Mivel nem csak mesével él az ember, ismét egy praktikus, mondhatni módszertani olvasmányt ajánlok az olvasók figyelmébe. A Mezőgazda Kiadó "Házunk táján" sorozatának legújabb könyvéből megtanulhatunk kecske-, juh- vagy tehéntejből házilag sajtot készíteni. Ez nem csak az izgalmasabb, egyedi változatok miatt lehet érdekes, de olcsóbb is, mintha boltban vennénk nagyüzemi sajtféléket.
A szerző közel húsz éve foglalkozik tejtermékek házi előállításával és értékesítésével. A könyv közérthetően bemutatja a tej legjellemzőbb kémiai, biológiai tulajdonságait, és részletes technológiai leírást ad a feldolgozáshoz. A módszerek számtalan okból – az alapanyag eredete és minősége – eltérőek lehetnek, így nem adható meg egyetlen recept, mint egy szakácskönyvben. Igaz, a könyv termelői mennyiségben, gyártásban és értékesítésben gondolkodik, de a megoldások lényege konyhai méretekben is alkalmazható. Az alapos munka kitér az előforduló hibákra, azok okaira és orvoslására is. Megtanulható belőle a különböző, ritkán látott különlegességek előállítása a nemespenészes fajtáktól, a camemberten át, a szeletelhető, füstölt sajtokig.
Mint mindenféle ételkészítésnél, itt is alapvető a tisztaság, a környezet higiéniája. Természetesen, nem minden otthonban megoldható külön helyiség kialakítása, de a sajtkészítés idejére a konyhát is átalakíthatjuk. A következő lépés az alapanyag kiválasztása. A könyv összehasonlítja a nyers és a pasztőrözött tejek előnyeit és hátrányait. Majd a tej "beoltása" következik a különböző segédanyagokkal és baktériumkultúrákkal, amelyek kiválasztása szintén nagy körültekintést igényel, annak megfelelően, hogy végül milyen végterméket szeretnénk előállítani. Külön fejezetek foglalkoznak a sózással és az ízesítéssel. Például, hogy hogyan keverhetünk zöldfűszereket, akár gyógyfüveket a sajtba, és hogyan készíthetünk gyümölcsös joghurtot vagy tejfölt.
Ha pedig az alapokat már elsajátítottuk, magunk is kísérletezhetünk például formákkal és ízesítésekkel. A házi sajtkészítés könyve tartalmilag mélyen szakmai, de a közérthető megfogalmazásnak köszönhetően könnyen olvasható, szórakoztató és ínycsiklandó.