2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Milyen Százhalombattán szeretnék élni?
2007-12-19 - Ezzel a címmel hirdetett pályázatot a nyáron dr. Fazekas István. Az alábbiakban a díjazott pályaműveket mutatjuk be.

Koncsár Piroska, Eötvös Loránd Általános Iskola, 7. a:

A legtöbb folyóirat úgy mutatja be városomat az idegeneknek, hogy „Budapesttől délre, a Duna jobb partján, a Mezőföld északkeleti csücskében elhelyezkedő város. Ipari település, kőolaj-feldolgozása és hőerőműve kiemelkedő jelentőségű.”
Ha elutazik a család, és hazafelé jövet már közeledünk Százhalombattához, sokszor azt szoktuk játszani, hogy „ki látja meg hamarabb a kéményeket?”. A kéményeket látni azt jelenti, hogy mindjárt hazaérünk. Ezek a kémények már a városhoz tartoznak. Mikor kicsik voltunk, nevet is adtunk nekik. Most ruhát kellene nekik adni! Ha becsukom a szemem, látom is, hogy a kémények a szivárvány minden színében vidáman pompáznak, és nem szürkén szomorúak. Ezután az idegen se azt gondolja majd városunkba érve, hogy igaza volt az újságoknak, ez is csak egy szennyezett ipari város.

Építeni kellene egy városkaput, ami a kelta múltat idézné, s már ott elkezdődne a szívélyes fogadtatás. Mondjuk egy bácsi, akinek úgy sincs más munkája, térképet osztogathatna az idegenek számára, hogy azok ne tévedjenek el.
Ha beérünk a körforgalomhoz, jobbra az újváros, balra pedig az Óváros található. Mennyivel szebb lenne, ha a Szent László út felé az utat egy lovas szobor mutatná meg!

Én a faluban lakom, s bizton állíthatom, hogy ez a rész a város gyöngyszeme. Csak a falusi gyerekek se futkározhatnak már nyugodtan az utcákon, mert tele van járművekkel. Jó lenne egy nagy grund, ahol kosárpálya lenne, meg minigolf, meg szénakazlak, ahol lehetne ugrálni. És az is jó lenne, ha ott is lenne egy portás bácsi, aki a rendre ügyel, és nem jöhetnének be vandál gyerekek. És akkor az anyukám se telefonálna rám ötpercenként, hogy rendben van e minden.
A falusi gyerekeknek nincs lehetőségük szánkózni, ezért építtetnék az Óvárosba egy szánkózó dombot, ahol nyugodtan lehetne csúszkálni, hógolyózni, és élvezni a havazást.

A faluban nincs iskola, ezért innen a gyerekeknek a városba kell beutazni. Sokan ezt busszal teszik. A melegebb időszakokban járhatna omnibusz, és akkor sokkal jobb kedvvel indulnánk neki a napnak.
Az iskola miatt korán kell ébredni, ezt szerintem nemcsak a gyerekek nem szeretik, hanem a tanárok sem. Éppen ezért kezdődhetne később egy órával a tanítás. Azt hiszem, erre az egész országban irigykednének a gyerekek, és sokan ide is költöznének emiatt.
A városban nagyon csúnya látvány a csőcsorda. Ha ezt lefednék, igazán jó görkorcsolya-pályát lehetne kialakítani rajta. És akkor korizás közben nyugodtan hallgathatnánk zenét, nem kellene a figyelmetlen autósokra figyelnünk. És ezzel még az alumíniumtolvajok dolgát is megnehezítenénk.

A nyári szünet túl rövid, lassan már arra sincs idő, hogy elutazzunk. Ezért jó lenne egy aqua-park. Ide a kitűnő tanulók egész nyáron ingyen mehetnének be, és az összes csúszdát ingyen vehetnék igénybe. Aki dicséretes valamelyik fő tantárgyból (pl.: matematika, magyar, történelem), azok a fagylaltot is ingyen majszolhatnák. Egy pár év után itt élnének a legokosabb gyerekek!
A lakótelepen szépek a felújított házak, végre kezd eltűnni a szürke, de most meg már túl sok a sárga. Sokkal vidámabb lenne, ha mindegyik ház más-más színt kapna, esetleg mesejelenetekkel tarkítva, hogy a közte bóklászó emberek úgy érezzék, egy mesében járnak. Az utcákat is Jancsi és Juliskáról, Hamupipőkéről, Csipkerózsikáról és más mesehősökről nevezném el. Ettől biztosan mindenkinek jobb lenne a kedve.

