2024. július 15. - Henrik, Roland napja
Hétfő
Min:23°
Max:37°
Kedd
Min:23°
Max:36°
Szerda
Min:22°
Max:37°
Csütörtök
Min:20°
Max:36°
Péntek
Min:23°
Max:34°
Kultúra, Oktatás

Erasmus+-projektek a SZISZKI-ben a 2022-2023. tanévben
2023-07-05 - Az Erasmus-projektek hosszú ideje adnak lehetőséget különböző országok diákjainak az ismerkedésre, a tapasztalatcserére. A SZISZKI-ben két projekt köré épült a tanév: az egyiket zártuk, a másikat pedig az év elején indítottuk. Mindkettőben partneriskolaként vett részt az iskola.

 
GENERATION CODING THE FUTURE

Ebben a stratégiai partnerség típusú projektben 6 európai ország 1-1 középiskolája vett részt. Témája a robotika volt, a résztvevő diákok ennek felhasználási területeit vizsgálták a mindennapi életben, illetve robotokat programoztak minden találkozó alkalmával. Iskolánkból főként az informatikával foglalkozó diákokra számítottunk a projektben, de más területekről (gépészet, gazdálkodás és menedzsment ágazatokról) is csatlakozhattak, hiszen a robotok életünk megannyi területét áthatják, szívesen foglalkoznak vele a diákok.
A tanévben két találkozóra került sor: márciusban 5 diákunk volt 2 kísérő tanárral az olaszországi Folignóban. A 2 éves projekt tavasszal zárult, az utolsó találkozóra Törökországban, Izmirben került sor, oda is 5 diákunk utazott. Minden alkalommal a robotika felhasználásának különböző területeivel ismerkedtek meg a résztvevők, előadásokat hallgattak, workshopokon vettek részt, és az utolsó munkanapon készültek el a projektcsapatok robotjai, a sajátját mindenki hazavihette. A szakmai munka mellett kulturális programokra is sor került, illetve volt alkalom ismerkedésre, barátkozásra, nyelvgyakorlásra is.
Az utazások sok lehetőséget nyitottak meg a diákok előtt: megismerkedhettek a résztvevő országok szokásaival, különböző oktatási- és iskolarendszereket láttak, toleranciát tanultak, és ha családoknál elszállásolva töltötték a mobilitás 5-6 napját, még a családi mindennapok menetét is kipróbálhatták. Az élményszerzés mellett a tapasztalatcsere is fontos, a találkozók végén reflektálniuk kell a közös munkára. Készítettek naplót, beszámolót, ami részét képezi majd a közös értékelésnek.

GREEN FUTURE IN THE DIGITAL WORLD

A projekt célja a tanártovábbképzés. Azt vizsgáljuk, hogy a mai felgyorsult digitális világban milyen kihívásokkal kell a pedagógusoknak szembenézni, milyen megoldásokat találunk a felmerülő problémákra, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat cserélünk. Magyarországon kívül még további öt ország (Franciaország, Málta, Csehország, Törökország, Olaszország), azon belül pedig hat intézmény vesz részt a közös munkában.
Az első találkozó januárban volt Máltán, hat kolléga képviselte az iskolát. Hat országból (Csehország, Franciaország, Málta, Olaszország, Törökország és Magyarország) érkeztek a résztvevők - pedagógusok, projektvezetők -, hét csoport két évre szóló közös munkája ez az együttműködés. Tematikáját tekintve az oktatásfejlesztés és a fenntartható tanulási környezet közötti kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, különös tekintettel a természettudományok adta lehetőségekre. Nemcsak iskolák vesznek részt a projektben, hanem olyan intézmények is, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek a projektmunka, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés területén. A környezettudatos szemlélet az egyik legfontosabb jellemzője a francia koordinátoroknak is. A két munkanap az ismerkedésről, a projekt kereteiből adódó lehetőségekről szólt, gyakorlati tapasztalatként a máltai "Csodák Palotájában" is jártunk.
A második találkozóra májusban Törökországban került sor, 4 tanárunk utazott Sökébe. A programok fókuszában ezúttal is a fenntarthatóság, a digitális lehetőségek fejlesztése az oktatásban, az egyéni és intézményi szakmai fejlődés, a természettudományos tárgyak eredményesebb tanítása állt. Itt már gyakorlati példákat láttunk arra, milyen eszközökkel és módszerekkel tanítják a gyerekeket a környezetvédelemre, a közös munkára, a problémaérzékenységre. Mi is kipróbálhattuk a kártya- és társasjátékokat, de több előadást is hallgattunk a projekthez kapcsolódóan. Ezek az utak a jó gyakorlatok összegyűjtésében is sokat segítenek.
Prágában folytatódik a projekt a harmadik találkozóval októberben, újabb résztvevőkkel és további izgalmas feladatokkal. Hozzánk a következő tanévben látogatnak majd el a csoportok.

