2018. november 19. - Erzsébet napja
Vasárnap
Min:-3°
Max:5°
Hétfő
Min:0°
Max:2°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:2°
Max:4°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Kultúra, Oktatás
Terek, utcák névadói - írta: Mitták Ferenc
2010-06-04 -
Hága László utca – Újváros
Dr. Hága László vegyészmérnök 1920. december 3-án született Budapesten. 1942-ben diplomázott a Budapesti József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és vegyészmérnök lett. 1945 után a szőnyi Kőolajipari Vállalatnál dolgozott, majd a vállalat igazgatójának nevezték ki. 1960-tól Százhalombattán, a Dunai Kőolajipari Vállalat főtechnológusaként közreműködött az üzemek tervezésének, üzembe helyezésének, a termelés megindításának minden munkafolyamatában. Címzetes tanárként oktatott a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. Kutatómunkájában a nagylengyeli kőolaj termikus krakkolásával, a katalitikus benzinreformálással, a kenőolajok hidrogénező finomításával foglalkozott. 1966-ban megszerezte a kémia tudományok kandidátusa címet. Kiváló elméleti és gyakorlati szakember volt, beszélt angolul, németül és oroszul. A százhalombattai lakótelepen élt, három leányt nevelt.
 
Hága László részt vett annak a kormányzati döntésnek a szakmai előkészítésében, hogy Százhalombattán épüljön meg az ország energetikai központja. A DKV-nál a legmodernebb licencek alapján terveztette és indította az új üzemeket, közben számos szakembert nevelt ki. 1968. október 16-án a Szovjetunióból érkezett haza, és egyenesen egy üzemindításhoz ment. Súlyos gázrobbanás történt, heten haltak meg, és többen megsérültek. Hága a bent rekedteknek próbált segíteni, amikor egy második gázrobbanásban ő is súlyos égési sérüléseket szenvedett. Két nap múlva, 1968. október 18-án belehalt a sérüléseibe.
 
Emlékét, helytállását az olajipar és Százhalombatta megőrizte: a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeumban mellszobrot állítottak neki, a DKV-ban egy munkásszállót, a városban utcát neveztek el róla. 2006. július 4-én pedig az önkormányzat emléktáblát avatott dr. Hága Lászlónak a róla elnevezett utca parkjában, hogy emlékét így is megörökítse az utókornak.
 
Hunyadi János utca – Újváros (Urbárium)
Hunyadi János, a híres törökverő 1387 és 1407 között született, a legelfogadottabb az 1407-es esztendő. Minden valószínűséggel havasalföldi főnemesi családból származott, eredeti neve Vajk fia János volt, utóbb vette fel a családnak juttatott Vajdahunyad váráról a Hunyadi nevet. Korán elkezdte a katonai szolgálatot, kitűnt Zsigmond király (1387-1437), Habsburg Albert király (1437-1439) és I. Ulászló király (1440-1444) alatt. Gyorsan emelkedett a ranglétrán, előbb szörényi bán, majd temesi ispán, nándorfehérvári főkapitány és erdélyi vajda lett. Jelentős győzelmeket aratott a törökök ellen 1442-ben Szebennél és a Jalomica folyónál, majd az 1443-44-es téli "hosszú hadjáratban" mélyen benyomult a Balkánra, felszabadította Szerbiát és Bulgária nagy részét. 1444. november 10-én a várnai csatában vereséget szenvedett Murád szultántól, a csatában I. Ulászló is elesett. Hunyadi János 1428-1430 között feleségül vette Szilágyi Erzsébetet, a házasságukból két fiú született: László 1433-ban és Mátyás 1443-ban. A várnai csata után V. László király lépett a trónra, de a kiskorúsága idején 1446-1452 között Hunyadi János kormányzóként irányította az országot. Időközben Hunyadi az ország leggazdagabb bárója lett, s a jövedelmei jelentős részét a török elleni harcra fordította.
 
