2022. szeptember 25. - Eufrozina napja
Vasárnap
Min:12°
Max:14°
Hétfő
Min:12°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:15°
Szerda
Min:8°
Max:18°
Csütörtök
Min:12°
Max:15°
Kultúra, Oktatás

Űrutazáson voltunk
2022-05-09 - "Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry
A város két iskolája az Eötvös és az Arany Iskola az Európai Uniós Erasmus Program keretei között működő SpaceBuzz programban vesz részt, mely a SPACE Konzorcium francia, magyar, olasz és holland oktatási szakembereinek együttműködésével jött létre. A program célja, hogy innovatív tanulási módszereken keresztül készítse fel a gyerekeket arra, hogy felelős, környezettudatos, az előttünk álló környezet- és klímaváltozás kihívásainak leküzdésében megfelelően cselekvő felnőttekké váljanak. A program gyakorlati célja, hogy a bevont 10-12 éves tanulókban felébresszük az érdeklődést az EU éghajlatvédelmi és környezetvédelmi célkitűzéseinek megismerésére és a környezet védelme érdekében történő cselekvésre.
A program 12 leckéből áll, melyeket az intézmény által kijelölt felkészült szaktanár tart meg az iskola tanórán kívüli foglalkozásain. A bevezető tudásteszt és egy kérdőív kitöltése után az első hat lecke a világűrbe kalauzolta el a gyerekeket, megismerve mélyebben a Tejútrendszert, Naprendszert, a bolygókat, csillagokat, üstökösöket, meteorokat, majd a Föld szerkezetét, kialakulását, a kőzetlemezeket és az ezzel kapcsolatos fizikai, kémiai, biológiai folyamatokat. Ismereteket szerezhetnek az űrkutatás, az űrutazások történelméről, a gravitáció fontosságáról, a világűrben uralkodó fizikai, kémiai állapotokról. A program által felkínált power point-os bemutatók, kisfilmek és az előírt STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics - játékos, kreatív, innovatív, problémamegoldó tanítás) oktatási módszer alkalmazása segítségével színes, gyakorlatorientált, jól elképzelhető ismereteket kaptak az érdeklődő kisdiákok a témában.
Az első 6 lecke után egy tudásmérés következett, amely eredményessége esetén a tanulók egy virtuális űrutazáson vehettek részt. Ehhez Budapestre utaztunk, ahol a Városháza téren egy űrhajóvá alakított kamionban szerelték fel a szimulációs kabint, melyben elhelyezkedve a gyerekek és mi pedagógusok VR szemüvegek segítségével egy "űrutazáson" vehettünk részt. Az "űrhajó" ablakából fantasztikus látvány nyílt a világűrbe, a csillagok között "repültünk", elhagytuk a légkört, és kicsiny Földünket szinte apró pontként láttuk. Majd ismét a közelébe kerültünk és kívülről láttuk bolygónkat a csodálatosan kéklő és zöld színeiben. Láttuk az olvadó északi jégmezőket, Grönland partjainak apadását, a holland partoknál az ember által épített védőgátakat, az Európa közepén foltokban meglevő éltető erdőket végig Szibérián keresztül, majd a trópusok esőerdeinek nyomait, melyek híján a növényeknek életet adó talajtakaró egyszerűen a tengerbe folyik és elvész. Láttuk Földünket, a csodát, amire az ember nem tud eléggé vigyázni. A röpke 20 perces "űrutazás" után mindenki élményekben gazdagon "tért vissza a Földre".
A következő 6 küldetés (lecke) a Föld környezetvédelmi problémáiról és ezek lehetséges megoldásairól, az emberiség és az egyes emberek ökológiai lábnyomáról ennek csökkentési lehetőségeiről fog szólni.
Bízom abban, hogy programba részt vevő gyerekek által képviselt felnövekvő generáció sokkal tudatosabban, óvatosabban és vigyázóan fogja élni az életét. Ez a program biztosan segíti gondolkodásuk átformálását arról, hogy "A természet nem vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk."     (Oscar Wilde)

                                                                                  Horváthné dr. Hidegh Anikó
                                                                                              intézményvezetőAKTUÁLIS
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
2022-09-06 - Még nyár elején jött a felkérés Radócz Barna főszervezőtől a "Ráckeresztúri Csülök és Pálinka Fesztivállal" kapcsolatosan; szerette volna, ha zsűrizem az eseményt – így is történt.
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
Testnevelői konferencia Százhalombattán
2022-09-25
"Az úszásoktatás jelentősége és lehetőségei a mindennapos testnevelésben" címmel tartott konferenciát a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete a Barátság Kulturális Központban szeptember 23-24-én.

