2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Civil szféra

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06 - A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.
Az ünnepségen Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, a képviselő-testület több tagja és az önkormányzati cégek, intézmények vezetői mellett részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Komáromi István, Pest megye volt rendőrfőkapitánya, nyugalmazott rendőr dandártábornok, Orovecz István, nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagy, volt országos főparancsnok, a Polgári Védelmi Tanácsadó testület tagja és a Magyar polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke. Megjelent Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, valamint helyettese, Csobay Balázs rendőr alezredes, Nogula Tamás rendőr alezredes, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője, Gurubi János rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője és Kucsera Csaba rendőrszázados, a Százhalombattai Rendőrőrs parancsnoka.

A polgárőrség országos szervezete a rendszerváltoztatás utáni változások és a romló közbiztonság után alakult meg 1991-ben. Százhalombattán – a Balogh Lajos és társainak szörnyű bűncselekményeit követően – szerveződött meg a helyi polgárőrség 1994-ben, Vezér Mihály, Szél Pál, Szalai Attila és Körömi Lajos kezdeményezésére. A szervezet az elmúlt negyedszázad alatt kiemelkedő munkát végzett a város közbiztonságáért, működésének köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a városban. A százhalombattai polgárőrségben környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi, valamint ifjú polgárőr tagozat is működik. Néhány éve a középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását is felvállalta a szervezet.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a százhalombattai polgárőrségben folyó, országosan is példaértékű munkát és a szervezet utánpótlásnevelésben betöltött szerepét méltatta. Kiemelte, hogy Százhalombatta "az OPSZ komoly bázisa. Innen indult el az ifjú polgárőr mozgalom, és rendszeresen, nagy sikerrel tartanak közös szervezésű, országos sporteseményeket a városban." A Városi Polgárőrség nemcsak Százhalombattán, hanem a környező településeken és a megyében is jelentős szerepet tölt be, tagjai közül többen országos vezetőként is tevékenykednek.

Vezér Mihály polgármester a Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének alapító tagja és tiszteletbeli elnöke a város nevében köszöntötte a megjelent polgárőröket, akik "önzetlenül, saját szabadidejükből áldoznak azért, hogy nyugodtan alhassunk, gyermekeink és saját testi épségünk, vagyontárgyaink felől nyugodtak lehessünk." A városvezető köszöntőjében kiemelte, hogy "nem magunkat, hanem az elért eredményeket ünnepeljük. Százhalombatta az ország egyik legbiztonságosabb települése." Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta a polgárőrök munkájának támogatását, amit jelez, hogy Százhalombatta Polgárőr Város kitüntető címet nyert 2014-ben.

A köszöntők után számos elismerés átadásra került. Az OPSZ Arany érdemkeresztjét vette át dr. Túrós Andrástól Kucsera Csaba őrsparancsnok és Szél Nikolett, az Ifjú Polgárőr Szervezet vezetője. Ezüst érdemkereszttel ismerték el Harmati Betti munkáját, aki 23 éve tagja az egyesületnek, és ugyancsak Ezüst érdemkeresztet kapott Mag János elnökségi tag, szolgálatvezető. Az OPSZ elismerő oklevelében részesült Vezér Mihály polgármester, Mihály István rendőrfőkapitány és Kárász Benjámin, nyugalmazott rendőr alezredes. Elnöki elismerő oklevelet vehetett át a három mai is aktív alapító tag, Szél Pál, a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének elnöke, Körömi Lajos alelnök és Szalai Attila titkár.

Emléklapokkal, emlékplakettekkel és a huszonöt éves jubileumra készült kiadvánnyal köszöntötték az egyesület ötven tagját és huszonnégy ifjú polgárőrét. Vezér Mihály polgármester városi kitüntető díjjal köszönte meg mindazon személyek munkáját, akik a százhalombattai polgárőrszervezetet segítették országos, megyei és helyi szinten.

Szalai Attila, a Városi Polgárőrség titkára szerint a folyamatos fejlődés a legfontosabb, mert mindig van új dolog, új helyzet, és gyakran olyan is, amire nem lehet előre felkészülni. "Az elmúlt huszonöt év megtanította, hogy nincs rutinhelyzet, mindent komolyan kell venni." Örömét fejezte ki, hogy utánpótlás tekintetében is jól állnak, országosan zászlóshajónak számít a battai egyesület. Szalai Attila 25 éves példaértékű munkáját - a korábbi bronz és ezüst fokozat után - a legmagasabb fokozatú szolgálati érdemrenddel, aranykereszttel ismerték el. Fia, a tizenkilenc éves Szalai Dániel Attila – aki a közösségi munkát illetően megteremtett családi hagyományokat folytatva immár öt éve tagja a polgárőrségnek – életmentő érdemérmet kapott 2017-ben.

Szél Pál elnök záróbeszédében felidézte az elmúlt negyedszázad legemlékezetesebb eseményeit. Kiemelte, hogy már a szervezet megalakulása utáni első évben 33 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma, és ez a tendencia azóta is megmaradt. Hangsúlyozta a rendőrséggel, a közterületfelügyelettel, a katasztrófavédelemmel és az őrző-védő szervezetekkel közösen végzett, összehangolt, eredményes munkát. Röviden bemutatta a jubileumra készült kötetet és köszönetet mondott a szervezet valamennyi tagjának.

Az ünnepi műsor a Himnusszal vette kezdetét, amelyet a Canticum Novum Vegyeskar adott elő. A résztvevők megtekintették a Halom TV kisfilmjét, amely a jubileumra készült. Az ünnepi köszöntők és díjátadások között Szélpál Péter verssel, Mészáros Gábor és Lengyel Bonita táncbemutatóval, Száfián Petra énekkel szórakoztatta az ünneplő közönséget. A jubileumi rendezvény meghitt, önfeledt és családias hangulatban zajlott, fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult. (Fotó: Pap Miklós)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.