1448-ban a rigómezei csatában újra vereséget szenvedett Murád szultántól. 1452-ben V. László nagykorúvá vált, és Hunyadi lemondott a kormányzóságról. 1456 nyarán II. Mohamed török szultán támadó hadjáratot indított Magyarország ellen, és Nándorfehérvár várát kezdte ostromolni. Hunyadi János a Kapisztrán János szerzetes vezette keresztesekkel együtt 1456. július 22-én nagy győzelmet aratott a vár alatt az ostromlókon. A déli harangszó, amelyet III. Calixtus pápa még korábban rendelt el a török támadás kivédésére irányuló könyörgésként, a diadal után a győzelem jelképe lett. 1456. július 22. óta minden délben, minden templomban a nándorfehérvári diadal emlékére kondulnak meg a harangok, és hirdetik Hunyadi János és a magyar hősök példáját. A győzelmet azonban Hunyadi János már nem tudta kiaknázni, mert a táborban dúló pestisjárványban 1456. augusztus 11-én Zimonyban elhunyt.
 
(További "H"-betűs elnevezések: Hajós, Halász, Halom, Harangvirág, Harcsa, Hársfa, Határ, Hét vezér, Hold, Honfoglalás, Hóvirág, Hun utcák)

AKTUÁLIS
2018-11-15 - Helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására indít új programot a MOL Alapítvány. Az összesen 25 millió forintos keretű MOL Helyi Érték Programban négy kategóriában lehet pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.
2018-11-14 - A kivitelezést végző NIF Zrt. legfrissebb tájékoztatása szerint az Olajmunkás út eredetileg november 15-18. között tervezett lezárása egyelőre elmarad Százhalombattán. Jelenleg nem ismert az útzár kezdetének pontos dátuma. A provizórikus út kiépítési munkálatai folyamatban vannak. Az átmeneti híd szerkezetét november 23-án, 26-án és 28-án, éjjel 1 és 4 óra között tolják a helyére, ezért ezekben az időszakokban jelzőőrök irányítják a forgalmat. (HTV)
2018-11-12 - Véget ért a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. önkormányzati megrendelésre végzett közvélemény-kutatása Százhalombattán november 9-én. Az önkormányzat megbízásából már nem járnak kérdezőbiztosok a városban – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Koraszülöttek Világnapja - Lilába borul a Szent István tér
2018-11-16
Már második alkalommal Százhalombatta is csatlakozik a Koraszülöttek Világnapjához és a hozzá kapcsolódó mozgalomhoz. Ebből az alkalomból a szolidaritás kifejezéseként lilába borul a főtér november 17-én, szombaton 17 órakor. Az alábbiakban Vezér Mihály polgármester közleménye olvasható.

Ameddig csak lehet, dolgozni szeretnék
2018-11-16
A százhalombattai Bedegi Krisztinától sokan kérdezik csodálkozva: hogy-hogy dolgozik?! Pedig mindössze ötven éves, tanult, képzett, kedves, intelligens nő, aki tele van segítőkészséggel és tenni akarással. Nemcsak dolgozni, táncolni is szeretne, sőt, arra is vágyik, hogy adófizető állampolgár maradhasson. 

A szociális dolgozókat köszöntötte a város
2018-11-16
Gajárszki Józsefné, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ titkárságvezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet november 15-én Százhalombattán. Az önkormányzat tizennégy éve köszönti az ágazatban dolgozókat november 12-e, a Szociális Munka Napja alkalmából.

SZISZKI Krónika
2018-11-15
Német testvériskolánk magyarországi látogatásaKirándulás a MátrábanHálózat-on

Kigyúlnak az ünnepi fények
2018-11-15
Idén is varázslatos hangulatú rendezvénnyel veszi kezdetét a városi advent Százhalombattán, a Szent István téren december 2-án, vasárnap, 16 órától.

Pályaválasztási fórum
2018-11-15
Kilenc oktatási intézmény mutatkozott be a középiskolába készülő diákoknak és szüleiknek a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában rendezett pályaválasztási fórumon november 13-án.

Rendezvényről rendezvényre
2018-11-15
Számos városi rendezvényt biztosított, és saját rendezvényeken is részt vett a százhalombattai Városi Polgárőrség októberben.

