Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Klasszikus karácsonyi menüsorhoz kértünk segítséget százhalombattai éttermektől.
Egyszerű, de nagyszerű halászlé otthonra a Harcsa Csárdától – mindenkinek, aki nem szeret passzírozni.
Hozzávalók: ponty, minden kiló halra egy fej vöröshagyma és egy púpozott evőkanál jó minőségű pirospaprika, egy-másfélszer annyi víz, mint amennyi a hal
Elkészítés: Első és egyben legfontosabb lépés, hogy szeretettel és jókedvvel készítsük. Ha ez megvan, vegyük kezünkbe a megtisztított pontyot. Jó alaposan irdaljuk be, majd vágjuk kb. 5-6 centiméter széles szeletekre és sózzuk be. A belsőséget tegyük külön. Jöhet a hagyma! Ahány kilogramm hallal dolgozunk, annyi szép nagy fej hagymát pucoljunk meg, majd vágjuk apróra. Vegyünk egy nagyméretű edényt és a halszeleteket valamint a fejet és farkat helyezzük bele, majd szórjuk rá az aprított hagymát. Ezután öntsük fel egy-másfélszer annyi vízzel, mint amennyi a hal súlya. Tegyük fel főni. Nagyon fontos, hogy a halászlevünket nagy lángon, erősen forralva főzzük mindvégig! Ha a halászlé tetejéről eltűnt a hab, jöhet a paprika. Legyen jó minőségű lehetőség szerint, és annyi púpozott evőkanállal tegyünk a levesbe, amennyi kiló halunk volt. Sózzuk, majd engedjük be a szomszédot, aki az isteni illatra jött. Forrás után számított 20-25 perc múlva tehetjük bele a belsőséget illetve a cseresznyepaprikát. Még tíz perc és fogyasztható a csodás halászlé! Ha gyufatésztát főzünk bele, akkor Bajai halászlét kapunk. Januártól ezzel bővül a Harcsa Csárda kínálata.
Pálinkás, aszalt szilvás, mandulás pulykamell, almás tócsnival – ahogy a Centrál Étterem ajánlja.
Hozzávalók: 70 dkg pulykamell, 12 dkg aszalt szilva, 1 dl vörösbor, fél szál póréhagyma finomra vágva, 25 dkg gomba finomra vágva, 5 dkg bacon apróra vágva, 10 dkg aprított mandula, 0,5 dl olívaolaj, só, bors, bazsalikom, 3 dkg zsemlemorzsa. Az almás tócsnihoz: reszelt burgonya és alma, só, szerecsendió, fahéj, bors, liszt, tej, tojás. A vörösboros raguhoz: meggybefőtt, aszalt szilva, vörösbor, só, szerecsendió, fahéj, szójaszósz, borókabogyó, koriander, vad fűszerkeverék.
Elkészítés: Kibontunk egy pálinkás üveget, töltünk belőle egy keveset, majd megkóstoljuk. Ha ízlett – mert ízlett, töltünk belőle és lehúzzuk. Az aszalt szilvát vörösborba áztatjuk. Vagyis, muszáj lesz egy üveg vörös bort is felbontanunk! Természetesen azt is meg kell kóstolni, nehogy rossz helyre kerüljön az az aszalt szilva. Az olívaolajban megpirítjuk a szalonnát, a pórét és a gombát, szabad kezünkkel óvatosan egyensúlyozva, töltünk egy pálinkát – elfogyasztjuk. A tölteléket ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal. Hozzáadjuk a tört mandulát, majd a beáztatott szilvát. Itt jut eszünkbe, hogy van egy bontott üveg vörösborunk is, ami már kellőképpen kiszellőzött... Az ételünket levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. A pulykaszeleteket kicsit kiklopfoljuk, alufóliára fektetjük, sózzuk. A töltelékbe beleszórjuk a morzsát, majd elosztjuk a pulykaszeleteken. Feltekerjük, az alufóliával légmentesen lezárjuk, majd 160 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. A megsült a pulykát kicsomagoljuk és serpenyőben forró olajban átforgatjuk, hogy szép piros legyen.
Az almás tócsnihoz sűrű palacsintatésztát készítünk. Nyers, reszelt krumplit és almát teszünk bele. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, fahéjjal. Kevés olajban kisütjük.
A vörösboros raguhoz a borókabogyót, koriandert és a vadfűszereket vízzel felfőzzük, leszűrjük. A befőtt levét a borral elkeverjük, meggyet és aszalt szilvát adunk hozzá. Ízesítjük sóval, szerecsendióval, fahéjjal, szójaszósszal. Keményítővel sűrítjük.
A pulykamell tekercseket ferdén szeletelve, az almás tócsnival és a fűszeres mártással tálaljuk.
A tiramisut az Ebatta kínálja. Hívják hamis Tiramisunak is, mert nyers tojás nélkül készül, így viszont azok is ehetik, akik allergiásak rá vagy nem szeretik. A remek desszertet nem kell sütni, a gyerekekkel együtt is készíthetjük.
Hozzávalók: 15 dkg vanília puding (erre jó a "nem főzős" is), 0,25 l tejszín, 0,4 l tej, 2-3 dl kávé, mandula aroma, 125 gr mascarpone sajt, 2 csomag babapiskóta
Elkészítési mód: A pudingot, mascarponét, tejet, tejszínt és a mandula aroma egy részét tálba mérjük, habbá verjük. Langyos kávéba mandula aromát öntünk óvatosan, mert nagyon erős íze van! Ebbe mártjuk a babapiskótát, de ne áztassuk nagyon szét! Magas falú szögletes üvegtálba szépen sorban belerakjuk a piskótákat, ráteszünk egy réteg krémet, majd még egy újabb sor kávéban mártott piskótát. A második réteget lehet rakni más irányban. Aztán újabb réteg krém, és így tovább, majd a végén a maradék krém kerül tetejére. Kakaóporral szórjuk be a végén. Használhatunk sablonokat - csillagot, fenyőfát - attól függően, milyen alkalomra készítjük.
Amikor mindennel elkészültünk, hűtőbe tesszük, és fogyasztás előtt hagyjuk állni minimum egy órát.
Jó étvágyat kívánunk!





