2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Milyen Százhalombattán szeretnék élni?
2007-12-19 - Ezzel a címmel hirdetett pályázatot a nyáron dr. Fazekas István. Az alábbiakban a díjazott pályaműveket mutatjuk be.

Koncsár Piroska, Eötvös Loránd Általános Iskola, 7. a:

A legtöbb folyóirat úgy mutatja be városomat az idegeneknek, hogy „Budapesttől délre, a Duna jobb partján, a Mezőföld északkeleti csücskében elhelyezkedő város. Ipari település, kőolaj-feldolgozása és hőerőműve kiemelkedő jelentőségű.”
Ha elutazik a család, és hazafelé jövet már közeledünk Százhalombattához, sokszor azt szoktuk játszani, hogy „ki látja meg hamarabb a kéményeket?”. A kéményeket látni azt jelenti, hogy mindjárt hazaérünk. Ezek a kémények már a városhoz tartoznak. Mikor kicsik voltunk, nevet is adtunk nekik. Most ruhát kellene nekik adni! Ha becsukom a szemem, látom is, hogy a kémények a szivárvány minden színében vidáman pompáznak, és nem szürkén szomorúak. Ezután az idegen se azt gondolja majd városunkba érve, hogy igaza volt az újságoknak, ez is csak egy szennyezett ipari város.

Építeni kellene egy városkaput, ami a kelta múltat idézné, s már ott elkezdődne a szívélyes fogadtatás. Mondjuk egy bácsi, akinek úgy sincs más munkája, térképet osztogathatna az idegenek számára, hogy azok ne tévedjenek el.
Ha beérünk a körforgalomhoz, jobbra az újváros, balra pedig az Óváros található. Mennyivel szebb lenne, ha a Szent László út felé az utat egy lovas szobor mutatná meg!

Én a faluban lakom, s bizton állíthatom, hogy ez a rész a város gyöngyszeme. Csak a falusi gyerekek se futkározhatnak már nyugodtan az utcákon, mert tele van járművekkel. Jó lenne egy nagy grund, ahol kosárpálya lenne, meg minigolf, meg szénakazlak, ahol lehetne ugrálni. És az is jó lenne, ha ott is lenne egy portás bácsi, aki a rendre ügyel, és nem jöhetnének be vandál gyerekek. És akkor az anyukám se telefonálna rám ötpercenként, hogy rendben van e minden.
A falusi gyerekeknek nincs lehetőségük szánkózni, ezért építtetnék az Óvárosba egy szánkózó dombot, ahol nyugodtan lehetne csúszkálni, hógolyózni, és élvezni a havazást.

A faluban nincs iskola, ezért innen a gyerekeknek a városba kell beutazni. Sokan ezt busszal teszik. A melegebb időszakokban járhatna omnibusz, és akkor sokkal jobb kedvvel indulnánk neki a napnak.
Az iskola miatt korán kell ébredni, ezt szerintem nemcsak a gyerekek nem szeretik, hanem a tanárok sem. Éppen ezért kezdődhetne később egy órával a tanítás. Azt hiszem, erre az egész országban irigykednének a gyerekek, és sokan ide is költöznének emiatt.
A városban nagyon csúnya látvány a csőcsorda. Ha ezt lefednék, igazán jó görkorcsolya-pályát lehetne kialakítani rajta. És akkor korizás közben nyugodtan hallgathatnánk zenét, nem kellene a figyelmetlen autósokra figyelnünk. És ezzel még az alumíniumtolvajok dolgát is megnehezítenénk.

A nyári szünet túl rövid, lassan már arra sincs idő, hogy elutazzunk. Ezért jó lenne egy aqua-park. Ide a kitűnő tanulók egész nyáron ingyen mehetnének be, és az összes csúszdát ingyen vehetnék igénybe. Aki dicséretes valamelyik fő tantárgyból (pl.: matematika, magyar, történelem), azok a fagylaltot is ingyen majszolhatnák. Egy pár év után itt élnének a legokosabb gyerekek!
A lakótelepen szépek a felújított házak, végre kezd eltűnni a szürke, de most meg már túl sok a sárga. Sokkal vidámabb lenne, ha mindegyik ház más-más színt kapna, esetleg mesejelenetekkel tarkítva, hogy a közte bóklászó emberek úgy érezzék, egy mesében járnak. Az utcákat is Jancsi és Juliskáról, Hamupipőkéről, Csipkerózsikáról és más mesehősökről nevezném el. Ettől biztosan mindenkinek jobb lenne a kedve.

