2019. március 21. - Benedek napja
Csütörtök
Min:2°
Max:12°
Péntek
Min:0°
Max:13°
Szombat
Min:2°
Max:16°
Vasárnap
Min:4°
Max:16°
Hétfő
Min:5°
Max:14°
Kultúra, Oktatás
Terek, utcák névadói - írta: Mitták Ferenc
2010-06-04 -
Hága László utca – Újváros
Dr. Hága László vegyészmérnök 1920. december 3-án született Budapesten. 1942-ben diplomázott a Budapesti József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és vegyészmérnök lett. 1945 után a szőnyi Kőolajipari Vállalatnál dolgozott, majd a vállalat igazgatójának nevezték ki. 1960-tól Százhalombattán, a Dunai Kőolajipari Vállalat főtechnológusaként közreműködött az üzemek tervezésének, üzembe helyezésének, a termelés megindításának minden munkafolyamatában. Címzetes tanárként oktatott a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. Kutatómunkájában a nagylengyeli kőolaj termikus krakkolásával, a katalitikus benzinreformálással, a kenőolajok hidrogénező finomításával foglalkozott. 1966-ban megszerezte a kémia tudományok kandidátusa címet. Kiváló elméleti és gyakorlati szakember volt, beszélt angolul, németül és oroszul. A százhalombattai lakótelepen élt, három leányt nevelt.
 
Hága László részt vett annak a kormányzati döntésnek a szakmai előkészítésében, hogy Százhalombattán épüljön meg az ország energetikai központja. A DKV-nál a legmodernebb licencek alapján terveztette és indította az új üzemeket, közben számos szakembert nevelt ki. 1968. október 16-án a Szovjetunióból érkezett haza, és egyenesen egy üzemindításhoz ment. Súlyos gázrobbanás történt, heten haltak meg, és többen megsérültek. Hága a bent rekedteknek próbált segíteni, amikor egy második gázrobbanásban ő is súlyos égési sérüléseket szenvedett. Két nap múlva, 1968. október 18-án belehalt a sérüléseibe.
 
Emlékét, helytállását az olajipar és Százhalombatta megőrizte: a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeumban mellszobrot állítottak neki, a DKV-ban egy munkásszállót, a városban utcát neveztek el róla. 2006. július 4-én pedig az önkormányzat emléktáblát avatott dr. Hága Lászlónak a róla elnevezett utca parkjában, hogy emlékét így is megörökítse az utókornak.
 
Hunyadi János utca – Újváros (Urbárium)
Hunyadi János, a híres törökverő 1387 és 1407 között született, a legelfogadottabb az 1407-es esztendő. Minden valószínűséggel havasalföldi főnemesi családból származott, eredeti neve Vajk fia János volt, utóbb vette fel a családnak juttatott Vajdahunyad váráról a Hunyadi nevet. Korán elkezdte a katonai szolgálatot, kitűnt Zsigmond király (1387-1437), Habsburg Albert király (1437-1439) és I. Ulászló király (1440-1444) alatt. Gyorsan emelkedett a ranglétrán, előbb szörényi bán, majd temesi ispán, nándorfehérvári főkapitány és erdélyi vajda lett. Jelentős győzelmeket aratott a törökök ellen 1442-ben Szebennél és a Jalomica folyónál, majd az 1443-44-es téli "hosszú hadjáratban" mélyen benyomult a Balkánra, felszabadította Szerbiát és Bulgária nagy részét. 1444. november 10-én a várnai csatában vereséget szenvedett Murád szultántól, a csatában I. Ulászló is elesett. Hunyadi János 1428-1430 között feleségül vette Szilágyi Erzsébetet, a házasságukból két fiú született: László 1433-ban és Mátyás 1443-ban. A várnai csata után V. László király lépett a trónra, de a kiskorúsága idején 1446-1452 között Hunyadi János kormányzóként irányította az országot. Időközben Hunyadi az ország leggazdagabb bárója lett, s a jövedelmei jelentős részét a török elleni harcra fordította.
 
1448-ban a rigómezei csatában újra vereséget szenvedett Murád szultántól. 1452-ben V. László nagykorúvá vált, és Hunyadi lemondott a kormányzóságról. 1456 nyarán II. Mohamed török szultán támadó hadjáratot indított Magyarország ellen, és Nándorfehérvár várát kezdte ostromolni. Hunyadi János a Kapisztrán János szerzetes vezette keresztesekkel együtt 1456. július 22-én nagy győzelmet aratott a vár alatt az ostromlókon. A déli harangszó, amelyet III. Calixtus pápa még korábban rendelt el a török támadás kivédésére irányuló könyörgésként, a diadal után a győzelem jelképe lett. 1456. július 22. óta minden délben, minden templomban a nándorfehérvári diadal emlékére kondulnak meg a harangok, és hirdetik Hunyadi János és a magyar hősök példáját. A győzelmet azonban Hunyadi János már nem tudta kiaknázni, mert a táborban dúló pestisjárványban 1456. augusztus 11-én Zimonyban elhunyt.
 