(A cikket összeállította: Donka Gabriella, Páhnné Móré Anita, Szabó Lídia és Trojkóné Horváth Ildikó)

Trojkóné Horváth Ildikó
nevelési-oktatási igazgatóhelyettesAKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Junior Európa-bajnoki ezüstérem
2024-07-10
A dobogó második fokára állhatott fel Zilahy Boróka a Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Portugáliában megrendezett Triatlon Európa-bajnokságon, junior tereptriatlonban.

Egyházi vezetők a Reménység Szigetén
2024-07-09
"Imádságban kell hordoznunk magyarságunk jövőjét!" – fogalmazott a Százhalombattán élő dr. Fazekas István református lelkész, aki a magyarországi Erdélyi Gyülekezet vezető lelkipásztora. Az ő kezdeményezésére július 6-án a budapesti Reménység Szigetén együttműködési megállapodás jött létre Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint az Erdélyi Gyülekezet vezetősége között.  

Felújítások és karbantartás
2024-07-05
Több munkálat is zajlik Százhalombattán a nyár folyamán – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal.

Véget ért az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálat
2024-07-04
Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások körében májusban.

A virágos Százhalombattáért - Lezárult a jelentkezés
2024-07-04
Szép számmal jelentkeztek a Tiszta udvar – Rendes Ház versenyre. Az idén környezetünk szépítéséhez 25.000 tő egynyári virággal járult hozzá önkormányzatunk.

Kiváló tanulmányi és versenyeredmények - Elismerés a legjobbaknak
2024-07-03
A hagyományokhoz híven az Önkormányzat idén is díjazásban részesítette a kiváló és kitűnő tanulókat, illetve azokat a diákokat, akik kiemelkedően szerepeltek a tanulmányi versenyeken. Közel 200 tanuló és mintegy 50 felkészítő pedagógus munkáját ismerték el könyvutalvánnyal, illetve pénzjutalommal a június 26-i városi rendezvényen a konferencia központban.

A világ legjobb táncosai
2024-07-03
Duplán bearanyozódtak a százhalombattai Masters Academy Sportegyesület táncosai az MTMSZ-WDA Világbajnokságon, miután a Christmas Vibes és a Retro Disco csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott – tájékoztatott a klub.

Óváros szépségei művészszemmel
2024-07-02
Hangyássyné Zsuzsa helyi festőművész vezetésével a Képzőművészek Érdi Alkotói Közössége (KÉK) 20 tagja 5 napon keresztül alkotnak Százhalombattán, az Óvárosi Szerb Közösségi Klubban (Szent László út. 86.). Hétfőtől péntekig 9-16 óráig folyik a művészeti munka.

Húsz perc küzdelem az életért
2024-07-02
Az Érdi Rendőrkapitányság három rendőre sikeresen tartott életben egy eszméletét vesztett férfit Százhalombattán június 16-án.

Arany- és ezüstérem a modellvitorlás kupán
2024-07-02
Forrai Csaba és Kunvári Sándor a dobogó első, illetve a második fokára állhatott a Kassán megrendezett Szlovák Bajnokság június 29-30-i, harmadik és negyedik fordulóján.

