2021. április 18. - Andrea napja
Vasárnap
Min:6°
Max:10°
Hétfő
Min:5°
Max:9°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Szerda
Min:6°
Max:16°
Csütörtök
Min:7°
Max:16°
Beszélgetés

A könyvtár a gondolkodó ember palotája
2021-03-26 - Kovács Marianna mesemondóval, a Magyar Kultúra Lovagjával, a Hamvas Béla Városi Könyvtár újabb öt évre megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett könyvekről, olvasásról, a mesék fontosságáról.
Bármerre járok is az országban, a neved hallatán mindenkinek a mese jut először rólad eszébe. Mesélj egy kicsit magadról! "Ki volt tanítód? hol jártál iskolába?" Miként szeretted meg az olvasást és a meséket? 
 
Egy kicsi horvát ajkú faluban nőttem fel az Ormánságban, Drávasztárán, vagyis majdnem a világ végén. Nagyon szép gyermekkorom volt. A játék, játszótársak mellett leginkább az olvasásra emlékszem. Faltam a csíkos, pöttyös könyveket, de igazi kedvenceim az indián regények voltak, talán a természetközelség az, ami leginkább megragadott bennük. Mindent olvasó vagyok. Volt romantikus korszakom, volt, hogy "rákkattantam" egy szerzőre és annak minden művét elolvastam, szeretem a hittel foglalkozó műveket, a disztópiát, a komoly, klasszikus irodalmat és nagyon szeretem a verseket. Természetesen az egész életemet végig kísérték a mesék, vagyis a népmesék, így lettem mesemondó.
 
Voltak-e példaképeid?
 
Leginkább a tanáraim. Nagyszerű irodalomtanárok tanítottak. Felnőttként is akadtak, akiket nagyon tisztelek. Egészen kivételezett helyzetben vagyok, ugyanis a Magyar Olvasástársaság, a Meseszó Egyesület és a könyvtár által körül vagyok véve író, alkotó emberekkel. A könyvespolcomon ott sorakoznak a műveik, és sokszor mosolygok magamban azon, hogy én a könyvtáros, bizony kevés könyvet kölcsönzök a könyvtárból, mert a barátaim állandó olvasnivalóval látnak el.
 
Hogyan lett belőled könyvtáros?
 
Világ életemben gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, óvónőnek jelentkeztem, de nem tudtam hangszeren játszani, így első körben nem vettek fel. Másodikként Budapesten a Szerb-horvát Gimnázium volt a célom, ahova felvételt is nyertem. Innen kerültem Zágrábba az egyetemre, ahol szlavisztikát tanultam. Százhalombattára jöttem férjhez, az 1-es iskolában helyezkedtem el, szerbet és oroszt tanítottam. Az első gyermekem születése után, a véletlennek köszönhetően kerültem a könyvtárba, amit nagyon hamar megszerettem. Olyan volt ez, mint a hazaérkezés.
 
A Hamvas Béla Városi Könyvárnak van-e sajátos karaktere?
 
Először is le kell szögezni, ami ténykérdés: szakmai és használói szempontból is kiváló állományunk van, nagy figyelemmel gyarapítjuk és gondozzuk az anyagainkat. Könyvtárosaink nagyszerű, összetartó, egymást segítő csapat, szakmai odafigyelésük, tanulni akarásuk egészen elképesztő. Az intézmény nyitott minden ember előtt, mindenki egyforma bánásmódra, empátiára, nyugalomra, kikapcsolódásra számíthat, ha betér hozzánk. A város szívében "lakunk" egy olyan városi könyvtár vagyunk, amit nagyon sokan csodálnak. Köszönhetően Százhalombatta Város Önkormányzatának miénk az ország egyik legszebb könyvtára. Mi erre nagyon büszkék vagyunk, és minden erőnkkel azon igyekszünk, hogy ennek a szellemi és közösségi központnak méltó gazdái, gondozói, képviselői legyünk
 
A kibertér által változott-e a könyvtárunk szerepe, feladata? Ha igen, akkor miben és mennyiben?
 
