2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Civil szféra

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06 - A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.
Az ünnepségen Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, a képviselő-testület több tagja és az önkormányzati cégek, intézmények vezetői mellett részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Komáromi István, Pest megye volt rendőrfőkapitánya, nyugalmazott rendőr dandártábornok, Orovecz István, nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagy, volt országos főparancsnok, a Polgári Védelmi Tanácsadó testület tagja és a Magyar polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke. Megjelent Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, valamint helyettese, Csobay Balázs rendőr alezredes, Nogula Tamás rendőr alezredes, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője, Gurubi János rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője és Kucsera Csaba rendőrszázados, a Százhalombattai Rendőrőrs parancsnoka.

A polgárőrség országos szervezete a rendszerváltoztatás utáni változások és a romló közbiztonság után alakult meg 1991-ben. Százhalombattán – a Balogh Lajos és társainak szörnyű bűncselekményeit követően – szerveződött meg a helyi polgárőrség 1994-ben, Vezér Mihály, Szél Pál, Szalai Attila és Körömi Lajos kezdeményezésére. A szervezet az elmúlt negyedszázad alatt kiemelkedő munkát végzett a város közbiztonságáért, működésének köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a városban. A százhalombattai polgárőrségben környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi, valamint ifjú polgárőr tagozat is működik. Néhány éve a középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását is felvállalta a szervezet.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a százhalombattai polgárőrségben folyó, országosan is példaértékű munkát és a szervezet utánpótlásnevelésben betöltött szerepét méltatta. Kiemelte, hogy Százhalombatta "az OPSZ komoly bázisa. Innen indult el az ifjú polgárőr mozgalom, és rendszeresen, nagy sikerrel tartanak közös szervezésű, országos sporteseményeket a városban." A Városi Polgárőrség nemcsak Százhalombattán, hanem a környező településeken és a megyében is jelentős szerepet tölt be, tagjai közül többen országos vezetőként is tevékenykednek.

Vezér Mihály polgármester a Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének alapító tagja és tiszteletbeli elnöke a város nevében köszöntötte a megjelent polgárőröket, akik "önzetlenül, saját szabadidejükből áldoznak azért, hogy nyugodtan alhassunk, gyermekeink és saját testi épségünk, vagyontárgyaink felől nyugodtak lehessünk." A városvezető köszöntőjében kiemelte, hogy "nem magunkat, hanem az elért eredményeket ünnepeljük. Százhalombatta az ország egyik legbiztonságosabb települése." Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta a polgárőrök munkájának támogatását, amit jelez, hogy Százhalombatta Polgárőr Város kitüntető címet nyert 2014-ben.

A köszöntők után számos elismerés átadásra került. Az OPSZ Arany érdemkeresztjét vette át dr. Túrós Andrástól Kucsera Csaba őrsparancsnok és Szél Nikolett, az Ifjú Polgárőr Szervezet vezetője. Ezüst érdemkereszttel ismerték el Harmati Betti munkáját, aki 23 éve tagja az egyesületnek, és ugyancsak Ezüst érdemkeresztet kapott Mag János elnökségi tag, szolgálatvezető. Az OPSZ elismerő oklevelében részesült Vezér Mihály polgármester, Mihály István rendőrfőkapitány és Kárász Benjámin, nyugalmazott rendőr alezredes. Elnöki elismerő oklevelet vehetett át a három mai is aktív alapító tag, Szél Pál, a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének elnöke, Körömi Lajos alelnök és Szalai Attila titkár.

Emléklapokkal, emlékplakettekkel és a huszonöt éves jubileumra készült kiadvánnyal köszöntötték az egyesület ötven tagját és huszonnégy ifjú polgárőrét. Vezér Mihály polgármester városi kitüntető díjjal köszönte meg mindazon személyek munkáját, akik a százhalombattai polgárőrszervezetet segítették országos, megyei és helyi szinten.

Szalai Attila, a Városi Polgárőrség titkára szerint a folyamatos fejlődés a legfontosabb, mert mindig van új dolog, új helyzet, és gyakran olyan is, amire nem lehet előre felkészülni. "Az elmúlt huszonöt év megtanította, hogy nincs rutinhelyzet, mindent komolyan kell venni." Örömét fejezte ki, hogy utánpótlás tekintetében is jól állnak, országosan zászlóshajónak számít a battai egyesület. Szalai Attila 25 éves példaértékű munkáját - a korábbi bronz és ezüst fokozat után - a legmagasabb fokozatú szolgálati érdemrenddel, aranykereszttel ismerték el. Fia, a tizenkilenc éves Szalai Dániel Attila – aki a közösségi munkát illetően megteremtett családi hagyományokat folytatva immár öt éve tagja a polgárőrségnek – életmentő érdemérmet kapott 2017-ben.

Szél Pál elnök záróbeszédében felidézte az elmúlt negyedszázad legemlékezetesebb eseményeit. Kiemelte, hogy már a szervezet megalakulása utáni első évben 33 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma, és ez a tendencia azóta is megmaradt. Hangsúlyozta a rendőrséggel, a közterületfelügyelettel, a katasztrófavédelemmel és az őrző-védő szervezetekkel közösen végzett, összehangolt, eredményes munkát. Röviden bemutatta a jubileumra készült kötetet és köszönetet mondott a szervezet valamennyi tagjának.

Az ünnepi műsor a Himnusszal vette kezdetét, amelyet a Canticum Novum Vegyeskar adott elő. A résztvevők megtekintették a Halom TV kisfilmjét, amely a jubileumra készült. Az ünnepi köszöntők és díjátadások között Szélpál Péter verssel, Mészáros Gábor és Lengyel Bonita táncbemutatóval, Száfián Petra énekkel szórakoztatta az ünneplő közönséget. A jubileumi rendezvény meghitt, önfeledt és családias hangulatban zajlott, fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult. (Fotó: Pap Miklós)


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.