2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Jegyzet
FŐTÉR - Fazekas István gondolatai
2021-04-12 - Aki életét adja barátaiért – Hága László krisztusi áldozata
Amikor valami túlságosan közel jön hozzánk, nem biztos, hogy felismerjük a maga teljességében. Ilyenkor szokás azt mondani, hogy az ember nem látja a fától az erdőt. Ha hirtelen nézünk rá valamire, vagy ha valami nem a megszokott módon tárul elénk, könnyen válhatunk optikai csalódás áldozatává, mert a látás mechanizmusában a szem által felvett információkat az agy tovább formálja, s abban, hogy valójában mit is látunk, szerepet kapnak tapasztalataink, az emlékekeink, képzeteink, sőt még olykor pillanatnyi érzéseink is. Látásunk tehát egyáltalán nem objektív, mégis azt szokás mondani: "Hiszem, ha látom." De valóban így van ez? Hisszük, ha látjuk? Bizony, sokszor még a szemének sem hisz igazán az ember. S ami a legrosszabb: a legtöbbször úgy vagyunk vele, hogy nézzük, ám mégsem látjuk.
 
Látásunk egyik nagy akadályozója végesség-érzetünk. Mindent elmúlásunk tükrében szemlélünk, ezért a látásunk tükör általi, töredékes és homályos. Baj van a szemünkkel, mindenképpen baj van – lássuk ezt be! –, hiszen nem elég csak látnunk vele, hanem meg is kell nyílnia ahhoz, hogy felismerjük a valóságot.
 
Százhalombatta egy kőhajításnyira van Budapesttől, nem sokkal messzebb annál, mint amennyire annak idején Emmaus (a mai El-Kubele) Jeruzsálemtől lehetett. Az első húsvéti prédikáció, amit református templomunkban hallottam, az emmausi tanítványokról szólt. Sohasem felejtem el Sárosi Gábor nagytiszteletű úr igehirdetését, aki világossá tette: a két tanítvány azért nem ismeri fel a feltámadt Jézust, aki útitársnak melléjük szegődött, mert a csalódottság, a hitevesztettség árnyékot borít a pupillára, valami farkasvakság féle állapotot idéz elő, amitől elszürkül a világképünk. A két emmausi tanítványnak, mintha valamiféle hályog lenne a szemén, mely csak akkor esik le, amikor asztalhoz ülnek, s Jézus a jól ismert mozdulatokkal veszi a kenyeret, megáldja és megtöri azt. Vajon a ma emberének a látását nem takarja-e el gyakorta olyasfajta hályog, mint amilyen az emmausi tanítványok szemén volt? A hitetlensége, a kicsinyhitűsége miatt nem szenved-e ilyesféle farkasvakságban legfontosabb dolgait illetően? Amilyen a világképünk, olyan a látásunk is. Aki reménytelen, az ma elsőként is halált, káoszt, nyomorúságot, további veszedelmeket lát, s nem látja – ahogy mondani szokás – az alagút végét. Aki Istenre tekint, az is lát halált, káoszt, nyomorúságot és további veszedelmeket, de látja, hogy a világban jelen van a legnagyobb öröm is, az látja, hogy van Megváltója, s van reménysége az örök életre. Aki reményvesztett, annak nincs életkedve, aki reménykedik, abban elkezd növekedni az életerő.  Ebben a pusztító, szeretteinket, barátainkat, ismerőseinket a sírba taszító járványban képesek vagyunk-e meglátni a húsvét csodáját? Képesek vagyunk-e, mai emberek, arra, hogy a golgotai keresztben felismerjük a világ archimédeszi fixpontját?
 
A Názáreti Jézus esete nem egy mítosz, nem egy legenda, nem a szeretet bajnokáról szóló tündérmese, hanem maga a történelem. Amikor a városunkról szóló színdarabomat írtam, dr. Vicze Magdolnától is rengeteg segítséget kaptam. Tőle tudtam meg, hogy vannak olyan adalékok, melyek alapján megállapítható, hogy a római császárság idején (nem zárható ki, hogy akár már Marcus Aurelius korától kezdve) élhettek itt keresztyének. A Krisztus-követő múltról tanúskodnak az Árpád-kori templom romjai is Dunafüreden. Mégis, paradox módon (de hát, ahogy Hamvas Béla mondja, az élet maga paradox), Krisztusnak a szeretetről szóló tanításaival összefüggésben városunk szocialista hőskorából vannak gyönyörű példázataink. Ezek közül a legmegrendítőbb Hága László hősi halála. Jézus azt mondta: "Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért." (Jn 15,13)
 
Hága László 1968. augusztusában felismerte, hogy a szovjetek által alkalmazott új technológia a százhalombattai lepárló üzemben balesetveszélyes. A kapacitás növelése érdekében alkalmazott túlnyomás ugyanis kedvezőtlen széljárás esetén robbanást okozhat. Kemény fellépése miatt 1968. október 15-én Moszkvába rendelték. Mihajlovics Luzskov, a szovjet olajfinomítás főmérnöke (később Moszkva polgármestere), egyrészt a Csernyenko (az SZKP akkori hivatalvezetője, később főtitkára) által átadott lehallgatási anyag, másrészt Hága számításai alapján belátta, hogy a magyar főmérnöknek mindenben igaza van, s szabadkezet adott neki az azonnali intézkedésre. Hága az első géppel haza repült, s mivel rosszat sejtett, elsőként nem a családjához, hanem Százhalombattára rohant. Sejtése beigazolódott: alighogy az üzem területére ért, bekövetkezett a robbanás. Hága ordít: "Pucolás innét! Robbanás lesz megint! Nem értitek? Fussatok!" Az emberek menekülnek, egy asszony sikítani kezd: "Jaj, ég a hátam! Segítsetek!" Hága lekapja a kabátját, az asszony hátára teríti. Újabb robbanás, Hága az égő asszonyt a földre nyomja, s a testével is óvja. Hága nem kell fel többé. A bejáratnál egy telefonkagyló himbálózik. A főmérnök szólt bele utoljára. "Még nem mehetek, van egy kis dolgom Százhalombattán. Nagyon szeretlek benneteket!" – mondta a feleségének. A kagyló himbálózik, Hága mozdulatlan. Az asszony él, s élnek mind, akiket elzavart onnét.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.