2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Civil szféra

Búcsú a színpadtól
2023-06-22 - Befejezte működését 27 év után a Forr-Más Hagyományőrző Együttes, amely az óvárosi közösségi házban tartott búcsúestet június 9-én. A csoport tagjai azonban szeretnék tartani a kapcsolatot, alkalmanként továbbra is találkoznak.
A Forr-Más megalapítása Dobos Ágnesben merült fel, miután gyakran elkísérte a fellépésekre a Forrás Néptáncegyüttesben táncoló a két gyermekét, illetve egyébként is segítette az együttes munkáját. Több gyermek és fiatal korcsoport táncolt a Forrásban –, Apró Forrás, Kis Forrás, Forrás, Nagy Forrás, Forrás Kamara – azonban nem volt felnőtt csoport. Ezt pótlandó, az 1996-os Summerfest alkalmával fogalmazódott meg benne, hogy létrehozná Forr-Mást. Egyeztetett Szigetvári József vezetővel, aki támogatta az elképzelést, és számos elfoglaltsága miatt Dobos Ágnesre bízta a szervezést. Megkereste ismerőseit, barátait, akik örömmel fogadták az ötletet, és Szalai Gáborné Márti segítségével megalapították a több mint 60 tagú tánccsoportot 1996 szeptemberében.
Számos hazai és külföldi sikert ért meg az együttes a közel 3 évtized alatt, az utóbbi éveken azonban egyre nehezebb volt a működtetés a családi okok miatt csökkenő létszám okán. Fellépést már nem tud vállalni az együttes, azonban rendszeres időközönként szeretnének beszélgetős találkozókat tartani.


Az alábbiakban a Dobos Ágnes által írt – az alkalomra készített, László Bandy képzőművész rajzával díszített emléklapon megjelent – történeti áttekintést közöljük.

 A tánc misztériuma – A Táncnak élve – A csoda, ami velünk megtörtént!

A csoda kezdete

27 éve, 1996 őszén alakultunk meg, mint Forr-Más Hagyományőrző Együttes, mely akkor és az óta is a Forrás Néptáncegyüttes korban legidősebb csoportja. Az első olyan együttes voltunk az országban, amelynek a tagjai soha nem táncoltak azelőtt.  Több mint 60 táncolni vágyó felnőtt találkozott azért, hogy részese legyen egy csodának, a táncnak. Amatőr művészeti közösségként kezdtünk táncolni, mert igényünk volt a csodálatosan gazdag népi kultúránk, a néptánc, a népzene, a népművészet megismerésére, művelésére.  Büszkeséggel tölt el, hogy a Forr-Más alapítója, kezdeményezője voltam, amelynek szervezésében társam volt Szalai Gáborné, Márti, aki a kezdetektől társadalmi elnök, a névadó pedig Buzay József volt.
Felnőttként ott volt bennünk a vágy, hogy közösséget alkotva zászlósai legyünk egy olyan mozgalomnak, amely példaértékű lett országosan, sokan követtek bennünket, hagyományőrző együttesek alakultak. Vállaltuk az önfenntartást, viseletünket magunk készíttettük és vásároltuk. Tudtuk, hogy elkezdeni táncolni bátorság, merészség, de mi megtettük.
Természetesen sokan segítettek bennünket, akiknek köszönettel tartozunk: Elsősorban Szigetvári Józsefnek, aki felkarolta a kezdeményezést, Takács Péternek, az akkori BMK igazgatójának, aki befogadta a csoportot és utaztatta. Köszönet a tánckarvezetőinknek: Kakuk Pálnak, Tóth Lászlónak (Szandinak), Nagy Anikónak, Hájas Tibornak, Kovács Henriknek, Tamás Tímeának, Heiger Józsefnek és Jencsel Noéminek. Köszönet a koreográfusoknak, a társadalmi vezetőinknek, a városvezetésnek és mindazoknak, akik megszerettek bennünket.

Mit jelent(tett) a tánc nekünk?

Boldogságot, gyötrelmet, katarzist.... Bár ismerjük és tudjuk, hogy a tánc ősi nyelv, ami szavak nélkül is kifejez gondolatokat, történéseket, érzelmeket. Fantasztikus érzés, amikor felpörög a lelkünk, ha táncolunk, kiráz a hideg, szárnyalni kezd a gondolat a mozgás által, megtaláljuk a harmóniát a zenével, a környezettel, önmagunkkal és a világgal.
Néha féltünk megmutatni, hogy testünk nem tudja ugyanazt a mozgásharmóniát, amit látunk a színpadon vagy éppen a próbateremben a tánckarvezetőtől, koreográfustól. Hol könnyebben, hol nehezebben tanultunk, néha mosolyogtunk magunkon, saját korlátainkon, vagy egymáson, de nem adtuk fel. Vezetőinktől mindig biztatást kaptunk, akik mindig meglátták bennünk a "szikrát", így legyőztük félelmeinket.

Mit ad(ott) nekünk a tánc?

A néptánc szeretetét, a tánc örömét, a tudást, a közös próbákat, a megmérettetést, fellépéseket, egyéni és közös sikereket. Utazásokat, hazai és külföldi turnét, több fesztiválon és rendezvényen vettünk részt belföldön és külföldön, Hollandiától egészen Diósdig. Lábunk, agyunk közel 15 koreográfiát, táncot őriz Kalocsától – Kalotaszegen keresztül – Mezőföldig. Részesei lehettünk Százhalombatta kulturális életének!
Megmérettetést, minősítő elismerést, "szenior" kategóriát, "Kultúráért Százhalombatta Díjat", "Pest Megye Népművészetéért Díjat" és az emberek elismerését.
Közösséget, barátságot, összetartozást, Forr-Más és Forrás családot. Csodás élményekkel gazdagodtunk, ünnepeltünk, megismertük egymást, barátok lettünk. 27 év nagy idő egy együttes életében, igaz voltak nehézségek, de ennek ellenére sok közös emléket őrzünk, ami velünk van.
Megfogadtuk, hogy addig táncolunk, ameddig a lábunk bírja, ha már nem bírja, akkor a lélekben táncolunk tovább! De akkor is összetartozunk, találkozunk, emlékezünk, mert a csoda velünk történik!
Dobos Ágnes – Forr-Más alapítóAKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.