2024. május 19. - Ivó és Milán napja
Vasárnap
Min:13°
Max:24°
Hétfő
Min:14°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:17°
Csütörtök
Min:13°
Max:23°
Kultúra, Oktatás

Űrutazáson voltunk
2022-05-09 - "Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry
A város két iskolája az Eötvös és az Arany Iskola az Európai Uniós Erasmus Program keretei között működő SpaceBuzz programban vesz részt, mely a SPACE Konzorcium francia, magyar, olasz és holland oktatási szakembereinek együttműködésével jött létre. A program célja, hogy innovatív tanulási módszereken keresztül készítse fel a gyerekeket arra, hogy felelős, környezettudatos, az előttünk álló környezet- és klímaváltozás kihívásainak leküzdésében megfelelően cselekvő felnőttekké váljanak. A program gyakorlati célja, hogy a bevont 10-12 éves tanulókban felébresszük az érdeklődést az EU éghajlatvédelmi és környezetvédelmi célkitűzéseinek megismerésére és a környezet védelme érdekében történő cselekvésre.
A program 12 leckéből áll, melyeket az intézmény által kijelölt felkészült szaktanár tart meg az iskola tanórán kívüli foglalkozásain. A bevezető tudásteszt és egy kérdőív kitöltése után az első hat lecke a világűrbe kalauzolta el a gyerekeket, megismerve mélyebben a Tejútrendszert, Naprendszert, a bolygókat, csillagokat, üstökösöket, meteorokat, majd a Föld szerkezetét, kialakulását, a kőzetlemezeket és az ezzel kapcsolatos fizikai, kémiai, biológiai folyamatokat. Ismereteket szerezhetnek az űrkutatás, az űrutazások történelméről, a gravitáció fontosságáról, a világűrben uralkodó fizikai, kémiai állapotokról. A program által felkínált power point-os bemutatók, kisfilmek és az előírt STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics - játékos, kreatív, innovatív, problémamegoldó tanítás) oktatási módszer alkalmazása segítségével színes, gyakorlatorientált, jól elképzelhető ismereteket kaptak az érdeklődő kisdiákok a témában.
Az első 6 lecke után egy tudásmérés következett, amely eredményessége esetén a tanulók egy virtuális űrutazáson vehettek részt. Ehhez Budapestre utaztunk, ahol a Városháza téren egy űrhajóvá alakított kamionban szerelték fel a szimulációs kabint, melyben elhelyezkedve a gyerekek és mi pedagógusok VR szemüvegek segítségével egy "űrutazáson" vehettünk részt. Az "űrhajó" ablakából fantasztikus látvány nyílt a világűrbe, a csillagok között "repültünk", elhagytuk a légkört, és kicsiny Földünket szinte apró pontként láttuk. Majd ismét a közelébe kerültünk és kívülről láttuk bolygónkat a csodálatosan kéklő és zöld színeiben. Láttuk az olvadó északi jégmezőket, Grönland partjainak apadását, a holland partoknál az ember által épített védőgátakat, az Európa közepén foltokban meglevő éltető erdőket végig Szibérián keresztül, majd a trópusok esőerdeinek nyomait, melyek híján a növényeknek életet adó talajtakaró egyszerűen a tengerbe folyik és elvész. Láttuk Földünket, a csodát, amire az ember nem tud eléggé vigyázni. A röpke 20 perces "űrutazás" után mindenki élményekben gazdagon "tért vissza a Földre".
A következő 6 küldetés (lecke) a Föld környezetvédelmi problémáiról és ezek lehetséges megoldásairól, az emberiség és az egyes emberek ökológiai lábnyomáról ennek csökkentési lehetőségeiről fog szólni.
Bízom abban, hogy programba részt vevő gyerekek által képviselt felnövekvő generáció sokkal tudatosabban, óvatosabban és vigyázóan fogja élni az életét. Ez a program biztosan segíti gondolkodásuk átformálását arról, hogy "A természet nem vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk."     (Oscar Wilde)

                                                                                  Horváthné dr. Hidegh Anikó
                                                                                              intézményvezetőAKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
A világűr és az emberiség
2024-05-19
 A fenti címmel tart ingyenesen megtekinthető előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós a Barátság Kulturális Központban május 29-én 18 órától. 

Új szintre lépett a tenisz-infrastruktúra
2024-05-19
Modern konténer klubházat adtak át a VUK SE Teniszszakosztályának pályáinál a Városi Szabadidőközpontban. A beruházás 20 millió forint önkormányzati forrásból valósult meg. A 11 méter hosszú konténeregységben fűthető öltözőket, mosdókat, valamint egy edzői helyiséget alakítottak ki.

