2022. május 25. - Orbán napja
Szerda
Min:13°
Max:25°
Csütörtök
Min:11°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:11°
Max:17°
Vasárnap
Min:10°
Max:16°
Kultúra, Oktatás

Űrutazáson voltunk
2022-05-09 - "Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry
A város két iskolája az Eötvös és az Arany Iskola az Európai Uniós Erasmus Program keretei között működő SpaceBuzz programban vesz részt, mely a SPACE Konzorcium francia, magyar, olasz és holland oktatási szakembereinek együttműködésével jött létre. A program célja, hogy innovatív tanulási módszereken keresztül készítse fel a gyerekeket arra, hogy felelős, környezettudatos, az előttünk álló környezet- és klímaváltozás kihívásainak leküzdésében megfelelően cselekvő felnőttekké váljanak. A program gyakorlati célja, hogy a bevont 10-12 éves tanulókban felébresszük az érdeklődést az EU éghajlatvédelmi és környezetvédelmi célkitűzéseinek megismerésére és a környezet védelme érdekében történő cselekvésre.
A program 12 leckéből áll, melyeket az intézmény által kijelölt felkészült szaktanár tart meg az iskola tanórán kívüli foglalkozásain. A bevezető tudásteszt és egy kérdőív kitöltése után az első hat lecke a világűrbe kalauzolta el a gyerekeket, megismerve mélyebben a Tejútrendszert, Naprendszert, a bolygókat, csillagokat, üstökösöket, meteorokat, majd a Föld szerkezetét, kialakulását, a kőzetlemezeket és az ezzel kapcsolatos fizikai, kémiai, biológiai folyamatokat. Ismereteket szerezhetnek az űrkutatás, az űrutazások történelméről, a gravitáció fontosságáról, a világűrben uralkodó fizikai, kémiai állapotokról. A program által felkínált power point-os bemutatók, kisfilmek és az előírt STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics - játékos, kreatív, innovatív, problémamegoldó tanítás) oktatási módszer alkalmazása segítségével színes, gyakorlatorientált, jól elképzelhető ismereteket kaptak az érdeklődő kisdiákok a témában.
Az első 6 lecke után egy tudásmérés következett, amely eredményessége esetén a tanulók egy virtuális űrutazáson vehettek részt. Ehhez Budapestre utaztunk, ahol a Városháza téren egy űrhajóvá alakított kamionban szerelték fel a szimulációs kabint, melyben elhelyezkedve a gyerekek és mi pedagógusok VR szemüvegek segítségével egy "űrutazáson" vehettünk részt. Az "űrhajó" ablakából fantasztikus látvány nyílt a világűrbe, a csillagok között "repültünk", elhagytuk a légkört, és kicsiny Földünket szinte apró pontként láttuk. Majd ismét a közelébe kerültünk és kívülről láttuk bolygónkat a csodálatosan kéklő és zöld színeiben. Láttuk az olvadó északi jégmezőket, Grönland partjainak apadását, a holland partoknál az ember által épített védőgátakat, az Európa közepén foltokban meglevő éltető erdőket végig Szibérián keresztül, majd a trópusok esőerdeinek nyomait, melyek híján a növényeknek életet adó talajtakaró egyszerűen a tengerbe folyik és elvész. Láttuk Földünket, a csodát, amire az ember nem tud eléggé vigyázni. A röpke 20 perces "űrutazás" után mindenki élményekben gazdagon "tért vissza a Földre".
A következő 6 küldetés (lecke) a Föld környezetvédelmi problémáiról és ezek lehetséges megoldásairól, az emberiség és az egyes emberek ökológiai lábnyomáról ennek csökkentési lehetőségeiről fog szólni.
Bízom abban, hogy programba részt vevő gyerekek által képviselt felnövekvő generáció sokkal tudatosabban, óvatosabban és vigyázóan fogja élni az életét. Ez a program biztosan segíti gondolkodásuk átformálását arról, hogy "A természet nem vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk."     (Oscar Wilde)

                                                                                  Horváthné dr. Hidegh Anikó
                                                                                              intézményvezetőNyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.