2022. május 22. - Júlia és Rita napja
Vasárnap
Min:14°
Max:21°
Hétfő
Min:11°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:20°
Szerda
Min:12°
Max:27°
Csütörtök
Min:15°
Max:24°
Könyvajánló

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny - írta: ani
2019-11-12 -
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen? Hogy minden helyzetben a helyén érezze magát, biztonságban, megbecsülten? Milyen jó lenne, ha lenne egy TÖKÉLETES öltöny, aminek MINDEGY, hogy hol, mikor és kik előtt viseljük – minden helyzetben önbecsülést ad számunkra... Akarom mondani: Jólesz Maximillian számára, a Jólesz család legkisebb, hetedik gyermeke számára.

Sylvia Plath nem vidám gyerekkönyvekkel érdemelte ki a Pulitzer-díjat. Rövid, alig több, mint 30 évnyi élete során számtalan alkalommal küldött tudósítást a legsötétebb gödrök, a depresszió poklának mélyéről. "Sikoltva szétmegy a világ és vele a fejed/A domború, ókori bronzpajzs" – olvasható utolsó születésnapjára írt versében (Tandori Dezső fordítása. Ínyenceknek a költőnő előadásában hallható A Birthday Present címen az interneten.)
Sylvia Plath Bostonban született 1932-ben. Mindössze nyolc éves volt, amikor elveszítette édesapját, és megjelent első verse a Boston Herald című lapban. Főiskolásként rövid ideig segédszerkesztőként dolgozott egy new yorki lapnál. Ezt követően dokumentálták először öngyilkossági kísérletét. "De ezek még a zsákból is kiszedtek/Ragasztóval egybeillesztettek..." – írja jóval később Daddy című versében (Galambos Gábor fordítása). Legismertebb műve, az Üvegbura egy idegösszeomlás történetét meséli el. Négy hónappal azután, hogy betöltötte a 30. évét – egy tönkrement házassággal és két gyerekkel a háta mögött – gázzal vetett véget az életének.

Ezek után a szülő félelemmel vegyes kíváncsisággal nyúl egy láthatóan gyerekek számára – a Pagony Kiadó által 5-8 év közöttieknek - ajánlott, ám Sylvia Plath nevével fémjelzett könyvhöz. A történetet a feljegyzések szerint 1959-ben, nem sokkal első gyermeke megszületése előtt írta, de csak 1996-ban jelent meg először Angliában (It-doesn’t-matter suit). A magyar olvasókhoz csak idén érkezett meg Rét Viktória fordításában. A Pagony Kiadóra jellemző igényes megjelenés, a borító vidám sárga színe, és Dániel András mókás figurái segítenek erősíteni a kíváncsiságot a félelemmel szemben. Aztán elmerülünk a Jólesz-család életében. Maxi egy olyan tökéletes öltönyre vágyik, ami mindig mindenhol a legjobbat hozza ki belőle. Egy nap titokzatos csomag érkezik, benne egy mustársárga öltöny, ragyogó rézgombokkal. A család minden férfitagja – az apa és a hét fivér – azonnal beleszeret, és mint egy láncmesében, sorra meg is jelenítik, ahogy elképzelik magukat büszkén feszíteni benne másnapi teendőik közepette. Majd egyből azt is, hogy "Mit fognak szólni a többiek?" Hiszen nem szokás mustársárga öltönyben síelni, biciklizni, horgászni, vadászni... A láncmese-jelleg, az ismétlődések miatt könnyű és jó olvasni, szinte verssé válik a próza a visszatérő mondatok által. Nem mellesleg be lehet vonni a hallgatóságot – gyermekünket – egy kis közös olvasásba.
A könnyed irodalmi formához igazodik Dániel András derűs képi világa. A kis mellékfigurák nem tudják megállni, hogy egy-egy apró szövegbuborékkal hozzá ne fűzzenek valamit az eseményekhez.

Arra a bő félórára, amíg végigolvassuk a mesét, akár el is feledkezhetünk arról, amit a szerzőjéről tudunk. Aztán egy kicsit leülepedik a történet, és összeáll a kép: a tökéletességet, az önazonosságot, az élet értelmét haláláig hajszoló költő arra int, ha sikerül elérnünk, hogy elégedettek legyünk magunkkal, akár mustársárga öltönyünkben síelve, biciklizve, horgászva, vadászva – rá se rántsunk, mit gondolnak mások. A könyv kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.