2020. május 29. - Magdolna napja
Péntek
Min:13°
Max:19°
Szombat
Min:10°
Max:17°
Vasárnap
Min:11°
Max:12°
Hétfő
Min:12°
Max:20°
Kedd
Min:12°
Max:20°
Civil szféra

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06 - A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.
Az ünnepségen Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester, a képviselő-testület több tagja és az önkormányzati cégek, intézmények vezetői mellett részt vett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Komáromi István, Pest megye volt rendőrfőkapitánya, nyugalmazott rendőr dandártábornok, Orovecz István, nyugalmazott polgárvédelmi vezérőrnagy, volt országos főparancsnok, a Polgári Védelmi Tanácsadó testület tagja és a Magyar polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke. Megjelent Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, valamint helyettese, Csobay Balázs rendőr alezredes, Nogula Tamás rendőr alezredes, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője, Gurubi János rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője és Kucsera Csaba rendőrszázados, a Százhalombattai Rendőrőrs parancsnoka.

A polgárőrség országos szervezete a rendszerváltoztatás utáni változások és a romló közbiztonság után alakult meg 1991-ben. Százhalombattán – a Balogh Lajos és társainak szörnyű bűncselekményeit követően – szerveződött meg a helyi polgárőrség 1994-ben, Vezér Mihály, Szél Pál, Szalai Attila és Körömi Lajos kezdeményezésére. A szervezet az elmúlt negyedszázad alatt kiemelkedő munkát végzett a város közbiztonságáért, működésének köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a városban. A százhalombattai polgárőrségben környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi, valamint ifjú polgárőr tagozat is működik. Néhány éve a középiskolások kötelező társadalmi munkájának és a büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, koordinálását is felvállalta a szervezet.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a százhalombattai polgárőrségben folyó, országosan is példaértékű munkát és a szervezet utánpótlásnevelésben betöltött szerepét méltatta. Kiemelte, hogy Százhalombatta "az OPSZ komoly bázisa. Innen indult el az ifjú polgárőr mozgalom, és rendszeresen, nagy sikerrel tartanak közös szervezésű, országos sporteseményeket a városban." A Városi Polgárőrség nemcsak Százhalombattán, hanem a környező településeken és a megyében is jelentős szerepet tölt be, tagjai közül többen országos vezetőként is tevékenykednek.

Vezér Mihály polgármester a Százhalombatta Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének alapító tagja és tiszteletbeli elnöke a város nevében köszöntötte a megjelent polgárőröket, akik "önzetlenül, saját szabadidejükből áldoznak azért, hogy nyugodtan alhassunk, gyermekeink és saját testi épségünk, vagyontárgyaink felől nyugodtak lehessünk." A városvezető köszöntőjében kiemelte, hogy "nem magunkat, hanem az elért eredményeket ünnepeljük. Százhalombatta az ország egyik legbiztonságosabb települése." Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta a polgárőrök munkájának támogatását, amit jelez, hogy Százhalombatta Polgárőr Város kitüntető címet nyert 2014-ben.

A köszöntők után számos elismerés átadásra került. Az OPSZ Arany érdemkeresztjét vette át dr. Túrós Andrástól Kucsera Csaba őrsparancsnok és Szél Nikolett, az Ifjú Polgárőr Szervezet vezetője. Ezüst érdemkereszttel ismerték el Harmati Betti munkáját, aki 23 éve tagja az egyesületnek, és ugyancsak Ezüst érdemkeresztet kapott Mag János elnökségi tag, szolgálatvezető. Az OPSZ elismerő oklevelében részesült Vezér Mihály polgármester, Mihály István rendőrfőkapitány és Kárász Benjámin, nyugalmazott rendőr alezredes. Elnöki elismerő oklevelet vehetett át a három mai is aktív alapító tag, Szél Pál, a Százhalombattai Közbiztonsági Egyesület Polgárőr Szervezetének elnöke, Körömi Lajos alelnök és Szalai Attila titkár.

Emléklapokkal, emlékplakettekkel és a huszonöt éves jubileumra készült kiadvánnyal köszöntötték az egyesület ötven tagját és huszonnégy ifjú polgárőrét. Vezér Mihály polgármester városi kitüntető díjjal köszönte meg mindazon személyek munkáját, akik a százhalombattai polgárőrszervezetet segítették országos, megyei és helyi szinten.