Nagyot fordult velünk a világ a vírus megjelenésével. Addig a munkánk 20-30 százaléka történt online, mostanában viszont 50-60 százalékban dolgozunk a virtuális térben. Jelenleg második hete, itthoni munkavégzés keretében. Fontos elmondani: a könyvtáros, a szoros könyvtári munkáján kívül szociális szerepet is betölt. A legtöbb látogatónk nemcsak könyvekért vagy folyóiratokért tér be hozzánk, hanem egy kis társaságért, beszélgetésért is. Ez nagyon fontos szegmens nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek esetében is. Csodálatos gyermekkönyvtárunk van, ahol tartalmas időt tölthetnek el a gyerekek és szüleik is. A közös olvasgatáson, könyvnézegetésen kívül, lehet játszani, társasjátékozni. Nagy veszteségként éljük meg ennek a közösségépítő funkciónak a szüneteltetését. Elmaradnak az előadásaink, legalábbis fizikailag, az emberek nem tudnak összeülni, egy-egy jó előadás kapcsán beszélgetni. Így amit csak lehetett, áthelyeztük a virtuális térbe. A könyvtárosnak egyébként is feladata, kötelessége, hogy jól használja az informatikai eszközöket, biztonságosan mozogjon a neten, hitelesen tájékozódjon és tájékoztasson.
Pillanatnyilag a legnagyobb bánatunk, hogy a vírus egyre nagyobb megjelenése miatt, félbe kellett hagynunk a leltárt, pedig még több ezer dokumentum ellenőrzése vár ránk. Jelenleg épp zajlik az Internet Fiesta című országos rendezvény, amit 22 éve rendeznek meg a könyvtárak, minden márciusban. A program gazdája az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a mostani rendezvények célja a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása. Így most mi is ezen dolgozunk. Könyvtárunk Facebook oldalán naponta több hírrel, cikkel, tanulmánnyal jelentkezünk. E mellett aprónyomtatványokat szkennelünk, a Városi Archívum anyagát dolgozzuk fel. Vizsgáljuk, javítjuk a hibákat a könyvtári adatbázisban, a Szikla Integrált könyvtári rendszerben, könyveket dolgozunk fel és rengeteget tanácskozunk, kiváló alkalom ez arra, hogy átvizsgáljuk könyvtári és minőségügyi dokumentumainkat, megújítsuk őket. Bár rengeteg a munkánk, nagyon várjuk, hogy újra kitárhassuk a könyvtár kapuit a városlakók előtt.  Addig is, míg az intézményt nem lehet látogatni, nagyon reméljük, hamarosan visszatérhetünk és folytathatjuk a "Karantén könyvcsomag" szolgáltatásunkat, ami annyit jelent, hogy az előre leadott kívánságlistát a könyvtárosok összekészítve ablakon keresztül oda tudják adni az olvasni kívánóknak. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, országszerte működik és a százhalombattai városlakók is örömmel, nagy számban veszik igénybe.
 
Kétnyelvű mesemondó vagy. Mennyire árulkodnak a néplélekről a népmesék, s mennyiben egyetemesek?
 
A mesék születésük óta vándorolnak a világban, így nagyon sok azonos, vagy részleteiben eltérő mesével lehet találkozni. Ha azt nézzük, mi a legfőbb különbség a magyar és a horvát népmesék között, akkor azt mondanám, a horvát mesék realisztikusabbak, inkább a cigány mesékhez hasonlítanak. Sokszor szokatlan, meghökkentő elemekkel lehet találkozni, ami a magyar mesehallgató fülnek idegen. A magyar népmesék nyelve csodálatos, hatásában lefordíthatatlan más nyelvre. Hadd mondjam itt el, amikor elindítottuk A magyar népmese napját, nem is mertünk reménykedni benne, hogy ekkora hatása lesz az ünnepnek. A Magyar Olvasástársaság karolta fel az ügyet, az ő segítségükkel lett mára országhatárokat is átlépő ünnep. Mára kicsit divattá vált mesékkel foglalkozni, de ez nem csak a mi érdemünk, mert szinte egy időben több szervezet és magánszemély karolta fel a népmese ügyét.
 
