2019. január 17. - Antal és Antónia napja
Szerda
Min:1°
Max:1°
Csütörtök
Min:0°
Max:10°
Péntek
Min:-3°
Max:3°
Szombat
Min:-6°
Max:0°
Vasárnap
Min:-7°
Max:-1°
Kultúra, Oktatás
Terek, utcák névadói - írta: Mitták Ferenc
2010-06-04 -
Hága László utca – Újváros
Dr. Hága László vegyészmérnök 1920. december 3-án született Budapesten. 1942-ben diplomázott a Budapesti József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és vegyészmérnök lett. 1945 után a szőnyi Kőolajipari Vállalatnál dolgozott, majd a vállalat igazgatójának nevezték ki. 1960-tól Százhalombattán, a Dunai Kőolajipari Vállalat főtechnológusaként közreműködött az üzemek tervezésének, üzembe helyezésének, a termelés megindításának minden munkafolyamatában. Címzetes tanárként oktatott a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. Kutatómunkájában a nagylengyeli kőolaj termikus krakkolásával, a katalitikus benzinreformálással, a kenőolajok hidrogénező finomításával foglalkozott. 1966-ban megszerezte a kémia tudományok kandidátusa címet. Kiváló elméleti és gyakorlati szakember volt, beszélt angolul, németül és oroszul. A százhalombattai lakótelepen élt, három leányt nevelt.
 
Hága László részt vett annak a kormányzati döntésnek a szakmai előkészítésében, hogy Százhalombattán épüljön meg az ország energetikai központja. A DKV-nál a legmodernebb licencek alapján terveztette és indította az új üzemeket, közben számos szakembert nevelt ki. 1968. október 16-án a Szovjetunióból érkezett haza, és egyenesen egy üzemindításhoz ment. Súlyos gázrobbanás történt, heten haltak meg, és többen megsérültek. Hága a bent rekedteknek próbált segíteni, amikor egy második gázrobbanásban ő is súlyos égési sérüléseket szenvedett. Két nap múlva, 1968. október 18-án belehalt a sérüléseibe.
 
Emlékét, helytállását az olajipar és Százhalombatta megőrizte: a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeumban mellszobrot állítottak neki, a DKV-ban egy munkásszállót, a városban utcát neveztek el róla. 2006. július 4-én pedig az önkormányzat emléktáblát avatott dr. Hága Lászlónak a róla elnevezett utca parkjában, hogy emlékét így is megörökítse az utókornak.
 
Hunyadi János utca – Újváros (Urbárium)
Hunyadi János, a híres törökverő 1387 és 1407 között született, a legelfogadottabb az 1407-es esztendő. Minden valószínűséggel havasalföldi főnemesi családból származott, eredeti neve Vajk fia János volt, utóbb vette fel a családnak juttatott Vajdahunyad váráról a Hunyadi nevet. Korán elkezdte a katonai szolgálatot, kitűnt Zsigmond király (1387-1437), Habsburg Albert király (1437-1439) és I. Ulászló király (1440-1444) alatt. Gyorsan emelkedett a ranglétrán, előbb szörényi bán, majd temesi ispán, nándorfehérvári főkapitány és erdélyi vajda lett. Jelentős győzelmeket aratott a törökök ellen 1442-ben Szebennél és a Jalomica folyónál, majd az 1443-44-es téli "hosszú hadjáratban" mélyen benyomult a Balkánra, felszabadította Szerbiát és Bulgária nagy részét. 1444. november 10-én a várnai csatában vereséget szenvedett Murád szultántól, a csatában I. Ulászló is elesett. Hunyadi János 1428-1430 között feleségül vette Szilágyi Erzsébetet, a házasságukból két fiú született: László 1433-ban és Mátyás 1443-ban. A várnai csata után V. László király lépett a trónra, de a kiskorúsága idején 1446-1452 között Hunyadi János kormányzóként irányította az országot. Időközben Hunyadi az ország leggazdagabb bárója lett, s a jövedelmei jelentős részét a török elleni harcra fordította.
 