Petőfi Sándor Kiskőrösön született, de Kiskunfélegyházát tartja szülővárosának.
Én Zalaegerszegen születtem, de szülővárosomnak Százhalombattát tartom, mert itt tanultam meg beszélni, itt tanultam írni, olvasni, s itt él családom minden tagja, és szeretünk is itt élni.
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol nincsenek rosszakaratú emberek, és mindenki örül az életnek.


Ripszám Emese, Eötvös Loránd Általános Iskola, 5.b:

Ha megkérdezik, milyen Százhalombattán szeretnék élni, akkor gondolkodóba esem. Aztán rájövök, hogy nem kell sokat törnöm a fejem, hiszen a mi kis városunk úgy, ahogy van, nagyon szép. Persze, mint mindenhol, van javítani való.

Szerintem az egész város érdekében jobb lenne, ha nem volna annyi szemét eldobálva. Hiszen senki sem szeret úgy sétálni, hogy hármat lép, és megakad a szeme egy sportszeletes csokipapíron vagy éppen egy sörösdobozon. A szemetelésről ennyit!
Jöhet a második probléma, a játszóterek rongálása. Egyes parkokban a szülők fel sem merik engedni a gyereküket a mászókára, mert akkor is eldől, ha hozzáérnek.

Jó lenne, ha gyakrabban lennének élő előadások a szabadban, mondjuk a főtéren. Örülnék, ha többször láthatnék olyan műsorokat, mint amilyen a Hair volt tavaly nyáron. A főtéren lehetnének árusok, padok, cukrászda, ahová le lehet ülni.
Szeretem a bolhapiacot, ahol a gyerekek el tudják cserélni, vagy olcsón el tudják adni egymásnak a megunt dolgaikat. Szerintem sokan örülnének neki, ha mondjuk, hetente lenne a gyerekeknek ilyen bolhapiac például a BMK-ban.

De amit a legjobban szeretnék, hogy Százhalombattán létesüljön egy menhely, ahová a gazdátlan, elhanyagolt állatokat lehetne befogadni, és ahol az iskolás gyerekek szabadidejükben önkéntes munkát vállalhatnának.
És ami nem olyan fontos, de azért jó lenne, ha több játékbolt épülne a városban.
Ha ez mind, vagy pár kivételével megvalósulna, akkor számomra Százhalombatta tökéletes lenne.


Szécsi Péter, Arany János Általános Iskola és Gimnázium, 7. b:

„Városunknak kétes-éke,
Három füstös-kémény-kéje.
Káros-kicsi-nehéz-fémek,
Életünkből mennyit kértek?!”

Ezt a pár sort apukám „Százhalombatta” című verséből idéztem, mert úgy érzem, hogy ez tömören kifejezi a lényeget azzal kapcsolatban is, hogy milyen Százhalombattán szeretnék élni. Nagy kérdés, hogy a kémények valójában ékei-e városunknak, vagy csak arra jók, hogy kéjes füstölgésükkel megrövidítsék sokunk életét? Úgy gondolom, hogy a füstre és a légszennyezésre nem igazán van szükségünk, de Százhalombattához ma már valahogy hozzánőttek a kémények. Egyfajta „ékei”, logói, irányjelzői a városnak. Én születésem óta itt élek, tehát jogosan magamévá tettem a vers következő sorait is:
„De itt-hon, mégis
Batta földjén vagyok.
A kémény-füstje megcsapott!
Megcsapott és elkapott,”

Oly annyira elkapott, hogy úgy érzem, nem lenne könnyű dolog máshová költözni. Szeretek itt élni! Természetesen jó volna, ha sok mindenen javítani tudnánk a városunkban. Egyrészt a tárgyi, természeti környezeten, másrészt pedig városunk lakói, illetve az itt dolgozók viselkedésén, gondolkodásmódján, annál is inkább, mert a tárgyi és természeti környezetet végső soron az emberek alakítják, formálják.
Apukám mesélte, hogy amikor ő volt gyerek, az 50-es évek közepén egy kis alföldi faluban, Tarnaszentmiklóson, ott nem volt rendőrség. De nem is kellett, mert rend volt az emberek fejében, és így a faluban is. Csak „unalomból” ment át Hevesről nagy ritkán egy-egy járőr, de dolga nem akadt.