Van-e a mesemondásnak valami titka?
 
Van egy nagyon fontos dolog, amit fontos hangsúlyozni: a népmese nem olvasva éri el a hatását, hanem élőszóban elmondva. Ezt a célt, ennek népszerűsítését tűzte ki magának a Meseszó Országos Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, amelynek mára több mint 30 mesemondó tagja van. Az igazi mesemondás legfontosabb sajátossága az, hogy nem kötött prózamondás, hanem – megtartva a szabályokat – kötetlenül mesélünk, úgy, hogy a hallgató szeme előtt képek jelenjenek meg a hallott szövegről. A mesemondásba ilyenkor nem csak bele lehet szólni, hanem a mesemondó "piszkálódik", kérdez, ellenőrzi, hogy figyelünk-e, értjük-e amiről beszél? Ez első hallásra, hallgatásra szokatlan, az emberek meghökkennek, kicsit zavarba is esnek, hisz szórakozni jönnek, nem számonkérésre. De nagyon hamar ráéreznek ennek a csodaszép párbeszédes játéknak az ízére. A mesei történetek meg olyan sokszínűek, olyan sok műfaj között válogathatunk, hogy könnyen talál mindenki magának valót.
 
Könyvtárosoktól manapság szokás megkérdezni, hogy vége van-e a Gutenberg-galaxisnak? Te hogyan látod: veszélyezteti-e az olvasását és az írást az internet?
 
Sokszor kongatták a vészharangot. Divatok jöttek, mentek. A e-könyvek reneszánszában is azt mondták, innentől kezdve senki nem cipel magával könyvet. De minden technikai eszköz megtalálta a maga helyét, idejét a papír alapú könyv azonban felülmúlhatatlan. A könyvnek illata van, és esztétikai szépsége. Az internet tele van álhírekkel, sokszor még a szépirodalmi művek is sérülnek. A könyvtár a tudomány, az irodalom, a közösségben élő, gondolkodó ember palotája, mely mindenki számára nyitva áll.

AKTUÁLIS
2021-04-15 - Ha ismersz olyan pedagógust, akit érdemesnek tartasz kiemelni a sok lelkes kolléga közül, írd meg, és azt is, hogy miért gondoltál rá – erre biztatja a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a diákokat, hogy kedvenc tanáruknak jelest adjanak "online-ból".
2021-04-15 - Zenés, táncos kihívást hirdetett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.
2021-04-15 - Éppen száz éve annak, hogy Csanády György székelyudvarhelyi költő megírta a Mihalik Kálmán által megzenésített Székely himnusz szövegét. 
Bérlakás pályázat
2021-04-15
Nyolc önkormányzati lakás bérbeadására hirdetett pályázatot a százhalombattai Önkormányzat.

Áramszünet
2021-04-15
Hálózati munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás Százhalombattán a Bolyai és a Bláthy utcában, valamint az Erkel körúton és a Kodály sétányon május 6-án.

Megszépülhet a százhalombattai Duna-part
2021-04-14
Az Önkormányzat egyeztetett az illetékes hatósággal a balesetveszélyes fák és az elhanyagolt Duna-part helyzetéről. Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, valamint Tóth Zsolt, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa együtt tartott bejárást április 14-én.

A legfontosabb feladat az élet, az egészség és a munkahelyek megvédése
2021-04-14
Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel aktuális gazdasági, egészségügyi és egyéb kérdésekről beszélgettünk. A miniszter szerint jó esély van arra, hogy mielőbb megfékezzük a koronavírus-járványt, és nyithasson Magyarország.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
2021-04-14
Újabb három évre nyerte el a címet a százhalombattai Arany János iskola.