Hősies futóest
2024-07-02
Sikeresen teljesítették a Hősök Tere Futóest távjait a SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai, akikhez egyesületen kívüli százhalombattai futók is csatlakoztak június 29-én.

Emlékezés a hagyományteremtőre - Táblaavatás az Óvárosi Búcsún
2024-07-01
A megszokottak szerint széles programkínálattal várta az érdeklődőket a háromnapos Óvárosi Búcsú június végén. A rendezvény keretében felavatták Csupics Demeter kultúrmissziót betöltő szerb tanító emléktábláját, amelyet a Zenálkó Etel Művelődési Ház falán helyeztek el, több kiválóság táblája mellé.

Köszönet és hála a Köztisztviselőknek!
2024-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a város vezetése nevében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a magas színvonalú, lelkiismeretes munkáért, amelyet a város szolgálatában nap, mint nap végeznek.

Hulladékból nyert energia - megkérdeztük a MOHU-t az új beruházás terveiről
2024-07-01
Mint ismeretes, az állam helyett a MOL vállalata, a MOHU Zrt. vette át az országos hulladékgazdálkodási feladatokat 2023 július 1-jétől. A cél hosszabb távon a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetése, az újrahasznosítás növelése, illetve a lerakás jelentős csökkentése, aminek része egy zártrendszerű, környezetkímélő hulladékhasznosító-mű megépítése, melynek ideális helyszíne Százhalombatta – Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója tájékoztatta lapunkat a várható fejlesztésről, illetve megkérdeztük, hogy ez az itt lakók számára mit jelenthet.

Jutalmazásban részesültek az életmentők - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-06-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta az I. félévi záró ülését. A tárgyalt 11 napirend közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a költségvetési rendelet módosítása, valamint a volt Százszorszép Óvoda ingatlan idősek gondozóházává történő kialakításával kapcsolatos döntések meghozatala.  A Képviselő-testület köszönetet mondott a Sporthalom Kft. két munkatársának és három érdi rendőrnek, akik újraélesztettek egy, a strandnál szívinfarktust kapott férfit.

Beleszületni az öko-tudatos társadalomba...
2024-06-22
2007-ben, amikor az Arany János Iskolaként az első Környezetvédelmi Konferenciát szerveztük, 7. éve hirdettük meg az Országos Környezetvédelmi Pályázatot Középiskolásoknak, akkor városunk támogatásával. Iskolánkban tehát ma már 24. éve profilként működik ez a terület, melynek lényegét azóta is hirdetjük, terjesztjük és beépítjük mindannyiunk életébe.

Világkávézó az Egyes Iskolában - avagy szülő-pedagógus párbeszéd másképpen
2024-06-22
A városban egyedülálló módon, World Café (Világkávézó) összejövetelt szervezett az "egyesiskola" tanári kara június elejére, amelyre az érdeklődő szülők mellett személyes meghívást kaptak az iskola osztályainak szülői munkaközösség vezetői, az iskola pedagógusai.

Több, mint félszáz szenior úszóérem
2024-06-22
51 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Egyesület a június14-16 között, Gyulán megrendezett LIV. Országos Szenior Úszóbajnokság Dr. Regele Károly Emlékversenyen – tájékoztatott Tejes István a klub alelnöke.

Világbajnok battai táncosok
2024-06-22
Az IndeepenDance Mozgásstúdió két csapata is világbajnok lett a horvátországi Pulában, 20 ország részvételével rendezett májusi megmérettetésen.

Kiemelkedő kajakos eredmények
2024-06-22
17 érmet szereztek a Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai a Sukorón megrendezett Wichmann Tamás Regionális Akadémia Kupán június 9-én. A battai klub utánpótlás versenyzői remekül teljesítettek a kajak-kenu Európa-bajnokság betétfutamain is – tájékoztatott Nyári Bendegúz vezetőedző.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.