Szeretném, ha Százhalombattán ilyen értelemben is rend lenne az emberek fejében!
Tolerancia, békés egymás mellet élés, egymás tisztelete és megbecsülése. Ezeket kellene mindenkinek szem előtt tartani, és akkor olyan Százhalombattán élhetnénk, amilyet én szeretnék. Ahol nincs szükség rendőrségre, ahol nemcsak a jogaikat, de a kötelezettségeiket is ismerik és betartják a város lakói. Ahol a város vezetői, képviselői egyetértenek egymással és a városban élőkkel a lényeges kérdésekben. Ahol a gazdagság fogalmán nem csak anyagiakat értenek.

Én olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol több ember jár könyvtárba, színházba, mint kocsmába, ahol az iskolák színvonala, a tanulók valóságos tudása is az országos élmezőnyhöz tartozik, ahol a gyerekek jobban szeretnek iskolába járni, mint csavarogni, ahol nem spicli, hanem példakép a jó tanuló!
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol ─ a kémények kéje ellenére ─ egyre jobb, tisztább a levegő, ahol nincsen kutyaürülék és cigarettacsikkek sokasága az utcán, játszótéren, ahol nincsenek csőlakók /állomás/ és kukázók, ahol nem állnak sorba segélyért az emberek, ahol minden ember anyagi és fizikai biztonságban él, ahol a szomszédok odafigyelnek egymásra.
Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol mosolyognak és jókedvűek az emberek, ahol annak tudatában élnek és dolgoznak a városlakók, hogy csak vendégségben vagyunk itt a földön.
Szeretném, ha a százhalombattaiak a legjobb vendégek lennének a földön!

Szeretném, ha a Summerfestet és annak vendégszerető légkörét az én gyerekeim is élvezhetnék.
Szeretném, ha a régészeti park, a dunai hajókikötő révén Szentendréhez hasonlóan egyfajta turisztikai központtá válnánk, ahová szívesen jönnek a látogatók, és viszik szét a világban a jó hírünket, vendégszeretetünket.
Úgy gondolom, hogy a vágyak és kívánságok sorát még sokáig lehetne sorolni, és valószínű, hogy sok más városlakónak is vannak hasonló kívánságai. Én igyekeztem a teljesség igénye nélkül úgy olyan kívánságokat felsorolni, amelyek nem szakadnak el a realitástól, és amelyek megvalósítása nem igazán pénz, hanem inkább hozzáállás kérdése.

Ezért a végére egy speciális dolgot hagytam. Tekintettel arra, hogy én hét éves korom óta igazolt sakkversenyző vagyok, szeretném, ha Százhalombattán sokkal többen sakkoznának, hiszen a sakk közismerten a logikus gondolkodásra, korrekt, sportszerű életvitelre nevel. Augusztus 21-e és 28-a között Balatonföldváron egy nemzetközi értékszámszerző sakkversenyen vettem részt. Életem egyik legnagyobb élménye volt. Nyolc napon keresztül 130 sakkozó úgy élt egymás mellett, mintha testvérek lettek volna /pedig valójában ellenfelek voltak/, vagy, mintha mindig ismerték volna egymást. Így sok jó barátság is szövődött közöttünk.

Olyan Százhalombattán szeretnék élni, ahol évente hagyományosan megrendeznek ilyen jellegű sakkversenyeket. Csak egy kis szervezés kérdése az egész, hiszen az adottságaink /szálloda, infrastruktúra stb./ megvannak hozzá. Pénzbe nemigen kerülne, mint ahogy a többi „kívánságom” sem, inkább bevételek lennének belőle, ha 8-10 napra ideköltözne 100-150 sakkozó és a kísérőik, edzők, szülők stb. Egy új színfolt, egy újabb jó reklám lenne városunknak, annál is inkább, mert Százhalombatta sportváros, és úgy gondolom, ez a név kötelez is.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.