2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:2°
Szombat
Min:2°
Max:12°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Hirek

Az első füsttől a zöld átmenetig - 60 éves a Dunamenti Erőmű
2023-10-19 -
A Százhalombatta jelképének számító három kémény lassan a város jelképévé vált, miközben az alattuk található üzem teljesen átalakult az elmúlt évtizedekben.
Idén szeptemberben 60 éves a Dunamenti Erőmű, Százhalombatta ikonikussá vált erőműve. A Dunamenti Erőmű a város aktív szereplője, generációkon átívelő, szoros együttműködése pedig túlmutat a városképbe szorosan beépült három óriáskéményen. Az erőmű a helyi közösség számára nemcsak stabil, évtizedek óta meglévő munkahely, hanem a város számára fontos stratégiai partner is.

"Munkatársaink generációkon átívelő, kitartó munkája segíti az erőmű fejlődését, elhivatottságuk elengedetlen a folyamatos technológiai megújuláshoz" – emelte ki az évforduló kapcsán Horváth Péter vezérigazgató.

Múlt és jövő

A Dunamenti Erőmű építését Szekeres József felügyelete alatt kezdték meg, aki így emlékezik vissza a kezdetekre: "1963. szeptember végén begyújtották a főépület első 50 megawattos kazánját, és kipróbálták, felgomolyog-e a füst a kétszáz méter magas kéménybe. Óriási sikerélményt jelentett számukra, amikor a "betonkirálynő" felett megjelent egy hatalmas füstfelhő."

A 60 évvel ezelőtt felszállt első füst az első blokk által megtermelt első megawattórát szimbolizálja, a Dunamentiben még abban az évtizeden további négy, a 70-es években pedig további hat kondenzációs blokk építése történt meg. Az egymást követő fejlesztések jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Százhalombatta faluból, modern várossá alakuljon; ekkor építették az erőmű és a finomító dolgozóinak a "készenléti lakótelepet" is, amely idővel új városrésszé nőtte ki magát.

A 90-es években már két kombinált ciklusú gázturbinás erőmű épült a telephelyen. Az erőművet privatizálták, a belga Tractabel energiaipari vállalat többségi tulajdonába került, melynek később többségi tulajdonosa a GDF Suez lett. A 2000-es években, az F erőműrészben nagy hatásfokú, kombinált ciklusú gázturbinás blokk épült.
A MET Csoport 2014-ben vált többségi tulajdonossá a Dunamentiben 75 százalékos tulajdonrészt vásárolva a GDF Sueztől, az MVM Csoport változatlan 25 százalékos kisebbségi részesedése mellett.

"A korábbi korszakokhoz hasonlóan, a MET Csoport a Dunamenti Erőművet a megvásárlás pillanatától folyamatosan fejleszti. A telephely napjainkban már számos, »zéró-karbon lábnyomú« technológiának helyt ad, jó példa erre a napelempark és a Tesla energiatároló, vagy épp az üzembehelyezési fázisban járó villamos kazán projektünk, és további fejlesztési terveink villamos energiatárolás terén" – tette hozzá Horváth Péter.

Aktív együttműködés a várossal

Az elmúlt 60 év nem csak a gazdasági és technológiai fejlesztéseké volt. Százhalombatta Város Önkormányzata és a Dunamenti Erőmű 2017 óta aktívan együttműködik. A Dunamenti segítségével olyan értékközvetítő, fontos fejlesztések valósulhattak meg a közelmúltban, amelyek aktívan segítik a város fejlődését, illetve a helyi közösségeket – ilyen volt idén a VUK SE szakosztályainak fejlesztése, az új kosárlabda edzőcsarnok építése, és a Battai Napok aktív támogatása. A Dunamenti Erőmű Helyben törődünk! filozófiáját követve fontosnak tartja a helyi közösségek támogatását, a kulturális és szociális élet elősegítését.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.