Ismét ingyenes tüdőszűrés
2022-09-23
Ingyenes tüdőszűrést szervez az Önkormányzat Százhalombattán a helyi lakosok számára október 7-től október 28-ig.

"Érzékenység, szolidaritás, párbeszéd"
2022-09-22
Sinka László szerint az önkormányzati munka lényegét a fent idézett szavakkal lehet a legjobban megragadni, ezen értékekre van leginkább szükség a mindennapokban. Az ÉSZKE önkormányzati képviselőjelöltje a százhalombattai 6. sz., dunafüredi egyéni választókerületben tartott lakossági fórumot szeptember 21-én.

Jótékonysági focitorna a legkisebbekért
2022-09-22
A dm és együttműködő partnerei 5 millió forinttal támogatják a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesületet

Kamarai küldöttgyűlés
2022-09-20
Az Országos Vagyonvédelmi Kamara Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését szeptember 9-én. A küldöttek a többi között tárgyaltak a hamarosan esedékes tisztújítás részleteiről is.

Szüreti szomszédolás
2022-09-19
Több régiós település mellett, Százhalombatta is meghívást kapott a XVII. alkalommal megrendezett Tárnok Szüreti Mulatságra.

Időközi önkormányzati választás, 6. sz., dunafüredi egyéni választókerület
2022-09-19
Dr. Korcsmáros Iván képviselőjelölti bemutatkozója.

Kibérelt dobogó
2022-09-19
Arany-, ezüst -, és bronzérmet szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az ölbői F5-E hajóosztály Országos Bajnokságon, szeptember 17-18-án – számolt be az egyesület.

Ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító
2022-09-19
Befejeződött a  százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa - tájékoztatott a MOL.

Időközi választás
2022-09-17
Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.

Aradi Vértanúk Napja
2022-09-17
Megemlékezést tart a KÉSZ  és az 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat  Százhalombattán az óvárosi Szent László téren, október 6-án 18 órától. 

Pozitív változás a közétkeztetésben
2022-09-15
A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott ebédre Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester, hogy felmérjék az étkeztetés minőségét, miután az önkormányzati fenntartású Városi Családsegítő és Gondozási Központ vette át a feladatot július 1-jével.

Együtt volt a város
2022-09-15
Ismét háromnapos közösségi ünnepet tartottak Százhalombattán szeptember 9-11-e között. A Battai Napokon színvonalas könnyűzenei koncertek, operett slágerek, gyerek, sport- és családi programok, vidámpark, kézművesek, borfalu, gasztronómiai és kirakodóvásár, valamint főzőverseny várta a nagyszámú érdeklődőt.

Közös ügyek
2022-09-15
 A Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium munkaértekezletén találkozott Vezér Mihály polgármester Lászlóné Garaguly Anikó szakmai igazgatóhelyettes, újonnan megbízott igazgatóval és munkatársaival szeptember 14-én.

Eseménydús augusztus - polgárőr beszámoló
2022-09-15
A százhalombattai polgárőrök számos szolgálatot teljesítettek a nyár utolsó hónapjában is.

Rezsi kedvezmény a többgenerációs házaknak. Komoly önkormányzati takarékossági intézkedések szükségesek
2022-09-14
Nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron az egy mérőórás, többgenerációs házban élők a szeptember 9-én kiadott kormányrendelet értelmében. Az intézkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, illetve az Önkormányzatot érintő rezsiár-emelkedésről tájékoztatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere szeptember 13-án.

Fájó hazai vereség
2022-09-13
Három góllal, 22-19 –re kikapott a Százhalombattai KE az Agrofeed ETO UNI Győr együttesétől az NB/I férfi kézilabda bajnokság szeptember 10-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai vezetője.

Harminc év a "köz" szolgálatában
2022-09-11
Három, önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat köszöntött Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a jubileum alkalmából szeptember 7-én.

Véradás
2022-09-11
A Magyar Vöröskereszt véradást szervez az Érdi Rendőrkapitányságon 2022. szeptember 28-án 10.00-14.00 óra között.

Román Diaszpóra Napja
2022-09-10
 Az idén 12. alkalommal tartotta meg a Román Nemzetiségi Önkormányzat az ünnepet Százhalombattán az óvárosi szerb klubban, augusztus 27-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.