2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Riport

Nehéz betartani a szabályokat - Sokat segítene a betegeknek az email-elérhetőség
2020-08-24 - Hivatalosan továbbra is kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni a szakorvosi, háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi ellátás keretében, a gyakorlatban azonban nehéz betartani ezeket a szabályokat. A betegek ugyanis arra panaszkodnak, hogy képtelenség telefonon elérni a háziorvosi rendeléseket.
Könnyű kiszámolni, hogy miért. Egy háziorvosnak átlagosan ezerötszáz betege van. Ha csak az öt százalékuk telefonálni szeretne a négy órás rendelési időben, akkor 3,2 percenként csörögne a telefon. Csakhogy a valóságban ennél jóval több ideig tart egy-egy orvos-betegbeszélgetés, miközben a rendelésen megjelent betegeket is el kellene látni. Megkerestük dr. Berzéki Ferencet, a Százhalom Egészségügyi Központ igazgatóját, aki elmondta, hogy saját maga is végighallgatott felvételről egy beszélgetést, amely során a telefonáló beteg 13 percen keresztül beszélt.

A legtöbb háziorvosi rendelőben nyilván folyamatosan csörög a telefon, és a betegek beszámolói szerint adott esetben 20-50 percet is türelmesen kell próbálkozni a hívással. Vannak azonban olyan körzetek, ahol ez is kevés.    

A gyermekorvosok email-elérhetőséggel oldották meg ezt a problémát, és a Facebook-oldalunkra érkezett bejegyzések alapján az ercsi, valamint érdi háziorvosok is így tettek. Ott állítólag működik ez a megoldás.

A battai háziorvosok is közzé tehetnének egy-egy email-címet például az egészségközpont honlapján, de ezt csak közvetlenül a betegeik kérhetik tőlük, mivel a szakrendelőtől független szolgáltatóként működnek – hangsúlyozta a SZEK vezetője.

Hozzátette, képtelenség megteremteni a műszaki hátterét annak, hogy mindenki telefonon érhesse el az orvosát. A szakrendelések esetében azonban jobban működik az előjegyzéses rendszer, mivel azokra a recepción is be lehet jelentkezni. Igaz, időpontokat sok esetben csak októberre-novemberre tudnak adni, bizonyos rendeléseken azonban nem tölti fel a teljes időt az előjegyzés, így anélkül is ellátják a betegeket a fennmaradó időben. Erről és a rendelési időkről a szakrendelo.battanet.hu oldalon, valamint a recepción érdemes tájékozódni.  

Fontos tudni, hogy a járványhelyzet miatti korlátozó előírások nem vonatkoznak a sürgősségi ellátásra, tehát akinek akut problémája van, az megjelenhet az orvosnál előjegyzés, illetve időpontfoglalás nélkül is. Természetesen ez nem ajánlott azoknak, akiknek felsőlégúti panaszuk, lázuk van, tehát fertőzőek lehetnek.

Az előjegyzés fő szabálya, hogy óránként maximum négy beteget lehet ellátni személyesen, és a várótermekben a betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani. Az egészségügyi ellátások között folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni.

Hivatalosan telefonon lehet intézni a keresőképtelen állományok igazolását és az egyéb igazolások kiadását is, és ezeket az adminisztratív feladatokat a kéréstől számított öt munkanapon belül teljesítenie kell a háziorvosi körzet dolgozóinak. Valójában azonban az a legnagyobb bizonytalanság, hogy mikor sikerül telefonon elérni őket. A szakorvosi javaslatok, közgyógyellátási igazolványok időtartamai a jelenlegi szabályozás szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 6-12 hónappal meghosszabbodnak. Elvileg a rendszeresen használt gyógyszerek felírásáért sem kell bemenni a rendelőbe, mert továbbra is felírhatók telefonos kérésre, e-recept formájában. A beteg TAJ-számának bemondásával és a személyazonosság igazolásával hozzátartozó is kiválthatja őket a patikában. A gyakorlatban azonban lásd, mint fent! Ha nem működik a telefon, akkor még mindig rendelkezésre állhatna az email.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.