2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Rendőrségi hírek

Büntetőjogi kérdések a szépirodalomban
2021-02-02 - A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan tartott előadást az Érdi Rendőrkapitányságon dr. Fazekas István PhD, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusa. A jogász és teológus végzettségű drámaíró témája ezúttal a vagyon elleni bűncselekmények reprezentációja volt.
Az Érdi Rendőrkapitányság a Rendőrmúzeum közreműködésével a büntetőeljárásban dolgozóknak és a bűnmegelőzési szakembereknek a vagyon elleni bűncselekmények témakörében 2021. január 27-ére online előadást szervezett, melynek megtartására a Százhalombattán élő dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktust kérték fel. Fazekas a kapitányság bűnmegelőzési programjához csatlakozva tavaly, a Magyar Dráma Napján a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket vette górcső alá, jelen előadását pedig "Az irodalom és a jog kapcsolata a vagyon elleni bűncselekmények aspektusából" címmel tartotta meg. A Jókai-díjas drámaírót elsődlegesen az foglalkoztatja, hogy az irodalmi alkotások milyen módon segíthetik a bűnmegelőzést és a felderítést. A jelenleg hatályos szabályozásban megfogalmazott törvényi tényállások mindegyikére több irodalmi példát is felhozott annak szemléltetésére, hogy az elkövetői magatartásokat milyen hasonló jellegű viselkedési attitűdök előzik meg, és milyen pszichés magatartások jellemezik az elkövetőket utólag. Kiemelten foglalkozott az uzsora-bűncselekmény bemutatásával. Mint mondta: Shakespearenek A velencei kalmár című drámája, Dosztojevszkijnek a Bűn és bűnhődés és Mikszáth Kálmánnak A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényei jól illusztrálják, hogy az uzsorások milyen eszközöket használnak fel azért, hogy az uzsorahasznot maradéktalanul bebiztosítsák, ügyleteiket miként teszik színlelt szerződésekkel olyanokká, hogy az uzsorahaszon elmaradása esetén az legyen a látszat, mintha őket csapták volna be. Az uzsorás minden esetben vagy eltúlzott, vagy a becsületet kockára tevő fiduciárius biztosítékot követel. A fiduciárius biztosíték a jogi szakirodalomban olyan jellegű garanciát jelent, amellyel a  hitelező az adós rovására több jogot szerez, mint amennyi a követelésének biztosításához valójában szükséges és jogilag indokolt. Beszélt arról is, hogy az Elvira című drámáját egy olyan valós esemény inspirálta, ahol az uzsorás biztosítéka egy ahhoz hasonló hamis okirat volt, mint amilyet a Mikszáth-regényben szereplő Kozsehuba Tivadar Noszty Ferivel aláírat.   

A felderítés kapcsán az előadó fontosnak tartotta kiemelni azt a lélektani sajátosságot, amit Dosztojevszkij tulajdonképpen úgy fogalmazott meg, hogy a bűnös mindig bűnhődni akar, csak nem a jogrend, hanem a saját életritmusa szerint. Ez a magatartás mindig felismerhetővé válik. Jókai Mórnak Az aranyember című regénye kapcsán hangsúlyozta, hogy Krisztyán Tódornak a feljelentéssel való zsaroló magatartása teljesen összhangban áll a 2012. évi 55. számú Bírósági Határozattal, mely kimondja: "A zsarolás akár jogszerű, akár jogszerűtlen hátrány kilátásba helyezésével is megvalósulhat. Így zsarolást követ el, aki azzal fenyegetve kényszeríti a sértettet a jogtalanul követelt pénzösszeg kifizetésére, hogy a folyamatban levő büntetőügyben számára hátrányos vallomást tesz." Fazekas részletesen elemezte Truman Capote Hidegvérrel című regényét is, rámutatva, hogy annak egyes elemi az elmúlt évtizedekben miként is segítették az amerikai rendőrség munkáját.

Szatmáriné Berczi Dolóresz r. százados, bűnmegelőzési főelőadó beszámolt arról, hogy ennek a fajta érzékenyítésnek kettős hasznai is van, hiszen egyrészt a szakmai ismereteket bővíti, másrészt pedig a rendőrségnek a pedagógusokkal, a gyámhatóságokkal és a különféle társadalmi szervezetekkel való együttműködését is szorosabbra fonja.  

Nogula Tamás r. alezredes, kapitányságvezető kiemelte, hogy a bűnmegelőzés hatékonysága érdekében fontosnak tartja ezeket a szimpóziumokat, hiszen a szépirodalom mindig konkrét élethelyzetekkel foglalkozik, s hasznos, ha a bűnüldöző szervek munkatársai több aspektusból is rá tudnak nézni arra, amivel a nyomozások során éppen szembekerülnek. Szót ejtett arról is, hogy a drámaíróval folytatják a megkezdett közös munkát, a következő előadás februárban lesz a különféle technikai eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekményekről.   


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.