Végig az élmezőnyben
2018-11-15
A maximumot hozta ki a százhalombattai gokartos, Kovács Zsombor legutóbbi versenyén, a WSK Final Cup nemzetközi gokartbajnokság második fordulójában, amelyre az olaszországi Castellettoban került sor november 9-11-én.

Mikor siketítőn bőgni kezd a gránát
2018-11-14
Gyóni Géza, az első világháborúban elhunyt költő ikonikus versével nyílt meg a százhalombattai "Matrica" Múzeum új időszaki tárlata november 12-én. A kiállítás emberközelben mutatja be a 100 éve befejeződött első világégés battai történetét.

Schrammel Csaba hozta el a világbajnoki övet
2018-11-14
Alig tíz másodperccel a tízmenetes profi ökölvívó mérkőzés vége előtt szerzett kiütéssel nyert a huszonkilenc éves százhalombattai sportoló, Schrammel Csaba (9-5-1) a Feja Promotion bokszgáláján Dunaföldváron, november 11-én.

Lakossági fórum
2018-11-14
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő lesz a százhalombattai Demokraták Klubjának vendége a Szekeres József rendezvényközpontban november 26-án, hétfőn, 18 órakor.

Százszorszép Márton-nap
2018-11-14
Ebben az évben is felelevenítették a Márton-napi népszokásokat a Százszorszép Óvodában.

Akrobatikus torna - Ezüstérmes Sárdi Borbála
2018-11-14
Tizenegy indulóból a második helyen végzett a 11-16 évesek mezőnyében a százhalombattai Sárdi Borbála tornász társaival, a tizenhárom éves Balogh Dorkával és a tizennégy éves Kiss Vandával a IX. Nemzetközi Akrobatikus Torna Versenyen, Prágában november 10-11-én.

Tangó
2018-11-13
A százhalombattai Sérültekért Alapítványt mutatja be Ignáczy Adrienn fotókiállítása, amely november 7-én nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri könyvtárában. A bemutató ott november 28-ig, Százhalombattán a tervek szerint a költészetnapon lesz látható.

Kétszeres országos bajnok Ilyés Laura
2018-11-13
Két arany- és egy ezüstéremmel zárta a VUK SE tizenhat éves sportolója, Ilyés Laura Vanda a XV. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságot, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeztek Százhalombattán november 7-10-én.

Várja az önkormányzat a fenyőfelajánlásokat
2018-11-13
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal az idei esztendőben is várja a fenyőfelajánlásokat a városi karácsonyra.

Alakformálás, zsírégetés, méregtelenítés MAX - Kipróbáltuk az InfraShape fekvőkerékpár-kapszulát
2018-11-13
Számtalan alakformáló eszköz van a piacon, mégis felfigyeltünk az InfraShape-re, több okból is. Egyrészt az országos sajtóban, közösségi médiában már hallottuk-láttuk, másrészt rövid idő alatt nagyon komoly népszerűségre tett szert. Nemes Dóra írása.

Tíz hihetetlenül zöld év
2018-11-12
Kiállítással ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat november 9-én. A rendezvényen köszöntőt mondott Urbán Csilla, a HUMUSZ Szövetség elnöke, és köszönetet mondott Sinka László Százhalombatta, valamint Papp György Ercsi alpolgármestere.

Szellemidézés a rockkocsmában
2018-11-12
Megemlékezéssel egybekötött képavatást tartottak az egykori barátok, osztálytársak és rajongók a fiatalon elhunyt rocklegenda, Bencsik Sándor Samu tiszteletére a százhalombattai Gastrockitchenben november 8-án.

Tüdőszűrés - Éljünk a lehetőséggel!
2018-11-12
Erre biztat a százhalombattai önkormányzat, amely idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a városlakók részére október 29-től november 29-ig. A törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil szűrőállomásán a Százhalom Egészségügyi Központban lehet jelentkezni hétfőn 12-től 18, kedden 8-tól 14, szerdán 12-től 18, valamint csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.