Szalai Attila, a Városi Polgárőrség titkára szerint a folyamatos fejlődés a legfontosabb, mert mindig van új dolog, új helyzet, és gyakran olyan is, amire nem lehet előre felkészülni. "Az elmúlt huszonöt év megtanította, hogy nincs rutinhelyzet, mindent komolyan kell venni." Örömét fejezte ki, hogy utánpótlás tekintetében is jól állnak, országosan zászlóshajónak számít a battai egyesület. Szalai Attila 25 éves példaértékű munkáját - a korábbi bronz és ezüst fokozat után - a legmagasabb fokozatú szolgálati érdemrenddel, aranykereszttel ismerték el. Fia, a tizenkilenc éves Szalai Dániel Attila – aki a közösségi munkát illetően megteremtett családi hagyományokat folytatva immár öt éve tagja a polgárőrségnek – életmentő érdemérmet kapott 2017-ben.

Szél Pál elnök záróbeszédében felidézte az elmúlt negyedszázad legemlékezetesebb eseményeit. Kiemelte, hogy már a szervezet megalakulása utáni első évben 33 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma, és ez a tendencia azóta is megmaradt. Hangsúlyozta a rendőrséggel, a közterületfelügyelettel, a katasztrófavédelemmel és az őrző-védő szervezetekkel közösen végzett, összehangolt, eredményes munkát. Röviden bemutatta a jubileumra készült kötetet és köszönetet mondott a szervezet valamennyi tagjának.

Az ünnepi műsor a Himnusszal vette kezdetét, amelyet a Canticum Novum Vegyeskar adott elő. A résztvevők megtekintették a Halom TV kisfilmjét, amely a jubileumra készült. Az ünnepi köszöntők és díjátadások között Szélpál Péter verssel, Mészáros Gábor és Lengyel Bonita táncbemutatóval, Száfián Petra énekkel szórakoztatta az ünneplő közönséget. A jubileumi rendezvény meghitt, önfeledt és családias hangulatban zajlott, fogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult. (Fotó: Pap Miklós)


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Zajlik az óvodai nevelés
2020-05-25
A legújabb kormányrendelet értelmében május 25-től minden vidéki településen, így Százhalombattán is a veszélyhelyzet előtti normál rendben fogadják a gyerekeket az óvodák és a bölcsőde. A battai intézményekben felkészültek a kicsik érkezésére, de még nem számítanak arra, hogy teljes létszám lesz a csoportszobákban.

Isten a szeretet
2020-05-25
Megjelent a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége "Hitből pajzsot" elnevezésű videósorozatának következő filmje, amelyben Süveges Gergő újságíró osztja meg "nyugalom megzavarására alkalmas" mondanivalóját "Hogyan lehetek Isten nagykövete?" címmel.

Több településen is új pszichoaktív anyagokat árult
2020-05-25
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 22-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytat nyomozást.

Rendszeresen bántalmazta idős édesanyját a ceglédi nő
2020-05-25
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 24-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Elkezdődött a szúnyoggyérítés
2020-05-22
Megkezdte a szúnyogok irtását a Szákom Kft. Százhalombattán ezen a héten. Elsőként biológiai gyérítésre kerül sor, a jövő héten pedig - ha az idő is engedi - kémiai irtást végeznek.

Gyermeknapi sorsolás
2020-05-22
A Városi Gyermeknapi a járványhelyzet miatt elmarad, de Szalai Attila, önkormányzati képviselő több vállalkozás támogatásával ajándéksorsolást rendez a gyerekeknek.

Eltűnt gyerekek világnapja
2020-05-22
"Veszélyes dolog kilépni az ajtón (...).

Tavasz a kertekben
2020-05-22
Megérkezett a tavasz.

Kinyitnak a gyermekintézmények
2020-05-21
Az új kormányrendelet értelmében az óvodák és a bölcsőde a veszélyhelyzet előtti megszokott rendben várják a gyermekeket Százhalombattán május 25-től - tájékoztatott Vezér MIhály polgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.