1448-ban a rigómezei csatában újra vereséget szenvedett Murád szultántól. 1452-ben V. László nagykorúvá vált, és Hunyadi lemondott a kormányzóságról. 1456 nyarán II. Mohamed török szultán támadó hadjáratot indított Magyarország ellen, és Nándorfehérvár várát kezdte ostromolni. Hunyadi János a Kapisztrán János szerzetes vezette keresztesekkel együtt 1456. július 22-én nagy győzelmet aratott a vár alatt az ostromlókon. A déli harangszó, amelyet III. Calixtus pápa még korábban rendelt el a török támadás kivédésére irányuló könyörgésként, a diadal után a győzelem jelképe lett. 1456. július 22. óta minden délben, minden templomban a nándorfehérvári diadal emlékére kondulnak meg a harangok, és hirdetik Hunyadi János és a magyar hősök példáját. A győzelmet azonban Hunyadi János már nem tudta kiaknázni, mert a táborban dúló pestisjárványban 1456. augusztus 11-én Zimonyban elhunyt.
 
(További "H"-betűs elnevezések: Hajós, Halász, Halom, Harangvirág, Harcsa, Hársfa, Határ, Hét vezér, Hold, Honfoglalás, Hóvirág, Hun utcák)

AKTUÁLIS
2019-01-11 - Lezárják a főtéri parkoló gyógyszertár előtti részét a január 13-i, vasárnapi jótékonysági koncert miatt Százhalombattán. A lezárás reggel 8-tól délután 5-ig tart. A szervezők az autósok megértését és türelmét kérik.
2019-01-11 -
2018-12-18 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sajtónyilatkozat
2019-01-16
A Százhalombattai MSZP szervezete a családok, munkavállalók érdekeit szemelőt tartva az országos összefogást erősítendő felhívással fordulnak Százhalombatta lakosaihoz.

Nyitott csoportajtó
2019-01-16
Hagyomány a százhalombattai Kipp-Kopp oviban, hogy évszakonként  más-más kreativitást fejlesztő tevékenységeket kínálnak a nagycsoportosoknak.

Hogyan tovább?
2019-01-16
Huszonnyolc előadó vett részt a SZISZKI második alkalommal megrendezett pályaorientációs projektnapján január 11-én Százhalombattán. A diákok első kézből szerezhettek információt a legkülönbözőbb szakmákról, egyetemi, főiskolai vagy OKJ-s képzésekről, külföldi munkavállalásról, vállalkozásindításáról, de akár a továbbtanulás költségeiről vagy az egyes szakmákban várható fizetésekről is.

Megérkezett az első baba
2019-01-16
Kovács Zsombor az első százhalombattai újszülött 2019-ben. Január 8-án, 8 óra 5 perckor született 52 centiméter hosszúsággal és 3180 grammos súllyal.

Jelöltállításra kérik a diákokat
2019-01-15
Megjelent a Stádium-díjjal kapcsolatos első felhívás, amelyben arra kérik a Kárpát-medencében élő diákokat az alapítók, hogy állítsanak jelölteket. Az elismerést a múlt évben hozta létre a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a százhalombattai székhelyű Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap.

Ketten döntőzhetnek a diákolimpián
2019-01-15
Ismét Százhalombattán rendezték meg a Pest Megyei Úszó Diákolimpia döntőjét január 12-én. Kellner Gábor (képünkön) és Soós Dorka továbbjutott az országos döntőbe.

Sikerült az év a falmászóknak
2019-01-15
Filmbe illően sikerült 2018. a Batta Extreme Sport Club mászó szakosztályának. Harangi János csatlakozása motivációval és edzői szakértelemmel lendítette fel a fiatalok munka- és versenykedvét.

Mi történt tavaly?
2019-01-15
Számos jubileum és szép sport-, valamint szakmai siker teszi emlékezetessé a 2018. esztendőt Százhalombattán, amely a veszteségek de az építkezés éve is volt.

Elutasítják a durva beszédet
2019-01-15
Lapunkhoz is eljuttatta a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakozó közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A szöveg az alábbiakban olvasható.

