nyújtó, harmadik fél érintett a kérdésben, de több társasházban tulajdonnal is rendelkezik. A polgármester a szeptember 7-i találkozón megjelent közel 800 lakó előtt kijelentette, számíthatnak az önkormányzat segítségére, nem fogják engedni, hogy életek munkája ússzon el néhány renitens, nem fizető lakó, a közös képviselő és a számvizsgáló bizottságok vagy a bank esetleges hibái miatt.
Százhalombattán az eddig sikertörténetnek számító társasházi felújítások hosszú évek óta zajlanak. A város csak az úgynevezett egyharmados pályázatokon részt vett társasházak felújításaihoz több mint egymilliárd forintot biztosított az elmúlt 5 évben. Emellett az 50 százalékos támogatással működő energiatakarékossági célú felújítási pályázatok is folyamatosan zajlanak, ami 2005 és 2010 között további 400 milliós támogatást jelentett a lakástulajdonosok számára. A házak a pályázatokhoz szükséges önrészt több esetben hitelfelvétellel biztosították. Annak érdekében, hogy a társasházak hitelhez juthassanak, Százhalombatta Város Önkormányzata az ebben az ügyben érintett 25 társasház esetében 105 millió forint összegű óvadékot nyújtott. Ez a társasházak hitelállományának 20 százaléka, amely a hitelező bank számára biztosítékul szolgált arra, hogy – akkor is, ha a társasházak nem fizetik megfelelően a törlesztéseiket – hozzájusson pénze egy részéhez. Ez, sajnos be is következett, és a Raiffeisen Bank 2010. augusztus 6-án kelt levelében arról értesítette az önkormányzatot, hogy 27 millió forint összegű óvadékot bevont a felgyűlt tartozások miatt.  

A lakók, különösen a rendben törlesztők részéről óriási felháborodást váltott ki az eset, hiszen ők a banktól érkezett levelekből értesültek arról, hogy társasházuknak hátraléka van. Azt, sajnos nem tudják sem a lakók, sem az önkormányzat, hogy ez mely társasházban pontosan mekkora összeg, mert az információt – banktitokra hivatkozva – a Raiffeisen Bank csak a társasházak képviseletével hivatalosan megbízott személynek adják ki.

A szeptember 6-i tájékoztatón jelen volt dr. Turbucz Sándor jegyző, dr. Berczi Norbert, a város jogi képviselője, Pimperné Talló Éva, a Közgazdasági Iroda vezetője, Bódiné Mészáros Ibolya, a Kincstár, Adó és Vagyonkezelési Iroda vezetője, valamint Kiss József, a Műszaki Iroda vezetője.
A társasházak működését szabályozó törvény  szerint a közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint – hívta fel a figyelmet dr. Berczi Norbert, az önkormányzat jogi képviselője. Az önkormányzati óvadék bevonása azt jelenti, hogy a bevont összeggel a társasházak jelenleg nem a banknak, hanem az önkormányzatnak tartoznak. Az államháztartási törvény előírásai szerint az önkormányzat ezt a pénzt nem adhatja "ajándékba", de keresik a megoldást arra, hogy hosszú távon, a mindenkori jegybanki alapkamattal terhelten, részletekben fizethessék vissza a lakástulajdonosok. A polgármester hangsúlyozta: nem szeretnék, hogy olyanoknak is fizetniük kelljen, akik nem vétkesek az ügyben. A képviselő-testület szeptember 16-i ülésére készülő javaslata véleménye szerint megnyugtatóan rendezné a helyzetet.

Elhangzott, hogy a legfontosabb lépés a társasházi közgyűlések mielőbbi összehívása lenne, amelyet akár a lakók is kezdeményezhetnek, ha azt a közös képviselő nem teszi meg. Az ehhez szükséges nyomtatványokat a fórum résztvevőinek helyben kiosztották, de az űrlap letölthető a város honlapjáról is (http://www.szazhalombatta.hu">www.szazhalombatta.hu). A résztvevőknek érdemes magukkal vinniük a közös költséget és az egyéb befizetéseiket igazoló irataikat is. A közgyűléseken jelen lesznek a Polgármesteri Hivatal szakemberei, és jogi képviselőt is biztosít a város.

Az érintett társasházakban élőknek a jövőben a Raiffeisen Bank értesítő levelében szereplő bankszámlaszámokra kell elutalni a közös költséget, ezeket a számlaszámokat  a városi honlapon is közzétette a Polgármesteri Hivatal.

A mintegy három órás fórumon sokan tették fel kérdéseiket a polgármesternek és a megjelent szakembereknek. A válaszadók igyekeztek tisztázni, hogy a társasházak önállóan, az önkormányzattól függetlenül működnek. A városnak lakástulajdonain keresztül vannak tulajdonosi jogai egyes társasházakban, de csak akkora mértékben, mint bármely más tulajdonosnak. A közgyűléseken minden lakónak módja és lehetősége van véleménye kifejtésére, és a többség akarata szerint szabályozhatják a társasház működését. A hitelszerződéseket a bankkal közvetlenül kötötték, abba az önkormányzatnak nincs joga beleszólni. A város viszont semmiképpen sem hagyja magára a tulajdonosokat ebben a nehéz helyzetben, hiszen nem mindenki jártas annyira a jogi kérdésekben, hogy érdekeit megfelelően tudja képviselni. "Védőernyőt szeretnénk borítani önök fölé – mondta a polgármester -, és minden lehetséges eszközzel támogatjuk önöket." (Batta Online)


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Újabb alapítványi adományozás
2022-06-07
Kilenc-kilenc darab táblagépet adott át a Remény Bajnoka Alapítvány a százhalombattai Arany János és az Eötvös iskola részére.

Projektbeszámoló
2022-06-07
Az Erasmus+ "Self-awareness: Embrace Yourself, Embrace the World" nevű, önismeretet feldolgozó projekt három évének záróeseményére került sor az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnáziumban május 9-13. között diákcsereprogram formájában.

Egyes - '55
2022-06-07
Ötvenötödik születésnapját ünnepelte a százhalombattai 1. Számú Általános Iskola május 20-án. A jubileum alkalmából a diákok a kulturális központban előadással is felidézték az iskola múltját.    

Több, mint győzelem - Megvan az első négy
2022-06-07
36-31-re nyert Százhalombattai KE hazai pályán a Mezőkövesd ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában június 4-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.  

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.