Virágzó város - Virágosztás a szép környezetért
2024-05-17
Rendkívül nagy érdeklődés övezte a hagyományos eseményt, amely során a polgármester javaslatára összesen 7 millió forint értékben, ezúttal 25 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók a város különböző helyszínein. Begóniából, petúniából, nebáncsvirágból, zsályából, törpedáliából és virágcsalánból fejenként összesen 5 tövet lehetett választani.

Az időjárás függvényében tartják meg a főtéri, pénteki KORDA '85 koncertet
2024-05-16
A legfontosabb a május 17-i rendezvény biztonságos lebonyolítása - tájékozatott a kulturális központ.

Újabb sikeres Egészségnap
2024-05-14
A maximális létszámot kihasználva,180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, május 11-i ingyenes egészségügyi szűrőnapra.

Családi nap az összetartozás jegyében
2024-05-14
Focibajnoksággal, váltóversennyel és közös ebéddel várták az egyházközségek a felekezeti híveket az V. Ökumenikus Családi Napon május 11-én. A gyülekezeti vezetők rövid áhítatot tartottak, amit közös éneklés követett.

KORDA '85
2024-05-13
Ingyenes életműkoncert Százhalombattán a Szent István téren, 2024 05.17., 20 órától.

Éltető természet
2024-05-12
Madarak és Fák Napja alkalmából ismét óvodásokkal közösen ültetett fát Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen május 10-én.

Országos döntőbe jutott az "1-es Iskola" csapata
2024-05-10
Óriási sikert ért el az 1. Iskola IV. korcsoportos leány ötpróba csapata az Atlétikai Diákolimpia Pest vármegyei döntőjében.

Örökség
2024-05-10
A Hulladék Kommandó Társadalmi Járőrszolgálat "Örökség" című vándorkiállítása május 21-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Zöld jövő a digitális világban - FITDigit találkozó Százhalombattán
2024-05-10
Iskolánk, a SZISZKI egyik, tanárok képzését megcélzó Erasmus+ projektje, "A Green Future in the Digital World" (röviden FITDigit) két újabb fontos állomásához érkezett.

Önkormányzati választások 2024
2024-05-10
A Helyi Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vette a százhalombattai önkormányzati képviselőjelölteket. 

A tánc öröme
2024-05-06
Ismét a városlakókkal közös főtéri "örömtáncot" hirdetett meg Vezér Mihály polgármester.

Újabb lépés a bajnoki cím felé!
2024-05-06
29-24-re (12-11) győzött a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában a május 4-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Városkerülés két keréken
2024-05-05
Csaknem 400-an vettek részt a Sporthalom Kft. által szervezett "Kerékre fel!" elnevezésű települési kerékpártúrán április 27-én.

Azok az 50-es évek - Eötvös-bál a rock and roll jegyében
2024-05-05
A Grease című film és az ötvenes évek Amerikáját idézte meg az Eötvös iskola alapítványi bálja a rendezvényközpontban. A parázs hangulatú est bevételét a digitális eszközpark fejlesztésére fordítja az Eötvös Effektus Alapítvány.

Faültetés a játszótéren
2024-05-05
A lakók kérése és Lukács Bernadett képviselő közbenjárása nyomán két előnevelt vörös juhar facsemetét ültetett el az Önkormányzat a dunafüredi Szivárvány téri játszótéren.

Ha május, akkor majális
2024-05-04
Zenés, táncos programokkal, dobiskolai produkcióval, tűzzsonglőr bemutatóval, vásárral, kézműves foglalkozással és vidámparkkal várták az érdeklődőket a Szent István téri munka ünnepi Battai Majálison május 1-jén. A szervező kulturális központ és a Pesovár Néptánc Suli májusfát állított a központi színpadnál.

Fiatalság bolondság...
2024-05-04
Az Önkormányzat hagyományosan "Városi Bolondballagáson" látta vendégül a jelmezbe öltözött végzős középiskolásokat a Szekeres József Konferencia Központban május 2-án. Az önfeledt hangulatot Elek Péter, a Dumaszínház humoristája emelte. A ballagókat süteménnyel és üdítővel is megvendégelte a város.

Sikeres érettségit!
2024-05-04
Az idei évben is gravírozott tollakkal kíván sikeres érettségi vizsgát az Önkormányzat. A tollakat eljuttatják az iskolákba, ahol minden diákot az asztalán várja egy köszöntő levél kíséretében.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.