Újdonságok a könyvtárban
2019-01-15
Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család Dr. Csernus Imre: A harcos - Életrajz és lélekrajz Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek Stefano Mancuso: Zöld forradalom - a növények már feltalálták a jövőnket Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századraAleksandra Artymowska: 80 böngészővel a Föld körül Tom Watson: Pálcikacica és a nagyváros Colin Stuart: Az atom és az anyag varázslatos világa Aino Havukainen-Sami Toivonen: Tatu és Patu, a nyomozók Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

Békés, nyugodt év vége
2019-01-15
Közbiztonsági szempontból nyugodtan telt az adventi és az ünnepi időszak Százhalombattán, december hónapban bűncselekményről nem érkezett bejelentés a helyi rendőrök felé. Békésen, jó hangulatban és rendőri intézkedés nélkül zajlott le a szilveszteri utcabál is – tájékoztatott Kucsera Csaba rendőr százados, a rendőrőrs vezetője.

Ajtócsere
2019-01-15
Tudja-e a tisztelt olvasó, hogy meddig tart egy bejárati ajtó cseréje?

Gyászhír
2019-01-15
Megrendüléssel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Eszenyei Gyula Zsolt építészmérnök életének 72. évében, 2019. január 6-án elhunyt. Temetése január 25-én, 11 órakor lesz a százhalombattai temetőben. A gyászoló család

Ugye, eljössz még?
2019-01-15
Felemelő zenei és közösségi élményben volt része a már tizedik alkalommal megrendezett Újévi FREEDOM Koncert teltházas közönségének január 13-án, vasárnap a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban, Százhalombattán. A Freedom zenekar különböző formációi mellett Takáts Tamás énekes és Gyenes Béla szaxofonművész lépett fel. A rendezvény fővédnöke a hagyományoknak megfelelően Vezér Mihály polgármester volt.

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!
2019-01-14
A mögöttünk álló közös sikerek és eredmények adta jóérzéssel kívánom, hogy a 2019. esztendő mindenki számára az előrelépés és a boldogulás időszaka legyen. Bár köztudottan az év első napjaiban hajlamosak és kénytelenek vagyunk inkább a jövőre koncentrálni, úgy gondolom, hogy érdemes ilyenkor egy kis időre megállni és visszatekinteni az elmúlt esztendőre. A visszatekintés nemcsak abban segít nekünk, hogy megállapítsuk az elmúlt év különböző szempontú szaldóit, de komoly támpontként szolgál abban is, hogy reális célokat tűzzünk ki a jövőre vonatkozóan.

Kupagyőztes teniszező
2019-01-14
Egyéniben és párosban is első helyezett lett L18-ban Dávid Cintia, a Százhalombattai VUK SE teniszezője a január 12-14-én rendezett Budapest Park Kupán.

Terv szerint halad a vasútfejlesztés
2019-01-11
A tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak a fejlesztő munkálatok a Százhalombatta-Pusztaszabolcs közötti vasúti vonalszakaszon. A teljes vágányzár mellett végezhető kivitelezés 2019 nyarán várható. Pontos időpontjáról megelőzően informálni fogják a lakosságot - tájékoztatta a Hírtükröt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Táncos lábú futár
2019-01-11
A Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, Baricz Dezső felkérésére Mészáros Gábor, a százhalombattai B-Cool Dance Team vezetője szállította ki a karácsonyi cipős dobozba csomagolt ajándékokat és élelmiszeradományt év végén a Családok Átmeneti Otthonába.

Újabb ingyenes tanfolyam
2019-01-10
Rekordidő alatt betelt a Hamvas Béla Városi Könyvtár által meghirdetett ingyenes internetes tanfolyam tavaly decemberben. A nagy érdeklődésre tekintettel új csoportot indítanak február 25-28. között.

Mire számítsunk 2019-ben?
2019-01-08
Áfa, adózás, minimálbér, cafeteria, családi adókedvezmény, diákhitel – összegyűjtöttük a legfontosabb és a legtöbbeket érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.