2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Könyvajánló

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny - írta: ani
2019-11-12 -
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen? Hogy minden helyzetben a helyén érezze magát, biztonságban, megbecsülten? Milyen jó lenne, ha lenne egy TÖKÉLETES öltöny, aminek MINDEGY, hogy hol, mikor és kik előtt viseljük – minden helyzetben önbecsülést ad számunkra... Akarom mondani: Jólesz Maximillian számára, a Jólesz család legkisebb, hetedik gyermeke számára.

Sylvia Plath nem vidám gyerekkönyvekkel érdemelte ki a Pulitzer-díjat. Rövid, alig több, mint 30 évnyi élete során számtalan alkalommal küldött tudósítást a legsötétebb gödrök, a depresszió poklának mélyéről. "Sikoltva szétmegy a világ és vele a fejed/A domború, ókori bronzpajzs" – olvasható utolsó születésnapjára írt versében (Tandori Dezső fordítása. Ínyenceknek a költőnő előadásában hallható A Birthday Present címen az interneten.)
Sylvia Plath Bostonban született 1932-ben. Mindössze nyolc éves volt, amikor elveszítette édesapját, és megjelent első verse a Boston Herald című lapban. Főiskolásként rövid ideig segédszerkesztőként dolgozott egy new yorki lapnál. Ezt követően dokumentálták először öngyilkossági kísérletét. "De ezek még a zsákból is kiszedtek/Ragasztóval egybeillesztettek..." – írja jóval később Daddy című versében (Galambos Gábor fordítása). Legismertebb műve, az Üvegbura egy idegösszeomlás történetét meséli el. Négy hónappal azután, hogy betöltötte a 30. évét – egy tönkrement házassággal és két gyerekkel a háta mögött – gázzal vetett véget az életének.

Ezek után a szülő félelemmel vegyes kíváncsisággal nyúl egy láthatóan gyerekek számára – a Pagony Kiadó által 5-8 év közöttieknek - ajánlott, ám Sylvia Plath nevével fémjelzett könyvhöz. A történetet a feljegyzések szerint 1959-ben, nem sokkal első gyermeke megszületése előtt írta, de csak 1996-ban jelent meg először Angliában (It-doesn’t-matter suit). A magyar olvasókhoz csak idén érkezett meg Rét Viktória fordításában. A Pagony Kiadóra jellemző igényes megjelenés, a borító vidám sárga színe, és Dániel András mókás figurái segítenek erősíteni a kíváncsiságot a félelemmel szemben. Aztán elmerülünk a Jólesz-család életében. Maxi egy olyan tökéletes öltönyre vágyik, ami mindig mindenhol a legjobbat hozza ki belőle. Egy nap titokzatos csomag érkezik, benne egy mustársárga öltöny, ragyogó rézgombokkal. A család minden férfitagja – az apa és a hét fivér – azonnal beleszeret, és mint egy láncmesében, sorra meg is jelenítik, ahogy elképzelik magukat büszkén feszíteni benne másnapi teendőik közepette. Majd egyből azt is, hogy "Mit fognak szólni a többiek?" Hiszen nem szokás mustársárga öltönyben síelni, biciklizni, horgászni, vadászni... A láncmese-jelleg, az ismétlődések miatt könnyű és jó olvasni, szinte verssé válik a próza a visszatérő mondatok által. Nem mellesleg be lehet vonni a hallgatóságot – gyermekünket – egy kis közös olvasásba.
A könnyed irodalmi formához igazodik Dániel András derűs képi világa. A kis mellékfigurák nem tudják megállni, hogy egy-egy apró szövegbuborékkal hozzá ne fűzzenek valamit az eseményekhez.

Arra a bő félórára, amíg végigolvassuk a mesét, akár el is feledkezhetünk arról, amit a szerzőjéről tudunk. Aztán egy kicsit leülepedik a történet, és összeáll a kép: a tökéletességet, az önazonosságot, az élet értelmét haláláig hajszoló költő arra int, ha sikerül elérnünk, hogy elégedettek legyünk magunkkal, akár mustársárga öltönyünkben síelve, biciklizve, horgászva, vadászva – rá se rántsunk, mit gondolnak mások. A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.