Újra terítéken a régi kedvenc! Először 1955-ben és ’56-ban a Magyar Nők Demokratikus Szakszervezete adta ki „Háztartási tanácsadó” alcímmel; majd, 1965-ben a Magyar Nők Országos Tanácsa. Legutóbb pedig 2000-ben a Vince Kiadó jelentette meg, de rövid idő alatt nyomtalanul eltűnt a könyvesboltokból. A hiábavaló keresésnek és a türelmetlen várakozásnak tett pontot a végére a Szalay Kiadó 2006-ban. Nosztalgikus arculattal újra megjelentette a legendás alapművet. Szerzője, az éppen 100 éve született Horváth Ilona egykor pedagógus és iskolaigazgató volt, mégis ezzel a háztartásvezetési és gasztronómiai könyvével szerzett generációkról generációkra szálló hírnevet. Olyan alapismeretekkel indít, mint a testsúlyarányok, a tápanyag-szükségletek feltérképezése korcsoportok szerint. Ezt követően egy részletes táblázatból megismerjük a különböző alapanyagok kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmát. Majd fejezetek következnek vitaminokról, fűszerekről, a konyha felszereltségéről, megemlítve a jól mosható háziszőttest is, mint használható stílus-elemet. S ha már berendezkedtünk, jöhet az előkészítés: egy hasznos kis táblázatból megtudhatja a legkezdőbb háziasszony is, akinek esetleg még mérlege sincs, hogy „1 csapott evőkanál liszt” körülbelül 1 dkg. S amikor már mindent tudunk az elméletről: jöhetnek a receptek! Nem véletlen tehát, hogy sok szerdai vacsora- és vasárnapi ebédkészítés nyomait őrző példányok vándorolnak, anyák és lányaik, barátok és barátnők között, néha már egészen elnyűtt állapotban. Most itt az alkalom újra indítani a kört: a régi recept alapján, frissen készült könyvvel, puha és keményborítós változatban is!