Virágos köszönet
2021-04-14
1300 szál nárcisz érkezett a Százhalom Egészségügyi Központba április 13 – án. Bálint Judit Százhalombatta idei "Gyermekekért Díjasa", nyugdíjas óvónő, őstermelő, és férje így fejezte ki köszönetét az egészségügyi dolgozóknak fáradhatatlan munkájukért.

Megtisztítják a közutak környezetét
2021-04-14
A "Tisztítsuk meg az Országot" programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a Magyar Közút az április 12-ei héten. A közútkezelő az utak melletti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt összehangoltan, országosan gondoskodik az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-12
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.

A múlt sohasem tűnik el teljesen
2021-04-12
Takácsné Németh Gabriella őskoros régésszel, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park nemrégiben megválasztott intézményvezetőjével Fazekas István író beszélgetett.

Segítik a bűncselekmények áldozatait
2021-04-09
Fogadóórát tart a bűncselekményben érintett áldozatok számára a Pest Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatása, igényeinek felmérése, és annak megfelelő, mihamarabbi kezelésének érdekében.

"Tiszteld a múltat" - Van, aki nem becsüli, szándékosan tönkreteszi!
2021-04-09
Tisztelt Százhalombattaiak! Szomorúan tapasztaltam, hogy újabb szándékos rongálás történt városunkban, jelen esetben, az Óvárosban. Értékeink, múltunk, környezetünk megóvása sajnos nem mindenki számára fontos. Vannak, akik abban élik ki magukat, hogy tönkretesznek mások által teremtett értékeket, felelőtlenül okoznak nem kevés anyagi és erkölcsi kárt, nem gondolva arra, hogy ezt valakinek meg kell fizetni. 

Lakossági felmérés
2021-04-08
A Központi Statisztikai Hivatal – a korábbi évek gyakorlata szerint – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez Százhalombattán.

Városi bejárás
2021-04-08
Összesítik a tél, illetve a rongálás miatt keletkezett közterületi károkat Százhalombattán. Vezér Mihály polgármester és a hivatali munkatársak a több hétig tartó bejárás első állomásaként a déli lakótelepen, a Kodály Zoltán sétány környékén mérték fel a játszóterek és járdák állapotát április 8-án. 

Elhunyt Törzsök Tibor
1
2021-04-08
Életének 53. évében, súlyos betegség után meghalt Törzsök Tibor, a Pest megyei közgyűlés képviselője, aki egy évtizedig volt a Halom Televízió szerkesztő-riportere és műsorvezetője, két évig pedig ügyvezetője.

Részleges nyitás a sportlétesítményeknél, felmérik a közterületi károkat
2021-04-07
Megnyitják az igazolt egyesületi tagok előtt a százhalombattai zárt sportlétesítményeket április 8-tól. A szabadtéri létesítmények a tömegsport céljára is igénybe vehetőek - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Elkészült a felújított százhalombattai OTP bankfiók
2021-04-07
Befejeződött a Szent István tér 5. sz. alatti bankfiók felújítása, ezért bezár az ideiglenes bankfiók  április 9-én, pénteken 13 órakor, ezt követően az ott lévő bankautomata sem használható. A bank megújult és modern környezetben, ismét a régi helyen várja az ügyfeleket április 12-étől, hétfőtől.

Új akkumulátor-teleppel bővül a Dunamenti Erőmű
2021-04-06
Kutatás-fejlesztési projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát – tájékoztatott a vállalat.

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját
2021-04-06
A jó idő érkezésével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek ismét előkerülnek. Az ingatlanok feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ennek elkerüléséhez ad tanácsokat a rendőrség.

Vigyázat, csalók!
2021-04-06
Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tisztább, zöldebb óvárosi Duna-partért
2021-04-06
A tavasz beköszöntével immár hagyományos módon önkéntesek tisztították meg az Óváros Duna-parti szakaszát. Összeszedték a gallyakat, a szemetet, kitakarították a tűzrakó helyeket. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.