Petőfi Sándor Kiskőrösön született, de Kiskunfélegyházát tartja szülővárosának.
Én Zalaegerszegen születtem, de szülővárosomnak Százhalombattát tartom, mert itt tanultam meg beszélni, itt tanultam írni, olvasni, s itt él családom minden tagja, és szeretünk is itt élni.
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol nincsenek rosszakaratú emberek, és mindenki örül az életnek.


Ripszám Emese, Eötvös Loránd Általános Iskola, 5.b:

Ha megkérdezik, milyen Százhalombattán szeretnék élni, akkor gondolkodóba esem. Aztán rájövök, hogy nem kell sokat törnöm a fejem, hiszen a mi kis városunk úgy, ahogy van, nagyon szép. Persze, mint mindenhol, van javítani való.

Szerintem az egész város érdekében jobb lenne, ha nem volna annyi szemét eldobálva. Hiszen senki sem szeret úgy sétálni, hogy hármat lép, és megakad a szeme egy sportszeletes csokipapíron vagy éppen egy sörösdobozon. A szemetelésről ennyit!
Jöhet a második probléma, a játszóterek rongálása. Egyes parkokban a szülők fel sem merik engedni a gyereküket a mászókára, mert akkor is eldől, ha hozzáérnek.

Jó lenne, ha gyakrabban lennének élő előadások a szabadban, mondjuk a főtéren. Örülnék, ha többször láthatnék olyan műsorokat, mint amilyen a Hair volt tavaly nyáron. A főtéren lehetnének árusok, padok, cukrászda, ahová le lehet ülni.
Szeretem a bolhapiacot, ahol a gyerekek el tudják cserélni, vagy olcsón el tudják adni egymásnak a megunt dolgaikat. Szerintem sokan örülnének neki, ha mondjuk, hetente lenne a gyerekeknek ilyen bolhapiac például a BMK-ban.

De amit a legjobban szeretnék, hogy Százhalombattán létesüljön egy menhely, ahová a gazdátlan, elhanyagolt állatokat lehetne befogadni, és ahol az iskolás gyerekek szabadidejükben önkéntes munkát vállalhatnának.
És ami nem olyan fontos, de azért jó lenne, ha több játékbolt épülne a városban.
Ha ez mind, vagy pár kivételével megvalósulna, akkor számomra Százhalombatta tökéletes lenne.


Szécsi Péter, Arany János Általános Iskola és Gimnázium, 7. b:

„Városunknak kétes-éke,
Három füstös-kémény-kéje.
Káros-kicsi-nehéz-fémek,
Életünkből mennyit kértek?!”

Ezt a pár sort apukám „Százhalombatta” című verséből idéztem, mert úgy érzem, hogy ez tömören kifejezi a lényeget azzal kapcsolatban is, hogy milyen Százhalombattán szeretnék élni. Nagy kérdés, hogy a kémények valójában ékei-e városunknak, vagy csak arra jók, hogy kéjes füstölgésükkel megrövidítsék sokunk életét? Úgy gondolom, hogy a füstre és a légszennyezésre nem igazán van szükségünk, de Százhalombattához ma már valahogy hozzánőttek a kémények. Egyfajta „ékei”, logói, irányjelzői a városnak. Én születésem óta itt élek, tehát jogosan magamévá tettem a vers következő sorait is:
„De itt-hon, mégis
Batta földjén vagyok.
A kémény-füstje megcsapott!
Megcsapott és elkapott,”

Oly annyira elkapott, hogy úgy érzem, nem lenne könnyű dolog máshová költözni. Szeretek itt élni! Természetesen jó volna, ha sok mindenen javítani tudnánk a városunkban. Egyrészt a tárgyi, természeti környezeten, másrészt pedig városunk lakói, illetve az itt dolgozók viselkedésén, gondolkodásmódján, annál is inkább, mert a tárgyi és természeti környezetet végső soron az emberek alakítják, formálják.
Apukám mesélte, hogy amikor ő volt gyerek, az 50-es évek közepén egy kis alföldi faluban, Tarnaszentmiklóson, ott nem volt rendőrség. De nem is kellett, mert rend volt az emberek fejében, és így a faluban is. Csak „unalomból” ment át Hevesről nagy ritkán egy-egy járőr, de dolga nem akadt.

