2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:0°
Max:7°
Vasárnap
Min:-1°
Max:1°
Kultúra, Oktatás

SZIKE40 - JAZZTEÁZÓ
2023-11-06 - Nyitott Műhellyel, kiállításmegnyitóval és koncertekkel ünnepli 40. születésnapját a SZIKE november 10-én, pénteken a Barátság Kulturális Központ alsó szintjén, azaz az IKSZ-ben.
Az érdeklődők 14 órától a SZIKE Látás Iskolája és Nyitott Műhelyben különböző alkotási lehetőségekkel találkozhatnak, majd 18 órakor nyílik Fazekas Levente képzőművész kiállítása a Lépcső Galériában. Az esti jazzteázóban fellép a FeZenBa (Felhőjárók Zenélő Barátai), a Bad Groovee együttes, valamint Elsa Valle énekesnő.

Néhány gimnazista kezdeményezése nyomán alakult meg a Százhalombattai Ifjúsági és Közművelődési Egylet 1983-ban, azaz a nevéből képzett betűszó szerint: SZIKE. A maroknyi csapathoz hólabda-szerűen egyre nagyobb és nagyobb kör csatlakozott. Ezzel együtt bővültek a tevékenységek; irodalmi és színjátszókör, társasjáték és bridzs-estek, óriási beszélgetések, vitakörök, később környezetvédelmi klub. László Bandy képzőművész akkor már tanított a Látás Iskolájában és az Alapfokú Művészeti Iskolában. A SZIKE-tagokkal elindította a Nyitott Műhelyt felnőttek számára.

A SZIKE először a Pataky István (most Kodály Zoltán) sétány 12-ben, a Barátság Művelődési Házhoz (most Barátság Kulturális Központhoz) tartozó Lakóklubban működött, majd a BKK 9-es termében (most a könyvtárhoz tartozó Városi Archívumnak ad otthont). A legideálisabb hely a 2000-es évek első felében az ÁNTSZ megürült épülete volt (most CBA), onnan költözött a SZIKE Látás Iskolája és Nyitott Műhely jelenlegi helyére, a BKK alsó szintjére.

Új generáció, az Ifjúsági Műhely csatlakozott 2012-ben, céljaik, ötleteik erősen összecsengtek a SZIKE egykori elképzeléseivel. Az együttműködés májusban egy művészeti fesztivállal indult (BattArt2012), majd többször kitelepültek a Szent István térre vagy a strandra kreatív foglalkozásokkal, társasjátékokkal, olvasósarokkal; ebből lett a kultúrsziget, azaz a BattaIsland a Ladánybene27 nyári táborában. A hólabda ismét működésbe jött, és egyre bővültek a lehetőségek: szókincsbővítő és filmklubot tartottak, az AFS nemzetközi cserediák szervezettel "Legyél Te is világpolgár!" címmel indult programsorozat, LAN-partikat rendeztek, koncerteket és slam poetry esteket tartottak, az elmúlt években már SZIKE-Ifjúsági Műhely néven.

A SZIKE 40 éves története tele van kanyarokkal, amik mögött számtalan személyes vagy globális ok állhat, de töretlenül él, működik, nyomot hagy a város életében. A legstabilabb része kétségtelenül a Látás Iskolája és Nyitott Műhely, ami a BKK alsó szintjén, a közösségi térből (egykori IKSZ, még korábban Klub Európa helyén) nyílik. Itt tartja tehát 40. születésnapját a SZIKE.

Az esti ünneplés legfontosabb szereplői a zenekarok; a Felhőjárók Zenélő Barátai (FeZenBa) repertoárjának jelentős részét annak a Rédli Évának a dalai adják, aki 1983-ban, gimnazistaként alapítótagja volt a SZIKE-nek. Kovács Lilla Emese, aki hegedűvel és Varga Liliána, aki énekével erősíti a zenekart – és akik a 80-as években még meg sem születtek – a Nyitott Műhely tanítványai is. A zenekar további tagjai: Bálint Ernő (ütőhangszerek), Bognár Roman (gitár), Kőműves András (trombita), Krisztics Csaba (gitár, ének), Szélpál Péter (ének).
A Bad Groovee, a noir-funky banda tagjai között ugyancsak találunk százhalombattaiakat. Fergeteges hangulat várható a zenekartól, ugyanis Raczkó Enikő énekes hangja egyszerre a mélybe húz és felpörget. A zenekar további tagjai: Mózes Zoltán (billentyűk), Rabkovács Péter (szaxofon), Rádóczi László (gitár), Csiki Antal (basszusgitár) és Rácz Áron (dobok).
A jazzteázót Elsa Valle koronázza meg. A kubai származású énekesnő zenei tanulmányait Havannában végezte, első sikereit is hazájában aratta. Nem csak különleges hangjával, hanem színpadi jelenlétével, személyiségével és energiájával is elvarázsolja közönségét. Hosszú turnét követően választotta Budapestet új otthonául. Az elmúlt közel két évtized során mindig megtalálta a jazz, az improvizáció, a latin dallamok világában kalandozó elképzeléseit legjobban támogató magyar muzsikusokat. Időközben két könyve is megjelent: az önéletrajzi "Nyitott ajtók", és a "Fabulák lelkem zegzugából".

A SZIKE legfőbb ereje mindig is a közösségben rejlett. A születésnapot is szeretnék minél nagyobb közösséggel ünnepelni, szeretettel várnak mindenkit, aki bármikor bármivel is kapcsolódott a társasághoz, a programjaikhoz, és azokat is, akik még sosem hallottak róluk. (ani)


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.