(További "H"-betűs elnevezések: Hajós, Halász, Halom, Harangvirág, Harcsa, Hársfa, Határ, Hét vezér, Hold, Honfoglalás, Hóvirág, Hun utcák)

AKTUÁLIS
2019-03-20 - A Nagytétény-Diósd – Pusztaszabolcs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40a Budapest – Pusztaszabolcs [– Dunaújváros] vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek április 1-től 18-ig.
2019-03-13 - A százhalombattai önkormányzat elkészíttette a város településszerkezeti és szabályozási tervének módosítására vonatkozó javaslatát.
2019-03-12 - Ne váljon a csalók áldozatává! Időskorú hozzátartozóink tőlünk sokszor távol élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemeleten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Oltások és szűrővizsgálatok
2019-03-21
A százhalombattai önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet fordít a városban élő gyerekek egészségének megőrzésére és az egészségügyi problémák időben történő kiszűrésére. Önként vállalt feladatként támogatja az ingyenes oltásokat és óvodai szűrővizsgálatokat.

Íjászverseny
2019-03-19
Jó eredményeket értek el a helyi versenyzők az első százhalombattai teremíjászversenyen március 17-én.

Tisztelet a hősöknek
2019-03-19
"Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.

Szemészeti szűrés az ovikban
2019-03-19
Az idei évben is teljes körű szemészeti szűrővizsgálatot szervez az önkormányzat a szeptemberben iskolát kezdő gyerekek számára Százhalombattán.

Új sportpálya a Kőrösiben
2019-03-19
Hamarosan elkészül a százhalombattai Kőrösi sportiskola új kézilabda-, illetve focipályája, amelyet közel egy hónapja kezdtek építeni az iskola udvarán a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából.

Zöld szív
2019-03-19
Kiemelkedően szerepeltek a százhalombattai Pitypangos Óvoda növendékei a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom 30. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázaton.

Több mint 25 ezer zseton
2019-03-19
Négyszázezer forintos adományt nyert a Százhalombattai Szivárvány Óvoda a Tesco civil szervezeteket és intézményeket támogató pályázatán.

Szemétszedés az Urbáriumban
2019-03-19
Szemétszedésre várja a városrész lakóit a víz világnapja alkalmából Vezér Mihály polgármester, Urbárium települési képviselője március 22-én, pénteken 14 órától.

Új vezető az Idősek Otthonában
2019-03-19
Pentz Istvánné megbízott szervezeti egység vezető látja el az Idősek Otthona, valamint az Időskorúak Gondozóháza szakmai felügyeletét február 23-ától. Az új vezető megbízása egy évre szól.

Zöld szíves óvoda- zöld szíves óvodásokkal
2019-03-19
Örömmel tájékoztatok minden kedves érdeklődő olvasót az alábbi sikereinkről.

Elkészültek az adóbevallási tervezetek
2019-03-18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Kimaxolta Békéscsabát
2019-03-18
Hét számból hetet nyert meg a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Horváth Csenge, a Százhalombattai VUK SE úszója március 16-17-én Békéscsabán.

Közbiztonsági gyermekrajzpályázat
2019-03-18
"Veszélyesnek látom" címmel hirdettek alkotói versenyt az Érdi Rendőrkapitányság, a kataszrófavédelmi kirendeltség, az önkormányzat, ifjúsági önkormányzat, valamint tankerületi központ együttműködésében a kapitányság illetékességi területén élő diákok számára.

Modellezés - Totális elsőség az Észak Adria Trófea Kupán
2019-03-18
Forrai Csaba egyéniben, a Dunamenti Energia Modellező Klub pedig csapatban győzött F5-IOM hajóosztályban a tavalyi Észak Adria Trófea Kupán, amelynek díjátadását az idei versenysorozat első fordulóján, március 17-én adták át.

Ismét magyar bajnok Rajkai
2019-03-18
Megnyerte a 81 kilogrammos súlycsoportot Rajkai Róbert, a SZVISE judósa a junior országos bajnokságon, Győrött március 16-án.

Vidámságban nem volt hiány - Nagy farsangi buli az OMNYÉ-nál
2019-03-14
A télbúcsúztatás, a tavaszvárás jó alkalom egy igazi mulatságra.  Az "olajos" nyugdíjasok március 9-én (igaz, már húshagyó kedd után) tartották a hagyományos farsangi estjüket.

Police Coffee - Vagyonvédelmi lakossági fórumok
2019-03-14
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumsorozatot kezd az Érdi Rendőrkapitányság, amelynek százhalombattai állomását április 12-e péntekre tervezik.

Csapatban is érmesek
2019-03-13
Egy férfi és két női csapat képviselte városunkat a Tavaszi Girifesztiválon, Budapesten március 9-én.

Unalmas lenne Éva nélkül
2019-03-13
Unalmas lenne az édenkertben Éva nélkül – mondta Vezér Mihály polgármester a Városi Nőnapi Ünnepségen március 8-án. A BKK zsúfolásig megtelt színháztermében bemutatták a Halom TV filmetűdjét, fellépett Dobai Ádám, Körömi Máté, az Arany János iskola férfikara Kun Katalin és Simó Alpár zenei közreműködésével, Szabó Éva vezényletével, valamint  Peter Sramek és Kökény Attila.

Komplex megoldás mozgásszervi problémákra - Kipróbáltuk a Donau Gerinc Rehab Központot
2019-03-13
Az ülő- vagy állómunka, a mozgásszegény életmód hosszú távon biztosan károsodást jelent a mozgásszerveknek. De ha ebben nem is vagyunk érintettek, bármikor találkozhatunk életünk során ficammal, húzódással, izom-, szalag- vagy ízületi gyulladással, elmozdulással. Mozgásszervi panaszok megszüntetése, csillapítása, kezelése és prevenció egy helyen, Százhalombattán. Nemes Dóra írása.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.