2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:24°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Kultúra, Oktatás

Erasmus+-projektek a SZISZKI-ben a 2022-2023. tanévben
2023-07-05 - Az Erasmus-projektek hosszú ideje adnak lehetőséget különböző országok diákjainak az ismerkedésre, a tapasztalatcserére. A SZISZKI-ben két projekt köré épült a tanév: az egyiket zártuk, a másikat pedig az év elején indítottuk. Mindkettőben partneriskolaként vett részt az iskola.

 
GENERATION CODING THE FUTURE

Ebben a stratégiai partnerség típusú projektben 6 európai ország 1-1 középiskolája vett részt. Témája a robotika volt, a résztvevő diákok ennek felhasználási területeit vizsgálták a mindennapi életben, illetve robotokat programoztak minden találkozó alkalmával. Iskolánkból főként az informatikával foglalkozó diákokra számítottunk a projektben, de más területekről (gépészet, gazdálkodás és menedzsment ágazatokról) is csatlakozhattak, hiszen a robotok életünk megannyi területét áthatják, szívesen foglalkoznak vele a diákok.
A tanévben két találkozóra került sor: márciusban 5 diákunk volt 2 kísérő tanárral az olaszországi Folignóban. A 2 éves projekt tavasszal zárult, az utolsó találkozóra Törökországban, Izmirben került sor, oda is 5 diákunk utazott. Minden alkalommal a robotika felhasználásának különböző területeivel ismerkedtek meg a résztvevők, előadásokat hallgattak, workshopokon vettek részt, és az utolsó munkanapon készültek el a projektcsapatok robotjai, a sajátját mindenki hazavihette. A szakmai munka mellett kulturális programokra is sor került, illetve volt alkalom ismerkedésre, barátkozásra, nyelvgyakorlásra is.
Az utazások sok lehetőséget nyitottak meg a diákok előtt: megismerkedhettek a résztvevő országok szokásaival, különböző oktatási- és iskolarendszereket láttak, toleranciát tanultak, és ha családoknál elszállásolva töltötték a mobilitás 5-6 napját, még a családi mindennapok menetét is kipróbálhatták. Az élményszerzés mellett a tapasztalatcsere is fontos, a találkozók végén reflektálniuk kell a közös munkára. Készítettek naplót, beszámolót, ami részét képezi majd a közös értékelésnek.

GREEN FUTURE IN THE DIGITAL WORLD

A projekt célja a tanártovábbképzés. Azt vizsgáljuk, hogy a mai felgyorsult digitális világban milyen kihívásokkal kell a pedagógusoknak szembenézni, milyen megoldásokat találunk a felmerülő problémákra, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat cserélünk. Magyarországon kívül még további öt ország (Franciaország, Málta, Csehország, Törökország, Olaszország), azon belül pedig hat intézmény vesz részt a közös munkában.
Az első találkozó januárban volt Máltán, hat kolléga képviselte az iskolát. Hat országból (Csehország, Franciaország, Málta, Olaszország, Törökország és Magyarország) érkeztek a résztvevők - pedagógusok, projektvezetők -, hét csoport két évre szóló közös munkája ez az együttműködés. Tematikáját tekintve az oktatásfejlesztés és a fenntartható tanulási környezet közötti kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, különös tekintettel a természettudományok adta lehetőségekre. Nemcsak iskolák vesznek részt a projektben, hanem olyan intézmények is, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek a projektmunka, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés területén. A környezettudatos szemlélet az egyik legfontosabb jellemzője a francia koordinátoroknak is. A két munkanap az ismerkedésről, a projekt kereteiből adódó lehetőségekről szólt, gyakorlati tapasztalatként a máltai "Csodák Palotájában" is jártunk.
A második találkozóra májusban Törökországban került sor, 4 tanárunk utazott Sökébe. A programok fókuszában ezúttal is a fenntarthatóság, a digitális lehetőségek fejlesztése az oktatásban, az egyéni és intézményi szakmai fejlődés, a természettudományos tárgyak eredményesebb tanítása állt. Itt már gyakorlati példákat láttunk arra, milyen eszközökkel és módszerekkel tanítják a gyerekeket a környezetvédelemre, a közös munkára, a problémaérzékenységre. Mi is kipróbálhattuk a kártya- és társasjátékokat, de több előadást is hallgattunk a projekthez kapcsolódóan. Ezek az utak a jó gyakorlatok összegyűjtésében is sokat segítenek.
Prágában folytatódik a projekt a harmadik találkozóval októberben, újabb résztvevőkkel és további izgalmas feladatokkal. Hozzánk a következő tanévben látogatnak majd el a csoportok.

(A cikket összeállította: Donka Gabriella, Páhnné Móré Anita, Szabó Lídia és Trojkóné Horváth Ildikó)

Trojkóné Horváth Ildikó
nevelési-oktatási igazgatóhelyettesAKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.