Szeretném, ha Százhalombattán ilyen értelemben is rend lenne az emberek fejében!
Tolerancia, békés egymás mellet élés, egymás tisztelete és megbecsülése. Ezeket kellene mindenkinek szem előtt tartani, és akkor olyan Százhalombattán élhetnénk, amilyet én szeretnék. Ahol nincs szükség rendőrségre, ahol nemcsak a jogaikat, de a kötelezettségeiket is ismerik és betartják a város lakói. Ahol a város vezetői, képviselői egyetértenek egymással és a városban élőkkel a lényeges kérdésekben. Ahol a gazdagság fogalmán nem csak anyagiakat értenek.

Én olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol több ember jár könyvtárba, színházba, mint kocsmába, ahol az iskolák színvonala, a tanulók valóságos tudása is az országos élmezőnyhöz tartozik, ahol a gyerekek jobban szeretnek iskolába járni, mint csavarogni, ahol nem spicli, hanem példakép a jó tanuló!
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol ─ a kémények kéje ellenére ─ egyre jobb, tisztább a levegő, ahol nincsen kutyaürülék és cigarettacsikkek sokasága az utcán, játszótéren, ahol nincsenek csőlakók /állomás/ és kukázók, ahol nem állnak sorba segélyért az emberek, ahol minden ember anyagi és fizikai biztonságban él, ahol a szomszédok odafigyelnek egymásra.
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol mosolyognak és jókedvűek az emberek, ahol annak tudatában élnek és dolgoznak a városlakók, hogy csak vendégségben vagyunk itt a földön.
Szeretném, ha a százhalombattaiak a legjobb vendégek lennének a földön!

Szeretném, ha a Summerfestet és annak vendégszerető légkörét az én gyerekeim is élvezhetnék.
Szeretném, ha a régészeti park, a dunai hajókikötő révén Szentendréhez hasonlóan egyfajta turisztikai központtá válnánk, ahová szívesen jönnek a látogatók, és viszik szét a világban a jó hírünket, vendégszeretetünket.
Úgy gondolom, hogy a vágyak és kívánságok sorát még sokáig lehetne sorolni, és valószínű, hogy sok más városlakónak is vannak hasonló kívánságai. Én igyekeztem a teljesség igénye nélkül úgy olyan kívánságokat felsorolni, amelyek nem szakadnak el a realitástól, és amelyek megvalósítása nem igazán pénz, hanem inkább hozzáállás kérdése.

Ezért a végére egy speciális dolgot hagytam. Tekintettel arra, hogy én hét éves korom óta igazolt sakkversenyző vagyok, szeretném, ha Százhalombattán sokkal többen sakkoznának, hiszen a sakk közismerten a logikus gondolkodásra, korrekt, sportszerű életvitelre nevel. Augusztus 21-e és 28-a között Balatonföldváron egy nemzetközi értékszámszerző sakkversenyen vettem részt. Életem egyik legnagyobb élménye volt. Nyolc napon keresztül 130 sakkozó úgy élt egymás mellett, mintha testvérek lettek volna /pedig valójában ellenfelek voltak/, vagy, mintha mindig ismerték volna egymást. Így sok jó barátság is szövődött közöttünk.

Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol évente hagyományosan megrendeznek ilyen jellegű sakkversenyeket. Csak egy kis szervezés kérdése az egész, hiszen az adottságaink /szálloda, infrastruktúra stb./ megvannak hozzá. Pénzbe nemigen kerülne, mint ahogy a többi „kívánságom” sem, inkább bevételek lennének belőle, ha 8-10 napra ideköltözne 100-150 sakkozó és a kísérőik, edzők, szülők stb. Egy új színfolt, egy újabb jó reklám lenne városunknak, annál is inkább, mert Százhalombatta sportváros, és úgy gondolom, ez a név kötelez is.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.