2022. november 27. - Virgil napja
Vasárnap
Min:3°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:1°
Max:5°
Szerda
Min:1°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Önkormányzat

Az áldozatos munkáért
2022-11-12 - Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.
Briski János 2007 óta dolgozik az Alapítványnál kosárfonóként, mint a népi kismesterségek oktatója. Nagy odafigyeléssel és türelemmel tanítja a kosárfonás technikáját, a fogyatékkal élőkkel együttműködve sok óvodás és iskolás gyermekkel ismertették meg a hagyományokat, a kosárfonó mesterséget. Nyitott személyiségének, empatikus képességének köszönhetően fejlesztő foglalkozás keretében irányítja a műhelyben dolgozók munkáját, és aktívan részt vesz az Alapítvány rendezvényein.
A 73 esztendős Briski Jánost – aki korábban a korrózióvédelemben és festőként dolgozott, majd leszázalékolták – nagy meglepetésként érte az elismerés, amire egyáltalán nem számított, de nagyon jóleső érzéssel tölti el. Több, mint 15 éve került az Alapítványhoz, amikor feleségével Tárnokról Százhalombattára költözött. Kettő lányuk és 2-2 lány, illetve fiú unokájuk van, egyik lányuk szintén Battára költözött két éve. Kertes házban lakott korábban, és mint elmondta, kissé unatkozott a battai panellakásban. Megtudta, hogy lehetőség lenne alapítványi munkát végezni, örömmel jelentkezett, és "ott ragadt". A kosárfonás mellett "mindenesként" is tevékenykedik az Alapítványnál, legyen szó például akár ásásról vagy betonozásról, karbantartásról. Maga sem gondolta volna, hogy ennyi időt tölt majd el ebben a vidám közösségben, amelyben nagyon jól érzi magát, szívesen bejárna hétvégente is. Számára öröm a munkavégzés, amely során mindig feltöltődik.

Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy ismét ellátogathatott az Alapítványhoz, ahol mindenkit megérint a falakból is áradó szeretetteljes közösségi légkör. Sok emlék idéződik fel, a többi között, hogy több mint két évtizede az Önkormányzat közbenjárásával sikerült a KÖVIZIG-el megállapodni, hogy adja alapítványi használatba a Gátőrházat. Sikerült otthonosan berendezni az ingatlant, amiben Szél Pál egykori településrészi képviselővel maga is igyekezett kivenni a részét – mondta el a polgármester. További sok sikert és jó egészséget kívánva gratulált Briski Jánosnak az elismeréshez, egyben a Szociális Munka Napja alkalmából köszönetet mondott az Alapítvány munkatársainak is áldozatos munkájukért.
A sajtónak szólt arról is, hogy nagy az országos lemaradás a szociális ellátás területén, pedig az igazi gazdasági jólét azokban az államokban – Észak-Európában – figyelhető meg tartósan, amelyekben a legmagasabb szintű a gondoskodás. Túl a haszonelvűségen ugyanis a gondoskodás, mint igazi emberi tulajdonság hiánya az egyéni, illetve a társadalmi lét elsivárosodásához vezet. Alapvető kötelesség az nehéz helyzetben lévők segítése, erre törekszik az Önkormányzat is. Nem minden pénz kérdése, a tevékeny önkéntesség, a személyes példamutatás hegyeket képes megmozgatni, amiben Százhalombatta jól áll. Ennek a szemléletnek köszönhetően a gyönyörű városi környezetben mindenki hasznos és boldog tagja lehet a közösségnek. Egy boldog társadalom hosszabb időn keresztül él, több gyermeket vállal, és a népességfogyást megállítva így biztosíthatja fennmaradását – fogalmazott Vezér Mihály.

Török Sándor a Szociális Munka Napja alkalmából emlékeztetett arra, hogy bár növekszik az igény, sajnálatos módon általános tendencia, hogy egyre kevesebben tevékenykednek ebben a szférában. Szerencsére Százhalombattán van kihez fordulniuk a rászorultaknak, amiért hálás köszönet jár a szociális dolgozóknak. Az Önkormányzat továbbra is igyekszik minden segítséget és támogatást megadni az ellátás biztosításához – tette hozzá. Felidézte az alapítványi működés Kipp-Kopp óvodai kezdetét, amit a jelenlegi épületben történt otthonteremtés követett, Baranyi Pálné, Erzsike alapító vezetésével. Cseh Kornélné, Éva is szívügyének tekintette az egye eredményesebben működő Alapítványt, csakúgy, mint a jelenlegi vezetés. Külön öröm, hogy Briski János kapta idén az elismerést, illetve az is, hogy a házban, a közösséggel együtt ünnepelve veheti át a díjat, ahogy ez két éve László Bandy estében is történt a Pro Urbe Százhalombatta elismerés átadásakor. Török Sándor gratulált a díjazottnak és a kollektívának is, a mindig mosolyogva, szívvel végezett munkához.

Baranyi Pálné, Erzsike alapító rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy munkatársuk kapta a díjat, ami egyben a csapatmunkában dolgozó egész közösség érdeme és dicsősége. Kiemelte, hogy Briski János nem csak a szakma kiváló ismerője, hanem tudása remek átadója is. Külön megtiszteltetés, hogy az elismerést elhozták, és a házban vehette át a díjazott – tette hozzá.

Czeczon Zsuzsa intézményvezető elmondta, hogy nagy izgalommal, szendvicsek és sütemények készítésével várták az ünnepi alkalmat. Briski Jánosról szólva nagyon fontos feladatnak nevezte, a kihalófélben lévő kosárfonás hagyományának tovább örökítését. Nagy alapossággal, gondoskodó gazdaként végzi munkáját; elsőként érkezik reggel a műhelybe, ahol mindent előkészít. Nagyon szeretik egymást a gyerekekkel, akik sokat tanulnak abból is, hogy próbál férfi viselkedési mintát mutatni nekik. Czeczon Zsuzsa szólt arról is, hogy az ismert nehézségek és a változó törvényi keretek ellenére biztosított az Alapítvány működése. Megpróbálnak olyan támogatókat találni, amelyek a gyártáshoz kedvezményesen alapanyagokat, vagy ingyenesen egyéb felhasználható adományokat tudnak adni. Nagyon jó a kapcsolat az Önkormányzattal, amely a finanszírozás mellett, árusítási lehetőségekkel, illetve a foglalkoztatottak által készített ajándékok rendelésével is segíti a tevékenységüket. Valóban vidám, nagy családot alkot az egész közösség; együtt nevetnek és olykor együtt sírnak – fogalmazott Czeczon Zsuzsa.

AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Zümi vagyok, indulhatunk?!
2022-11-11
Második alkalommal született döntés a Százhalombattai Arany János Iskola és Gimnáziumban arról, hogy részt veszünk a "Programozás és digitalizálás gyermekek és fiatalok számára Európában – Meet and Code" című eseményen.

Szociális Munka Napja
2022-11-10
Köszönet a szociális munkáért.

Elismerés, köszönet a szociális munkáért!
2022-11-10
"Felelősek vagyunk egy olyan társadalom felépítésében, amely képes a befogadásra és a szenvedők sorsának enyhítésére". (Ferenc pápa)

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.