2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:24°
Szerda
Min:14°
Max:18°
Csütörtök
Min:13°
Max:22°
Önkormányzat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Megvédi a város a társasházakat
2010-09-08 - Egyeztetésre hívta annak a 25 százhalombattai társasháznak a lakóit Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, amelyek tartozásokat halmoztak fel a felújításokra felvett hitelekkel kapcsolatban. Az önkormányzat, mint óvadékot nyújtó, harmadik fél érintett a kérdésben, de több társasházban tulajdonnal is rendelkezik. A polgármester a szeptember 7-i találkozón megjelent közel 800 lakó előtt kijelentette, számíthatnak az önkormányzat segítségére, nem fogják engedni, hogy életek munkája ússzon el néhány renitens, nem fizető lakó, a közös képviselő és a számvizsgáló bizottságok vagy a bank esetleges hibái miatt.
Százhalombattán az eddig sikertörténetnek számító társasházi felújítások hosszú évek óta zajlanak. A város csak az úgynevezett egyharmados pályázatokon részt vett társasházak felújításaihoz több mint egymilliárd forintot biztosított az elmúlt 5 évben. Emellett az 50 százalékos támogatással működő energiatakarékossági célú felújítási pályázatok is folyamatosan zajlanak, ami 2005 és 2010 között további 400 milliós támogatást jelentett a lakástulajdonosok számára. A házak a pályázatokhoz szükséges önrészt több esetben hitelfelvétellel biztosították. Annak érdekében, hogy a társasházak hitelhez juthassanak, Százhalombatta Város Önkormányzata az ebben az ügyben érintett 25 társasház esetében 105 millió forint összegű óvadékot nyújtott. Ez a társasházak hitelállományának 20 százaléka, amely a hitelező bank számára biztosítékul szolgált arra, hogy – akkor is, ha a társasházak nem fizetik megfelelően a törlesztéseiket – hozzájusson pénze egy részéhez. Ez, sajnos be is következett, és a Raiffeisen Bank 2010. augusztus 6-án kelt levelében arról értesítette az önkormányzatot, hogy 27 millió forint összegű óvadékot bevont a felgyűlt tartozások miatt.  

A lakók, különösen a rendben törlesztők részéről óriási felháborodást váltott ki az eset, hiszen ők a banktól érkezett levelekből értesültek arról, hogy társasházuknak hátraléka van. Azt, sajnos nem tudják sem a lakók, sem az önkormányzat, hogy ez mely társasházban pontosan mekkora összeg, mert az információt – banktitokra hivatkozva – a Raiffeisen Bank csak a társasházak képviseletével hivatalosan megbízott személynek adják ki.

A szeptember 6-i tájékoztatón jelen volt dr. Turbucz Sándor jegyző, dr. Berczi Norbert, a város jogi képviselője, Pimperné Talló Éva, a Közgazdasági Iroda vezetője, Bódiné Mészáros Ibolya, a Kincstár, Adó és Vagyonkezelési Iroda vezetője, valamint Kiss József, a Műszaki Iroda vezetője.
A társasházak működését szabályozó törvény  szerint a közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint – hívta fel a figyelmet dr. Berczi Norbert, az önkormányzat jogi képviselője. Az önkormányzati óvadék bevonása azt jelenti, hogy a bevont összeggel a társasházak jelenleg nem a banknak, hanem az önkormányzatnak tartoznak. Az államháztartási törvény előírásai szerint az önkormányzat ezt a pénzt nem adhatja "ajándékba", de keresik a megoldást arra, hogy hosszú távon, a mindenkori jegybanki alapkamattal terhelten, részletekben fizethessék vissza a lakástulajdonosok. A polgármester hangsúlyozta: nem szeretnék, hogy olyanoknak is fizetniük kelljen, akik nem vétkesek az ügyben. A képviselő-testület szeptember 16-i ülésére készülő javaslata véleménye szerint megnyugtatóan rendezné a helyzetet.

Elhangzott, hogy a legfontosabb lépés a társasházi közgyűlések mielőbbi összehívása lenne, amelyet akár a lakók is kezdeményezhetnek, ha azt a közös képviselő nem teszi meg. Az ehhez szükséges nyomtatványokat a fórum résztvevőinek helyben kiosztották, de az űrlap letölthető a város honlapjáról is (http://www.szazhalombatta.hu">www.szazhalombatta.hu). A résztvevőknek érdemes magukkal vinniük a közös költséget és az egyéb befizetéseiket igazoló irataikat is. A közgyűléseken jelen lesznek a Polgármesteri Hivatal szakemberei, és jogi képviselőt is biztosít a város.

Az érintett társasházakban élőknek a jövőben a Raiffeisen Bank értesítő levelében szereplő bankszámlaszámokra kell elutalni a közös költséget, ezeket a számlaszámokat  a városi honlapon is közzétette a Polgármesteri Hivatal.

A mintegy három órás fórumon sokan tették fel kérdéseiket a polgármesternek és a megjelent szakembereknek. A válaszadók igyekeztek tisztázni, hogy a társasházak önállóan, az önkormányzattól függetlenül működnek. A városnak lakástulajdonain keresztül vannak tulajdonosi jogai egyes társasházakban, de csak akkora mértékben, mint bármely más tulajdonosnak. A közgyűléseken minden lakónak módja és lehetősége van véleménye kifejtésére, és a többség akarata szerint szabályozhatják a társasház működését. A hitelszerződéseket a bankkal közvetlenül kötötték, abba az önkormányzatnak nincs joga beleszólni. A város viszont semmiképpen sem hagyja magára a tulajdonosokat ebben a nehéz helyzetben, hiszen nem mindenki jártas annyira a jogi kérdésekben, hogy érdekeit megfelelően tudja képviselni. "Védőernyőt szeretnénk borítani önök fölé – mondta a polgármester -, és minden lehetséges eszközzel támogatjuk önöket." (Batta Online)


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.