Tanulmányút

Egy-két esős nap kivételével gyönyörű októberünk volt. A a szőlő, illetve az alma szüretelése után maradt idő a kert felásására, trágyázására és a fák őszi bordóilés permetezésére. A termények fagymentes időbeni betárolását is el lehetett végezni.
November elején tovább tartott ez a csodálatos ősz. A battai „Csobolyó Borbarát Klub” tagjai tanulmányúttal egybekötött kirándulást szerveztek Szlovákiába.

A háromnapos út során bejárták a magyar országhatárhoz közeli borvidéket és az itt található régi magyar városokat, várakat. Esténként egy-egy pincészetben vagy borgazdaságban ismerkedtek a szőlő helyi művelési, feldolgozási módjaival és a borok sokféleségével.
Nagykürtös városban szálltak meg, az útvonalat úgy választották meg, hogy minden napra legyen látnivaló.
Felkeresték a Kékkői várat, ahol ifjú korában Balassi Bálint élt, Alsósztregován megnézték a Madách-kastélyt és emlékhelyet, voltak Selmecbányán, ellátogattak Losoncra és Lévára, rövid sétát tettek a Bozoki várban.

A pince- és borgazdaságok látogatása során megismerkedtek az egyszerű, házi szőlőfeldolgozással és a hordós tárolással, de volt olyan borgazdaság is, amely évi 8 millió üveg bort forgalmaz, itt a tartályos tárolást, gépi palackozást mutatták be.
A hét pincészetben, illetve borgazdaságban a vidékre jellemző borféleségeken túl több olyan bort is kóstolhattak, amelyek Magyarországon még nem, vagy kevésbé ismertek. Például: Morvai muskotály fehérbor, Devin fehérbor (új fajta), Szentlőrinc vörösbor (Ausztriában ismert), Alibernett vörösbor, Zöld Vertelini.

Élmény volt a XV. században épült borospince megtekintése Felsőszemeréden. Minden pincészetben szívesen fogadták a látogatókat, és pontos felvilágosítást adtak a különböző borkészítési – hordós, tartályos, bio – technológiákról.
Sok új borbaráttal ismerkedtek meg, és remélik, hogy ezeket a borászokat Százhalombattán is viszontláthatják.

Hozzászólás

E-mail címe rejtve marad. A kötelező mezők *-al vannak jelölve.

Megszakítás

Legfrissebb cikkek

Képtárak

Kategóriák